Przedmiotowy program nauczania dla zawodu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Program wychowawczy szkoły i program profilaktyki
Advertisements

Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
Projekt nowej podstawy programowej kształcenia w zawodach
KONFERENCJA METODYCZNA pod hasłem Diagnostyka i ewaluacja - konieczność czy potrzeba?  Organizatorzy: Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Koninie Miejski.
ZASADY OGÓLNE EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE W ROKU SZKOLNYM 2009/2010 ZSM - NYSA 2009.
Kontrole doraźne w roku szkolnym Kontrole doraźne -71 na wniosek : organu prowadzącego szkołę lub placówkę - 4 Rzecznika Praw Obywatelskich.
Opracowanie programów nauczania wg nowej podstawy programowej kształcenia zawodowego
Kształcenie według nowej podstawy programowej kształcenia w zawodach Konferencja metodyczna dla nauczycieli przedmiotów zawodowych w roku szkolnym 2012/2013.
Diagnostyka i ewaluacja konieczność czy potrzeba?
Projekt nowej podstawy programowej kształcenia w zawodach.
1 ZAŁOŻENIA PROJEKTOWANYCH ZMIAN KSZTAŁCENIE ZAWODOWE I USTAWICZNE.
Realizacja projektu w szkołach w roku szkolnym 2010/2011 Ewa Grela Dyrektor Projektu.
Główne kierunki rozwoju edukacji Główne kierunki rozwoju edukacji w roku szkolnym 2010/2011.
Kwalifikacyjne kursy zawodowe.
1 Kwalifikacyjne kursy zawodowe. Podstawy prawne: Kluczowe zagadnienia dotyczące kształcenia w formach pozaszkolnych, w tym na kwalifikacyjnych kursach.
SZPN - zadania Dyrektora szkoły
KIERUNKI POLITYKI OŚWIATOWEJ PAŃSTWA
Organizacja pomocy psychologiczno-pedagogicznej
Publikacje zawodowe WSiP 2013
Modyfikacja Mariola Przybylska
Podstawy prawne funkcjonowania poradni
Doskonalenie podstawprogramowych kluczemdo modernizacjikształcenia zawodowego Warszawa 11 października 2012 r.
Struktura egzaminu zawodowego
EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA 1 EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE.
Wspomaganie nauczania w klasach I-III
Konferencja 10 października 2012 Organizacja pracy w roku szkolnym 2012/2013.
Zsg.wroclaw.pl Kwalifikacyjne kursy zawodowe ( KKZ ) T.6 Sporządzanie potraw i napojów. T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
ZMIANY W SYSTEMIE EGZAMINÓW ZAWODOWYCH
Kontrole przeprowadzone przez Wydział Nadzoru Pedagogicznego ds. kontroli w roku szkolnym 2010/ 2011 Kuratorium Oświaty w Kielcach.
WYDZIAŁ KSZTAŁCENIA PRZEDSZKOLNEGO, PODSTAWOWEGO I GIMNAZJALNEGO Gdańsk, dnia 26 sierpnia 2008 r. Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
PLANOWANIE WYMIARU GODZIN OBOWIĄZKOWYCH ZAJĘĆ KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO
KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
Technik Organizacji Reklamy
Kształcenie zawodowe w szkołach rolniczych
Rozporządzenie MEN z 7 lutego 2012 roku Pojawia się tam zapis język obcy ukierunkowany zawodowo- Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów Efekty.
NADZÓR PEDAGOGICZNY KURATORA OŚWIATY
Modernizacja egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe –
Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ
Podstawy prawne doradztwa zawodowego w Polsce
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Projekty zmian w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe
PROGRAMY NAUCZANIA INNOWACJE PEDAGOGICZNE PROGRAMY AUTORSKIE
Struktura projekturozporządzenia w sprawiepodstawy programowejkształcenia w zawodach Warszawa r.
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
Formalno-prawne aspekty dostosowania kształcenia zawodowego do potrzeb rynku pracy Zielona Góra,18 kwietnia 2013 r.
w Zespole Szkół nr 5 w Rudzie Śląskiej
Znaczenie doradztwa zawodowego w nowej perspektywie finansowej Kraków, 27 marca 2015 r.
Akty prawne związane z kształceniem zawodowym – nowe lub nowelizacja obowiązujących Warszawa, 19 sierpnia 2015 DEPARTAMENT KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO.
Aktywne doskonalenie – kompleksowe wsparcie dla szkół i przedszkoli we Wrocławiu Program nauczania.
Cele i zadania doradztwa zawodowego na poszczególnych etapach edukacyjnych. mgr Monika Weryńska Doradca zawodowy.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE w nowej formie 1 Opracował Tadeusz Gierszewski Opracował Wąbrzeźno 2014.
KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
1 Plan nadzoru pedagogicznego Lubelskiego Kuratora Oświaty na rok szk. 2015/2016 wynikający z podstawowych kierunków polityki oświatowej państwa.
Czy uczyć normalizacji w szkole zawodowej? Warszawa, 12 marca 2014 r. Piotr Pniewski.
Edukacja normalizacyjna i zadaniowa w kontekście relacji „Szkoła – rynek pracy” Donata Andrzejczak Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli I Kształcenia.
Mamo, Tato – szkoła dla Twojego Sześciolatka
Doradztwo zawodowe w szkołach
Zasady zgłaszania innowacji pedagogicznej w kontekście
Zmiany w prawie oświatowym
PROJEKT rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie pomocy psychologiczno-pedagogicznej w publicznych przedszkolach, szkołach podstawowych.
Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo Oświatowe (Dz. U. z 2017 r., poz. 60) Delegatura w Płocku.
Podstawy programowe dotyczące kształcenia zawodowego w świetle nowych zawodów wprowadzonych w klasyfikacji zawodów MEN od roku szkolnego 2017/2018.
Mamo, Tato – szkoła dla Twojego Sześciolatka
Rola oceny na lekcjach wychowania fizycznego
Mamo, Tato – szkoła dla Twojego Sześciolatka
Program nauczania dla zawodu
Anna Kowalska, SP w Koszalinie
Zapis prezentacji:

