Struktura egzaminu zawodowego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
OGÓLNE INFORMACJE O EGZAMINIE POTWIERDZAJĄCYM KWALIFIKACJE ZAWODOWE mgr inż. Karwasiński Sebastian aktualizacja 2011.
Advertisements

Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
ZASADY OGÓLNE EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE W ROKU SZKOLNYM 2009/2010 ZSM - NYSA 2009.
OGÓLNE INFORMACJE O EGZAMINIE POTWIERDZAJĄCYM KWALIFIKACJE ZAWODOWE
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Kształcenie według nowej podstawy programowej kształcenia w zawodach Konferencja metodyczna dla nauczycieli przedmiotów zawodowych w roku szkolnym 2012/2013.
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
M. Rostkowska 1 Co wiemy o maturze z informatyki ?
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
1 ZASADY OGÓLNE EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE W ROKU SZKOLNYM 2010/2011 ZSM - NYSA 2010.
Egzaminy zawodowe w roku szkolnym 2013/2014
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE 2014
EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA 1 EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE Katarzyna Koletyńska Halina Sitko Elżbieta Goźlińska Elżbieta Goźlińska.
WYNIKI EGZAMINU PRÓBNEGO TEORETYCZNEGO I PRAKTYCZNEGO
WYNIKI EGZAMINU PRÓBNEGO TEORETYCZNEGO I PRAKTYCZNEGO
WYNIKI EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE KRAKÓW czerwiec 2012r. OPRACOWAŁY : AGATA KUC – FREMEL, JOLANTA NYCZ.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE SESJA LETNIA 2013 Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich.
Egzamin gimnazjalny od roku 2012 Podstawa prawna: Rozporządzenie MEN z r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
Technik leśnik po zmianach w oświacie
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA 1 EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Egzamin gimnazjalny – zasady r.szk. 2013/14
ZMIANY W SYSTEMIE EGZAMINÓW ZAWODOWYCH
MATURA Podstawa prawna. 2. Egzamin maturalny – cóż to takiego? 3. Deklaracja maturalna. 4. Zwolnienie z egzaminu. 5. Harmonogram egzaminu maturalnego.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe
Egzamin potwierdzaj ą cy kwalifikacje zawodowe. STRUKTURA EGZAMINU Etap pisemny Część I – zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE Szkoła Zawodowa.
EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA 1 EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA.
ANALIZA WYNIKÓW EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE w roku 2010 Zespół Szkół Ekonomiczno – Administracyjnych w Kole.
rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 kwietnia 2007 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe
Modernizacja egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe –
1 Modernizacja egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie od roku szkolnego 2012/2013.
Zmiany ustawy o systemie oświaty
OPRACOWANIE NA PODSTAWIE MATERIAŁÓW CKE mgr Małgorzata Smul.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
Kurs kwalifikacyjny w ZSEiO Olesno. Kwalifikacyjny kurs zawodowy to pozaszkolna forma kształcenia ustawicznego, której program nauczania uwzględnia podstawę
Struktura egzaminu zawodowego w zawodzie technik ekonomista Egzamin zawodowy składa się z części pisemnej i części praktycznej.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE
1 Egzamin maturalny i zawodowy w 2015 roku podstawowe informacje Egzamin maturalny i potwierdzający kwalifikacje zawodowe – technik informatyk w 2015 roku.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie 2015 rok
 Od 1 września 2012 r. weszły w życie przepisy wprowadzające zmiany w szkolnictwie zawodowym.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE. Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe jest egzaminem zewnętrznym co oznacza, że: jest przeprowadzony.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe Egzamin zawodowy składa się z dwóch etapów: - etapu pisemnego - etapu praktycznego.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Akty prawne związane z kształceniem zawodowym – nowe lub nowelizacja obowiązujących Warszawa, 19 sierpnia 2015 DEPARTAMENT KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie jest przeprowadzany: a. z zakresu danej kwalifikacji wyodrębnionej.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE w nowej formie 1 Opracował Tadeusz Gierszewski Opracował Wąbrzeźno 2014.
trzyletnia zasadnicza szkoła zawodowa SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE DLA MŁODZIEŻY.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie 2016 rok
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie Organizacja egzaminów w 2015 roku.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie 2016 rok.
WEZ 1 Egzamin zawodowy dla absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Oferta edukacyjna dla dorosłych
Rola oceny na lekcjach wychowania fizycznego
Zapis prezentacji:

Struktura egzaminu zawodowego Przedstawia: Katarzyna Kopeć-Chodnicka

Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe jest formą oceny poziomu opanowania wiadomości i umiejętności z zakresu danego zawodu określonych w standardzie wymagań, ustalonym przez Ministra Edukacji Narodowej i Sportu.

Egzamin ten, zwany również egzaminem zawodowym, jest egzaminem zewnętrznym. Umożliwia on uzyskanie porównywalnej i obiektywnej oceny poziomu osiągnięć zdającego poprzez zastosowanie jednolitych wymagań, kryteriów oceniania i zasad przeprowadzania egzaminu, opracowanych przez instytucje zewnętrzne, funkcjonujące niezależnie od systemu kształcenia.

Struktura egzaminu Obejmuje etap pisemny etap praktyczny.

