Barbara Sazońska Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Ochrona środowiska – Dyrektywa Azotanowa
INTEGROWANA PRODUKCJA A INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Przepisy prawa dotyczące żywności
ROZPORZĄDZENIE RADY nr 834/2007 z dnia r.
Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera.
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
Kontrola/ wizytacja w miejscu projektów (ze szczególnym uwzględnieniem wizytacji projektów na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie pomocy). Urząd.
Kontrole kwalifikowalności do wsparcia specjalnego do krów i owiec
System nawigacji satelitarnej
INSTRUKCJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII Nr GIWz.440-2/11
Poświętne, czerwiec - lipiec 2009 r.
NIEZGODNOŚCI – bydło OCENA WAGI WEDŁUG KRYTERIUM DOTKLIWOŚCI
IDENTYFIKACJA KONIOWATYCH W UE
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.
Sektorowy Program Operacyjny Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw KONTROLE.
Odstępstwa od wymogów obowiązujących w rolnictwie ekologicznym
PROGRAM ROLNOŚRODOWISKOWY ( PŁATNOŚCI ROLNOŚRODOWISKOWE )
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Akwakultura w produkcji ekologicznej
POZYSKIWANIE ZIÓŁ ZE STANU NATURALNEGO – wymogi formalne produkcji ekologicznej Opracowała: Barbara Sazońska.
Produkcja zwierzęca w rolnictwie ekologicznym
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
Agata Trzosek-Możdżeń Dział Nadzoru Nasiennego
Tomasz Krasiński Felicyta Walczak Maciej Gałęzewski
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Regionalny Program Operacyjny
Technik żywienia i usług gastronomicznych
w aspekcie nadzoru sanitarnego
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Departament Ewidencji Gospodarstw ARiMR
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Departament Płatności Bezpośrednich
Inwestycje w środki trwałe Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modernizacja gospodarstw rolnych Instrument wsparcia materialnych lub niematerialnych inwestycji.
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
FORMY POMOCY DLA ROLNIKÓW W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM SUSZY.
Rolnictwo ekologiczne
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Podkomitet Monitorujący ds. równoważnego rozwoju Maria Manelska Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Departament Wdrażania Regionalnego.
Ochrona lokalnych ras zwierząt gospodarskich w PROGRAMIE ROLNOŚRODOWISKOWYM Instytut Zootechniki, Krajowy Ośrodek Koordynacyjny ds. Zasobów Genetycznych.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Rolnictwo ekologiczne
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Barbara Sazońska Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom Uwarunkowania prawne produkcji surowców ekologicznych i proces certyfikacji gospodarstwa Barbara Sazońska Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom

Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 Rozporządzenie komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady(WE) nr834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli

Akty prawne UE ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 710/2009 z dnia 5 sierpnia 2009 r. zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustanawiania szczegółowych zasad dotyczących ekologicznej produkcji zwierzęcej w sektorze akwakultury i ekologicznej produkcji wodorostów morskich. (Dz.U.L.204/15 z 6.08.2009 r.) ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozy produktów ekologicznych z krajów trzecich

PRODUKTY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO 834/2007 889/2008 Ustawa Rozporządzenia MRiRW Ogólne zasady np. dotyczące produkcji roślinnej i zwierzęcej Szczegółowe zasady dotyczące produkcji roślinnej i zwierzęcej Wykonanie odstępstw , właściwe organy itp Uszczegółowienia niektórych wymogów Ogólne zasady dotyczące przetwórstwa Szczegółowe zasady dotyczące przetwórstwa, lista dodatków itp. Przepisy w zakresie produkcji, przygotowania, obrotu, znakowania i kontroli, w tym przepisy w zakresie środków spożywczych i żywienia zwierząt

Art. 1 ust 4 rozporządzenia rady nr 834/2007 Niniejsze rozporządzenie stosuje się bez uszczerbku dla innych przepisów wspólnotowych lub krajowych, w zgodności z prawem wspólnotowym dotyczącym produktów wymienionych w tym artykule i obejmującym przepisy dotyczące: produkcji, przygotowania, obrotu, znakowania i kontroli, w tym przepisy w zakresie środków spożywczych i żywienia zwierząt.

