Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. mgr inż. Andrzej Czubała Prezes Zarządu Centrum Jakości AgroEko sp. z o.o.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Proces doboru próby. Badana populacja – (zbiorowość generalna, populacja generalna) ogół rzeczywistych jednostek, o których chcemy uzyskać informacje.
Advertisements

Systemy oceny zgodności i certyfikacji Europejskie i polskie znaki jakości oraz oznakowanie CE Plan zajęć: 1. Podstawa prawna – ustawa o systemie oceny.
1 TREŚĆ UMOWY O PRACĘ : Umowa o pracę określa strony umowy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz warunki pracy i płacy, w szczególności: 1) rodzaj pracy,
Powiatowy Urząd Pracy w Śremie Powiatowy Urząd Pracy w Śremie SFINANSUJEMY NOWE MIEJSCA PRACY Śrem, 4 listopada 2010 roku.
Największy potencjał gruntów inwestycyjnych w ofercie ANR Leszek Świętochowski Prezes ANR Warszawa, 15 kwietnia 2015 roku.
Znaczenie procedur celnych dla sądowej ochrony praw własności przemysłowej w szczególności przed naruszeniem patentów. Dr Ewa Skrzydło-Tefelska Katedra.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia vs ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Zasada i organizacja statystyki publicznej „Cz ł owiek – najlepsza inwestycja”
ORGANIZACJA KONTROLI OZNAKOWANIA CE W ŚRODOWISKU PRACY – OMÓWIENIE PODSTAWOWYCH PROBLEMÓW POJAWIAJĄCYCH SIĘ W TOKU KONTROLI Warszawa - czerwiec 2005.
Anonimizacja danych adresowych pokrzywdzonego i świadka w procedurze wykroczeniowej w świetle ustawy z dnia 28 listopada 2014 r. o ochronie i pomocy dla.
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Doświadczenia ośrodków EURO INFO w upowszechnianiu wśród polskich przedsiębiorców informacji na temat oznakowania CE Anna Hutyra Centrum EURO INFO w Gdańsku.
PODSTAWOWE DOKUMENTY Z ZAKRESU REALIZACJI ZADAŃ OBRONY CYWILNEJ PREZENTUJE: HIERONIM WAWRZYNIAK Kierownik Oddziału Ochrony Ludności Wydziału Zarządzania.
Informacja na temat stanu prac nad przygotowaniem samorządu województwa do przyszłej perspektywy finansowej UE Toruń, maj 2012 r. Departament.
TERYT 2 Współdziałanie w zakresie objęcia nadzorem wstępnej weryfikacji danych inicjalnej bazy danych PRG w zakresie granic jednostek i obrębów ewidencyjnych.
Projekty unijne a Ustawa o finansach publicznych z 27 sierpnia 2009 Poznań, 26 lutego 2010r. Biuro Koordynacji Projektów.
Ekonomika i projektowanie przedsięwzięć przedsiębiorstw – plan marketingowy oraz plan zarządzania Michał Suchanek Katedra Ekonomiki i Funkcjonowania Przedsiębiorstw.
Pomoc publiczna i pomoc de minimis w ramach konkursu RPLU IZ /15 - Programy typu outplacement Oddział Monitoringu i Ewaluacji Departament.
OBYWATELSTWO POLSKIE I UNIJNE 1.Obywatel a państwo – zasady obywatelstwa polskiego 2.Nabycie i utrata obywatelstwa 3.Obywatelstwo Unii Europejskiej. 4.Brak.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Urząd Transportu Kolejowego, Al. Jerozolimskie 134, Warszawa, Polityka regulacyjna państwa w zakresie dostępu do infrastruktury na.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Olsztyn, 27 czerwca 2012 Propozycja zmian kryteriów merytorycznych dla Osi I Przedsiębiorczość RPO WiM w ramach Poddziałania
Wojewódzki Zakład Doskonalenia Zawodowego w Gorzowie Wlkp.
MULTIMEDIALNY SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Edukacja: Poziom: Temat: Czas realizacji: polonistyczna klasa III Unia Europejska 1 godz. lekcyjna.
Warszawa, Krótka sprzedaż – monitoring i nadzór GPW Iwona Edris Dyrektor Biura Audytu i Kontroli.
VII kampania społeczna N O PROMIL – N O PROBLEM PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI.
Organizacja miejskiego transportu zbiorowego na przykładzie Komunikacyjnego Związku Komunalnego Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego Przewodniczący Zarządu.
