Cukier Pobieranie i przygotowanie próbek PN......................... Zamiast PN-85/A-74856 Łódź czerwiec 2007.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Proces doboru próby. Badana populacja – (zbiorowość generalna, populacja generalna) ogół rzeczywistych jednostek, o których chcemy uzyskać informacje.
Advertisements

1 TREŚĆ UMOWY O PRACĘ : Umowa o pracę określa strony umowy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz warunki pracy i płacy, w szczególności: 1) rodzaj pracy,
Rekrutacja do klasy I SP w roku szkolnym 2016/2017.
Powiatowy Urząd Pracy w Śremie Powiatowy Urząd Pracy w Śremie SFINANSUJEMY NOWE MIEJSCA PRACY Śrem, 4 listopada 2010 roku.
Znaczenie procedur celnych dla sądowej ochrony praw własności przemysłowej w szczególności przed naruszeniem patentów. Dr Ewa Skrzydło-Tefelska Katedra.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia vs ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
© IEn Gdańsk 2011 Technika fazorów synchronicznych Łukasz Kajda Instytut Energetyki Oddział Gdańsk Zakład OGA Gdańsk r.
ORGANIZACJA KONTROLI OZNAKOWANIA CE W ŚRODOWISKU PRACY – OMÓWIENIE PODSTAWOWYCH PROBLEMÓW POJAWIAJĄCYCH SIĘ W TOKU KONTROLI Warszawa - czerwiec 2005.
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
„Pewnie i bez lęku do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe w letniej sesji 2006 r."
Doświadczenia z pracy ze schładzarką szybową w fabryce Szerencs Zakopane, Zoltán TÓTH Mátra Cukor.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
EFEKT FOTOELEKTRYCZNY ZEWNĘTRZNY I WEWNĘTRZNY KRZYSZTOF DŁUGOSZ KRAKÓW,
OBOWIĄZKI INFORMACYJNE BENEFICJENTA Zintegrowane Inwestycje Terytorialne Aglomeracji Wałbrzyskiej.
INFORMA CJA o wynikach kontroli artykułów dla dzieci III kwartał 2014 r.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 6: Zjawisko tarcia i jego wpływ na pracę ciągników i maszyn rolniczych (1 godz.) 1. Zjawisko tarcia 2. Tarcie ślizgowe.
Zasady udzielania zamówień Wydział Kontroli Projektów.
TERYT 2 Współdziałanie w zakresie objęcia nadzorem wstępnej weryfikacji danych inicjalnej bazy danych PRG w zakresie granic jednostek i obrębów ewidencyjnych.
Próba rozciągania metali Wg normy: PN-EN ISO :2010 Metale Próba rozciągania Część 1: Metoda badania w temperaturze pokojowej Politechnika Rzeszowska.
SPORZĄDZANIE PROJEKTÓW UMÓW. Inter – Group sp.k. sp. z.o.o. jest właścicielem nieruchomości, składającej się z działki gruntu zabudowanej budynkiem biurowym,
Pomoc publiczna i pomoc de minimis w ramach konkursu RPLU IZ /15 - Programy typu outplacement Oddział Monitoringu i Ewaluacji Departament.
Sprawozdawczość. Podstawowe terminy Okres sprawozdawczy  3 kolejne miesiące, licząc od daty zawarcia umowy o dofinansowanie projektu Rodzaje raportów.
OBYWATELSTWO POLSKIE I UNIJNE 1.Obywatel a państwo – zasady obywatelstwa polskiego 2.Nabycie i utrata obywatelstwa 3.Obywatelstwo Unii Europejskiej. 4.Brak.
Urząd Transportu Kolejowego, Al. Jerozolimskie 134, Warszawa, Polityka regulacyjna państwa w zakresie dostępu do infrastruktury na.
Rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń w atmosferze
Z ASADY AMORTYZACJI SKŁADNIKÓW MAJĄTKU TRWAŁEGO 1.
Umowy Partnerskie w projektach zbiór najważniejszych składników Uwaga! Poniżej znajdują się jedynie praktyczne wskazówki dotyczące tworzenia umów. Dokładne.
Znakowanie butli Kod barwny (PN-EN ) Cechowanie (PN-EN )
Organizacja miejskiego transportu zbiorowego na przykładzie Komunikacyjnego Związku Komunalnego Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego Przewodniczący Zarządu.
Biuro Edukacji Urzędu m.st. Warszawy Warszawa, 24 luty 2016 r. Elektroniczny system rekrutacji do gimnazjów na rok szkolny 2016/2017.