Test składający się z zadań zamkniętych Etap pisemny Test składający się z zadań zamkniętych zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa. Część I - zawiera 50 zadań, zadania sprawdzające wiadomości i umiejętności właściwe dla kwalifikacji w danym zawodzie, Część II – 20 zadań zadania sprawdzające wiadomości i umiejętności związanych z zatrudnieniem i działalnością gospodarczą

Czas trwania etapu pisemnego dla wszystkich zawodów wynosi 120 minut. Dla zdających ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi czas trwania egzaminu może być przedłużony, nie więcej jednak niż o 30 minut.

Miejsce przeprowadzenia egzaminu Etap pisemny W szkole, placówce kształcenia praktycznego lub ustawicznego Etap praktyczny W szkole, placówce kształcenia praktycznego, ustawicznego lub u pracodawcy, po uzyskaniu upoważnienia dyrektora OKE Nie dotyczy szkół kształcących w zawodach, których etap praktyczny polega na opracowaniu projektu realizacji prac; w szkole.

Etap praktyczny Zasadnicza Szkoła Zawodowa Obejmuje wykonanie określonego zadania egzaminacyjnego wynikającego ze standardu dla danego zawodu. Polega na wykonaniu prac związanych z wykorzystaniem swojej wiedzy, umiejętności i cech psychomotorycznych z zawodem Czas trwania 180 minut (3 zegarowe godziny) w zawodzie kucharz małej gastronomii.

W czasie tego czasu uczeń musi wykonać zadanie egzaminacyjne. Planować czynności związane z wykonaniem zadania Organizować stanowisko pracy Wykonać zadanie egzaminacyjne z zachowaniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska i wykazać się umiejętnościami objętymi tematem. Prezentować efekt wykonanego zadania

Etap praktyczny - Technikum Sprawdza umiejętności rozwiązywania typowych problemów zawodowych o charakterze „łączenia teorii z praktyką”, właściwych dla zawodu, w zakresie wynikającym z zadania o treści ogólnej, ustalonym w standardzie wymagań egzaminacyjnych.

Etap praktyczny - Technikum Zakres egzaminu na tym etapie sprawdzać będzie praktyczne umiejętności poprzez: – opracowanie projektu realizacji określonych prac lub – opracowanie projektu realizacji i wykonanie określonych prac (w zależności od zawodu i jego specyfiki).

Czas trwania etapu praktycznego nie krócej niż 180 minut i nie dłużej niż 240 minut Dla zdających ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi czas trwania egzaminu może być przedłużony, nie więcej jednak niż o 30 minut.

Technik organizacji usług gastronomicznych Opracowanie projektu realizacji prac związanych z przygotowaniem i organizacją imprezy okolicznościowej w określonych warunkach, na podstawie zamówienia. W zadaniu egzaminacyjnym będą przedstawione wymagania klienta, który złożył zamówienie na przygotowanie i organizację imprezy okolicznościowej w określonych warunkach. Wymagania te mogą być przedstawione w formie: − opisu imprezy i jej planowanego przebiegu z uwzględnieniem charakteru, rodzaju i liczby uczestników, czasu i miejsca realizacji, oferty kulinarnej, − opisu imprezy i załączonego zamówienia, − załączonego zamówienia.

Kucharz Opracowanie projektu realizacji i wykonanie określonych prac z zakresu produkcji gastronomicznej. W zadaniu egzaminacyjnym będą przedstawione wymagania dotyczące projektu realizacji prac związanych z produkcją gastronomiczną wyrobów kulinarnych i wykonania określonych prac z jej zakresu. Wymagania te mogą być przedstawione w formie: − opisu zakresu produkcji gastronomicznej, w tym zamówionych potraw z uwzględnieniem ich składu, liczby, czasu i miejsca realizacji, − opisu miejsca realizacji produkcji gastronomicznej i załączonego zamówienia, − załączonego zamówienia.

Technik żywienia i gospodarstwa domowego Opracowanie projektu realizacji i wykonanie określonych prac z zakresu organizacji i prowadzenia żywienia w przedsiębiorstwie gastronomicznym lub gospodarstwie domowym. Wymagania te mogą być przedstawione w formie: − opisu zakresu prac związanych z organizacją i prowadzeniem żywienia z uwzględnieniem rodzaju i liczby konsumentów, czasu i miejsca realizacji, oferty kulinarnej, − opisu miejsca prowadzenia żywienia i załączonego zlecenia na usługi żywieniowe, − załączonego zlecenia na usługi żywieniowe.

Kelner Opracowanie projektu realizacji i wykonanie obsługi kelnerskiej określonego zamówienia. W zadaniu egzaminacyjnym będą przedstawione wymagania klienta krajowego lub zagranicznego, który złożył zamówienie na przygotowanie i wykonanie obsługi kelnerskiej określonego przyjęcia okolicznościowego. Wymagania te mogą być przedstawione w formie: − opisu przyjęcia i jego planowanego przebiegu z uwzględnieniem charakteru, rodzaju i liczby uczestników, czasu i miejsca realizacji, oferty kulinarnej, − opisu przyjęcia i załączonego zamówienia, − załączonego zamówienia.

Warunki zaliczenia egzaminu Egzamin pisemny - część I 50% punktów możliwych do zdobycia Egzamin pisemny - część II 30% punktów możliwych do zdobycia Egzamin praktyczny 75% punktów możliwych do zdobycia Wyniki egzaminu zawodowego ustala ogłasza Dyrektor Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej Zdający, który zdał egzamin otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe

Przydatne linki: www.cke.edu.pl www.oke.jaworzno.pl