Biuro Edukacji Urzędu m.st. Warszawy Warszawa, 24 luty 2016 r. Elektroniczny system rekrutacji do gimnazjów na rok szkolny 2016/2017.
Finansowanie wybranych działań w parkach narodowych przy udziale środków funduszu leśnego - zakres finansowy Warszawa, 06 kwietnia 2016r.
„Wdrażanie elektronicznych usług dla ludności woj. podlaskiego – część II, administracja samorządowa”
DANUTA SZCZEPANIK Sekretarz Miasta Legionowo EWA MILNER-KOCHAŃSKA Pełnomocnik ds. Systemu Przeciwdziałania Zagrożeniom Korupcyjnym Przeciwdziałanie korupcji.
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
AS-QUAL Szkolenia Doradztwo Audity Usprawnienia zarządzania organizacjami (normy zarzadzania) Grażyna.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
1 Zakopane VIII 2006 r. Jakość środków chemicznych stosowanych w produkcji cukru w aspekcie spełniania wymagań unijnych.
Projekt Regulaminu Działania Komitetu Monitorującego Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego na lata
Strona postępowania jako źródło dowodowe Prof. dr hab. Henryk Dzwonkowski Kierownik Katedry Prawa Finansowego Uniwersytet Łódzki.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Istota zmian i wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia i oczyszczania ścieków w polityce ekologicznej państwa Zbigniew Sobociński Gdańska.
Bezpieczeństwo i zdrowie w pracy dotyczy każdego. Jest dobre dla ciebie. Dobre dla firmy. Partnerstwo dla prewencji Co badanie ESENER może nam powiedzieć.
URLOP WYPOCZYNKOWY mgr Małgorzata Grześków. URLOP WYPOCZYNKOWY Art §1. Pracownikowi przysługuje prawo do corocznego, nieprzerwanego, płatnego urlopu.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
EWALUACJA JAKO ISTOTNY ELEMENT PROJEKTÓW SYSTEMOWYCH Sonia Rzeczkowska.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
W YBRANE ZAGADNIENIA POSTĘPOWANIA CYWILNEGO W SPRAWACH O OCHRONĘ WŁASNOŚCI PRZEMYSŁOWEJ Prof. dr hab. Feliks Zedler Konferencja „Rynek leków a ochrona.
1 Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Infrastruktura i Środowisko „Dla rozwoju infrastruktury.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Działalność konsultantów wojewódzkich zmiany w ustawie o konsultantach w ochronie zdrowia oświadczenia składane przez konsultantów kontrola podmiotów leczniczych.
Kryteria formalne specyficzne i kryteria premiujące w ramach konkursu nr RPLU IZ /16 Ewa Pachowska – Kurzepa Departament Wdrażania EFS.
Ocena oddziaływania na środowisko jako warunek uzyskania funduszy unijnych w ramach I i II osi priorytetowej Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Działanie 321 „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” TARGOWISKA STAŁE Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europejski.
Strategia Rozwoju Powiatu Kluczborskiego planowanie strategiczne w JST Małgorzata Ziółkowska tel kom
Kim jesteśmy i co robimy … Polska Izba Żywności Ekologicznej to grupa przedsiębiorców będąca przedstawicielem branży żywności ekologicznej. Naszą misją.
Podsumowanie wdrażania części Osi „Przedsiębiorczość” RPO Warmia i Mazury 2007–2013 w 2008 roku.
BEZPIECZNA+ Jest to Rządowy program wspomagania w latach 2015–2018 organów prowadzących szkół w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Ustalenia z misji audytowych przeprowadzonych przez Europejski Trybunał Obrachunkowy w ramach PROW w obszarze zamówień publicznych.
NADZÓR RYNKU RAPORT. na produkcie dla konsumenta w dowolnym państwie Unii Europejskiej - bezpieczeństwo użytkowania deklaracja, że wprowadzany do obrotu.
Przekraczanie Granic wewnętrznych
DECYZJA O WARUNKACH ZABUDOWY tzw. „Wuzetka”
Mirosław Maliszewski -Prezes Związku Sadowników RP
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Postępy w zakresie zapewniania równości osób LGBTI w Unii Europejskiej
Odsetki naliczane za czas postępowania 30 marca 2017
Zapis prezentacji:

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. mgr inż. Andrzej Czubała Prezes Zarządu Centrum Jakości AgroEko sp. z o.o.

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. PRAWO ŻYWNOŚCIOWE Kraje UE mają obowiązek zbudowania i utrzymywania systemu urzędowej kontroli żywność, który jest gwarantem tego, że produkty spożywcze wprowadzane do obrotu są bezpieczne dla ich konsumentów. Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku, ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności definiuje m.in. pojęcie prawa żywnościowego w następujący sposób: „ „prawo żywnościowe” oznacza przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne regulujące sprawy żywności w ogólności, a ich bezpieczeństwo w szczególności, zarówno na poziomie Wspólnoty, jak i na poziomie krajowym; definicja ta obejmuje wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności oraz paszy produkowanej dla zwierząt hodowlanych lub używanej do żywienia zwierząt hodowlanych”.

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. PRAWO ŻYWNOŚCIOWE „Prawo żywnościowe ma na celu ochronę interesów konsumentów i powinno stanowić podstawę dokonywania przez konsumentów świadomego wyboru związanego ze spożywaną przez nich żywnością”. Stosowanie PŻ ma na celu zapobieganie : oszukańczym praktykom - czy miód pochodzący z gospodarstwa ekologicznego jest zawsze ekologiczny? fałszowaniu żywności - wszelkim innym praktykom mogącym wprowadzać konsumenta w błąd - ml EKO ”.

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. Prawo Żywnościowe Rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt, ustanawia ogólne zasady wykonywania kontroli urzędowych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na: zapobieganie, eliminowanie lub ograniczanie dopuszczalnych poziomów zagrożenia ludzi i zwierząt, bezpośrednio lub poprzez środowisko naturalne; gwarantowanie uczciwych praktyk w handlu paszami i żywnością oraz ochronę interesów konsumenta łącznie z etykietowaniem pasz i żywności oraz innymi formami przekazywania informacji konsumentom.

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. Należy więc przyjąć, iż Państwa Członkowskie UE realizują ochronę zdrowia i interesów konsumentów poprzez wdrożenie do funkcjonowania, spójnych systemów urzędowej kontroli żywności, realizujących założenia ustanowionego prawa żywnościowego.

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. Czy obecne wymagania przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności spełniają oczekiwania wszystkich konsumentów? DDT - cudowny środek owadobójczy, przekazywany przez pokolenia, wraz z mlekiem matki („Pozostałości DDT i metabolitów w mleku kobiecym” prof. nadzw. dr hab. A. Tokarz WUM) ; krąży w przyrodzie bezustannie i nie ulega biodegradacji, ponieważ wchodzi w łańcuchy pokarmowe. Kumuluje się w organizmach żywych, a skutki jego działania obserwuje się w kolejnych pokoleniach ( „Popularny pestycyd nadal krąży w przyrodzie” prof. Jan Ludwicki papNauka w Polsce).

