GASTRONOMICZNO - JĘZYKOWEGO DLA SZKOŁY PONADGIMNAZJALNEJ

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Legnica 4 października 2011r. Jelenia Góra 5 października 2011r. Wałbrzych 6 października 2011r. Wrocław 11 października 2011r. Opole 7, 12 października.
Advertisements

TEMAT: ZASADY DIAGNOZOWANIA UCZNIÓW ZDOLNYCH
Program wychowawczy szkoły i program profilaktyki
Egzamin maturalny w 2012 roku.1 Egzamin maturalny w 2012 roku Warszawa,12 września 2012 r.
- czyli co każdy uczeń wiedzieć powinien o zewnętrznym egzaminie maturalnym.
Kształcenie według nowej podstawy programowej kształcenia w zawodach Konferencja metodyczna dla nauczycieli przedmiotów zawodowych w roku szkolnym 2012/2013.
Praktyczna nauka zawodu
Skuteczne kształtowanie kompetencji kluczowych
Realizacja projektu w szkołach w roku szkolnym 2010/2011 Ewa Grela Dyrektor Projektu.
Egzamin maturalny w 2008 roku.1 Egzamin maturalny w 2008 roku.
Nowy nadzór pedagogiczny Białystok, dnia r.
PODSTAWA PROGRAMOWA KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO - MATEMATYKA
R A P O R T Z E W A L U A C J I OBSZAR : 2. Procesy zachodzące w szkole. Procesy zachodzące w szkole służą realizacji przyjętej w szkole koncepcji.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego INFORMACJE OGÓLNE O PROJEKCIE DiAMEnT Dostrzec i aktywizować
Egzamin maturalny w 2008 roku.1 Egzamin maturalny w 2008 roku podstawowe informacje Opracowała: Halina Sitko Warszawa,20 sierpnia 2007 r.
Egzamin gimnazjalny od roku 2012 Podstawa prawna: Rozporządzenie MEN z r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania.
Nowa podstawa programowa wprowadzona w styczniu 2009 r. niesie ze sobą zmiany formuły egzaminu maturalnego z języka obcego w szkołach ponadgimnazjalnych.
Nasza szkoła bierze udział w projekcie,,Wespół w zespół z Matematyką bez Granic' realizowanym przez Polskie Towarzystwo Matematyczne w okresie od r.
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
PODSTAWY PRAWNE. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 20 sierpnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu oceniania,
Egzamin maturalny w 2007 roku.1 Egzamin maturalny w 2007 roku Aktualizacja: Halina Sitko Centralna Komisja Egzaminacyjna, wrzesień 2006 r.
Struktura egzaminu zawodowego
Wspomaganie nauczania w klasach I-III
WYRÓWNYWAWNIE SZANS EDUKACYJNYCH. E-akademia przyszłości Projekt realizowany w naszej szkole przez 3 lata – od 1 września 2010r. do nadal, współfinansowany.
ZMIANY W SYSTEMIE EGZAMINÓW ZAWODOWYCH
MATURA Podstawa prawna. 2. Egzamin maturalny – cóż to takiego? 3. Deklaracja maturalna. 4. Zwolnienie z egzaminu. 5. Harmonogram egzaminu maturalnego.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
Organizacja nauczania języka obcego w grupach międzyoddziałowych w Gimnazjum nr 35 Wiesława Sraga dyrektor Zespołu Szkół nr 12 w Bydgoszczy.
Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych
MATURA 2011 Informacja dla zdających i ich rodziców Opracował: Jerzy Kowalski Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Kamiennej Górze.
GIMNAZJUM W PIECKACH Zebranie Rodziców 05. listopada 2010 r
Nabór do szkół ponadgimnazjalnych