Zmiany dotyczące zasad kierowania uczniów do Młodzieżowych Ośrodków Socjoterapii (MOS) Konferencja dla dyrektorów, doradców zawodowych i pedagogów gimnazjów.
Warszawa, Tytuł prezentacji Warszawa, Warszawa, 7 marca 2016 r. ZMIANA USTAWY O TRANSPORCIE KOLEJOWYM.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
1 Zakopane VIII 2006 r. Jakość środków chemicznych stosowanych w produkcji cukru w aspekcie spełniania wymagań unijnych.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Istota zmian i wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia i oczyszczania ścieków w polityce ekologicznej państwa Zbigniew Sobociński Gdańska.
Bezpieczeństwo i zdrowie w pracy dotyczy każdego. Jest dobre dla ciebie. Dobre dla firmy. Partnerstwo dla prewencji Co badanie ESENER może nam powiedzieć.
Badania elastooptyczne Politechnika Rzeszowska Katedra Samolotów i Silników Lotniczych Ćwiczenia Laboratoryjne z Wytrzymałości Materiałów Temat ćwiczenia:
Prawo telekomunikacyjne Ewa Galewska CBKE. Sektor telekomunikacyjny Monopole naturalne Operatorzy zasiedziali Brak równowagi pomiędzy podmiotami Wysokie.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Uwarunkowania prawne telepracy – praktyczne rozwiązania dla pracodawców dr Jacek Męcina.
NOWA ustawa o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U.z 2011r. nr 152, poz. 897 ze zm.) Dominika Kaszyńska-Fisiak Urząd Gminy.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Analiza tendencji centralnej „Człowiek – najlepsza inwestycja”
Egzamin Gimnazjalny Podstawa prawna Rozdział 3b Ustawy z dnia r. o systemie oświaty z późniejszymi zmianamiUstawy Rozporządzenie MEN z.
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
Opakowanie – wytwór o określonej konstrukcji, którego zadaniem jest zabezpieczenie towaru lub otoczenia w trakcie transportu i przechowywania. Pełni on.
Organizacja, przepisy i procedury Na przykładzie Śląskiego OW NFZ Dr n. med. Z Klosa.
Działalność konsultantów wojewódzkich zmiany w ustawie o konsultantach w ochronie zdrowia oświadczenia składane przez konsultantów kontrola podmiotów leczniczych.
Model warstwowy OSI Model OSI (Open Systems Interconnection) opisuje sposób przepływu informacji między aplikacjami programowymi w jednej stacji sieciowej.
Kryteria formalne specyficzne i kryteria premiujące w ramach konkursu nr RPLU IZ /16 Ewa Pachowska – Kurzepa Departament Wdrażania EFS.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
MATURA 2007 podstawowe informacje o zmianach w egzaminie.
Działanie 321 „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” TARGOWISKA STAŁE Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europejski.
Wytyczne do opracowania wojewódzkich, powiatowych i gminnych programów ochrony środowiska Aleksandra Malarz dyrektor Departamentu Strategii i Komunikacji.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
# Analiza cech taksacyjnych drzewostanów przy wykorzystaniu technologii LIDAR 1 15 Sep 2010 Analiza cech taksacyjnych drzewostanów przy wykorzystaniu technologii.
Definiowanie i planowanie zadań typu P 1.  Planowanie zadań typu P  Zadania typu P to zadania unikalne służące zwykle dokonaniu jednorazowej, konkretnej.
BEZPIECZNA+ Jest to Rządowy program wspomagania w latach 2015–2018 organów prowadzących szkół w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Ustalenia z misji audytowych przeprowadzonych przez Europejski Trybunał Obrachunkowy w ramach PROW w obszarze zamówień publicznych.
E- SKARGA Formalne wymogi wniesienia skargi do WSA w kontekście informatyzacji postępowania sądowoadministracyjnego- wybrane zagadnienia.
Świetlice szkolne w rzeczywistości prawnej
Odsetki naliczane za czas postępowania 30 marca 2017
WYBRANE ZAGADNIENIA PROBABILISTYKI
Zapis prezentacji:

Cukier Pobieranie i przygotowanie próbek PN Zamiast PN-85/A Łódź czerwiec 2007

propozycja: Przedmiotem normy jest pobieranie próbek cukru białego oraz przygotowanie próbek do analizy 1.1. Przedmiot normy jest: Przedmiotem normy jest pobieranie próbek cukru białego i rafinowanego oraz przygotowanie próbek do analizy Łódź czerwiec 2007

1.2. Określenia partia cukru- określona ilość cukru jednego rodzaju i asortymentu, wyprodukowana w podobnych warunkach, w jednakowym opakowaniu przeznaczona do jednorazowego odbioru,nie większa niż 400 ton próbka pierwotna –próbka pobrana jednorazowo z jednego miejsca jednostki opakowania próbka jednostkowa-próbka składająca się ze wszystkich próbek pierwotnych, pobrana z danej jednostki opakowania próbka ogólna-próbka składająca się ze wszystkich próbek pierwotnych pobranych z danej partii produktu próbka laboratoryjna-całość lub część próbki ogólnej, przeznaczona do badań laboratoryjnych. Łódź czerwiec 2007

a) Próbnik do materiałów sypkich PN-74-C rys b) Szufelka c) Taca z tworzywa sztucznego d) Hermetyczny pojemnik wykonany z materiału dozwolonego do kontaktu z żywnością. Sprzęt i naczynia używane do pobierania próbek i do przygotowania próbki laboratoryjnej powinny być bezwonne, czyste i suche. 2. Sprzęt i naczynia Łódź czerwiec 2007

3.2. Pobieranie próbki cukru luz ze silosów, auto cystern pobiera się w trakcie załadunku lub rozładunku wg. pkt. 3.1 lub z samego silosu, autocysterny z każdego otworu zasypowego zagłębiając w cukrze próbnik PN-74 /C rys Próbę należy pobrać z całej głębokości autocysterny, tak by próbka ogólna, składająca się z próbek pierwotnych była nie mniejsza niż 4 kg. Łódź czerwiec Pobieranie próbki z partii przemieszczanego transporterem taśmowym nieopakowanego cukru (luz) wykonuje się za pomocą zainstalowanych sond mechanicznych lub przez zanurzenie narzędzi do pobierania próbek w strumieniu cukru, z całej głębokości i szerokości tego strumienia. Próbki pierwotne nie powinny być mniejsze niż 100 g. Częstotliwość pobierania należy tak dobrać by pobieranie próbek pierwotnych odbywało się podczas transportowania całej partii cukru oraz by próbka ogólna, składająca się z próbek pierwotnych była nie mniejsza niż 4 kg. 3. Pobieranie prób

Łódź czerwiec 2007

3.3 Pobieranie próbki cukru z opakowań Sposób wyboru opakowań. Opakowania do pobrania próbek jednostkowych należy pobrać losowo „na ślepo” wg. PN-83/N Próbki należy pobierać jedynie z opakowań nie uszkodzonych Liczba opakowań. Liczba opakowań, które należy wybrać z partii do pobrania z nich próbek jednostkowych, powinna być ustalona w zależności od liczby opakowań transportowanych w partii, zgodnie z tabelą. Liczba opakowań transportowych w partii Do 1516÷2526÷6364÷160161÷250251÷1000Powyżej 1001 Liczba opakowań transportowych do pobrania próbki

Łódź czerwiec Pobieranie próbek jednostkowych. Z każdego wybranego wg. pkt opakowania należy pobierać próbnikiem lub szufelką próbkę pierwotną w jednostkowej ilości, nie mniejszej niż 100 g. W przypadku cukru kryształu, cukru pudru, cukru żelującego w opakowaniach jednostkowych detalicznych, próbkę pierwotną stanowi jedno opakowanie. W przypadku cukru w kostkach oraz kandyzu w opakowaniach jednostkowych detalicznych, próbkę pierwotną stanowi jedno opakowanie. Próbki jednostkowe należy zbierać do pojemnika. Próbka ogólna nie powinna być mniejsza niż 4 kg. Otwory powstałe w opakowaniach przez wprowadzenie próbnika należy zabezpieczyć tak aby nie następowało zanieczyszczanie bądź usypywanie cukru.