Art. 42 rozporządzenia 834/2007 Jeżeli nie określono szczegółowych zasad produkcji w odniesieniu do pewnych gatunków zwierząt, pewnych roślin wodnych i pewnych glonów jednokomórkowych, mają zastosowanie zasady znakowania przewidziane w art. 23 i zasady kontroli przewidziane w tytule V. Do czasu przyjęcia szczegółowych zasad produkcji stosuje się zasady krajowe lub, w przypadku ich braku, prywatne normy przyjęte lub uznawane przez państwa członkowskie. Art. 20. ustawy o rolnictwie ekologicznym: Minister właściwy do spraw rolnictwa, w drodze decyzji, uznaje prywatne normy dotyczące warunków, jakie powinny być spełnione przy produkcji zgodnej z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego, o których mowa w art. 42 rozporządzenia nr 834/2007.

ZASADY EKOLOGICZNEJ PRODUKCJI ROŚLINNEJ I ARTYKUŁÓW ROŚLINNYCH Rozp.komisji(WE) nr 889/2008 ZASADY EKOLOGICZNEJ PRODUKCJI ROŚLINNEJ I ARTYKUŁÓW ROŚLINNYCH 1 Okres przestawiania 2 Żyzność gleby 3 Walka ze szkodnikami i chwastami 4 Zbieranie roślin jadalnych dziko rosnących 5 Produkcja grzybów

Rozp.komisji(WE) nr 889/2008 ZASADY EKOLOGICZNEJ PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ Podejmując decyzje o rozpoczęciu chowu zwierząt metoda ekologiczną należy zwrócić uwagę na kilka zasadniczych elementów:: 1 – Przestawianie produkcji zwierzęcej 2 – Pochodzenie zwierząt 3 – Profilaktyka i leczenie weterynaryjne 4 – Żywienie zwierząt 5 – Metody prowadzenia chowu 6 – Budynki inwentarskie pastwiska 7 –Obsada zwierząt. Zagospodarowanie nawozów naturalnych

Rozp.komisji(WE) nr 889/2008 Okres przestawiania (konwersja) W celu uzyskania certyfikatu wymagane jest przestrzeganie okresu przestawiania, w którym należy stosować się do zasad produkcji ekologicznej. Okres przestawiania, który rozpoczyna się od daty zgłoszenia, ma różny czas trwania: - co najmniej 2 lata dla terenów uprawnych i pastwisk - 3 lata dla upraw wieloletnich, za wyjątkiem łąk Jednostka certyfikująca może podjąć decyzję o skróceniu lub wydłużeniu okresu przestawiania, po zapoznaniu się z opinią właściwej instytucji

Okresy Przestawiania dla poszczególnych upraw 3 lata 2 lata 2 lata 2 lata

Roślina mateczna w przypadku nasion i roślina rodzicielska w przypadku Materiał rozmnożeniowy wyprodukowany metodami ekologicznymi Roślina mateczna w przypadku nasion i roślina rodzicielska w przypadku wegetatywnego materiału rozmnożeniowego jest uprawiana zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego co najmniej przez jedno pokolenie, a w przypadku roślin wieloletnich co najmniej przez dwa sezony wegetacyjne.

PRZESTAWIANIE Okres przestawiania gospodarstwa rozpoczyna się od dnia zgłoszenia gospodarstwa do systemu produkcji ekologicznej 1. Aby produkcja zwierzęca mogła być uznana za ekologiczną, najpierw powierzchnia paszowa musi przejść okres przestawiania ( 2 lata ), a następnie zwierzęta te będą żywione paszami pochodzącymi z tych gruntów, 2. Dla nieprzeżuwaczy okres przestawiania pastwisk, otwartych zagród lub wybiegów można skrócić do 1 roku lub do 6 m - jeżeli na gruntach tych w przeszłości nie stosowano niedozwolonych środków produkcji. Odstępstwo to wymaga zatwierdzenia właściwego organu

PRZESTAWIANIE C.D. 3. Jeżeli produkty zwierzęce mają być sprzedawane jako produkty ekologiczne, zwierzęta te muszą być chowane zgodnie z zasadami Rozporządzenia przez co najmniej: 12 m. – konie i bydło rzeźne, 6 m. – owce, kozy, świnie, króliki oraz zwierzęta produkujące mleko ( krowy mleczne ) 2,5 m. – drób rzeźny zakupiony do 3 dnia życia, 1,5 m. – drób do produkcji jaj.

