Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Rolnictwo ekologiczne

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Rolnictwo ekologiczne"— Zapis prezentacji:

1 Rolnictwo ekologiczne
haccp-polska.pl

2 Spis treści Wstęp Definicja rolnictwa ekologicznego
Zasady stosowane w ekorolnictwie Korzyści System kontroli w rolnictwie ekologicznym Podstawa prawna Żywność ekologiczna Oznakowanie produktu Bibliografia

3 1. Wstęp Dzięki stosowaniu rolnictwa ekologicznego osiąga się następujące cele: • ochrona środowiska produkcji rolniczej tj. gleby, wody, krajobrazu (dążenie do biologicznej samoregulacji w obrębie gospodarstwa rozumianego jako system ekologiczny), • wysoka jakość biologiczna płodów rolnych nawiązująca do właściwości produktów powstających naturalnie w przyrodzie, bez ingerencji człowieka.

4 2. Definicja rolnictwa ekologicznego
Rolnictwo ekologiczne, ekorolnictwo - alternatywny dla rolnictwa konwencjonalnego system gospodarowania, który aktywizując przyrodnicze mechanizmy - poprzez stosowanie środków naturalnych, nie przetworzonych technologicznie - zapewnia trwałą żyzność gleby, zdrowotność zwierząt, nie zatruwa środowiska a przy tym pozwala produkować wysokiej jakości, zdrowe produkty rolnicze.

5 2. Definicja rolnictwa ekologicznego
Rolnictwo ekologiczne wywodzi się od krajów wysoko uprzemysłowionych. Bardzo mocno rozpowszechnione jest obecnie w Niemczech. Żywność produkowana metodami naturalnymi powstaje w  bezpiecznym i czystym środowisku, bez stosowania nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin. Zmniejsza się zanieczyszczenie gleby i wód gruntowych. Gospodarstwa ekologiczne powinno znajdować się w czystym środowisku, z dala od obszarów zdegradowanych zanieczyszczeniami.

6 3. Zasady stosowane w ekorolnictwie
Metody uprawy roślin oraz chowu zwierząt gospodarskich stosowane w ekorolnictwie w znacznie większym stopniu, w porównaniu z konwencjonalnym rolnictwem, uwzględniają wymagania ekologii. Dąży się tu do zmniejszenia obciążenia środowiska naturalnego. Opracowano wiele technologii rolniczych działających zgodnie z prawami przyrody. Stopniowo ustaliły się ostre standardy i za gospodarstwa ekorolnicze dziś uznaje się te w których:

7 3. Zasady stosowane w ekorolnictwie
nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin, w celu zwalczania chorób, szkodników i chwastów wykorzystując w tym celu przede wszystkim prawidłowy płodozmian oraz metody biologiczne i agrotechniczne, w terenie uprawnym pozostawia się zbiorniki i cieki wodne a nawet buduje nowe zamiast stosowanej dotychczas totalnej melioracji,

8 3. Zasady stosowane w ekorolnictwie
3) powszechnie stosuje się nawozy zielone, szczególnie z roślin motylkowych co w połączeniu z kompostem, obornikiem i przy udziale wapnowania pozwala utrzymać strukturę i żyzność gleby na prawidłowym poziomie’ 4) używa się maszyn i narzędzi chroniących glebę, poprawiających jej strukturę, oszczędzających energię; elementarna zasada ekologicznej uprawy roli brzmi: płytko orać, a głęboko spulchniać, chodzi o to, aby nie odwracać gleby, ponieważ niszczy to naturalną stratyfikację mikroorganizmów glebowych,

9 Korzyści z rolnictwa ekologicznego:
pestycydy nawozy roślinne ochrona gleby bogactwo świata zwierzecego

10 5. System kontroli w rolnictwie ekologicznym
Dla konsumenta bardzo istotne jest to, że wszyscy producenci ekologiczni, zarówno rolnicy, jak i przetwórcy, dobrowolnie poddają się specjalnemu systemowi kontroli, który ma zagwarantować, że produkty oferowane jako ekologiczne, rzeczywiście spełniają wymogi określone w przepisach. Polski system kontroli w rolnictwie ekologicznym składa się z komercyjnych jednostek certyfikujących oraz nadzorującego je organu państwowego, jakim jest Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

11 6. Podstawa prawna Rozporządzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych; Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli; Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.

12 7. Żywność ekologiczna Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska i stanowić system zrównoważony pod względem: • ekologicznym • ekonomicznym • społecznym

13 7. Żywność ekologiczna Żywność ekologiczna dostępna już w wielu sklepach różni się od żywności konwencjonalnej m.in. tym, iż: do jej produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych; w gospodarstwach ekologicznych w żywieniu zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego, ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych; ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących.

14 8. Oznakowanie produktu Znak rolnictwa ekologicznego pojawia się na etykietach żywności pochodzącej od takich producentów, przetwórców lub rolników, którzy spełniają wymagania specjalnej ustawy i posiadają certyfikat uprawnionej jednostki certyfikującej Na prawidłowo sporządzonej etykiecie produktu ekologicznego powinny znaleźć się: - nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent (polskie upoważnione jednostki certyfikujące i ich kody zamieszczono na stronie 2),

15 8. Oznakowanie produktu napis: "Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE" lub "produkt rolnictwa ekologicznego", - nazwa i adres producenta, przetwórcy lub sprzedawcy. Często pojawia się też znak stowarzyszenia rolników ekologicznych (np. Ekoland) lub unijny znak "Rolnictwo Ekologiczne". Tak oznaczona etykieta gwarantuje, że minimum 95% składników produktu pochodzi z upraw ekologicznych, a proces produkcyjny był nadzorowany.

16 9. Bibliografia 1. www.wikipedia.pl
2. 3. 4.


Pobierz ppt "Rolnictwo ekologiczne"

Podobne prezentacje


Reklamy Google