Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBogusława Pioch Został zmieniony 10 lat temu
1
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących”
TŁUSZCZE
2
TŁUSZCZE: zwierzęce i roślinne
Tłuszcze są ważnym źródłem energii dla naszego organizmu tak długo, jak mamy odpowiednią jego ilość oraz rodzaj. W temperaturze pokojowej tłuszcze bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają miękką konsystencję lub zamieniają się w ciecz, podczas gdy tłuszcze nasycone posiadają twardą teksturę. Jedzenie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych może doprowadzić do chorób układu krążenia i pokarmowego.
3
Masło Masło, które jest produktem mlecznym, używane jest na wiele sposobów. Podczas smażenia masło dodaje żywności koloru i smaku, jak również chroni ją przed spaleniem. Masło może być również używane do pieczenia, zeszklenia i innych celów. Masło składa się z około 80% tłuszczu mlecznego.
4
Smalec W niektórych kulturach tłuszcz wieprzowy czasami występuje w konsystencji pasty, w której jest prawie 100% tłuszczu. Smalec można używać do pieczenia i smażenia, ale także na kanapki, podobnie jak masło.
5
Margaryna Margaryna jest w zasadzie mieszaniną utwardzonego oleju roślinnego i niekiedy też odwodnionego i odtłuszczonego mleka. Jako że margaryna jest stosowana jako zamiennik masła, producenci margaryny nadali jej podobny wygląd. Wartość odżywcza jest porównywalna do masła, a ponieważ margaryna jest tańsza niż masło, używa się jej w wielu restauracjach.
6
Oleje spożywcze Oleje spożywcze są wykonane z różnych zdrowych produktów żywnościowych, na przykład owoców, ziaren i nasion. Używamy oleju do smażenia, pieczenia, głębokiego smażenia itp. Olej musi być płynny w temperaturze powyżej 15 stopni, w przeciwnym razie tłuszcz ten nie jest olejem. Olej składa się w 100% z tłuszczów nienasyconych.
7
Oliwa z oliwek Oliwa produkowana jest z wyciskanych oliwek. Do uzyskania jednego litra oleju potrzebne jest 6 kg oliwek. Olej ten jest zdrowy, bogaty w witaminę E oraz kwasy nienasycone. Oliwa z oliwek jest używana do sosów, ponieważ posiada silny smak. Jest również stosowana przy gotowaniu w niskich temperaturach, ponieważ wyższa temperatura zmniejsza wartości smakowe oliwy.
8
Olej rzepakowy Olej rzepakowy (canola) jest olejem jadalnym, który jest wyciskany z nasion rzepaku i produkowany poprzez tłoczenie na zimno i na gorąco. Tłoczony na zimno, olej ma neutralny smak i dlatego nadaje się do pieczenia i smażenia. Podobnie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na podobne cechy z oliwą z oliwek i jego niską cenę, restauracje używają go jako zamiennik oliwy.
9
Olej kukurydziany Olej słonecznikowy
Z kukurydzy produkuje się olej bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Obfitość kukurydzy sprawia, że olej ten należy do tańszych. Wysoka temperatura zapłonu oleju kukurydzianego pozwala na stosowanie go do smażenia, a zwłaszcza do smażenia w głębokim oleju. Olej słonecznikowy pochodzi z wciśniętych nasion słonecznika. Podobnie jak olej kukurydziany, olej słonecznikowy zawiera głównie tłuszcze nienasycone, więc jest zdrową alternatywą w gotowaniu. Olej słonecznikowy zawiera witaminę E. Dodatkowo posiada wysoką temperaturę zapłonu, dzięki czemu może być używany do smażenia.
10
Olej roślinny Olej roślinny otrzymujemy w wyniku mieszania olejów pochodzących z różnych roślin, takich jak rzepak, słonecznik i / lub kukurydza. Olej roślinny jest tanią alternatywą tłuszczów spożywczych z niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Różne mieszaniny można stosować w celu uzyskania pewnych cech niezbędnych w potrawach.
11
Sól Sól jest rodzajem minerałów, składających się z chlorku sodu. Sól jest przyprawą w postaci proszku i jest najczęściej używaną przyprawą do przygotowywania żywności. Sól to najstarszy środek konserwujący, ma on również wiele innych zastosowań.
12
Pieprz Pieprz jest silną przyprawą, i istnieją różne rodzaje pieprzu, jak pieprz czarny, pieprz biały i zielony. Wszystkie one pochodzą od różnych roślin. Pieprz jest powszechnie używany w celu wzmocnienia smaku żywności.
13
Soja Sos sojowy jest rodzajem sosu, wykonanym z nasion soi, które są bardzo powszechne w Azji. Soja doskonale nadaje się do makaronu i ryżu.
14
Zdjęcia w prezentacji pochodzą z domeny publicznej za pośrednictwem Internetu. Prezentacje są używane w charakterze niezarobkowym do celów edukacyjnych.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.