AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA sprawozdanie z udzia ł u Sprawozdanie z udzia ł u PUNKTU PRZEDSZKOLNEGO MIODOLUDKI W KROBANOWIE w akcji programowej pod.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DAWNO I NIEDAWNO … CZYLI Ś WIETLICOWE WSPOMNIENIA.
Advertisements

CZYSTE POWIETRZE WOKÓŁ NAS
„MAMO TATO WOLĘ WODĘ” Przedszkole Nr 6 - „Przyjaźni Przyrodzie”
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Walk ę matematyczn ą prowadzi ł a z nami pani mgr El ż bieta Maciejewska.
Rok 2010/11. W roku szkolnym 2011/12 zostanie przeprowadzony pomiar poziomu wiedzy i umiej ę tno ś ci uczniów. Po pierwszym etapie edukacyjnym (test.
Konkurs EKO-BIURO. Rok 2012 mija pod has ł em anga ż owania si ę naszej placówki w dzia ł ania skoncentrowane wokó ł promocji odnawialnych ź róde ł energii,
Akcja Akademii Zdrowego Przedszkolaka Zboża zjadamy, energię z nich mamy w Przedszkolu nr 57, w grupie V Akcja rozpoczęła się w połowie września 2013 W.
ROK KAROLA GODULI. Stowarzyszenia Przyjació ł Szkó ł im. Karola Goduli Rudzkie placówki o ś wiatowe, maj ą c na uwadze jak wa ż n ą rol ę odegra ł Karol.
Nasza szkoła xD Zespó ł Szkó ł Rolniczych W Z ł otowie.
DZIEŃ BEZPIECZNEGO INTERNETU
TRANSFER W WIEDNIU Bad Goisern, Kwiecień Sonda – przeprowadzona przez PI WIEN Przegl ą d ponad 56 szk ół Jakie dzia ł ania s ą zwykle podejmowane.
ZBOŻA ZJADAMY – ENERGIĘ Z NICH MAMY
Sprawozdanie z akcji przeprowadzonej w Niepublicznym Przedszkolu Krasnal w Krakowie, ul. Domaga ł y 59.
O tym, że fundusze europejskie są doskonałym narzędziem, które pomagają podnosić poziom nauczania i kwalifikacji młodych ludzi, nie trzeba już dzisiaj.
Publiczne Przedszkole nr 18
Dzieci z oddziałów przedszkolnych A B C Szkoły Podstawowej nr 4 w Aleksandrowie Łódzkim uczestniczyły w jesiennej edycji Piramidy Żywienia Przedszkolaka.
Niepubliczne Przedszkole Językowe SMYKI w Tychach
Przedszkole Gminne im. Krasnala Hałabały w Grodzisku Wielkopolskim
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedszkole Miejskie Nr 1 „Tęczowa Jedyneczka” Rawa Mazowiecka
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY
Mateusz Siuda klasa IVa
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi
„ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY” sprawozdanie z realizacji
z Oddziałami Integracyjnymi nr 17
Dnia roku 9 wybranych uczniów klasy 3AB TZ pod opieką Pani Sylwii Samson wyjechało na praktykę do Niemiec, aby reprezentować szkołę oraz ojczyznę.
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Dzieci z naszego przedszkola od października 2013 roku do stycznia 2014 roku, brały udział w akcji PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLA pod hasłem: ZBOŻA ZJADAMY.
MIEJSKIE PRZEDSZKOLE NR 10 W ZGIERZU. W akcji „Zboża zjadamy energię z nich mamy” wzięły udział wszystkie cztery grupy naszej placówki. Poszczególne etapy.
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
Sprawozdanie z realizacji programu Akademia Zdrowego Przedszkolaka „Zboża zjadamy – energię z nich mamy”
SPRAWOZDANIE Z AKCJI-PIRAMIDA ZDROWIA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIE Z NICH MAMY” PRZEDSZKOLE NR 7 Łaziska Górne Ul. Dworcowa 49.
Zdrowe ż ycie jest wa ż ne dla ka ż dego cz ł owieka. Warunkuje je zarówno prawid ł owe od ż ywianie jak i aktywno ść fizyczna.
„ Ś NIADANIE DAJE MOC” REPORTA Ż Z DZIA Ł A Ń KLASY Ic SZKO Ł Y PODSTAWOWEJ NR 5 INTEGRAZYJNEJ W ZESPOLE SZKÓ Ł INTEGRACYJNYCH NR 1 WE W Ł OC Ł AWKU.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
IV Prywatne Liceum Ogólnokszta ł c ą ce ul. Basztowa 17, Kraków tel ;
KLASA 1C I 2A W Palmiarni cz ęść 1. Palmiarnia Ogrodu Botanicznego, ukryta po ś ród starych drzew zabytkowego Parku Ź ródliska, to wyj ą tkowo malownicze.
Wtorek 8 listopada Ś NIADANIE DAJE MOC Dzie ń zdrowego ś niadania w klasie II A Publicznej Szko ł y Podstawowej nr 1 w Radomsku.
Klasa I a pyszne ś niadanie ma ka ż dego dnia. Szkoła Podstawowa im. Bolesława Chrobrego w Cybince.
Ś NIADANIE DAJE MOC W dniu 8 listopada 2011 roku uczniowie klasy pierwszej ze Szkoły Podstawowej w Wysocinie uczestniczyli w akcji edukacyjnej pod hasłem.
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
 PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA W ZESPOLE SZKÓŁ SPECJALNYCH NR 41 W ZABRZU NA LATA  PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA W ZESPOLE SZKÓŁ SPECJALNYCH NR 41 W.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Głównym założeniem pracy w Miejskim Przedszkolu Nr 9 w Częstochowie są priorytety zawarte w Koncepcji Pracy Przedszkola wg których prowadzone są liczne.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Sprawozdanie z realizacji programu. Przedszkole Miejskie nr 20 im. Przyjaciół Przyrody w Gorzowie Wlkp. Opracowała: Magdalena Wdzięczna.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Edukacja skuteczna, przyjazna i nowoczesna Reforma systemu oświaty.
Od 7.30 do 8.30 dzieci schodzą się do przedszkola. W tym czasie swobodnie bawią się w dowolnych kącikach zabaw. Nauczyciel prowadzi z dziećmi rozmowy indywidualne.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zasady zdrowego odżywiania
Odżywiaj się zdrowo 1.
Na czym polega Akademia Zdrowego Przedszkolaka
Zapis prezentacji:

AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA sprawozdanie z udzia ł u Sprawozdanie z udzia ł u PUNKTU PRZEDSZKOLNEGO MIODOLUDKI W KROBANOWIE w akcji programowej pod has ł em ZBO Ż A ZJADAMY, ENERGI Ę Z NICH MAMY 2013/2014

Bior ą c w programie Akademia Zdrowego Przedszkolaka w ramach akcji pod has ł em ZBO Ż A ZJADAMY- ENERGI Ę Z NICH MAMY realizowane by ł y nast ę puj ą ce bloki tre ś ci programowych: 1. Co to s ą produkty zbo ż owe, jakie s ą rodzaje zbó ż 2. Jak powstaje chleb, p ł atki ś niadaniowe i makaron? 3. Kasze, ry ż i ro ś liny str ą czkowe 4. Orzechy, nasiona i t ł uszcze Celem programu by ł o zapoznanie dzieci z dwoma pi ę trami Piramidy Ż ywienia Przedszkolaka, które s ą bardzo wa ż ne z punktu widzenia prawid ł owego od ż ywiania. Nauczyciel pracowa ł na scenariuszach przygotowanych przez Organizatorów programu, dzieci uczy ł y si ę przez zabaw ę i do ś wiadczanie, korzystaj ą c z konkretów (makarony, pieczywo, kasze, oleje, ry ż e itp.). Mog ł y je dotkn ąć, smakowa ć, w ą cha ć, widzie ć - czyli poznawa ć wielozmys ł owo.. Wszystkim zaj ę ciom towarzyszyli tak ż e bohaterowie bajek, czyli Zwierz ą tka ze Zdrowego Zak ą tka- Wieprzu ś, Raput ś, Ociupinka i ciocia Ró ż a. Realizacja dzia ł a ń programowych – forma warsztatowa 2-3 razy w tygodniu Przyswajaniu wiedzy towarzyszy ł a równie ż aktywno ść dzieci w ramach: - zaj ęć plastycznych, - aktywno ś ci muzycznej : s ł uchanie i ś piew piosenek tematycznych - analiza ilustracji, historyjek obrazkowych, prezentacje multimedialne - s ł uchanie i pami ę ciowe przyswajanie wierszyków, - aktywno ść fizyczna(zabawy ruchowe na ś ladowcze i twórcze )

CO TO S Ą PRODUKTY ZBO Ż OWE, JAKIE S Ą RODZAJE ZBÓ Ż CO TO S Ą PRODUKTY ZBO Ż OWE, JAKIE S Ą RODZAJE ZBÓ Ż Celem warsztatów z dzie ć mi by ł o zapoznanie z Piramid ą Zdrowego Przedszkolaka, odtwarzanie kolejnych pi ę ter piramidy. Dzieci po zaj ę ciach wiedz ą, ż e aby by ć zdrowym i odpornym na choroby musi dostarcza ć organizmowi produktów ze wszystkich pi ę ter piramidy. Przedszkolaki wiedz ą z jakich zbó ż robi si ę pieczywo, ry ż, makaron, kasze. A oto tematyka: warsztatów Przypomnienie, czym s ą jest Piramida Ż ywienia Przedszkolaka Co to s ą produkty zbo ż owe Jak powstaje chleb, p ł atki ś niadaniowe i makaron?