3.4 Przygotowanie próbki laboratoryjnej. Próbkę ogólną, składającą się ze wszystkich próbek pierwotnych, należy dokładnie wymieszać /ostrożnie aby nie uszkodzić kostek lub kandyzu/. Następnie podzielić na trzy części, po ok. 1300g każda. Dwie próbki przeznaczyć do badań laboratoryjnych, a trzecią do ewentualnej analizy arbitrażowej. Próbki arbitrażowe należy przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez określony przepisami okres czasu. Cukier w kostkach oraz kandyz po ocenie sensorycznej przed wykonaniem oznaczeń fizykochemicznych należy dobrze rozetrzeć lub zemleć. Oznaczenie wilgotności wykonywać natychmiast po roztarciu kostek. Łódź czerwiec 2007

4. OPAKOWANIE I ZNAKOWANIE PRÓBEK LABORATORYJNYCH Opakowanie próbki laboratoryjnej oraz jego zamknięcie powinny być szczelne, czyste, suche i bezwonne oraz zabezpieczać próbkę laboratoryjną przed zmianami jakościowymi i ilościowymi. Zamknięcie opakowania zabezpiecza się w taki sposób, aby niemożliwe było jego otwarcie bez naruszenia tego zabezpieczenia. Opakowanie próbki laboratoryjnej powinno zostać opatrzone informacją zawierającą w szczególności: a) nazwę producenta, b) sortyment, klasę cukru c) wielkość partii, d) dane umożliwiające identyfikację partii e) nazwę odbiorcy f) nazwisko i podpis pobierającego próbki g) datę i miejsce pobrania próbki. Łódź czerwiec 2007

INFORMACJE DODATKOWE 1. Istotne zmiany w stosunku do PN-85/A a) zmieniono opis przedmiotu normy b) Określono sposób pobierania próbek z cukru przemieszczanego oraz z cukru transportowanego luzem c) dostosowano opakowanie i znakowanie próbek laboratoryjnych UWAGA: Norma PN-85-A Pakowanie i przygotowanie próbek przywoływana jest we wszystkich uaktualnionych normach w p.1.2 Normy przywołane oraz w p. dotyczącym wykonania analiz ( przeważnie p. 2.1 lub 2.2) Łódź czerwiec 2007

KONIEC Łódź czerwiec 2007

Cukier Pakowanie, przechowywanie i transport cukru PN Zamiast PN-86/A Łódź czerwiec 2007

propozycja: Przedmiotem normy są podstawowe wymagania dotyczące pakowania, przechowywania i transportu cukru. 1. WSTĘP 1.1. Przedmiot normy jest: Przedmiotem normy są podstawowe wymagania dotyczące pakowania, przechowywania i transportu cukru z wyłączeniem przechowywania i transportu cukru luzem. Łódź czerwiec 2007

ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 178/2002 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności obowiązuje od r- Śledzenie życia produktu- od pola do widelca, identyfikacja. ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1829/2003 I 1830/2003 Z dnia 22 września 2003r W sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i pasz W sprawie śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie Łódź czerwiec 2007

DYREKTYWA 2003/89/WE Z dnia 10 listopada 2003r Zmieniająca dyrektywę 2001/13/WE w odniesieniu do oznaczania składników obecnych w środkach spożywczych/ alergeny-oznakowanie/ DYREKTYWA 94/62/EC Dyrektywa dotycząca opakowań i odpadów opakowaniowych „ dyrektywa nowego podejścia”, której zadaniem jest dbałość o to, aby w obrocie znajdowały się tylko wyroby bezpieczne dla zdrowia, życia i środowiska. Ustawa o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia z dnia 25 sierpień 2006r

2. PAKOWANIE 2.1 Opakowania i materiały opakowaniowe Opakowania i materiały do pakowania cukru powinny spełniać wymogi prawne materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. / Rozporządzenie WE 1935/2004, Dyrektywa94/62/EC, Ustawa o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia z dnia 25 sierpień 2006r/ 2.2 Wymagania ogólne dla opakowań i materiałów opakowaniowych Opakowania i materiały do pakowania cukru powinny być czyste, suche i nieuszkodzone, bez obcych zapachów oraz powinny mieć atest władz sanitarnych. Łódź czerwiec 2007

