Magdalena Ignatowicz Toruń, 21 września 2012 Konsorcjum we Włoszech
Czym jest konsorcjum? Zrzeszenie kilku podmiotów (stowarzyszenia, przedsiębiorstwa, spółdzielnie, osoby fizyczne) ustanowione na rzecz rozwoju współpracy gospodarczej Konsorcjum jest "dobrowolne" typu poziomego i / lub pionowego i składa się z wielu podmiotów prawnych. Jego struktura jest regulowana we Włoszech przez Kodeks Cywilny, który nakłada obowiązki i ograniczenia mające na celu ochronę zasady wolnej konkurencji. Ale są wyjątki (tzw. konsorcja "anty-konkurencyjne ") regulowane prawnie
Ksztalt organizacyjny Konsorcjum wewnętrzne Dotyczy relacji miedzy członkami konsorcjum, opracowanie wytycznych, które musza przestrzegać w działalności, kontrola, stosowanie kar ewentualnie przewidzianych w umowie Konsorcjum zewnętrzne Aktywni na zewnątrz, jeżeli umowa przewiduje ustanowienie urzędu mającego na celu prowadzenie działalności z osobami (stronami) trzecimi. Przewiduje utworzenie wspólnego funduszu inwestycyjnego dla osiągniecia celów konsorcjum i gwarancje wierzycieli
Prawo włoskie o konsorcjach (Art KC) Umowa musi być sporządzona w formie pisemnej Musi być wyraźnie ujęty przedmiot umowy czas trwania Należy zgłosić siedzibę Jakie są obowiązki i składki członków Zakres władzy i kto jest pełnomocnikiem konsorcjum Reguły: wstąpienie, wycofanie, wykluczenie, kary, podział zysków
Różne rodzaje konsorcjum Istnieją trzy rodzaje konsorcjum: Konsorcja administracyjne Konsorcja rolnicze Konsorcja przemysłowe Przykłady k. administracyjnych: konsorcja miedzy podmiotami publicznymi, konsorcja drogowe, konsorcja lekarskie, medyczne Przykłady k. rolnych: konsorcjum leśne, melioracyjne Przykłady k. przemysłowych: konsorcjum małych zakładów rzemieślniczych, spółdzielni, w tym małych i średnich przedsiębiorstw (struktura pionowa)
Konsorcjum rolnicze Konsorcja rolnicze zrzeszają rolników, zakładane w formie spółdzielni, na prowincji (regiony), miedzy prowincjami; zajmują się dostawa towarów lub świadczeniem usług, aby pomoc przedsiębiorczości rolniczej lub wprowadzić do obrotu swoje produkty Kształt prawny uregulowany we Włoszech wg ustawy uchwalonej w 2007 roku
Spółdzielnia socjalna Cecha charakterystyczna spółdzielni socjalnej: podmiot łączący cechy przedsiębiorstwa oraz organizacji pozarządowej, mająca umożliwić jej członkom pomoc i wsparcie; opiera się na zasadzie osobistego świadczenia pracy przez jej członków
Konsorcjum spółdzielni socjalnych Pierwsze konsorcjum spółdzielni socjalnych narodziło się w Brescii w 1983 roku, Konsorcjum Gino Mattarelli Cechy charakterystyczne: 1.Terytorialność 2.Międzysektorowość 3.Promowanie innowacji
Cechy charakterystyczne Terytorialność: Konsorcjum tworzą spółdzielnie działające w tym samym obszarze geograficznym (prowincjia lub region), w którym się rozwija działalność Wzajemna pomoc: działalność konsorcjum ma wymierne korzyści społeczne dla obszaru Międzysektorowość: zrzesza spółdzielnie prowadzące różne rodzaje działalności, zarówna świadczenia socjalne, pośrednictwo pracy, konsorcjum nie podejmuje specjalistycznej funkcji Eksperymentowanie: Dzięki bogatym doświadczeniom spółdzielni, konsorcjum może podejmować nowe inicjatywy oraz współpracować z nowymi sektorami
Cele konsorcjum Zachęcanie do współpracy miedzy spółdzielniami; świadczenie usług pomocy techniczno-administracyjnej oraz wsparcie finansowe dla stowarzyszonych spółdzielni; Wspieranie rozwoju spółdzielni poprzez komercjalizacje towarów i świadcząc usługi na rzecz osób trzecich, podmiotów publicznych i osób prywatnych; Wdrażanie inicjatyw mających na celu informowanie i mobilizacje obywateli i instytucji publicznych; Koordynowanie relacji ze sfera publiczna; Promowanie i wspieranie inicjatyw współpracy, przygotowanie znaków towarowych, nazw firm w celu wyróżnienia produktów, usług na rynku.
Działalność konsorcjum Świadczenie usług dla spółdzielni (wsparcie, usługi administracyjne, doradztwo, szkolenia, ułatwienie dostępu do kredytów) Reprezentacja polityczna na rzecz ochrony i promocji współpracy społecznej Promocja polityki gospodarczej lub funkcji biznesowej zdefiniowanej jako generalny wykonawca
Konsorcjum Szynka Parmeńska Konsorcjum Szynka Parmeńska zostało założone w 1963 roku w celu ochrony i promowania na świecie szynki z Parmy, a także zapewnienie konsumentom jakości i bezpieczeństwa produktu. Od tego czasu konsorcjum podejmowało wiele działań miedzy innymi w zakresie: zarzadzania i ochrony zasad produkcji, prowadzenia polityki gospodarczej w sektorze, nadzoru i ochrony praw i przepisów, ochrony nazwy,,Proscutto di Parma,, i znaku towarowego (Corona Ducale), zarejestrowanego obecnie w około 90 krajach, promowania produktu we Włoszech i na świecie. Konsorcjum zrzesza dziś 160 firm, wszystkie usytułowane w obszarze produkcji, wszystkie zachowują tradycyjna metodę przetwarzania zgodnie z surowymi zasadami produkcyjnymi przedłożonymi UE
Bottom-up micro : ograniczona liczba spółdzielni socjalnych decyduje się w oparciu o wspólne interesy i możliwości przyszłej współpracy na stworzenie konsorcjum Bottom-up macro : zakładanie konsorcjum jest kierowane przez centrale, będą one dążyć do ułatwienia członkostwa spółdzielni działających na tym samym terytorium, czasem również w roli poręczycieli spółdzielni na wypadek wykroczeń. Dwa sposoby zakładania konsorcjum
Konsorcjum SolCol: sciec
SolCol na Sicylii: zagadnienia