Degradacja środowiska a świadomość społeczna.
PROGRAMY NAUCZANIA INNOWACJE PEDAGOGICZNE PROGRAMY AUTORSKIE
EGZAMIN MATURALNY ’2015 Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7.IX r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania.
EGZAMIN MATURALNY 2015 PODSTAWOWE INFORMACJE. Egzamin maturalny, będący formą oceny poziomu wykształcenia ogólnego, sprawdza w jakim stopniu absolwent.
Dobre praktyki TIK. Dla kogo program? Program skierowany jest do wszystkich tych nauczycieli, którzy widzą potrzebę edukacji medialnej w szkole, chcą.
Termin sprawdzianu: 1 kwietnia 2015 r. (środa), godz
MATURA Podstawa prawna Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 kwietnia 2007r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania.
EWALUACJA ZEWNĘTRZNA W I LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM W OLEŚNICY.
System edukacji w Polsce
Główne założenia reformy programowej w szkole podstawowej:
SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Spotkanie otwierające. SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Serdecznie witam Was w kolejnej – trzeciej już – edycji programu Szkoła z klasą 2.0. W tym.
Język obcy w przedszkolu
GIMNAZJUM NR 5 W LUBINIE TO DOBRY WYBÓR.
Informator dla rodziców
OTWARTA FIRMA Otwarta firma Biznes przy tablicy. OTWARTA FIRMA Idea programu Otwarta firma – Biznes przy tablicy to program przeznaczony dla uczniów szkół.
EGZAMIN MATURALNY ’2016 Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7.IX r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania.
Egzamin maturalny maj Egzamin maturalny jest przeprowadzany na podstawie wymagań określonych w podstawie programowej kształcenia ogólnego oraz sprawdza,
Sprawdzian szóstoklasisty
Aktywne doskonalenie – kompleksowe wsparcie dla szkół i przedszkoli we Wrocławiu Program nauczania.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE w nowej formie 1 Opracował Tadeusz Gierszewski Opracował Wąbrzeźno 2014.
O nowych zadaniach nauczyciela matematyki w kontek ś cie wyboru podr ę czników i programów nauczania.
Dzie ń Bezpiecznego Internetu 2016 pod has ł em: „ Lepszy Internet zale ż y od Ciebie”
Ewaluacja w nadzorze pedagogicznym
Informacja o wynikach sprawdzianu i egzaminu w publicznych szk o ł ach podstawowych i gimnazj ach szk o ł ach podstawowych i gimnazj ach (dla których organem.
SPRAWDZIAN OD ROKU SZKOLNEGO 2014/15 Odbędzie się 1 kwietnia 2015 roku.
R. Gromada – Kaleńska M. Wiercimak. Uczniowie gimnazjum mają obowiązek realizować jeden projekt edukacyjny w cyklu kształcenia. (na podstawie rozporządzenia.
Egzamin maturalny w 2009 roku.1 Egzamin maturalny w 2009 roku podstawowe informacje Opracowała: Halina Sitko Warszawa, 1 września 2008 r.
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
PRZEDMIOTOWY SYSTEM OCENIANIA
TRZY KULTURY W TRÓJCE projekt edukacyjny ZSP Nr 3 w Łodzi
Otwarta firma – Biznes przy tablicy
Rola oceny na lekcjach wychowania fizycznego
Jak skutecznie realizować podstawę programową?
Realizacja podstawy programowej na II etapie edukacyjnym
EGZAMIN GIMNAZJALNY 2018/2019.
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
Anna Kowalska, SP w Koszalinie
Zapis prezentacji:

GASTRONOMICZNO - JĘZYKOWEGO DLA SZKOŁY PONADGIMNAZJALNEJ SCENARIUSZ KONKURSU GASTRONOMICZNO - JĘZYKOWEGO DLA SZKOŁY PONADGIMNAZJALNEJ PRZEPROWADZONEGO W ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH W MRĄGOWIE Pomysł i opracowanie: Grażyna Kiełczewska- nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych Krystyna Drężek- nauczyciel języka niemieckiego Oprawa fotograficzna: Krzysztof Bruderek- nauczyciel historii 1. Zgodność konkursu z podstawą programową 2. Wstęp 3. I Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy Założenia metodyczne Przewidywane osiągnięcia i efekty pracy uczniów Przebieg Uczestnicy Regulamin

ZGODNOŚĆ KONKURSU Z PODSTAWĄ PROGRAMOWĄ Propozycja realizacji konkursu gastronomiczno - językowego dla szkoły ponadgimnazjalnej jest zgodna z założeniami, celami i treściami zawartymi w podstawie programowej kształcenia ogólnego dla gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych, których ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego, opublikowanego w Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 grudnia 2008 r. w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół (Dziennik Ustaw z dnia 15 stycznia 2009 r. Nr 4, poz. 17).

Wstęp Jedną z ważniejszych cech nowej, zreformowanej polskiej szkoły powinno być nauczanie zintegrowane, ukazujące uczniom świat całościowo, a nie poprzez fragmentaryczną wiedzę przedmiotową, oraz takie nauczanie, które lepiej przygotowuje uczniów do funkcjonowania we współczesnym świecie. Międzyprzedmiotowa integracja w szkole zawodowej i technikum zaspokaja nie tylko potrzeby uczniów, ale również w pełni realizuje oczekiwania społeczne – dobre przygotowanie do pracy oraz do życia w ustawicznie zmieniających się warunkach. Liczne przedmioty zawodowe gastronomiczne są źródłem wielu tematów i zagadnień, które w naturalny sposób mogą być wykorzystane podczas lekcji językowej lub odwrotnie, język obcy można wprowadzić do lekcji przedmiotu zawodowego, w czasie której można go stosować w naturalnym kontekście i sytuacji. Mając na uwadze fakt, że przyszły absolwent szkoły zawodowej czy technikum gastronomicznego powinien posiadać nie tylko wykształcenie zawodowe, lecz również ogólne – w tym znajomość języków obcych – należałoby poszukać sposobów interdyscyplinarnego powiązania tych dziedzin. Prowadzenie zajęć z przedmiotu zawodowego gastronomicznego w technikum gastronomicznym można połączyć z nauczaniem języka obcego. W czasie lekcji do materiału z zakresu przedmiotu zawodowego gastronomicznego zostaje wbudowana określona partia specjalistycznego materiału leksykalnego bezpośrednio dotycząca określonego tematu i połączona z wykorzystaniem wiedzy, którą uczniowie posiadają z zakresu języka niemieckiego ogólnego i zawodowego. Lekcja zachowuje strukturę i charakter lekcji przedmiotu zawodowego gastronomicznego, lecz posiada także elementy językowe podane w odpowiedniej proporcji (lub odwrotnie). Uczniowie odnoszą dwojaką korzyść. Po pierwsze wzbogacają wiedzę zawodową, a po drugie zdobywają dodatkową wiedzę językową. Jednym z przykładów integracji nauczania języka obcego z przedmiotami zawodowymi gastronomicznymi może być zorganizowany przez nauczycieli naszej szkoły I Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno – Językowy.

I MIĘDZYSZKOLNY KONKURS GASTRONOMICZNO-JĘZYKOWY Czas trwania: 6 godzin lekcyjnych

1. Założenia metodyczne Cele Metody nauczania Formy pracy Środki dydaktyczne 2. Przewidywane osiągnięcia i efekty pracy uczniów 3. Przebieg 4. Uczestnicy 5. Regulamin

CELE: Propagowanie sztuki kulinarnej, nie tylko w ramach lekcji przedmiotów zawodowych i języków obcych Rozpowszechnianie potraw kuchni różnych narodów Poznanie związanego z obróbką wstępną, cieplną, sposobem przygotowania, podania i prezentacji Utrwalenie wcześniej poznanych nazw artykułów spożywczych Opanowanie słownictwa fachowego i struktur gramatycznych (np. strony biernej) charakterystycznych dla języka zawodowego Rozwijanie kompetencji komunikacyjnej Konfrontacja możliwości i umiejętności uczniów z różnych szkół naszego regionu Podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego Wspieranie rozwoju zawodowego ucznia zdolnego Motywowanie uczniów do zdobywania wiedzy i umiejętności ponadprogramowych Integracja szkoły ze środowiskiem lokalnym, co powoduje lepsze zaspokajanie lokalnych potrzeb edukacyjnych młodzieży Umiejętne wykorzystanie surowców i dbałość o środowisko naturalne Zapoznanie z GHP i GMP ( Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna) Przestrzeganie zasad BHP

