Systemy jakości żywności produktów regionalnych i tradycyjnych Chrostowa, marzec 2014 r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Proces doboru próby. Badana populacja – (zbiorowość generalna, populacja generalna) ogół rzeczywistych jednostek, o których chcemy uzyskać informacje.
Advertisements

Rekrutacja do klasy I SP w roku szkolnym 2016/2017.
Największy potencjał gruntów inwestycyjnych w ofercie ANR Leszek Świętochowski Prezes ANR Warszawa, 15 kwietnia 2015 roku.
Znaczenie procedur celnych dla sądowej ochrony praw własności przemysłowej w szczególności przed naruszeniem patentów. Dr Ewa Skrzydło-Tefelska Katedra.
Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej.
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Komitet Gospodarki Miejskiej Projekt Wschodni Zenon Kiczka Przewodniczący Komitetu Gospodarki Miejskiej Krajowa Izba Gospodarcza Warszawa, maj 2014 Regiony.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
OBOWIĄZKI INFORMACYJNE BENEFICJENTA Zintegrowane Inwestycje Terytorialne Aglomeracji Wałbrzyskiej.
Rachunki regionalne Urząd Statystyczny w Katowicach Ośrodek Rachunków Regionalnych Ogólnopolska konferencja naukowa z okazji obchodów Dnia Statystyki Polskiej.
Rekrutacja Rok szkolny 2016/2017. Postanowienie Śląskiego Kuratora Oświaty Nr OP-DO z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie terminów przeprowadzania.
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wydział Organizacyjno-Prawny.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Benchmarking – narzędzie efektywnej kontroli zarządczej.
„Program dofinansowania zakupu i montażu odnawialnych źródeł energii ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu”
OBYWATELSTWO POLSKIE I UNIJNE 1.Obywatel a państwo – zasady obywatelstwa polskiego 2.Nabycie i utrata obywatelstwa 3.Obywatelstwo Unii Europejskiej. 4.Brak.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Olsztyn, 27 czerwca 2012 Propozycja zmian kryteriów merytorycznych dla Osi I Przedsiębiorczość RPO WiM w ramach Poddziałania
Wojewódzki Zakład Doskonalenia Zawodowego w Gorzowie Wlkp.
VII kampania społeczna N O PROMIL – N O PROBLEM PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI.
Organizacja miejskiego transportu zbiorowego na przykładzie Komunikacyjnego Związku Komunalnego Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego Przewodniczący Zarządu.
Biuro Edukacji Urzędu m.st. Warszawy Warszawa, 24 luty 2016 r. Elektroniczny system rekrutacji do gimnazjów na rok szkolny 2016/2017.
Przyjmowanie i obsługa wniosków LGD Lokalna Grupa Działania Wadoviana 8 września 2009.
Rekomendacje – strategia komunikacji Chiny i Japonia Ze względu na istotne podobieństwa w stylach podróżowania i preferowanych formach aktywności podczas.
Zmiany dotyczące zasad kierowania uczniów do Młodzieżowych Ośrodków Socjoterapii (MOS) Konferencja dla dyrektorów, doradców zawodowych i pedagogów gimnazjów.
Budowanie marki lokalnej w oparciu o produkty lokalne Pierzchów, sierpień 2014 r.
Tekst podkreślony lub wytłuszczony jest do zapamiętania Edukacja dla bezpieczeństwa.
Mądre rady na odpady! Prezentacja symboli, które ułatwiają dokonywanie właściwych wyborów podczas zakupów, poszczególne znaki nam to ułatwią.
Wnioskowanie o płatność Sektorowy Program Operacyjny TRANSPORT Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Departament Zarządzania Funduszami i Projektami Unijnymi GRUPA ROBOCZA WSPIERAJĄCA PRZYGOTOWANIE KUJAWSKO – POMORSKIEGO REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO.
Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego Departament Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Oddział Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
1 Zakopane VIII 2006 r. Jakość środków chemicznych stosowanych w produkcji cukru w aspekcie spełniania wymagań unijnych.
Projekt Regulaminu Działania Komitetu Monitorującego Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego na lata