Przedmiotowy program nauczania dla zawodu zsg.wroclaw.pl Przedmiotowy program nauczania dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Kwalifikacja T.6 Sporządzanie potraw i napojów Kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. opracowanie: Elżbieta Mądra-Tosnowiec

I. Jak powstał program nauczania dla zawodu TŻUG, kwalifikacja T.6 i T.15 Źródło: Poradnik Opracowanie programu nauczania dla zawodu krok po kroku Agnieszka Pfeiffer, Maria Suliga Materiały ze szkolenia „Przygotowanie doradców metodycznych i nauczycieli konsultantów do aktywnego wspierania dyrektorów szkół i nauczycieli kształcenia zawodowego w zakresie wyboru, modyfikacji i opracowania przez szkoły własnych programów nauczania dla zawodu”- I edycja grudzień 2010r.

Etapy: Etap 1. Ustalenie zespołu nauczycieli tworzących program do zawodu z podziałem na kwalifikacje Etap 2. Przygotowanie do opracowania programu nauczania Zapoznanie się z Podstawą Programową dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych; Sprawdzenie, czy jest inny zawód, który ma wspólne efekty stanowiące podbudowę dla kształcenia zawodowego; 

Wybór typu programu: przedmiotowy czy modułowy, rodzaju programu : linearny czy spiralny; Opis zawodu, uzasadnienie potrzeb kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Informacje dotyczące warunków kształcenia, możliwości zatrudnienia w zawodzie; Kto będzie uczniem ? Przewidywane osiągnięcia uczniów z gimnazjum, zainteresowanie uczniów kształceniem w zawodzie, planowanie metod i form indywidualizacji pracy z uczniami;

Etap 3. Opracowanie programu nauczania dla zawodu Przygotowanie zestawienia wszystkich efektów kształcenia dla zawodu z rozdziałem na kwalifikacje;  Grupowanie wszystkich efektów kształcenia w przedmioty; Przygotowanie ramowych planów nauczania; w tym kształcenie ogólnokształcące oraz kształcenie zawodowe teoretyczne i praktyczne, terminy praktyk i egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie; Uszczegółowienie efektów kształcenia; co uczeń potrafi po zrealizowaniu zajęć; Opracowanie programów nauczania dla poszczególnych przedmiotów.