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. Glifosat – WHO za Międzynarodową Agencja Badań nad Rakiem (IARC), ogłosiła 20 marca 2015 roku, że glifosat – substancja czynna znajdująca się w herbicydzie Roudup – została sklasyfikowana jako: „prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi”. „ Glifosat: Europejczycy, w tym Polacy, podtruwani herbicydem” – „W moczu mieszkańców 18 państw europejskich stwierdzono obecność herbicydu glifosat. Środkiem do zwalczania chwastów najbardziej obciążeni są mieszkańcy Malty, Niemiec, Holandii, Polski”. DW red. odp.: Elżbieta Stasik „Podejrzana substancja w niemieckich piwach. Także tych sprzedawanych w Polsce” - „(…) w 100% piw stwierdzono obecność glifosatu. Najwyższy stwierdzony poziom to 29,74 mikrograma w litrze (dopuszczalna norma to: 0,1 mikrograma w litrze)”. WPfinanse

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. Mając powyższe na względzie, należy stwierdzić, że rośnie w społeczeństwach UE chęć świadomego dokonywania wyboru zakupu i konsumpcji produktów żywnościowych, pochodzących z systemów jakości żywności. Systemy te, odpowiadają na zapotrzebowanie obywateli UE, które polega na chęci kupowania i spożywania produktów o wyższych parametrach zdrowotnych, o zagwarantowanej stałej i określonej jakości.

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. Rolnictwo ekologiczne – system globalny. Ramy tego systemu zawierają szczegółowe wymagania dotyczące produkcji, przetwarzania i wprowadzania do obrotu oraz nadzoru strony trzeciej nad realizacją tych wymagań na każdym z tych etapów. Sprawność tego sytemu stała się przyczyną wzrostu zaufania konsumentów do produktów finalnych, co przekłada się na stały wzrost zainteresowania produktami oznakowanymi terminami: „eko”, „bio”, „organic” czy innymi, o których mowa w art. 23 ust. 1 Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych (…).

System produkcji metodami ekologicznymi Materiały do produkcji Materiał rozmnożeniowy i hodowlany Towarowa produkcja rolna Przetwórstwo Obrót Import Zbiór z natury Myślistwo JE DN OS TKI CE RT YFI KU JĄ CE INSPEKCJA JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO- SPOŻYWCZYCH MINISTER ROLNICTWA I ROZWOJU WSI POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI PANSTWOWA INSPEKCJA WETERYNARYJNA PAŃSTWOWA INSPEKCJA OCHRONY ROŚLIN I NASIENNICTWA INSTYTUT OCHRONY ROŚLIN w POZNANIU INSTYTUT UPRAWY I NAWOŻENIA w PUŁAWACH

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. Krajowe systemy jakości żywności - ich zadaniem jest promowanie żywności posiadającej określone, wyjątkowe cechy wyróżniające ją na rynku. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na swoich stronach internetowych zawarło szereg informacji dotyczących systemów, które zostały już uznane za krajowe oraz wymagania jakie należy spełnić, by taki status system mógł otrzymać. Obecnie w Polsce funkcjonują następujące krajowe systemy jakości żywności: System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) System Jakości Wieprzowiny (PQS) Quality Meat Program (QMP) Integrowana Produkcja Roślin (IP) Jakość Tradycja

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. Można zadawać sobie pytanie: „Jakie cechy powinien posiadać dobry system jakości żywności?”.

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. jasne określenie jego specyficznych cech i wymagań (parametrów czy też sposobu lub warunków produkcji); identyfikacja i identyfikowalność (traceability)- czyli potwierdzenie autentyczności produktu oraz możliwość odtworzenia (śledzenia) drogi przemieszczania produktów finalnych czy też surowców lub półproduktów z których zostały one wytworzone - w zakresie sposobu i czasu ich przemieszczania, składników zastosowanych do ich produkcji (pod względem jakości, pochodzenia i ilości); analiza ryzyka (obszary bliższe i dalsze funkcjonowania oraz struktura wewnętrzna firmy) ukierunkowana szczególnie na: identyfikację ryzyka, ocenę ryzyka, zarządzanie ryzykiem i informowaniu o ryzyku. niezależny organ kontrolny

Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. Podsumowanie: Posiadanie przez SZJ powyższych cech sprawia, że pozwalają one zainteresowanym na zakup i spożywanie żywności o wysokiej i sprawdzonej jakości.

Andrzej Czubała Prezes Zarządu Centrum Jakości AgroEko sp. z o.o. Tel.: