Ekonomika małych i średnich przedsiębiorstw Wykład 1
Zagadnienia Wprowadzenie Struktura procesów wytwarzania, wybór wariantu technologicznego produkcji, formy organizacji produkcji Zdolność produkcyjna przedsiębiorstwa Struktura i dynamika sprzedaży, metody prognozowania sprzedaży Pojęcie środków trwałych, wyposażenie przedsiębiorstwa w środki trwałe Amortyzacja środków trwałych, metody wykorzystania środków trwałych, ekonomika remontów środków trwałych
Ekonomika majątku obrotowego Planowanie i realizacja zaopatrzenia materiałowego, ekonomika zapasów materiałowych Ekonomika gospodarowania zasobami ludzkimi – czas pracy, planowanie płac Planowanie liczby zatrudnionych, mierzenie wydajności pracy Koszty własne małych i średnich przedsiębiorstw, koszty w układzie rodzajowym Analiza kosztów pośrednich i bezpośrednich, koszty jednostkowe produkcji Badanie wyniku finansowego, badanie zysku Ocena rentowności, badanie progu rentowności Perspektywy rozwoju sektora MSP
Literatura G. Sobczyk (red.), Ekonomika małych i średnich przedsiębiorstw, Difin, Warszawa 2004 B. Piasecki (red.), Ekonomika i zarządzanie małą firmą, PWN, Warszawa 1999
Warunki zaliczenia: Wartość punktów uzyskanych z ćwiczeń *60% Test teoretyczny – max. 40 punktów Osoby, które z ćwiczeń uzyskają ocenę bdb są zwolnione z egzaminu
Wprowadzenie
Przedsiębiorstwo Podmiot gospodarczy prowadzący działalność gospodarczą, bez względu na jego formę prawną
Działalność gospodarcza Zarobkowa działalność wytwórcza, handlowa, budowlana, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa wykonywana w sposób ciągły i zorganizowany
Działalność podstawowa Czynności niezbędne do tego, aby wykonać dobra mające być przedmiotem sprzedaży, doprowadzić je do odbiorcy i uzyskać za nie zapłatę
Pojęcie małych i średnich przedsiębiorstw Zatrudnia mniej niż 250 pracowników Ma roczne obroty nie przekraczające 50 mln euro lub wartość bilansową nie przekraczającą 43 mln euro Spełnia wymogi niezależności
Typologia MŚP Mikro Małe Średnie Duże <10 10-49 50-250 >250 Liczba zatr. <10 10-49 50-250 >250 Roczny obrót <2 mln 2-10 mln 10-50 mln >50 mln Suma bilansowa 10-43 mln >43 mln
Ekonomika Jest to nauka o sposobach, instrumentach i warunkach racjonalnego gospodarowania środkami w przedsiębiorstwie Problemy gospodarowania dotyczą pozyskiwania, przetwarzania i wykorzystywania zasobów dla zaspokojenia określonych potrzeb
Zasoby przedsiębiorstwa: Ludzkie Finansowe Rzeczowe Informacyjne (w tym zasoby wiedzy)
Przedsiębiorczość Proces planowania, organizowania, prowadzenia działalności gospodarczej oraz podejmowania związanego z tym ryzyka
Przedsiębiorca Osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna nie posiadająca osobowości prawnej, która we własnym imieniu podejmuje i wykonuje działalność gospodarczą
Rodzaje przedsiębiorstw Usługowe Wytwórcze Handlowe
Usługi
Cechy charakterystyczne usług: Niematerialny charakter Nierozdzielność świadczenia i konsumpcji usługi Zmienność w wykonaniu usługi, to jest zależność jej efektu od osoby wykonawcy, czasu, miejsca i sposobu wykonania Nietrwałość – usług nie można magazynować w celu późniejszej sprzedaży lub użytku
Rodzaje przedsiębiorstw usługowych: Usługi materialne: Naprawy, remonty, konserwacje Łączność, transport Usługi niematerialne: Nauka i oświata Kultura i sztuka Finanse i ubezpieczenia Ochrona zdrowia
Produkcja
Handel
Rodzaje przedsiębiorstw handlowych: Handel hurtowy – kupowanie u producentów i zaopatrywanie detalistów i innych odbiorców Handel detaliczny – zakup towarów w celu ich dalszej odsprzedaży bezpośrednim konsumentom
Formy prawne przedsiębiorstw: Prawo cywilne: Indywidualna działalność gospodarcza Spółka cywilna (jawna) Prawo handlowe: Spółki osobowe: Jawna, partnerska, komandytowa Spółki kapitałowe: Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością i spółka akcyjna
Dziękuję za uwagę