PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
W tej prezentacji dowiecie się dlaczego i w jaki sposób papierosy, alkohol oraz narkotyki szkodzą zdrowiu i jak to zwalczać. Postaram się odpowiedzieć.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
FORMY WYPOCZYNKU -BIERNY -CZYNNY. -BIERNY - OGLĄDANIE TELEWIZJI - GRANIE NA KOMPUTERZE - CZYTANIE KSIĄŻEK - MALOWANIE - GRANIE NA INSTRUMENTACH.
Zespół Szkół w Przykonie Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Przykonie.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Tydzień zdrowia i bezpieczeństwa pracy pod hasłem „Dźwigaj mniej” Październik 2007.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Szkoła Podstawowa im. Kornela Makuszyńskiego w Pniewie.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Projekt edukacyjny „ŻYCIE NA MEDAL” realizowany przez klasę VI SP w ramach programu "Szkoła z klasą 2.0„
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
NIE BÓJMY SIĘ INTEGRACJI! W dzisiejszych czasach widać jak pod mikroskopem ile jest jeszcze uprzedzeń i nietolerancji w stosunku do osób niepełnosprawnych.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Edukacja skuteczna, przyjazna i nowoczesna Reforma systemu oświaty.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
BEZPIECZNY INTERNAUTA. Co powinniśmy wiedzieć o Internecie? INTERNET to ogólnoświatowa sieć łącząca komputery, między którymi można przekazywać dane w.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Rola książki w życiu człowieka
Śniadanie daje Moc.
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Według światowej organizacji zdrowia WHO zdrowie to nie jedynie brak choroby, ale dobrostan psychiczny, fizyczny i społeczny oraz adaptacja.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Autorzy: Marcelina Gajda, Julia Hajdukiewicz, Jagoda Jarosławska
Zasady zdrowego odżywiania
Odżywiaj się zdrowo 1.
Wyniki ankiety nt. odżywiania przeprowadzonej w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Rudach w dniu 8 września 2015 roku Oprac. Marta Depta.
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Zapis prezentacji:

PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje nam zastrzyk energii potrzebnej do nauki.

PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Brak śniadań w codziennej diecie powoduje wystąpienie niedoboru składników odżywczych, które trudno „nadrobić” w ciągu dnia.

PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Osoby regularnie spożywające pełnowartościowe pierwsze śniadanie łatwiej koncentrują się na nauce, są bardziej zrównoważone, opanowane, mniej drażliwe, mają większą odporność i więcej „sił witalnych”.

PYT. 2 CZY W SZKOLE ZJADASZ II Ś NIADANIE 1.92% naszych koleżanek i kolegów zjada w szkole II śniadanie. 2.Martwi nas, że 8% badanych nie zjada śniadań w szkole, a przecież często mamy po 6-7 lekcji w ciągu dnia.

PYT. 3 Z CZEGO NAJCZ ĘŚ CIEJ SK Ł ADA SI Ę TWOJE II Ś NIADANIE? 4a4b5a5b6a6b Białe pieczywo z serem lub szynką Ciemne pieczywo z serem lub szynką Białe pieczywo z serem lub szynką i warzywami (rzodkiewka, pomidor, ogórek, papryka, kiełki) Ciemne pieczywo z serem lub szynką i warzywami (rzodkiewka, pomidor, ogórek, papryka, kiełki) Białe pieczywo z serem lub szynką i warzywami oraz owoce Ciemne pieczywo z serem lub szynką i warzywami oraz owoce surówki U większości uczniów (42% badanych) II śniadanie składa się najczęściej z białego pieczywa z serem lub szynką. 2. Niekiedy uzupełniane jest warzywami takimi jak: rzodkiewka, pomidor, ogórek, papryka lub kiełki (22% badanych). 3. Uczniowie jedzą za mało ciemnego pieczywa (6%) i owoców. 4. Nie mamy zwyczaju, żeby zabierać do szkoły surówki.

PYT. 4 JAKIE NAPOJE NAJCZ ĘŚ CIEJ PIJESZ W SZKOLE? 4a4b5a5b6a6b Napoje energetyczne Słodkie napoje gazowane (coca cola, pepsi cola, fanta, inne) Słodkie soki niegazowane Herbata Woda Mleko Bardzo dobrze, że nasze koleżanki i koledzy najczęściej piją w szkole wodę i mleko. 2.Martwi jednak, że 45% badanych sięga po słodkie soki niegazowane, a przecież 1 kartonik to 96 kalorii.

PYT. 5 CZY KUPUJ Ą C (SAMODZIELNIE LUB Z RODZIN Ą ) PRODUKTY SPO Ż YWCZE CZYTASZ ZNAJDUJ Ą CE SI Ę NA NICH ETYKIETY? 1. Kupując produkty spożywcze w większości (51% badanych) nie czytamy etykiet znajdujących się na opakowaniach, a przecież znajdują się tam ważne informacje dotyczące składników, terminu przydatności do spożycia, warunków przechowywania i sposobu ich przygotowania. 2. Wspólne czytanie etykiet przeprowadzimy na zajęciach języka polskiego.

PYT. 6 JAK NAJCZ ĘŚ CIEJ SP Ę DZASZ DU Ż E PRZERWY? 4a4b5a5b6a6b Siedzę i odpoczywam Chodzę z koleżankami i kolegami po korytarzu lub boisku Biegam po szkole Przebywam w toalecie Inne sposoby Duże przerwy najczęściej spędzamy chodząc z koleżankami lub kolegami po korytarzu lub boisku. 2.16% badanych przyznało, że lubi w tym czasie biegać. 3.14% z nas przerwy spędza w toalecie. 4.Polecamy wszystkim „PRZERWY PRZY MUZYCE”

PYT. 7 CZY ZAWSZE Ć WICZYSZ NA WYCHOWANIU FIZYCZNYM?

1.Zdecydowana większość z nas (90%) lubi ćwiczyć na zajęciach wychowania fizycznego. 2.Niestety 10% badanych przyznało, że nieraz nie ćwiczą, bo im się nie chce.

PYT. 8 ILE CZASU CODZIENNIE PRZEZNACZASZ NA AKTYWNO ŚĆ FIZYCZN Ą ?

1.Aktywność fizyczna jest kluczem do zdrowia i dlatego 41% z nas ćwiczy więcej niż 1 godz. dziennie. 2.Podczas ruchu spalamy kalorie dostarczane w posiłkach. 3.Ruch rozwija nasze mięśnie, układ kostny, krwionośny i oddechowy oraz wpływa korzystnie na nasze samopoczucie. 4.13% badanych przyznało, że nie uprawia żadnych sportów. Brak ruchu zmniejsza naszą wydolność fizyczną, obniża refleks i koordynację ruchów.

PYT. 9 CZY JESTE Ś AKTYWNY(A) RUCHOWO RAZEM ZE SWOJ Ą RODZIN Ą ? (NP. WSPÓLNE WYCIECZKI PIESZE, ROWEROWE, GIMNASTYKA, GRY I ZABAWY NA POWIETRZU)

1.Uprawiamy sporty i ruszamy się razem ze swoją rodziną. 2.¼ z nas robi to przynajmniej 2 razy w tygodniu, a prawie 40% - rzadziej niż raz w tygodniu. 3.Polecamy zajęcia ZUMBY dla całej rodziny w środę 13 kwietnia i wspólny mecz siatkówki w czwartek 14 kwietnia.

Liderzy projektu „Trzymaj form ę ”