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Bezpieczeństwo i zdrowie w pracy dotyczy każdego. Jest dobre dla ciebie. Dobre dla firmy. Partnerstwo dla prewencji Co badanie ESENER może nam powiedzieć.
Motywy i bariery ekspansji zagranicznej polskich przedsiębiorstw Rafał Tuziak, Instytut Rynków i Konkurencji SGH.
Prawdy oczywiste Kiedy zarejestrować działalność? - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA: |
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
W YBRANE ZAGADNIENIA POSTĘPOWANIA CYWILNEGO W SPRAWACH O OCHRONĘ WŁASNOŚCI PRZEMYSŁOWEJ Prof. dr hab. Feliks Zedler Konferencja „Rynek leków a ochrona.
Fundusze Strukturalne - jak napisać projekt? Paulina Szuster.
Człowiek - najlepsza inwestycja Projekt "Rola bezpośrednich inwestycji zagranicznych w kształtowaniu aktualnego i przyszłego profilu gospodarczego województwa.
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko – Pomorskiego w Toruniu Cykl spotkań promujących najlepsze praktyki dotyczące aktywizacji mieszkańców na terenach.
Zmienione kryteria formalne dla poszczególnych działań/poddziałań EFS w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014.
Organizacja, przepisy i procedury Na przykładzie Śląskiego OW NFZ Dr n. med. Z Klosa.
KOSZTY W UJĘCIU ZARZĄDCZYM. POJĘCIE KOSZTU Koszt stanowi wyrażone w pieniądzu celowe zużycie majątku trwałego i obrotowego, usług obcych, nakładów pracy.
Ocena poziomu kompetencji i umiejętności administracji publicznej w zakresie zarządzania rozwojem i kreowania innowacji Urząd Marszałkowski Województwa.
Kryteria formalne specyficzne i kryteria premiujące w ramach konkursu nr RPLU IZ /16 Ewa Pachowska – Kurzepa Departament Wdrażania EFS.
Ocena oddziaływania na środowisko jako warunek uzyskania funduszy unijnych w ramach I i II osi priorytetowej Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
WYKŁAD 6 Regionalizacja 1. Regionalizm a regionalizacja 2 Proces wyodrębniania regionów nazywany jest regionalizacją, w odróżnieniu od regionalizmu, który.
Dokumenty potrzebne do złożenia wniosku o dofinansowanie projektu w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata
Działanie 321 „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” TARGOWISKA STAŁE Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europejski.
Raport Electus S.A. Zapotrzebowanie szpitali publicznych na środki finansowe w odniesieniu do zadłużenia sektora ochrony zdrowia Olsztyn, r.
Kim jesteśmy i co robimy … Polska Izba Żywności Ekologicznej to grupa przedsiębiorców będąca przedstawicielem branży żywności ekologicznej. Naszą misją.
Tanie pożyczki na założenie lub rozwój firmy r Nowy Dwór Mazowiecki.
Program na rzecz Przedsiębiorczości i Innowacji (EIP) Aleksander Bąkowski Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE Instytut Podstawowych Problemów.
Podsumowanie wdrażania części Osi „Przedsiębiorczość” RPO Warmia i Mazury 2007–2013 w 2008 roku.
Działania promujące rolnictwo i przetwórstwo artykułów rolnych Toruń, maj 2016 r.Toruń, maj 2016 r.
Zapotrzebowanie szpitali publicznych na środki finansowe w odniesieniu do zadłużenia sektora ochrony zdrowia - Raport Electus Forum Rynku Zdrowia Warszawa,
Sandra Król Zakład Prawa Handlowego i Gospodarczego Instytut Prawa Cywilnego Klauzule niedozwolone.
Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. mgr inż. Andrzej Czubała Prezes Zarządu Centrum Jakości AgroEko sp. z o.o.
Ustalenia z misji audytowych przeprowadzonych przez Europejski Trybunał Obrachunkowy w ramach PROW w obszarze zamówień publicznych.
NADZÓR RYNKU RAPORT. na produkcie dla konsumenta w dowolnym państwie Unii Europejskiej - bezpieczeństwo użytkowania deklaracja, że wprowadzany do obrotu.
LEŚNY PARK REKREACJI, TRADYCJI I EDUKACJI W KLUKÓWKU
Biznesplan – jak LGD może wesprzeć wnioskujących
Systemy jakości żywności produktów regionalnych i tradycyjnych
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Zapis prezentacji:

Systemy jakości żywności produktów regionalnych i tradycyjnych Chrostowa, marzec 2014 r.