2.3 Znakowanie Znakowanie opakowań z cukrem Cukier w opakowaniu jednostkowym znakuje się, podając co najmniej następujące informacje: 1) nazwa środka spożywczego, 2) dotyczące składników występujących w środku spożywczym, 3) datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia / nie dotyczy cukru bez dodatków/, 4) sposób przygotowania lub stosowania, jeżeli brak tej informacji mógłby spowodować niewłaściwe postępowanie ze środkiem spożywczym, 5) dane identyfikacyjne: a) producenta środków spożywczego, b) miejsce pochodzenia, w przypadku gdy brak tej informacji mógłby wprowadzić konsumenta w błąd, 5) zawartość netto lub liczbę sztuk środka spożywczego w opakowaniu, Łódź czerwiec 2007

6) warunki przechowywania, jeżeli oznakowanie środka spożywczego zawiera informacje o terminie przydatności do spożycia oraz w przypadku, gdy jakość środka spożywczego w istotny sposób zależy od warunków jego przechowywania, 7) oznaczenie partii produkcyjnej rozumianej jako określona ilość środka spożywczego wyprodukowanego, przetworzonego lub zapakowanego w praktycznie takich samych warunkach, 8) Klasę jakości handlowej, jeżeli została ona ustalona w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych lub ich grup, albo inny wyróżnik jakości handlowej, jeżeli obowiązek podawania tego wyróżnika wynika z odrębnych przepisów. Dla cukru taki obowiązek wynika z Rozp.Min.Rol.i Roz.Wsi z dnia 23 grudnia 2003r W sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego. Łódź czerwiec 2007

3.PRZECHOWYWANIE 3.1 Warunki przechowywania cukru Warunki przechowywania cukru w magazynach płaskich i silosach a/ budynek magazynowy musi być w dobrym stanie technicznym, szczelny, chroniący wyroby magazynowane przed wilgocią i dostępem ptactwa lub szkodników; b/ posadzka magazynu winna być gładka, zaokrąglona przy styku ze ścianami łatwa do utrzymania w czystości oraz dezynfekcji. Ściany gładkie nie gromadzące kurzu. Punkty świetlne i okna zabezpieczone przed rozpryskiem szkła; c/ przy magazynie musi być szatnia i ubikacja dla pracowników; d/ w pomieszczeniu magazynowym musi być zapewniona wymagana temperatura i wilgotność względna powietrza uwzględniająca higroskopijne własności cukru. Wilgotność względna nie może przekraczać 70 %, a temperatura winna wynosić min C. W pomieszczeniu magazynowym musi być zainstalowana aparatura do pomiaru wilgotności i temperatury; e/ magazyn musi posiadać skuteczną ochronę przed szkodnikami. W magazynie może być przechowywany tylko cukier. f/ obejście magazynu winno być schludne, a drogi dojazdowe utwardzone; Łódź czerwiec 2007

3.1.2 Układanie i rozbieranie stosów cukru : a/ w przypadku układania stosów cukru na drewnianych podkładkach (ramkach)- sztaplowanie: - stosy z cukrem należy układać na drewnianych podkładach ( ramkach) wyścielonych papierem; - pracownicy pracujący na stosie worków z cukrem muszą posiadać obuwie miękkie; - stosy układane są dla każdego rodzaju cukru (opakowania) osobno; - odległość linii worków od ścian powinna wynosić 1 m, stos z cukrem powinien mieć kształt piramidy ściętej ze zbieżnością 5 cm na każdy 1 m wysokości; - odległość ostatniej warstwy worków od konstrukcji dachowej nie powinna być mniejsza niż 2 metry; - co 10 warstwę wkłada się pasy parciane zabezpieczające sztapel przed rozjechaniem; - przy rozbieraniu stosu stosuje się system schodowy polegający na zachowaniu różnicy poziomów poszczególnych warstw ze względu na bezpieczeństwo jak i na ograniczenie uszkodzenia opakowań; Łódź czerwiec 2007

b/ w przypadku składowania cukru na drewnianych paletach : - palety drewniane winny być ułożone jedna na drugiej do wysokości 4 warstw. Czwarta warstwa musi być warstwą wiążącą; - między warstwami winny być przekładki ze sklejki o grubości min. 10 mm. Na spodzie palety musi obowiązkowo znajdować się tekturowa podkładka; - palety układane są dla każdego rodzaju cukru (opakowania) osobno; - odległość linii palet od ścian powinna wynosić 1 m; - odległość ostatniej warstwy cukru od konstrukcji dachowej nie powinna być mniejsza niż 2 metry. Łódź czerwiec 2007

