Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Poznajemy składniki żywności.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Poznajemy składniki żywności."— Zapis prezentacji:

1 Poznajemy składniki żywności.
Chemia jest obecna w naszym życiu codziennym, ponieważ występuje w żywności i w organizmie człowieka.

2 Źródła najważniejszych składników odżywczych-tłuszcze i białka.
Pokarm dostarczany organizmowi powinien być urozmaicony i zawierać wszystkie składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania: białka, sacharydy, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. TŁUSZCZE. Dostarczają organizmowi energii, a więc siły napędowej, potrzebnej do pełnienia wszystkich funkcji życiowych.

3 TŁUSZCZE, pochodzenia roślinnego m.in. Margaryna i oliwa.

4 TŁUSZCZE, pochodzenia roślinnego
OLEJE ROŚLINNE (m.in. sojowy, słonecznikowy, rzepakowy)

5 TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m.in. Masło i śmietana.

6 TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m.in. Smalec i boczek.

7 TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m. in
TŁUSZCZE, pochodzenia zwierzęcego m.in. Sery (żółte, pleśniowe, topione)

8 BIAŁKA Białek nie może zastąpić żaden inny składnik pokarmowy, ponieważ stanowią one podstawowy materiał budulcowy organizmu.

9 BIAŁKA, pochodzenia roślinnego m.in. Makarony i orzechy.

10 BIAŁKA, pochodzenia roślinnego
KASZE

11 BIAŁKA, pochodzenia roślinnego
WARZYWA STRĄCZKOWE (m.in. Groch, fasola, bób, soja)

12 BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego
MIĘSO CZERWONE

13 BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego
RYBY

14 BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego
DRÓB

15 BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego
NABIAŁ

16 BIAŁKA, pochodzenia zwierzęcego
JAJA

17 Źródła najważniejszych składników odżywczych-sacharydy.
Sacharydy są istotnym źródłem energii dla wszystkich organizmów.

18 Sacharydy to m.in. Pieczywo i płatki śniadaniowe.

19 Sacharydy to m.in. Czekolada i cukierki.

20 Sacharydy to m.in. Lody i ciastka.

21 Sacharydy to m.in. Ziemniaki i kasze.

22 A woda? Odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka.
Jest składnikiem krwi, płynów komórkowych i limfy. Chroni organizm przed przegrzaniem (wyparowana, wydalona) Prawie wszystkie produkty spożywcze zawierają wodę, np. chude mięso i warzywa.

23 Skład chemiczny organizmu człowieka.

24 Witaminy i metabolizm. Przemiana materii (metabolizm) -to wszystkie procesy chemiczne i związane z nimi przemiany energetyczne zachodzące w każdej żywej komórce. Witaminy, czyli związki organiczne występujące w niewielkiej ilości w pożywieniu, bez których przemiana materii nie może przebiegać prawidłowo.

25 Dziękuję ślicznie za uwagę.
Wykonał: Mateusz Gapiński. Kl. III aG. Bibliografia. : Podręcznik. ,,Chemia Nowej Ery 3’’ Grafika Google.


Pobierz ppt "Poznajemy składniki żywności."

Podobne prezentacje


Reklamy Google