 Konsumenci przy zakupach żywności coraz częściej poszukują produktów sprawdzonych, dobrej jakości i znanego pochodzenia, często bez względu na cenę. Poszukiwanie konkretnych produktów tworzy popyt na produkty rolne lub środki spożywcze posiadające rozpoznawalne pochodzenie geograficzne oraz oznaczenia gwarantujące ich wysoką jakość.

 W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Jednym z zasadniczych sposobów realizacji tej polityki jest identyfikowanie wyrobów rolno-spożywczych pochodzących z konkretnych regionów oraz charakteryzujących się tradycyjną technologią produkcji poprzez oznaczenia potwierdzające ich specyfikę i wysoką jakość.

Oznaczenia Unii Europejskiej dla produktów regionalnych i tradycyjnych  W europejskich systemach jakości żywność produkty regionalne i tradycyjne można wyróżnić oznaczeniami:  Chroniona Nazwa Pochodzenia  Chronione Oznaczenie Geograficzne  Gwarantowana Tradycyjna Specjalność

Chroniona Nazwa Pochodzenia  Oznacz nazwę regionu, konkretnego miejsca lub też w wyjątkowych przypadkach kraju, używaną do oznaczania produktu rolnego lub środka spożywczego pochodzącego z tego regionu, określonego miejsca lub kraju. Oznaczenie przyznaje się produktowi, którego cały proces technologiczny odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym oraz którego jakość lub też jego charakterystyczne cechy są głównie lub wyłączni związane z tym szczególnym otoczeniem geograficznym i właściwymi dla niego czynnikami naturalnymi oraz ludzkimi. Związek z regionem, określonym miejscem lub krajem, który służy do oznaczenia produktu rolnego lub środka spożywczego musi być na tyle silny, że wytworzenie danego wyrobu staje się niemożliwe w innym miejscu.

Małopolska liderem  Polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE Chronioną Nazwę Pochodzenia jest Województwo Małopolskie. Małopolscy producenci zarejestrowali pięć produktów z dziewięciu identyfikujących się tym oznaczeniem z całej Polski

Przykłady produktów z oznaczeniem ChNP:  Bryndza podhalańska  Oscypek  Redykołki  Karp zatorski  Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca  Wiśnia Nadwiślańska  Podkarpacki Miód Spadziowy  Feta (Grecja)  Grana Padano (rodzaj włoskiego sera, który jest produkowany z mleka krowiego. Ser ten jest zaliczany do serów dojrzewających, twardych oraz podpuszczkowych). włoskiegoSerwłoskiegoSer

Chronione Oznaczenie Geograficzne:  Oznacza nazwę regionu, konkretnego miejsca lub też w wyjątkowych przypadkach kraju, używaną do oznaczenia produktu rolnego lub środka spożywczego, pochodzącego z tego regionu, miejsca lub kraju. Oznaczenie przyznawane jest produktowi, którego przynajmniej jeden z etapów procesu produkcyjnego ma miejsce na określonym obszarze geograficznym oraz którego jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna może być przypisana temu pochodzeniu geograficznemu. Jakość produktu może wynikać z naturalnych lub ludzkich czynników, takich jak: klimat, szata roślinna, specyficzna gleba czy ukształtowanie powierzchni lub też niezmienna i tradycyjna metoda lokalna.

Polska posiada osiemnaście produktów zarejestrowanych w UE jako Chronione Oznaczeni Geograficzne. Sześć z nich wytwarzane jest na terenie Małopolski są nimi:  Suska sechlońska  Kiełbasa Lisiecka  Obwarzanek krakowski  Jabłka łąckie  Chleb prądnicki  Jagnięcina podhalańska

Inne przykłady ChOG:  Andruty kaliskie  Miód kurpiowski  Fasola korczyńska  Slovensky ostiepok (Słowacki „Oscypek”)  Cafe de Colombia