3.1.3 Warunki przechowywania opakowań i materiałów opakowaniowych cukru Magazyny przeznaczone do składowania opakowań powinny być zamykane, suche, zabezpieczające opakowania przed nagłymi zmianami temperatury i wilgotności oraz dostosowane do przechowywania opakowań na paletach. Wilgotność względna nie może przekraczać 70 %, a temperatura winna wynosić min C. W pomieszczeniu magazynowym musi być zainstalowana aparatura do pomiaru wilgotności i temperatury. Magazyn musi posiadać skuteczną ochronę przed szkodnikami Łódź czerwiec 2007

4. Transport 4.1. Środki transportu cukru. Do przewozu cukru stosuje się transport : a) kolejowy (wagony), b) samochodowy (samochody, naczepy, przyczepy, silosy) c) wodny (barki, siatki) 4.2. Przygotowanie środków transportu do załadowania. Wszystkie środki transportowe przeznaczone do przewozu cukru powinny być kryte, suche, czyste, bez obcych zapachów, zabezpieczające ładunek przed zamoknięciem. Wystające gwoździe i inne ostre części należy usunąć lub zabezpieczyć, aby nie uszkadzały opakowań podczas transportu. Środki transportu muszą spełniać zasady higieny i HACCP. Łódź czerwiec 2007

4.3 Wymagania dla silosów transportowych Silosy wykorzystywane do transportu cukru powinny mieć: 1. Powierzchnię wewnętrzną łatwą do utrzymania w czystości. 2. Atest Państwowego Zakładu Higieny o dopuszczeniu do kontaktu z żywnością przeznaczoną dla ludzi. 3. Czytelny napis na zewnętrznej powierzchni silosu wskazujący na jego przeznaczenie np. „TYLKO DO PRZEWOZU ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH”. 4. Książkę Kontroli Sanitarnej, w której odnotowywane są czynności wykonywane w celu przygotowania pojazdu do transportu żywności oraz wyniki kontroli prowadzonych przez administrację sanitarną. 5. Wąż rozładunkowy oznakowany niepowtarzalnym numerem oraz zabezpieczony odpowiednimi zaślepkami. 6. Odpowiedni sprzęt(przyłącza) do rozładunku umożliwiający bezpieczny rozładunek silosu u odbiorcy. 7. Wszystkie elementy wykorzystywane przy rozładunku cystern utrzymywane w czystości i przechowywane w przeznaczonych do tego celu schowkach z dala od szczotek, ściereczek, rękawic oraz zabezpieczone przed możliwością zanieczyszczenia w trakcie transportu. Łódź czerwiec 2007

8. Węże, złącza, filtry itp. muszą być wykonane z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością oraz systematycznie sprawdzane i w razie uszkodzenia wymieniane Przyłącza wykorzystywane do wysypu cukru z silosu zabezpieczone na czas transportu przed zanieczyszczeniem. 9. Zamontowaną w pojeździe bezolejową sprężarkę powietrza, z filtrowaniem powietrza używanego przy rozładunku surowca przy zastosowaniu filtra 25 mm lub drobniejszego. 10. Instalację sprężonego powietrza wyposażoną w skuteczne urządzenia do usuwania wilgoci, które muszą być sprawdzane pod kątem poprawności pracy co najmniej 1x tydzień, a w przypadku nadmiernego zawilgocenia powietrza atmosferycznego przed każdym załadunkiem. Należy prowadzić ewidencję tej kontroli. 11. Systematycznie przeprowadzane testy pod kątem przestrzegania norm hałasu przez zamontowaną sprężarkę powietrza wykorzystywaną do rozładunku. Należy prowadzić ewidencję tej kontroli. 12. Zawory bezpieczeństwa zabezpieczone przed dostaniem się przez nie do silosu ciał obcych i owadów. 13. Przyłącze umożliwiające odprowadzenie w sposób skuteczny ładunków elektrostatycznych z powierzchni silosu. Łódź czerwiec 2007

INFORMACJE DODATKOWE 1. Istotne zmiany w stosunku do PN-86/A a) zmieniono opis przedmiotu normy b) Uaktualniono wymagania dla opakowań, sposoby oznakowania c) zaktualizowano warunki przechowywania, oraz transportu cukru UWAGA: Norma PN-86-A Pakowanie, przechowywanie oraz transport przywoływana jest w Normie PN – A – Cukier Biały w p. 4 Pakowanie, przechowywanie oraz transpor Łódź czerwiec 2007

KONIEC Łódź czerwiec 2007