Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny."— Zapis prezentacji:

1 Czyli co, ile i dlaczego warto jeść

2 ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny Materiał energetyczny Materiał budulcowy

3

4 BIAŁKA Do dobrych źródeł białka należą jaja, mleko i jego przetwory, sery twarogowe i żółte oraz mięso zwierząt hodowlanych, drobiu i ryb. Źródłem białka są także owoce morza.

5 CUKRY Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach (pieczywo), ziemniakach, ryżu, kaszy, roślinach strączkowych, owocach, a także w organizmach zwierzęcych.

6 TŁUSZCZE Do produktów zawierających znaczne ilości tłuszczu zwierzęcego, oprócz tłuszczów jadalnych (masło, smalec, słonina itp.) należą śmietana, sery żółte, topione, żółtko jaja, mięso także niektóre gatunki drobiu i ryb.

7 WODA Woda jest niezbędna w każdej czynności organizmu (reguluje temperaturę ciała, nawilża wdychane powietrze, umożliwia transport i przyswajanie substancji odżywczych, usuwa zbędne produkty przemiany materii, chroni ważne dla życia narządy i amortyzuje stawy.

8 SOLE MINERALNE Makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 [mg]): Wapń Chlor Magnez Fosfor Potas Sód Mikroelementy (zapotrzebowanie mniejsze niż 100 [mg]): Żelazo Cynk Miedź Mangan Molibden Jod Fluor Chrom Selen

9 WITAMINY Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina A Witamina D Witamina E Witamina K Witaminy rozpuszczalne w wodzie. Witamina B1 Witamina B2 Witamina B5 Witamina B6 Witamina B12 Witamina PP Witamina C Witamina H Kwas foliowy

10

11 PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

12 ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców oraz produktów zbożowych Ograniczaj alkohol i inne używki. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie. Pij dużo wody mineralnej

13

14 Choroby układu krążenia Nowotwory Cukrzyca Choroby jelita grubego Kamica żółciowa Próchnica zębów Osteoporoza Otyłość Bulimia, anoreksja

15

16 Mit: Wegetarianizm jest zdrowy. Mit: Dieta niskotłuszczowa jest korzystna dla dzieci. Mit: Aby uniknąć chorób serca, powinniśmy używać margaryny zamiast masła.

17 Mit: Tłuszcz zwierzęcy jest przyczyna nowotworów i chorób serca. Mit: Niskotłuszczowe diety chronią przed rakiem piersi. Mit: Dieta niskotłuszczowa daje ci lepsze samopoczucie

18 Ada Skrzypińska Daria Pawłowska Bibliografia: „Mniej odpadów – TAK!”. Pod red. dr Krzysztofa Świerkosza, dr Mariusza Sołtysika. Wrocław: 2009. wydawcy: Stowarzyszenie Ekologiczne „EKO-UNIA”, Stowarzyszenie „EKO-EDUKACJA”. Gertig Henryk, Żywność a zdrowie, Warszawa: Wydaw. Lekarskie PZWL, 1996. ISBN 83-200-1978-8. Griffith Winter H., Witaminy, Warszawa: Agencja Elipsa, 1994. ISBN 883-85152-49-0. Jablow Martha M., Anoreksja, bulimia, otyłość, wyd. 2, Gdańsk: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, 2000. ISBN 83-87957-19-4.


Pobierz ppt "Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny."

Podobne prezentacje


Reklamy Google