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność:  Oznacza tradycyjny produkt rolny lub środek spożywczy uznany przez Wspólnotę ze względu na jego specyficzny charakter. Oznaczenie przyznawane jest produktowi, który posiada tradycyjny charakter, czyli: -jest w obiegu od co najmniej 25 lat, -charakteryzuje się tradycyjnym składem, lub -produkcja odbywa się przy użyciu tradycyjnych surowców, -sposób produkcji, przetwórstwo, przygotowanie do sprzedaży odzwierciedla tradycję w metodzie wytwarzania.  Nie jest dopuszczalna rejestracja produktów rolnych lub środków spożywczych, których specyficzny charakter związany jest z ich miejscem pochodzenia lub pochodzeniem geograficznym. Dlatego producenci spoza Wspólnoty mają także prawo używania zarejestrowanej przez kraj członkowski nazwy GTS, jeśli stosują się do wymogów specyfikacji produktu i poddają procedurom kontrolnym. Do rejestracji GTS mogą również zgłaszać własne produkty kraje spoza UE. Produkt z oznaczeniem GTS można zarejestrować z „zastrzeżeniem nazwy” lub „bez zastrzeżenia nazwy”

Przykłady produktów z oznaczeniami GTS:  Dwójniak, Półtorak, Trójniak, Czwórniak  Kiełbasa jałowcowa, Kiełbasa myśliwska, Kabanosy  Pierekaczewnik  Pizza Napoletana (Włochy)  Traditional Farmfresh Turkey (Wielka Brytania – tradycyjne indyki)  Olej rydzowy – bez zastrzeżenia nazwy

Europejski system rolnictwa ekologicznego:  Jest systemem rolniczym, który dostarcza świeżą, pełną smaku, autentyczną żywność produkowaną przy poszanowaniu naturalnych cyklów życiowych.  Zgodnie z ustawą o rolnictwie ekologicznym z dn. 25 czerwca 2009 r., podjęcie działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego należy złościć do upoważnionej jednostki certyfikującej.  Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jest podstawowym gwarantem dla konsumenta, że środki spożywcze znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i są wolne od zanieczyszczeń, takich jak: pozostałości środków ochrony roślin i hormonów, a podczas ich produkcji nie stosowano nawozów sztucznych i organizmów zmodyfikowanych genetycznie.

Oznakowanie produktów rolnictwa ekologicznego:  Logo obowiązujące do 30 czerwca 2010 r.  Logo obowiązujące od 1 lipca 2010 r.

 Znak „rolnictwo ekologiczne” z jednej strony pozwala producentom chronić własne interesy, a także obliguje ich do wytwarzania produktów wysokiej jakości, z drugiej zaś pozwala konsumentom świadomie dokonywać wyborów i mieć gwarancję, że kupują oryginalne produkty ekologiczne, których jakości i pochodzenie zawsze mogą być pewni. Znak umieszczony na produkcie oznacza zgodność tego wyrobu z rozporządzeniem UE w sprawie rolnictwa ekologicznego.

Przykład rolnictwa i produktu ekologicznego z terenu LGD „Dolina Raby”  Przetwórstwo Owocowo - Warzywne „Kamionna” – Bio Soki Owocowe z certyfikatem ekologicznym

Oznaczenia geograficzne napojów spirytusowych:  Krajowa lista chronionych oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych powstała w celu zabudowania spójnego i kompleksowego systemu ochrony na gruncie krajowym. Lista chroni nazwy napojów spirytusowych, które swoją najwyższą jakość i wyjątkowość zawdzięczają pochodzeniu z konkretnych miejsc i regionów i stanowi instrument polityki rządowej w zakresie ochrony rodzimej żywności na wspólnym rynku, rozwoju przemysłu spirytusowego w Polsce oraz efektywnego wykorzystania dorobku prawnego Unii Europejskiej w tym zakresie.

Wymagania dla produktu  Aby produkt mógł zostać wpisany na krajową listę chronionych oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych powinien swoje właściwości i cechy charakterystyczne, związane z oddziaływaniem czynników naturalnych lub ludzkich, zawdzięczać pochodzeniu z miejsca, miejscowości, regionu lub terytorium RP, do którego nawiązuje jego nazwa. Ponadto, wszystkie etapy produkcji, w trakcie których napój spirytusowy uzyskuje swoje cechy charakterystyczne i ostateczne właściwości, odbywają się w miejscu, miejscowości, regionie lub terytorium RP, do którego nawiązuje nazwa.