METODY: opis samodzielna praca objaśnienie metoda zajęć praktycznych pokaz

FORMY PRACY: praca indywidualna

ŚRODKI DYDAKTYCZNE: sprzęt znajdujący się w pracowni gastronomicznej produkty spożywcze

Przewidywane osiągnięcia i efekty pracy uczniów Umiejętność samodzielnego wykonywania potrawy. Umiejętność wykorzystania nowoczesnych procesów technologicznych. Umiejętność prezentacji potrawy zarówno od strony gastronomicznej jak i językowej. Znajomość słownictwa, struktur gramatycznych i językowych w czasie prezentacji. Płynność, poprawność wymowy i intonacji. Nawiązanie współpracy z innymi szkołami. Możliwość skonfrontowania swoich wiadomości i umiejętności z umiejętnościami uczniów z innych szkół. Umożliwienie uczniom zarówno technikum gastronomicznego jak i szkoły zawodowej wspólnego udziału w konkursie. Opanowanie umiejętności kompetencji zawodowych i językowych szczególnie kompetencji komunikowania się. Zdolność wykorzystania przez uczniów nabytych wiadomości i umiejętności w późniejszym egzaminie zawodowym

PRZEBIEG KONKURSU Trzy miesiące wcześniej został opracowany regulamin konkursu. Następnie przesłano opracowany regulamin do różnych szkół i przekazano uczniom informację o odbywającym się konkursie. Głównym zadaniem uczniów było zgłoszenie się do konkursu, wyszukiwanie odpowiedniej, zgodnej z regulaminem potrawy. Następnie uczniowie musieli przetłumaczyć przepis na wybraną potrawę i przygotować się do prezentacji w języku angielskim lub niemieckim. Głównym założeniem było opanowanie pamięciowe danego przepisu. Jednym z etapów na terenie naszej szkoły był Szkolny Konkurs Gastronomiczno – Językowy. Były to eliminacje do odbywającego się później konkursu międzyszkolnego. Dnia 30 marca 2010 r. Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie zorganizował I Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno – Językowy. Konkurs odbył się w kategorii „Potrawy półmięsne”

1.Wprowadzenie Powitanie uczestników konkursu. Przypomnienie regulaminu. Przedstawienie komisji (część gastronomiczna) Losowanie stanowisk pracy.

2. Praktyczne wykonywanie przez uczniów potraw konkursowych Indywidualna praca uczniów. Monitorowanie przebiegu części I konkursu przez komisję oceniającą wykonanie i pracę uczniów. Sprzątanie stanowisk pracy.

3. Prezentacja potraw Ekspozycja wykonanych przez uczniów potraw, estetyka podania Pokaz Kuchni Rosyjskiej przygotowany przez uczniów Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego

4. Prezentacja językowa Przedstawienie komisji językowej. Pełen opis procesu przygotowania potrawy w wybranym języku.

5. Ocena pracy uczniów przez komisję Obrady komisji Przyznawanie punktów za najlepszą potrawę. Przyznawanie punktów za najefektywniejszą prezentację językową. Przyznanie nagród laureatom konkursu.

6. Zakończenie konkursu Wręczenie dyplomów z podziękowaniami sponsorom za ufundowanie nagród. Wręczenie dyplomów z podziękowaniami za przygotowanie uczniów do udziału w konkursie. Wręczenie nagród laureatom konkursu i upominków wszystkim uczniom biorącym udział w konkursie.

