Rola Doradztwa w doskonaleniu innowacyjno ś ci sektora Rolno- spo ż ywczego Prof.zw.dr hab.Katarzyna Duczkowska- Małysz Puławy 2009
Globalne uwarunkowania rozwoju – lekcja dla Polski Wiek wiedzy i informacji – szanse dla rolnictwa Program przyspieszonej modernizacji ekonomicznej krajów członkowskich UE Przygotowanie systemu instytucji i odbiorców usług doradczych do nowych wyzwań
Strategia Lizbońska a sektor rolno-spożywczy Rozwój technologii, wzrost konkurencyjności przemysłu i usług, wzmacnianie publicznych funkcji wsi zależą od zarządzania informacją, jej jakości, szybkości przepływu i dostępności Nowe techniki gromadzenia, przetwarzania przekazywania i wykorzystywania informacji Informacja – podstawowe dobro warunkujące dalszy rozwój i dobrobyt społeczeństwa
Model doradztwa = spójny system jego elementów Klarowna struktura organizacyjna Przejrzysty system zarządzania (w tym – finansowania i przygotowania kadry doradców) poddający się kontroli i społecznym ocenom Partnerstwo z innymi instytucjami
Kontekst Unii Europejskiej Zadania dla doradztwa wynikające z głównego celu Wspólnej Polityki Rolnej Szczególne zadania doradztwa socjalno- ekonomicznego Globalne i specyficzne uwarunkowania doradztwa w Polsce
Sieć powiązań informacyjnych dla pracowników służb doradczych Doradztwo techniczno-ekonomiczne Doradztwo socjalno-ekonomiczne Doradztwo socjalno-strukturalne Doradztwo w zakresie ekonomiki gospodarstwa domowego Doradztwo w zakresie przygotowania i realizacji polityki rozwoju regionalnego i lokalnego Doradztwo w zakresie przygotowania polityki rolnej
Istota doradztwa dla wsi i sektora rolno- spożywczego Społeczny proces komunikowania się Motor postępu technicznego ekonomicznego, biologicznego, organizacyjnego, społecznego System wdrażania innowacji, nowości, postępu Nowa cywilizacja wsi
Wzajemne powiązania elementów systemu Dostępność do systemu Mobilność systemu Otwartość systemu Efektywność społeczna doradztwa Realizacja celów Wspólnej Polityki Rolnej zależy oddrożności systemu doradztwa