II. Program nauczania dla zawodu Technik żywienia i usług gastronomicznych, symbol 343404 Kwalifikacja T.6 Kwalifikacja T.15 Typ szkoły: technikum 4-letnie Typ programu – przedmiotowy; Rodzaj programu – liniowy Autorzy, Recenzenci Program powstał na podstawie przykładowego programu nauczania zamieszczonego na stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej http://www.koweziu.edu.pl

Podstawy prawne kształcenia zawodowego Program nauczania dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych opracowany jest zgodnie z poniższymi aktami prawnymi: Ustawą z dnia 19 sierpnia 2011 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty Rozporządzeniem w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego z dnia 23 grudnia 2012 r. Rozporządzeniem w sprawie podstawy programowej kształcenia w zawodach z dnia 7 lutego 2012 r. Rozporządzeniem w sprawie ramowych planów nauczania z dnia 7 lutego 2012 r. Rozporządzeniem w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych z dnia 30 kwietnia 2007 z późn. zmianami. Rozporządzeniem w sprawie dopuszczania do użytku w szkole programów wychowania przedszkolnego i programów nauczania oraz dopuszczania do użytku szkolnego podręczników. Rozporządzeniem w sprawie zasad udzielania i organizacji pomocy psychologiczno-pedagogicznej w publicznych przedszkolach, szkołach i placówkach z dnia 17 listopada 2010 r. Rozporządzeniem w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach z dnia 31 grudnia 2002 r. z późn. zmianami.

Cele ogólne kształcenia zawodowego Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy. W procesie kształcenia zawodowego ważne jest integrowanie i korelowanie kształcenia ogólnego i zawodowego, w tym doskonalenie kompetencji kluczowych nabytych w procesie kształcenia ogólnego, z uwzględnieniem niższych etapów edukacyjnych. W procesie kształcenia zawodowego są podejmowane działania wspomagające rozwój każdego uczącego się, stosownie do jego potrzeb i możliwości, ze szczególnym uwzględnieniem indywidualnych ścieżek edukacji i kariery, możliwości podnoszenia poziomu wykształcenia i kwalifikacji zawodowych;

Korelacja programu nauczania dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych z podstawą programową kształcenia ogólnego Program uwzględnia: umiejętność zrozumienia, wykorzystania i refleksyjnego przetworzenia tekstów, prowadząca do osiągnięcia własnych celów, rozwoju osobowego oraz aktywnego uczestnictwa w życiu społeczeństwa; umiejętność wykorzystania narzędzi matematyki w życiu codziennym oraz formułowania sądów opartych na rozumowaniu matematycznym; umiejętność wykorzystania wiedzy o charakterze naukowym do identyfikowania i rozwiązywania problemów, a także formułowania wniosków opartych na obserwacjach empirycznych dotyczących przyrody lub społeczeństwa; umiejętność komunikowania się w języku ojczystym i w językach obcych; umiejętność sprawnego posługiwania się nowoczesnymi technologiami informacyjnymi i komunikacyjnymi; umiejętność wyszukiwania, selekcjonowania i krytycznej analizy informacji; umiejętność rozpoznawania własnych potrzeb edukacyjnych oraz uczenia się; umiejętność pracy zespołowej.

Informacja o zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do: sporządzania potraw i napojów (posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza) wykonuje zadania zawodowe związane z: planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.

Uzasadnienie potrzeby kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Gastronomia jest branżą usługową. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań zawodowych, zarówno dotyczących planowania produkcji jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom. Pracę w gastronomii jest stosunkowo łatwo znaleźć. Ciągle są dostępne oferty pracy w kraju, jak i zagranicą. Osoba będąca z wykształcenia technikiem żywienia i usług gastronomicznych może także prowadzić własną firmę.