UCZESTNICY: I. Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku II. Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie III. Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Karolewie IV. Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie

REGULAMIN Konkurs ma formułę otwartą, czyli mogą w nim wziąć udział wszyscy uczniowie szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Konkurs organizowany jest w pracowni gastronomicznej (sala nr 200) Zespołu Szkół Zawodowych w Mrągowie w dniu 30 marca 2010 r., obejmujący samodzielne wykonanie wybranej potrawy: Kategoria Potrawy półmięsne; Uczeń wraz z opiekunem dokonują samodzielnie wyboru surowców i dodatków składających się na określoną potrawę. Koszty surowców oraz przejazdu uczestnicy konkursu pokrywają we własnym zakresie. Organizatorzy I Międzyszkolnego Konkursu Gastronomiczno – Językowego rezygnują ze spotkania organizacyjnego, którego celem było ustalenie tematu. Prosimy o wytypowanie czterech uczniów: - dwóch uczniów z języka niemieckiego; - dwóch uczniów z języka angielskiego Prosimy o potwierdzenie przybycia do dnia 01 marca 2010 r. Czas na wykonanie zadania -2,5 godziny, łącznie z przygotowaniem i prezentacją swojej potrawy. Uczestnik konkursu będzie wykonywał potrawę w ilości 4 porcji wraz z dodatkami; Uczestnik powinien posiadać przy sobie aktualną książeczkę zdrowia oraz kompletny strój kucharza; Po skończonej pracy uczestnicy porządkują swoje stanowisko pracy; W trakcie trwania konkursu uczeń zobowiązany jest do przestrzegania przepisów bhp; Osoby biorące udział w konkursie nie mogą korzystać z pomocy innych osób; Uczestnicy przywożą ze sobą surowce potrzebne do wykonania potrawy konkursowej. Wyposażenie - sprzęt znajdujący się w pracowni gastronomicznej; - możliwość przywiezienia ze sobą swojego sprzętu i naczyń do prezentacji; - o ewentualną pomoc uczestnicy konkursu mogą się zwrócić do uczniów wyznaczonych przez organizatorów. Zasady oceniania Uczestnicy będą oceniani indywidualnie przez komisję Skład komisji zostanie ustalony w późniejszym terminie. Oceniać będzie: Regulamin gastronomii: stopień trudności wykonywanej potrawy, pomysłowość, sprawność w sporządzaniu potrawy, przygotowanie stanowiska pracy, ekonomiczne wykorzystanie surowca, prawidłowość przebiegu procesu technologicznego, estetykę, cechy organoleptyczne potrawy. Regulamin prezentacji językowej: Prezentacja powinna zawierać: -Pełny opis procesu przygotowania potrawy -Zachowany logiczny porządek -Dobry poziom znajomości słownictwa, struktur gramatycznych i językowych, nieliczne błędy językowe, -wypowiedź powinna być płynna -stosowanie poprawnej wymowy i intonacji Prezentacja powinna składać się z 3 części: 1. Wstęp - produkty, źródło, historia potrawy 2. Rozwinięcie - proces przygotowania potrawy 3. Walory smakowe i zdrowotne potrawy, dlaczego ta potrawa została wybrana Oceniana będzie: 1. Prezentacja tematu (6pkt) 2. Umiejętności językowe(3pkt) 3. Zaprezentowanie potrawy z pamięci - można korzystać z notatek (1pkt) Ocena końcową – suma punktów z gastronomii plus suma punktów z prezentacji językowej. Opiekunowie nie biorą udziału w ocenianiu! Nagrody Przewidziane są nagrody rzeczowe za I miejsca oraz dyplomy za udział. Dokumentowanie przebiegu konkursu Komisja Konkursowa ogłosi wyniki końcowe na podstawie protokołu z przebiegu konkursu.

INFORMACJA O KONKURSIE I MIĘDZYSZKOLNY KONKURS GASTRONOMICZNO - JĘZYKOWY ORGANIZOWANY PRZEZ ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH W MRĄGOWIE Harmonogram dnia konkursowego 30 marca 2010r. 8.00 – 8.15 przyjazd uczestników konkursu wraz z opiekunami; 8.15 wspólne śniadanie; 8.45 losowanie stanowisk pracy; 9.00 wykonywanie potraw konkursowych; 11.00 – 12.30 prezentacja potraw; 12.30 - praca komisji konkursowej; ok. godziny 13.00 uroczyste zakończenie konkursu - ogłoszenie wyników; - wręczenie nagród; - degustacja potraw; - podziękowania. SERDECZNIE ZAPRASZAMY