Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PRZEDSZKOLE NR 5 UL. BOJANOWSKA 7 47-400 RACIBÓRZ.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PRZEDSZKOLE NR 5 UL. BOJANOWSKA 7 47-400 RACIBÓRZ."— Zapis prezentacji:

1 PRZEDSZKOLE NR 5 UL. BOJANOWSKA RACIBÓRZ

2 31 marca Smerfy rozpoczęły realizację kolejnej akcji Piramida Żywienia Przedszkolaka pod hasłem Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu. W pierwszym dniu najmłodsze przedszkolaki przypominały sobie informacje związane z Piramidą Żywienia Przedszkolaka, og ó lnym opisem pięter i grupami żywieniowymi

3 Wysłuchały także bajki Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka- Podróż do wnętrza piramidy, po czym z kolorowych kuponów z produktami żywieniowymi utworzyły wspólną Piramidę Żywienia Przedszkolaka

4 Kolejnego dnia realizowania akcji Smerfy zapoznane zostały z terminem Zdrowa żywność oraz Żywność ekologiczna. Dzieci rozmawiały bowiem o jakości jedzenia i istoty jego pochodzenia. Dowiadywały się, że jedzenie wartościowe to naturalne produkty, że należy wystrzegać się pożywienia przetworzonego, w którym są stosowane konserwanty i barwniki.

5 Przedszkolaki uczyły się także jak rozpoznawać zdrową żywność w trakcie zabawy Zdrowy koszyk, gdzie zadaniem dzieci było grupowanie produktów we właściwych koszykach : z zieloną kokardą (produkty zdrowe ) i czerwoną kokardą (produkty niezdrowe ).

6 Kolejnego dnia akcji przedszkolaki z grupy Smerfy rozmawiały o zdrowej żywności na przykładzie jajek. Dzieci dowiedziały się, dlaczego jajka są tak ważne w diecie, poznając przy tym ich wartości odżywcze (100 % białka, prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu).

7 Przedszkolaki wymieniały najbardziej znane ptaki, których jaja spożywamy (kura, kaczka, gęś, przepiórka, struś). Z przyjemnością wysłuchały też bajki i dzięki Zwierzątkom ze Zdrowego Zakątka dowiedziały się skąd się biorą jajka.

8 Smerfy nauczyły się także rozpoznawać zdrowe jajka wg oznaczeń ekologicznych. Zwracały uwagę na nadrukowany na skorupce kod i dowiadywały się, jak go odszyfrować. Wybite na skorupce jajka cyfry od 0 do 3 informują o ich jakości. 0 to zdrowy chów.

9 Dzieci poznawały budowę jaja oraz dowiedziały się jak, zmienia się struktura jajka pod wpływem temperatury. Oglądały konsystencję surowego jaja, ugotowanego na miękko i na twardo. Przedszkolaki sprawdzały też świeżość jaj podczas doświadczenia z tonięciem jaja w wodzie.

10 Na zakończenie tematu przedszkolaki kolorowały i ozdabiały kolorowymi kwiatuszkami przygotowane sylwety jajek

11 Kolejnego dnia akcji przedszkolaki dowiedziały się, dlaczego warzywa i owoce są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka, jakie są ich rodzaje i jakie zawierają witaminy.

12 Dzieci wymieniały nazwy warzyw i owoców przyniesionych do przedszkola, dzieliły je na rodzaje (kapustne, cebulowe, liściowe), podając przykłady. Wysłuchały także wiersze Jana BrzechwyNa straganie oraz Pomidor.

13 Następnie postanowiliśmy zrobić sok jabłkowo- marchewkowy. Dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku- sokowirówką, jego działaniem i utrwalały sobie zasady bezpieczeństwa. Każde z nich wrzucało po kilka składników i z ciekawością obserwowało, jak naczynie napełnia się sokiem. Sok wykonany własnoręcznie bardzo wszystkim smakował, a w dodatku nie zawierał ani cukru, ani konserwantów.

14 Przedszkolaki postanowiły założyć w sali swój Zielony ogródek. Dzieci mogły samodzielnie nasypać ziemię do doniczek, wysiać nasiona rzodkiewki, pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy oraz cebulki, a następnie podlać przygotowane sadzonki. Z wcześniejszych zajęć dzieci wiedziały, że do rozwoju roślin niezbędne są woda i słońce, więc postawiliśmy nasze doniczki w słonecznym miejscu sali, żeby słońce przyspieszyło kiełkowanie roślin.

15 Ostatni dzień akcji, dzieci z grupy Smerfy rozpoczęły przedszkolny dzień od zebrania swoich plonów z Zielonego ogródka i przygotowywania samodzielnie z przyniesionych przez siebie świeżych warzyw i jajek pysznych, zdrowych i kolorowych potraw na pierwsze śniadanie, w skład których wchodziły: Myszka z jajka Jajeczna łódeczka Wesołe kanapeczki.

16 Natomiast na drugie śniadanie Smerfy wyposażone w deseczkę do krojenia, nożyk i oczywiście kolorowe, pachnące owoce przygotowywały zdrową i pyszną sałatkę owocową. Zadania te sprawiły dzieciom wiele radości, wszystkim dopisywał humor i wielki apetyt. Dzieci uczyły się kultury spożywania posiłków, jedzenia zdrowych i wartościowych produktów oraz dzielenia się między sobą.

17 Opracowała : Beata Wowrek - Lechowska Realizację akcji Smerfy zakończyły utrwaleniem informacji zawartych w Dekalogu eko- przedszkolaka i uroczyście obiecały, że będą od tej pory żywić się zgodnie z jego zasadami.


Pobierz ppt "PRZEDSZKOLE NR 5 UL. BOJANOWSKA 7 47-400 RACIBÓRZ."

Podobne prezentacje


Reklamy Google