Powiązania zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych z innymi zawodami Technik żywienia i usług gastronomicznych ma kwalifikacje właściwe dla zawodu, które są nadbudową do kwalifikacji bazowej T.6 Inną grupą wspólnych efektów dotyczących obszaru zawodowego są efekty stanowiące podbudowę kształcenia w zawodach określone kodem PKZ(T.c) i PKZ(T.h) Kwalifikacja Symbol zawodu Zawód Wspólne elementy T.6 Sporządzanie potraw i napojów 512001 kucharz PKZ(T.c) 343404 Technik żywienia i usług gastronomicznych T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych OMZ PKZ( T.h)

Cele szczegółowe kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; planowania i oceny żywienia; organizowania produkcji gastronomicznej; planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Do wykonywania zadań zawodowych niezbędne jest osiągnięcie efektów kształcenia określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: BHP, PDG, JOZ, KPS, OMZ efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego, stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów PKZ(T.c) i PKZ(T.h); efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych T.6 - Sporządzanie potraw i napojów i T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

PLAN NAUCZANIA TŻUG Lp Obowiązkowe zajęcia edukacyjne Klasa Liczba godzin tygodniowo w czteroletnim okresie nauczania Liczba godzin w czteroletnim okresie nauczania I II III IV I semestr II semestr Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym 1 Bhp w gastronomii   30 2 Wyposażenie techniczne 3 Działalność gospodarcza w gastronomii 90 4 Język niemiecki /angielski zawodowy 5 Towaroznawstwo żywności 6 Technologia gastronomiczna 8 240 7 Zasady żywienia człowieka 1,5 45 Organizacja produkcji gastronomicznej 120 9 Usługi gastronomiczne Łączna liczba godzin 25,5 765 Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym Pracownia gastronomiczna 11 16,5 495 Pracownia planowania żywienia 60 Pracownia obsługi klienta 180 10 24,5 735 Łączna liczba godzin kształcenia zawodowego 19 17 14 50 1500 Minimalny wymiar praktyk zawodowych tyg. godz. kl. III - zgodnie z podstawą programową 160 Razem Egzamin potwierdzający pierwszą kwalifikację (K1) odbywa się pod koniec1 (semestru) klasy III Egzamin potwierdzający drugą kwalifikację (K2) odbywa się pod koniec 1 (semestru) klasy IV

Opracowanie programów nauczania dla poszczególnych przedmiotów Program nauczania dla przedmiotu zawiera: nazwę przedmiotu, nazwy działów (karty programowe), ilość godzin na realizację kart; umiejętności realizowane z kształcenia ogólnego; planowane cele wychowawcze do realizacji w kartach programowych; efekty kształcenia z podstawy programowej, uszczegółowione efekty kształcenia i materiał nauczania dla zaplanowanych kart programowych; pomoce dydaktyczne; wymagane podręczniki; formy kontroli, metody dydaktyczne i formy organizacyjne; planowane ćwiczenia, przykłady; PSO.

Realizacja efektów kształcenia określonych w PP kształcenia Zawód : technik żywienia i usług gastronomicznych przedmiot Efekty kształcenia Efekty wspólne dla wszystkich zawodów Efekty kształcenia dla zawodów w ramach obszaru T-G [PKZ] Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie TŻUG BHP w gastronomii BHP, KPS PKZ:T.c T.6 Wyposażenie techniczne KPS PKZ: T.c Działalność gospodarcza w gastronomii PDG, JOZ, KPS PKZ: T.c; T.h Język obcy zawodowy JOZ, KPS, Towaroznawstwo żywności PKZ: T.c, Technologia gastronomiczna Zasady żywienia człowieka KPS, OMZ PKZ: T.c, T.h T.15 Organizacja produkcji gastronomicznej PKZ: T.h Usługi gastronomiczne Pracownia gastronomiczna BHP, KPS, OMZ Pracownia planowania żywienia PDG, JOZ, KPS, OMZ Pracownia obsługi klienta BHP, PDG, KPS, OMZ Praktyka zawodowa T.6, T.15 jestem

Bezpieczeństwo i higiena pracy Przykładowe programy nauczania z przedmiotów / fragmenty Przedmiot : Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii lp. Nazwa karty Liczba godzin 1. Bezpieczeństwo i higiena pracy 30 Dział: Bezpieczeństwo i higiena pracy Efekty kształcenia z PP Uszczegółowione efekty kształcenia Materiał nauczania BHP). Bezpieczeństwo i higiena pracy 1) rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią np.1. wyjaśnić pojęcia: higiena pracy, bezpieczeństwo pracy, ergonomia 2. rozróżnić środki gaśnicze 3. wskazać zastosowanie różnych środków gaśniczych … 1. Podstawowe pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy w gastronomii 2. Kształtowanie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w zakładzie gastronomicznym 3. Wypadki przy pracy, zagrożenia wypadkowe i choroby zawodowe w gastronomii 4. Służby bhp w zakładzie pracy, obowiązki pracownika i pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy 5. Ochrona przeciwpożarowa w zakładzie gastronomicznym 6. Zasady organizacji stanowisk pracy kucharza KPS). Kompetencje personalne i społeczne 5) potrafi radzić sobie ze stresem; 1. radzić sobie ze stresem aktualizować wiedzę PKZ(T.c) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych 9) określa zagrożenia, które mają wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności; 1. określić rodzaje zagrożeń bezpieczeństwa żywności podczas przechowywania, sporządzania, ekspedycji potraw i napojów 2. zastosować procedury obowiązujące w gastronomii w celu zabezpieczenia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności

Pomoce dydaktyczne: Zestawy ćwiczeń, instrukcje do ćwiczeń, pakiety edukacyjne dla uczniów, przepisy prawne dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisy prawne dotyczące prawa pracy, wzorcowa dokumentacja HACCP dla gastronomii, schematy funkcjonalne zakładu gastronomicznego, filmy dydaktyczne. Formy kontroli: sprawdzian, kartkówka, praca na lekcji., wypowiedź ustna. Zalecane metody dydaktyczne: pokaz, film, ćwiczenia przedmiotowe, prezentacja plakatów, ekspozycja, pogadanka. Formy organizacyjne: praca indywidualna, praca w grupach, praca z całą klasą. Planowane zadania (ćwiczenia): 1. Ustalanie czynników szkodliwych występujących w środowisku pracy kucharza; 2. Opracowanie procedur postępowania w przypadku zagrożenia zdrowia lub życia pracowników.

Przedmiot : Technologia gastronomiczna lp. Nazwa karty Liczba godzin 1. Zasady racjonalnego wykorzystania surowców i żywienia 18 2. Proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym 24 3. Technologia sporządzania i ekspedycji potraw i napojów z różnych surowców i półproduktów 208 Dział: Proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym Efekty kształcenia z PP Uszczegółowione efekty kształcenia Materiał nauczania PKZ(T.c) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych. 3) przestrzega zasad gospodarki odpadami; 1. uzasadnić konieczność właściwej gospodarki odpadami Receptury gastronomiczne 2. Charakterystyka procesu produkcyjnego w zakładzie gastronomicznym 3. Metody i techniki stosowane w produkcji Gastronomicznej 4. Gospodarowanie surowcem 5. Monitorowanie procesu produkcyjnego T.6. Sporządzanie potraw i napojów 1) określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego; 1. scharakteryzować wymogi odnoszące się do rozwiązań funkcjonalnych różnych części zakładu gastronomicznego; (części magazynowej) (KPS). Kompetencje personalne i społeczne 1) przestrzega zasad kultury i etyki; 1. przestrzegać zasad kultury i etyki

Pomoce dydaktyczne: Receptury gastronomiczne, wzorcowa dokumentacja HACCP, filmy dydaktyczne na temat metod i technik kulinarnych, komputer z dostępem do Internetu, urządzenia multimedialne. Formy kontroli: kartkówka, praca na lekcji, sprawdzian, wypowiedź ustna, test wielokrotnego wyboru. Zalecane metody dydaktyczne: ćwiczenia produkcyjne, dyskusja, film, autoprezentacja prowadzącego. Formy organizacyjne: praca indywidualna, praca w grupach, praca w parach, praca z całą klasą. Planowane zadania (ćwiczenia): Opracuj schemat produkcji potrawy lub napoju i wskaż krytyczne punkty kontrolne (CCP) w tym schemacie oraz zaproponuj sposób monitorowania punktów CCP i działań korygujących.

Sprawdzenie kompletności i poprawności programu nauczania: W tym celu szkoła posiada dostęp do aplikacji , która umożliwia i ułatwia postępowanie w zarządzaniu programami w szkole m.in. dopuszczanie programów , kontrolę nad merytoryczną zawartością i zgodnością z podstawą programową, dostosowaniem programu do potrzeb i możliwości uczniów.

Dziękuję za uwagę Elżbieta Mądra-Tosnowiec zsg.wroclaw.pl Dziękuję za uwagę Elżbieta Mądra-Tosnowiec