JAK POWSTAJE CHLEB, P Ł ATKI Ś NIADANIOWE I MAKARON? Oferty edukacyjne w ramach jednego z tygodni JAK POWSTAJE CHLEB, P Ł ATKI Ś NIADANIOWE I MAKARON? Oferty edukacyjne w ramach jednego z tygodni mia ł y na celu zapoznanie dzieci z cyklem produkcyjnym pieczywa od ziarenka do bochenka oraz z rodzajami pieczywa. Dodatkow ą, poza programow ą ofert ą by ł a wycieczka autokarowa przedszkolaków do prawdziwej piekarni w Zdu ń skiej Woli. Same te ż piek ł y pieczywo| w ramach dzia ł a ń plastycznych. w toku manipulowania, przesypywania dzieci zapozna ł y si ę te ż z ró ż nego rodzajami makaronów. Dzieci pozna ł y te ż, jakie produkty powinno si ę je ść a których spo ż ywanie nie wp ł ywa korzystnie na zdrowie. Przedszkolaki degustowa ł y pieczywo, porównywa ł y ich smak, kolor, dowiadywa ł y si ę o warto ś ciach od ż ywczych pieczywa,ze szczególnym uwzgl ę dnieniem pieczywa pe ł noziarnistego.

KASZE, RY Ż I RO Ś LINY STR Ą CZKOWE ORZECHY, NASIONA I T Ł USZCZE KASZE, RY Ż I RO Ś LINY STR Ą CZKOWE W trzecim tygodniu przedszkolaki zapoznawa ł y si ę z rodzajami kasz, uczyli ś my si ę dlaczego s ą ź ród ł em w ę glowodanów. Ogl ą dali ś my mapy ś wiata i szukali ś my krajów gdzie uprawia si ę ry ż. Dzieci wiedz ą, ż e ry ż u nie uprawia si ę w Polsce, a tak ż e to, ż e ro ś liny str ą czkowe s ą ź ród ł em warto ś ciowego bia ł ka, które jest potrzebne do ich wzrostu. Na warsztatach poruszali ś my nast ę puj ą c ą tematyk ę : Sk ą d si ę bierze kasza, jakie s ą jej rodzaje? Dlaczego ry ż nie ro ś nie w Polsce? Dlaczego fasola jest nazywana ro ś lin ą str ą czkow ą ? ORZECHY, NASIONA I T Ł USZCZE W ostatnie cz ęś ci dzia ł a ń programowych dzieci pozna ł y poj ę cie NNKT- czyli niezb ę dne nienasycone kwasy t ł uszczowe. Dzieci wiedz ą, jak powstaje olej- informacj ę t ą uzyska ł y z bajki, równie ż wiedz ą i rozumiej ą, które t ł uszcze s ą zdrowe a które nie. Przedszkolaki ogl ą da ł y zdj ę cia ró ż nych ryb, i ju ż wiedz ą,ze s ą one zdrowe i dlaczego ka ż dy cz ł owiek powinien je je ść. Najprzyjemniejszym etapem by ł o smakowanie orzechów i ziaren oraz oddzielanie ich od s ł odyczy. Oto nast ę puj ą ca tematyka przeprowadzonych zaj ęć warsztatowych Dlaczego trzeba je ść ryby? Oleje Orzechy, migda ł y i pestki- zdrowe przek ą ski.

Przedszkolaki wzięły także udział w Ogólnopolskim Konkursie Akademii Zdrowego Przedszkolaka, powiązanego tematycznie z akcją pod hasłem : Zbożowa mandala

Zarówno dzieci jak i rodzice mogli skorzysta ć z materia ł ów nades ł anych przez organizatorów programu Akademia Zdrowego Przedszkolaka. Informacje o przyst ą pieniu placówki do akcji zosta ł y przekazane Rodzicom na zebraniu ogólnym, a bie żą ce informacje o realizacji Rodzice mogli pozyskiwa ć ze specjalnie utworzonej tablicy informacyjnej. Dzi ę kujemy tak ż e wszystkim Rodzicom za pomoc w realizacji tej akcji cennej z punktu widzenia profilaktyki zdrowotnej,ale z ł o ż onej organizacyjnie i tematycznie z uwagi na kszta ł tuj ą c ą si ę percepcj ę i mo ż liwo ś ci rozwojowe naszych 3- 4 letnich przedszkolaków.