Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”"— Zapis prezentacji:

1 VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
rok szkolny 2012/2013 Sekcja Oświaty Zdrowotnej

2 Nowe elementy w materiałach „Trzymaj formę!”
Honorowe patronaty:  Minister Zdrowia  Minister Edukacji Narodowej  Ministra Sportu i Turystyki

3 Współpraca z Agencją Rynku Rolnego
• Programy Unii Europejskiej wspierające zdrową, zbilansowaną dietę dzieci i młodzieży w szkołach - „Szklanka mleka” oraz „Owoce w szkole” • Programy te administrowane są przez Agencję Rynku Rolnego. • Dzieci otrzymują w szkole produkty mleczne oraz owoce i warzywa; • Uczestnictwo w ww. programach jest dobrowolne i zależy od decyzji szkoły/rodziców.

4 Cel główny: Poprawa sposobu odżywiania młodzieży
i promowanie aktywności fizycznej.

5 Cele szczegółowe: Zwiększenie wiedzy dotyczącej zbilansowanej diety i aktywności fizycznej; Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych;

6 Kształtowanie postaw i zachowań w zakresie prawidłowego żywienia i uprawiania aktywności fizycznej;
Rozszerzenie asortymentu sklepików szkolnych o zalecane produkty; Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym.

7 Adresaci programu: uczniowie gimnazjów (I – III), uczniowie szkół podstawowych (V – VI), ich rodzice i opiekunowie.

8 VII edycja – rok szkolny 2012/2013
Czas trwania programu: VII edycja – rok szkolny 2012/2013

9 Organizatorzy programu:
Główny Inspektorat Sanitarny Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności” Związek Pracodawców

10 Koordynatorzy programu:
poziom wojewódzki – Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne; poziom powiatowy – Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne; poziom szkolny – szkoły podstawowe i gimnazjalne

11 Partnerzy programu: Ministerstwo Edukacji Narodowej;
Instytut Matki i Dziecka; Instytut Żywności i Żywienia; Ministerstwo Sportu i Turystyki; Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie

12 Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta
Treści programowe: Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta Talerz zdrowia – bloki produktów; Rozkład posiłków w ciągu dnia i % dobowego zapotrzebowania na energię; Dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży; Rola podstawowych składników odżywczych; Zasady zdrowego żywienia (10 zasad); Alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej

13 Zaburzenia stanu odżywiania:
(nadwaga, otyłość, niedobór masy ciała, anoreksja, bulimia – pomoc specjalisty), Wybrane elementy edukacji konsumenckiej: (prawa konsumenta, znakowanie produktów żywnościowych wartością odżywczą)

14 Aktywność fizyczna Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia:
pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży, test wydolności fizycznej (ćwiczenia), test sprawności fizycznej (ćwiczenia) Przykłady z omówieniem metodycznym: ćwiczenia mięśni brzucha, ćwiczenia mięśni bioder, ćwiczenia mięśni grzbietu, ćwiczenia mięśni klatki piersiowej,

15 ćwiczenia oddechowe, ćwiczenia utrzymania prawidłowej postawy ciała, ćwiczenia marszu. Piśmiennictwo uzupełniające

16 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google