Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Marlena Jankowiak Departament Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Za pośrednictwem Agencji Rynku Rolnego można skorzystać z unijnego programu Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych. W ramach tego programu ARR udziela dopłat zatwierdzonym przez oddziały terenowe ARR wnioskodawcom, którzy w czasie roku szkolnego, tj. od września do czerwca (z wyłączeniem ferii i wakacji), organizują dostawy mleka i przetworów mlecznych do przedszkoli i szkół (z wyłączeniem szkół wyższych).
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Każde dziecko uczęszczające do placówki oświatowej może otrzymać codziennie 0,25 l mleka lub przetworu mlecznego po obniżonych cenach. W Polsce mleko i przetwory mleczne spożywa ok. 747 tys. uczniów, czyli tylko ok. 11% wszystkich dzieci uczęszczających do placówek oświatowych.
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych W roku szkolnym 2006/2007 dopłaty są przyznawane do: mleka mleka z dodatkiem smakowym (o zawartości wagowo min. 90% mleka) jogurtu naturalnego serów świeżych i przetworzonych (o zawartości tłuszczu co najmniej 40% w suchej masie) serów innych niż świeże i przetworzone (o zawartości tłuszczu co najmniej 45% w suchej masie)
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Wnioskodawcą może być: placówka oświatowa władza działająca w imieniu placówki oświatowej organizacja działająca w imieniu placówki oświatowej dostawca
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Wnioskodawcy zamierzający uczestniczyć w omawianym programie są zobowiązani do zarejestrowania się w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców (CRP) prowadzonym przez ARR, a następnie do złożenia – we właściwym oddziale terenowym ARR – wniosku o zatwierdzenie uczestnictwa w programie Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych.
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Formularz rejestracyjny oraz wniosek o zatwierdzenie uczestnictwa wnioskodawcy można składać w ciągu całego roku kalendarzowego.
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Formularze oraz Warunki udzielania dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych są dostępne: w Oddziałach Terenowych ARR w Centrali ARR na stronie internetowej
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Dokumenty należy składać we właściwym dla siedziby wnioskodawcy Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego.
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Do 16 sierpnia 2006 roku ARR zrealizowała dopłaty do ok. 20,7 tys. ton mleka i przetworów mlecznych dostarczonych do placówek oświatowych w kwocie ok. 14,7 mln zł. W roku szkolnym 2005/2006 największym zainteresowniem wśród uczniów cieszyło się dostarczane w opakowaniach o pojemności 0,25 l i 0,20 l mleko smakowe (ok. 62% dostaw), mleko bez dodatków smakowych (ok. 37% dostaw), mniejszym – jogurt naturalny oraz sery (ok. 1% dostaw).
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Wnioskodawcy uczestniczący w mechanizmie Wspólnej Polityki Rolnej - Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych mogą, niezależnie od programu dopłat ARR, ubiegać się o dofinansowanie ze środków Funduszu Promocji Mleczarstwa.
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Szczegółowe informacje dotyczące omawianych dopłat można uzyskać w: Oddziałach Terenowych ARR Telefonicznym Punkcie Informacyjnym ARR (0-22)
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych Agencja Rynku Rolnego Warszawa ul. Nowy Świat 6/12 tel. 022/ , 022/
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Dziękuję za uwagę!