BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wzmacniacz operacyjny
Advertisements

Składniki pokarmowe -jesteśmy tym co jemy.
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Ultra i Infradźwięki.
Ruch fali autorzy: Magda i Marta Pysznik
Chemia w życiu codziennym
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Poznajemy składniki żywności !
Hiperłącza Co to jest? Autor: dalej.
Fotosynteza Przebieg procesu.
Gumowy Surowiec.
EFEKT CIEPLARNIANY.
Dziedzictwo kulturowe
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Zdrowa dieta.
Opracowanie: mgr Tomasz Durawa
Woda pokrywa 71 % powierzchni Ziemi – te 1,3 miliardów m 3 mas wody decyduje o ziemskim ż yciu
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Krajobraz i jego elementy
Atom.
Narwiański Park Narodowy
PARK NARODOWY GÓR STOŁOWYCH
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA sprawozdanie z udzia ł u Sprawozdanie z udzia ł u PUNKTU PRZEDSZKOLNEGO MIODOLUDKI W KROBANOWIE w akcji programowej pod.
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin Bogdan Kulig
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Zwykle problem wykrywamy przez przypadek podczas rutynowego badania krwi. Okazuj ę si ę ż e mamy za du ż o cholesterolu. Dowiadujemy si ę od lekarza,
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Podręczniki dla klas I – III Szkoła Podstawowa
Poznajemy składniki żywności.
Estry kwasów karboksylowych
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Środki czystości i kosmetyki
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
Wpływ składników żywności na organizm
Dlaczego boimy się promieniotwórczości?
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Alkohole polihydroksylowe
Budowa i podział alkadienów, Właściwości i zastosowanie
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Budowa chemiczna organizmów
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Skrobia – w ę glowodan ro ś linny, wielocukier sk ł adaj ą cy si ę wy łą cznie z merów glukozy, pe ł ni ą cy w ro ś linach rol ę magazynu energii. Skrobia.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
Podstawowe składniki odżywcze..
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Lipidy – budowa chemiczna
Chemia w organizmie człowieka
Naturalne źródła węglowodorów
Zapis prezentacji:

BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE

TŁUSZCZE Zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. glicerol + kwas tłuszczowy tłuszcz + woda

Budowa tłuszczy Są naturalnymi związkami organicznymi zbudowanymi z atomów węgla, tlenu i wodoru o bardzo zróżnicowanej budowie. Są również grupą związków chemicznych związanych z kwasami tłuszczowymi i jednego tylko alkoholu glicerolu (gliceryny).

Ogólny wzór tłuszczów CH2 O C R1 O CH O C R2 CH2 O C R3 O O GDZIE: R1, R2, R3- grupy węglowodorowe pochodzące od kwasów tłuszczowych (mogą być jednakowe, lub różne) O O O

Podział tłuszczów Ze względu na pochodzenie (roślinne, zwierzęce) Ze względu na obecność wiązań podwójnych Ze względu na stan skupienia (stałe, ciekłe)

Podział tłuszczów ze względu na pochodzenie i stan skupienia TŁUSZCZE ROŚLINNE ZWIERZĘCE STAŁE Masło kakaowe, masło orzechowe Masło, smalec , słonina, łój CIEKŁE Oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, olej sojowy, olej słonecznikowy Tran

Tłuszcz roślinny - olej

Tłuszcz zwierzęcy - masło

Ze względu na obecność wiązań podwójnych nienasycone, w których występują reszty kwasów tłuszczowych posiadających w łańcuchu węglowodorowym wiązania podwójne; tłuszcze te występują w dużych ilościach w roślinach i zwykle w temperaturze pokojowej są ciekłe nasycone, w których występują reszty kwasów tłuszczowych posiadających w łańcuchu węglowodorowym wyłącznie wiązania pojedyncze; tłuszcze te są produkowane przede wszystkim przez organizmy zwierząt

Kwasy tłuszczowe Nienasycone Nasycone

Rola tłuszczów Niektóre kwasy tłuszczowe biorą także udział w syntezie niektórych hormonów tkankowych, m.in. Prostaglandyn Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntezuje inne lipidy Tłuszcze wchodzą w skład tkanki tłuszczowej która stanowi izolację cieplną Dostarczenie znacznej ilości energii Z jednego grama tłuszczu organizm ludzki uzyskuje około 37,7 kJ energii, a więc w przybliżeniu dwa razy więcej niż z białka i sacharydów. Są także głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K)

Tkanka tłuszczowa

Tkanka tłuszczowa w skórze człowieka

Proporcje tłuszczów w diecie 36% - tłuszcze jednonienasycone (dawka minimalna) 30% - tłuszcze nasycone (dawka maksymalna) 18% - tłuszcze wielonienasycone (dawka minimalna) 9% - glicerole 6% - transizomery (dawka maksymalna)

Tabela z zawartością % tłuszczów w wybranych produktach

WŁAŚCIWOŚCI TŁUSZCZÓW Tłuszcze zwierzęce- masło i smalec- są ciałami stałymi, a tłuszcz roślinny- olej słonecznikowy – jest cieczą Wszystkie tłuszcze mają charakterystyczny zapach i barwę Nie rozpuszczają się w wodzie olej rozpuszcza się w wodzie Masło po ogrzaniu szybko się topi

Źródła: Internet (strona Google) ; Podręcznik do klasy trzeciej gimnazjum „Ciekawa chemia” część 3 wyd. WSiP autor Hanna Gulinska, Jarosław Haładuda, Janina Smolińska ; Encyklopedia PWN – http://portalwiedzy.onet.pl/87977,,,,tluszcze_skladnik_pokarmowy,haslo.html

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ OPRACOWANE PRZEZ: ANETĘ KONIECZNĄ MARIĘ TEPER