Produkcja pszczelarska Okres przestawiania dla produkcji pszczelarskiej wynosi 1 rok

Żyzność gleby należy utrzymywać lub zwiększać poprzez: Rozp.komisji(WE) nr 889/2008 Żyzność gleby Żyzność gleby należy utrzymywać lub zwiększać poprzez: Właściwy płodozmian wieloletni aby mniej intensywnie wykorzystywać substancje odżywcze zawarte w glebie

Żyzność gleby należy utrzymywać lub zwiększać poprzez: Rozp.komisji(WE) nr 889/2008 Żyzność gleby Żyzność gleby należy utrzymywać lub zwiększać poprzez: Stosowanie nawozów naturalnych, takich jak obornik ekologiczny i inne substancje organiczne kompostowane

Żyzność gleby należy utrzymywać lub zwiększać poprzez: Rozp.komisji(WE) nr 889/2008 Żyzność gleby Żyzność gleby należy utrzymywać lub zwiększać poprzez: Przeorywanie gleby z wprowadzaniem specjalnych upraw (gorczyca, koniczyna)

Kryteria uprawy roślin W nawożeniu podstawową rolę pełnią nawozy naturalne i organiczne (obornik, komposty, nawozy zielone). Gleby kwaśne należy zwapnować nawozami z listy pozytywnej. W przypadku braku określonych składników mineralnych można stosować naturalne nawozy mineralne z listy pozytywnej. W ograniczaniu zachwaszczenia najważniejsza jest profilaktyka: przyrodniczo poprawny płodozmian, czyszczenie materiału siewnego oraz stosowanie upraw pożniwnych. W bezpośrednim zwalczaniu stosuje się zabiegi mechaniczne (bronowanie, pielaczowanie, motyczenie) oraz wypalanie gazem.

Kryteria uprawy roślin W ograniczaniu występowania chorób i szkodników najważniejsza jest profilaktyka w postaci właściwej gospodarki nawozowej oraz stosowania takich sposobów jak: właściwy płodozmian, odpowiedni dobór odmian, ochrona naturalnych wrogów szkodników roślin uprawnych, wprowadzanie drapieżników na pola uprawne. W przypadku silnego zagrożenia upraw, można zastosować naturalne pestycydy z listy substancji dozwolonych (Załącznik II B).

Ekologiczne metody zwalczania szkodników - zasady ogólne 9. Wykorzystanie entomofagów i organizmów pożytecznych a) ochrona naturalnie występujących w środowisku pasożytów i drapieżców biedronka i jej drapieżna larwa bzyg i jego drapieżna larwa rydzenica drapieżny biegacz złotooki jego drapieżna larwa mszycarz pryszczarek pająki b) rola ich w ograniczaniu szkodników

Samodzielnie sporządzane środki ochrony przeciwko chorobom i szkodnikom

Zastosowanie nadmiaru obornika z produkcji ekologicznej art Zastosowanie nadmiaru obornika z produkcji ekologicznej art.3 (889/2008) przekazanie nadmiaru obornika wyłącznie innym gospodarstwom ekologicznym Skutek dla rolników wysokie koszty transportu przy rozproszeniu gospodarstw w kraju

Zwalczanie szkodników i chwastów Rozp.komisji(WE) nr 889/2008 Zwalczanie szkodników i chwastów Podstawową sprawą jest stosowanie właściwych technik uprawy, aby zmniejszyć niebezpieczeństwo pojawienia się chorób, poprzez rekonstrukcję naturalnej równowagi Dobór gatunków: np. uprawy odporne Właściwy płodozmian aby zapobiegać osiedlaniu się szkodników Ochrona naturalnych barier dla szkodników: na przykład stosowanie różnorodności biologicznej (żywopłoty) Kontrola chwastów poprzez wypalanie W razie potrzeby stosuje się naturalne substancje roślinne (wyciągi roślinne), zwierzęta (pożyteczne owady) lub substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego wymienione w Załączniku II do Rozporządzenia

