Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Składniki odżywcze w organiźmie człowieka

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Składniki odżywcze w organiźmie człowieka"— Zapis prezentacji:

1 Składniki odżywcze w organiźmie człowieka

2 Podstawowe składniki odżywcze
Cukry Białka Węglowodany Sole Mineralne Tłuszcze Witaminy Woda

3 Składniki odżywcze pełnią trzy funkcje w organizmie
Budulcową Energetyczną Regulująca

4 W skład wartości energetycznych wchodzą : - Węglowodany -Tłuszcze

5 Węglowodany

6 Węglowodany są to związki organiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe i karbonyzowe .

7 Funkcje węglowodanów Energetyczna Budulcowa Regulacyjna Zapasowa
Transportowa Wodno-elektrolitowa

8 Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na :
Cukry proste Oligosaharydy (disaharydy, trisaharydy) Wielocukry (polisaharydy)

9 Produkty węglowodanowe
Pokarmy pełnoziarniste -owies, ryż Owoce- morele, gruszki Warzywa- bataty, marchew Rośliny strączkowe- fasola, groch

10 KONIEC by: Bartek Pniewski


Pobierz ppt "Składniki odżywcze w organiźmie człowieka"

Podobne prezentacje


Reklamy Google