BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
TŁUSZCZE Zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla. glicerol + kwas tłuszczowy tłuszcz + woda
Budowa tłuszczy Są naturalnymi związkami organicznymi zbudowanymi z atomów węgla, tlenu i wodoru o bardzo zróżnicowanej budowie. Są również grupą związków chemicznych związanych z kwasami tłuszczowymi i jednego tylko alkoholu glicerolu (gliceryny).
Ogólny wzór tłuszczów CH2 O C R1 O CH O C R2 CH2 O C R3 O O GDZIE: R1, R2, R3- grupy węglowodorowe pochodzące od kwasów tłuszczowych (mogą być jednakowe, lub różne) O O O
Podział tłuszczów Ze względu na pochodzenie (roślinne, zwierzęce) Ze względu na obecność wiązań podwójnych Ze względu na stan skupienia (stałe, ciekłe)
Podział tłuszczów ze względu na pochodzenie i stan skupienia TŁUSZCZE ROŚLINNE ZWIERZĘCE STAŁE Masło kakaowe, masło orzechowe Masło, smalec , słonina, łój CIEKŁE Oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, olej sojowy, olej słonecznikowy Tran
Tłuszcz roślinny - olej
Tłuszcz zwierzęcy - masło
Ze względu na obecność wiązań podwójnych nienasycone, w których występują reszty kwasów tłuszczowych posiadających w łańcuchu węglowodorowym wiązania podwójne; tłuszcze te występują w dużych ilościach w roślinach i zwykle w temperaturze pokojowej są ciekłe nasycone, w których występują reszty kwasów tłuszczowych posiadających w łańcuchu węglowodorowym wyłącznie wiązania pojedyncze; tłuszcze te są produkowane przede wszystkim przez organizmy zwierząt
Kwasy tłuszczowe Nienasycone Nasycone
Rola tłuszczów Niektóre kwasy tłuszczowe biorą także udział w syntezie niektórych hormonów tkankowych, m.in. Prostaglandyn Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów tłuszczowych, z których organizm syntezuje inne lipidy Tłuszcze wchodzą w skład tkanki tłuszczowej która stanowi izolację cieplną Dostarczenie znacznej ilości energii Z jednego grama tłuszczu organizm ludzki uzyskuje około 37,7 kJ energii, a więc w przybliżeniu dwa razy więcej niż z białka i sacharydów. Są także głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K)
Tkanka tłuszczowa
Tkanka tłuszczowa w skórze człowieka
Proporcje tłuszczów w diecie 36% - tłuszcze jednonienasycone (dawka minimalna) 30% - tłuszcze nasycone (dawka maksymalna) 18% - tłuszcze wielonienasycone (dawka minimalna) 9% - glicerole 6% - transizomery (dawka maksymalna)
Tabela z zawartością % tłuszczów w wybranych produktach
WŁAŚCIWOŚCI TŁUSZCZÓW Tłuszcze zwierzęce- masło i smalec- są ciałami stałymi, a tłuszcz roślinny- olej słonecznikowy – jest cieczą Wszystkie tłuszcze mają charakterystyczny zapach i barwę Nie rozpuszczają się w wodzie olej rozpuszcza się w wodzie Masło po ogrzaniu szybko się topi
Źródła: Internet (strona Google) ; Podręcznik do klasy trzeciej gimnazjum „Ciekawa chemia” część 3 wyd. WSiP autor Hanna Gulinska, Jarosław Haładuda, Janina Smolińska ; Encyklopedia PWN – http://portalwiedzy.onet.pl/87977,,,,tluszcze_skladnik_pokarmowy,haslo.html
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ OPRACOWANE PRZEZ: ANETĘ KONIECZNĄ MARIĘ TEPER