Płodozmian Cel płodozmianu – zapobieganie zmęczeniu gleb, erozji, poprawa żyzności, produkcja pasz, przywrócenie równowagi biologicznej,ochrona środowiska Zakres prac nad płodozmianem: Analiza działalności gospodarstwa i ustalenie przyszłego profilu produkcji Ustalenie ilości pól i ich powierzchni Dobór gatunków i ustalenie następstwa roślin, długość cyklu, ilość płodozmianów Zasady układania płodozmianu Udział roślin motylkowatych, zbożowych (do 50%), okopowych (do 25-30%), warzyw Przynależność gatunków warzyw do rodzin botanicznych Uwzględnianie wymagań pokarmowych poszczególnych gatunków Ilość resztek pożniwnych, rozkład masy organicznej (dobry przez rośliny dyniowate i niektóre strączkowe) Budowa systemu korzeniowego, a wykorzystanie składników pokarmowych z profilu glebowego Okrycie pola, zapobieganie erozji gleb

Wykorzystywane maszyny Uprawki pożniwne Maszyna do formowania redlin i wysiewu nasion Rozdrabnianie roślin okrywowych Opielacz szczotkowy Opielacz redlinowy Wypalacz płomieniowy Sadzarka Kombajn do warzyw korzeniowych

Zwalczanie chwastów

Pasze Żywienie zwierząt żywienie zwierząt paszami ekologicznymi o zrównoważonej zawartości składników odżywczych, niestosowanie w żywieniu zwierząt substancji : stymulujących wzrost i wydajność , syntetycznych zamienników pasz naturalnych oraz pasz uzyskanych z roślin genetycznie modyfikowanych,

Wszystkie młode ssaki należy karmić naturalnym mlekiem, najlepiej mlekiem matki przez okres, który powinien wynosić, zależnie od gatunku, co najmniej trzy miesiące dla bydła, łącznie z gatunkami bubalus i bizon, i zwierząt z rodziny koniowatych, 45 dni dla owiec i kóz oraz 40 dni dla świń. System chowu zwierząt roślinożernych należy oprzeć na najwyższym wykorzystaniu pastwisk, stosownie do ich dostępności w różnych porach roku. Co najmniej 60 % suchej masy dziennej dawki pokarmowej zwierząt roślinożernych powinna stanowić pasza objętościowa, zielona, susz paszowy lub kiszonka. Dopuszcza się obniżenie udziału tych pasz do 50 % dla zwierząt przeznaczonych do produkcji mlecznej na okres najwyżej trzech miesięcy we wczesnej laktacji.

Minimalny wiek ubojowy drobiu: 81 dni - kurczęta 150dni - kapłony Metody prowadzenia chowu Minimalny wiek ubojowy drobiu: 81 dni - kurczęta 150dni - kapłony 49 dni - kaczki pekińskie 70 dni - samice kaczek piżmowych 84 dni – samce kaczek piżmowych 92 dni – kaczki mulard 94 dni – perliczki 140 dni w przypadku indyków i gęsi 100 dni w przypadku samic indyka

Budynki inwentarskie i pastwiska Zwierzęta muszą być utrzymywane w taki sposób, aby mogły żyć i rozwijać się w warunkach możliwie bezstresowych i dostosowanych do ich potrzeb. Należy też zachować odpowiednie, ze względów behawioralnych i produkcyjnych, liczebności utrzymywanych zwierząt. KAŻDE ZWIERZĘ MUSI MIEĆ ZAPEWNIONA TAKĄ POWIERZCHNIĘ BY MOGŁO SWOBODNIE: wstać położyć się oczyścić obrócić się jeśli nie jest na uwięzi

OGÓLNE ZASADY KONTROLI W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM Niezależność (organ kontrolny powinien być strona trzecią, tzn. nie angażować w swoja działalność producentów, przetwórców czy handlowców); Jawność (zasady inspekcji, kryteria produkcji, wysokość opłat, itd., powinny być jawne); Dobrowolność (oznacza zgodę producenta na poddanie kontroli całego gospodarstwa, wszystkich jego obiektów, ksiąg rachunkowych, itd. ); Poufność (zasada nieudostępniania informacji zdobytych podczas inspekcji osobom postronnym).

Kontrola gospodarstwa krok po kroku - wprowadzenie Kontrola ma na celu stwierdzenia, czy w gospodarstwie prowadzona jest produkcja rolna zgodnie z zasadami rozporządzenia 834 Kontrola gospodarstw będących w trakcie przestawiania i posiadających certyfikat odbywa się co roku. Oprócz kontroli zapowiedzianej, może odbyć się kontrola niezapowiedziana. W przypadkach wątpliwych można pobierać próbki do analizy w celu stwierdzenia bądź wykluczenia pozostałości niedozwolonych środków

System kontroli w Polsce MINISTER ROLNICTWA I ROZWOJU WSI INSPEKCJA JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO SPOZYWCZYCH POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCE PRODCENT EKOLOGICZNY

Przesłanie materiałów informacyjnych ROLNIK ROLNIK J.C. + ROLNIK J.C Pierwszy kontakt rolnika z jednostką certyfikującą Wysyłka Zgłoszenia podjęcia działalności w rolnictwie ekologicznym J.C. Przesłanie materiałów informacyjnych ROLNIK Przyjęcie zgłoszenia, nadanie numeru, przesłanie druku umowy J.C. ROLNIK Podpisanie umowy, odesłanie opisu jednostki, planu produkcji J.C + ROLNIK Ustalenie terminu kontroli Kontrola fizyczna zapowiedziana J.C.

Prywatna jednostka certyfikująca może zostać upoważniona do przeprowadzania kontroli, wydawania i cofania certyfikatów zgodności, jeżeli:   1. Posiada akredytację uzyskaną w krajowej jednostce akredytującej w zakresie prowadzenia certyfikacji zgodności w rolnictwie ekologicznym zgodnie z wymogami normy PN-EN 45011 “Wymogi ogólne dotyczące działania jednostek prowadzących systemy certyfikacji wyrobów”; 2.   2. Posiada plan kontroli obejmujący szczegółowy opis działań kontrolnych i sankcje, jakie firma zamierza stosować w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości lub przypadków naruszenia przepisów; ; 3. Zatrudnia wykwalifikowanych pracowników, posiada zaplecza administracyjne i techniczne oraz doświadczenie w zakresie prowadzeniu kontroli oraz wiarygodność, ; 4. Zapewnia obiektywne i rzetelne warunki przeprowadzania kontroli u producentów.

Inspekcja w gospodarstwie Rolnik powinien zapewnić Inspektorowi Jednostki warunki przeprowadzenia dokładnej kontroli, udzielić informacji na temat sposobu prowadzenia produkcji i udostępnić do wglądu pomieszczenia i sprzęt gospodarski. Na terenie gospodarstwa nie można przechowywać opakowań po niedozwolonych środkach ochrony roślin i nawozach. Sprzęt gospodarski stosowany do ekologicznej produkcji powinien być wyraźnie oznakowany. Jest to szczególnie ważne, jeśli na obszarze gospodarstwa prowadzona jest jednocześnie produkcja ekologiczna i konwencjonalna, dla której powinny być odrębne pomieszczenia, magazyny i sprzęty. Również uprawy z dwóch różnych systemów powinny być wyraźnie rozpoznawalne i oddzielne. Kontrola jest płatna.

(upomnienie, ostrzeżenie) NIEZGODNOŚĆ Ostatni etap procesu kontroli to certyfikacja przeprowadzana przez wykwalifikowanych certyfikatorów danych jednostek kontrolnych na podstawie protokołów z inspekcji NIEDOCIĄGNIĘA (upomnienie, ostrzeżenie) NIEZGODNOŚĆ (zawieszenie, cofnięcie certyfikat) DZIAŁANIA KORYGUJĄCE DZIAŁANIA KORYGUJĄCE CERTYFIKAT

Dziękuję za uwagę