 Na wniosek producenta, MRiRW może zgłosić oznaczenie geograficzne napoju spirytusowego wpisane na listę do właściwych organów wspólnotowych, celem objęcia tej nazwy ochroną na szczeblu wspólnotowym.  Ochroną na szczeblu unijnym objęte są już 3 oznaczenia geograficzne polskich napojów spirytusowych:  - wódka ziołowa z Niziny Północnopodlaskiej aromatyzowana ekstraktem z trawy żubrowej / Herbal vodka from the North Podlasie Lowland aromatised with an extract of bison Grass,  - „Polish Cherry”,  - „Polska Wódka / Polish Vodka”

Krajowa Lista Produktów Tradycyjnych  Lista służy wyłącznie zbieraniu i rozpowszechnianiu informacji związanych z wytwarzaniem produktów tradycyjnych promując równocześnie region i propagując kulturę i tradycje oraz zwiększając świadomość konsumentów. Przygotowuje producentów do rejestracji na poziomie UE. Stwarza możliwości ubiegania się o odstępstwa weterynaryjne i sanitarne. Na liście można znaleźć informacje: nazwę, rodzaj, charakterystykę produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego, surowce wykorzystywane do produkcji, informacje dotyczące tradycji, pochodzenia oraz historii, opis metody produkcji, streszczenie.

 Nazwa wpisanego produktu tradycyjnego nie podlega ochronie, a użycie nazwy odnoszącej się do obszaru geograficznego nie stanowi uznania pochodzenia produktu z obszaru, do którego nawiązuje nazwa. Zatem wykorzystanie nazwy terytorium, regionu czy miejsca w nazwie produktu tradycyjnego nie świadczy o tym, że produkt zawdzięcza swoje specyficzne właściwości pochodzenia z tego obszaru i nie jest przeszkodą do produkcji tego wyrobu poza wskazanym terytorium. Wpis na Listę Produktów Tradycyjnych nie „przywiązuje” zatem produktu do miejsca pochodzenia i produkt może być produkowany poza obszarem, do którego odnosi się nazwa.  Produkty umieszczone się na Liście Produktów Tradycyjnych nie podlegają dodatkowej kontroli. Producencie nie są zobowiązani do dobrowolnej kontroli, która miałaby na celu potwierdzenie zgodności produkcji z metodą wytwarzania zadeklarowaną przez nich we wniosku.  O wpis na listę mogą aplikować produkty rolne i środki spożywcze przeznaczone do spożycia przez ludzi oraz napoje spirytusowe, których: - jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli metod wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, - stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, - będące elementem tożsamości społeczności lokalnej.

Przygotowanie i złożenie wniosku przez osobę fizyczną, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej Marszałek Województwa Opinia izby gospodarczej zrzeszającej podmioty wytwarzające produkty tradycyjne Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Wpis produktu na Listę, lub - Odmowa dokonania wpisu, lub - Wystąpienie o uzupełnienia PROCEDURA WPISU

Przykłady produktów wpisanych na krajową Listę Produktów Tradycyjnych:  Polska posiada 1229 produktów wpisanych na krajową Listę Produktów Tradycyjnych. Z tej liczby 109 produktów promuje Województwo Małopolskie, co oznacza, że Województwo Małopolskie jest na 4 miejscu w kraju pod względem liczby zarejestrowanych produktów tradycyjnych.

Wykaz wszystkich produktów wpisanych na listę można znaleźć na stornie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/  Na Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się trzy zarejestrowane produkty z obszaru LGD „Dolina Raby”:  Chleb Żarnowy z Łomnej (Gm. Nowy Wiśnicz) produkowany prze Piekarnię „U Dańca” z Łomnej – wpisany  Rosół polski – zarejestrowany przez LGD „Dolina Raby” r.  Podpłomyk z cebulą – zarejestrowany r. przez Gminny Związek Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdowie we współpracy z LGD „Dolina Raby”. Wytwarzany prze KGW Niegowić.  W trakcie rejestracji znajduje się „Makaron Domowy Wiśnicki” produkowany przez Firmę Elmak z Nowego Wiśnicza.

Chleb Żarnowy z Łomnej

Rosół polski

Podpłomyk z cebulą

Pozostałe formy certyfikacji:  Krajowy system „Jakość Tradycja” Stworzony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych np. Majonez Kielecki, Masło Wielkopolskie. Szczegółowe informacje oraz wykaz produktów znajdują się na stornie internetowej PIPRIL:

 Krajowy system „Integrowana Produkcja”. Integrowana produkcja roślin (IP) jest nowoczesnym system jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.  Uczestnictwo w systemie IP pozwala na otrzymanie zdrowej żywności pochodzenia roślinnego, w której nie zanotowano przekroczeń dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych. Potwierdzeniem wysokiej jakości plonów pochodzących z IP jest certyfikat i zastrzeżony znak IP.  Przykład produktu z tym oznaczeniem – Jabłka z Leszczyny, Gospodarstwo Sadownicze Józef Chojecki

Krajowe systemy jakości dla produktów mięsnych:  System Jakości Wołowiny QMP (Quality Meat Program);  System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System);  System Gwarantowanej Jakości Żywnośći QAFP (Quality Assurance for Food Products).

Lokalne systemy jakości Znak Jakości LGD „Dolina Raby” KOGUTEK

Kogutek jest przyznawany podmiotom, które:  Posiadają miejsce, produkt lub usługę, która przyczynia się do promocji turystyki lub kulinariów na obszarze LGD „Dolina Raby”;  Produkt, usługa lub miejsce istnieją na rynku co najmniej rok;  Produkt, usługa lub miejsce odznaczają się walorami przyrodniczymi, kulturowymi lub historycznymi bezpośrednio związanymi z terenem objętym działaniem LGD „Dolina Raby”;

Znak Jakości KOGUTEK przyznawany jest w pięciu kategoriach:  Śpij spokojnie w „Dolinie Raby”: - Puchowe poduchy – nocleg w agroturystyce, - Łóżko z baldachimem – nocleg o podwyższonym standardzie.  Regionalny przystanek kulinarny: - Lokalne przysmaki, - Restauracje na szlaku KOGUTKA.  Aktywnie w plenerze.  Raz na ludowo – rękodzieło regionalne.  Wiejska turystyka kulturowa.

Regionalny przystanek kulinarny  W przypadku produktów lokalnych jeżeli wykonywane są one z dostępnych na lokalnym rynku składników w sposób ekologiczny lub tradycyjny.  W przypadku restauracji jeżeli podawane są tam potrawy regionalne, przygotowywane zgodnie zasadami Slow Food.

Tradycyjny miód z Tarnawy Gospodarstwo Pasieczne „Beskidzka Barć” Przemysław Satoła

Lody tradycyjne i miody z własnej pasieki  Firma „Mikro” Joanna i Janusz Noszkiewicz z Żegociny

Chleb Żarnowy z Łomnej  Piekarnia „U Dańca” Łomna 147 Gm. Nowy Wiśnicz

Tradycyjny chleb wiejski na zakwasie z pieca opalanego drewnem  Firma „ECOBAMA” Bartosz Ziółkowski – Żegocina 286

Bio Soki i Bio Owoce  „Kamionna” Przetwórstwo Owocowo – Warzywne Grzegorz Mucha

Jabłka z Leszczyny  Gospodarstwo Sadownicze Józef Chojecki Leszczyna 89

Kiełbasa i boczek z Muchówki  Wyrób i sprzedaż wędlin tradycyjnych Alicja Sławęta Muchówka 144

Kiełbasa wiejska, szynka, polędwica, boczek  Zakład Mięsno – Wędliniarski Tomasz Chojecki Leszczyna 74

Tradycyjne wędliny i mięsa  Przedsiębiorstwo Wilobranżowe A.S Stańdo, Trzciana 15

Makaron Domowy Wiśnicki  Firma Produkcyjno – Handlowa ELMAK Elżbieta Tworzydło – Nowy Wiśnicz

Podpłomyk z cebulą  Koło Gospodyń Wiejskich w Niegowici

Łazańskie łazanki  Strażaczki OSP Łazany, Gm. Biskupice

Rosół polski  Festiwal Rosołu

Współpraca LGD „Dolina Raby” z Zespołem Szkół w Dąbrowicy

Dziękujemy!

Dziękuje za uwagę! Patryk Paszkot Biuro LGD „Dolina Raby”