PODEJMOWANIE I PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju – „małe projekty”
Advertisements

ZAMÓWIENIE.
Polski system podatkowy - przegląd podatków (1)
WNIOSEK O URUCHOMIENIE ŚRODKÓW ZASADY SKŁADANIA I ROZLICZANIA
Grupy producentów rolnych
Ostatnia aktualizacja:
Potwierdzenie przyjęcia zamówienia
elektronicznego fakturowania
MS Access 2000 Normalizacja Paweł Górczyński 2005.
Wniosek o płatność. Terminy składania wniosków o płatność: Pierwszy wniosek o płatność: 3 miesiące, licząc od daty podpisania umowy Kolejne wnioski o.
PODATEK OD TOWARÓW I USŁUG VAT
Rozliczenia Monitoring oraz Kwalifikowalność wydatków dla Działania 1.1 RPOWŚ Kielce r.
Ewidencja przebiegu pojazdu
Innowacyjna Szkoła Wyższa w Siedlcach wydz. Ekonomii i Zarządzania
Ewidencje w podatku od towarów i usług VAT
PODSTAWY PRAWNE KOSZTORYSOWANIA
Transakcje transgraniczne
Numer Identyfikacj Podatkowej NIP Opracował: Jonasz Kuliga.
Opodatkowanie akcyzą energii elektrycznej - wybrane zagadnienia Ewelina Nowakowska 19 luty 2009.
UNIA EUROPEJSKA FUNDUSZ SPÓJNOŚCI EUROPEJSKI FUNDUSZ ROZWOJU REGIONALNEGO Anna Lewandowska r. 1 Ministerstwo Środowiska Departament Ekonomiczny.
Zadania Bazy danych.
URZĄD KONTROLI SKARBOWEJ W POZNANIU INSPEKTOR KONTROLI SKARBOWEJ Katarzyna Pluciak-Lewicka SZKOLENIE W ZAKRESIE: Podatek od towarów i usług – podstawowe.
Cena jako figlarne narzędzie w rękach przedsiębiorców KONSUMENCIE, NIE DAJ SIĘ!
Obrót bezgotówkowy – obrót wekslowy (weksel własny).
Zasady dokumentowania sprzedaży VAT
Prawdy oczywiste Faktury w 2014 roku - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA: |
DOKUMENTY FINANSOWE W USŁUGACH TURYSTYCZNYCH
Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich SZKOLENIE w zakresie rozliczania projektów w ramach PROW
UWAGI DO SKŁADANYCH SPRAWOZDAŃ za rok 2012
LIST PRZEWOZOWY - CMR.
Wszystko na temat faktur…
Rozliczanie operacji PROW Stęszew 6 listopada 2012r Ireneusz Witkowski.
Podstawowe zbiegi tytułów ubezpieczeń
PODSTAWOWĄ STAWKĄ PODATKU VAT JEST STAWKA 22%. STAWKA PODSTAWOWA STOSOWANA JEST W RAZIE BRAKU STAWKI PREFERENCYJNEJ ALBO ZWOLNIENIA.
FAKTURA KORYGUJĄCA (1/3)
Zasady obliczania podatku
Podatki Vat.
Podatki Dalej. Vat W dniu 1 maja 2004r. weszła w życie nowa ustawa z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004r., Nr 54, poz. 535,
Wystawianie faktur i ich usuwanie i korekta.
Zarządzanie kredytami i należnościami Praktyka transakcji transgranicznych w UE.
Prawdy oczywiste czyli… z czym mamy najwięcej kłopotu rozpoczynając działalność? - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA:
Prawdy oczywiste Zakładam firmę … formalności - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA: |
WNIOSEK O URUCHOMIENIE ŚRODKÓW ZASADY SKŁADANIA I ROZLICZANIA
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
ZAKRES ŚWIADCZENIA USŁUG PRZEWOZU KRAJOWEGO TOWARÓW
NAJCZĘŚCIEJ POPEŁNIANE BŁĘDY PRZY WYPEŁNIANIU ZEZNAŃ ROCZNYCH
Zwolnienie z VAT na fakturze
FAKTURY VAT 2014 Podlaski Urząd Skarbowy w Białymstoku
Nota księgowa jako dokument rozliczeniowy firmy
1. Działanie 4.1/413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju PROW 2007 – 2013 dla małych projektów, tj. operacji, które nie odpowiadają warunkom przyznania.
Urząd Skarbowy w Rybniku
Użytkowanie wieczyste
Procedura podejmowania działalności gospodarczej
PODATEK VAT W ROLNICTWIE
Obliczanie podatku VAT
Raport obrotów - wzór Służy do sprawdzenia czy wszystkie dokumenty są w systemie (np. zwroty, przerzuty) Aby spełniał swe zadanie – musi być uzupełniany.
1. Podatek dochodowy od osób prawnych (CIT)
ZAMÓWIENIE. Korespondencja handlowa Mianem korespondencji handlowej określa się wszelkiego rodzaju pisma, jakie wymieniane są pomiędzy podmiotami gospodarczymi,
ZMIANY W UMOWACH ORAZ FAKTURACH PLACÓWEK OŚWIATOWYCH
Procedura rejestracji firmy Przed zarejestrowaniem firmy, ale kiedy nabrała ona już określonych kształtów przedsiębiorca powinien:  zdecydować co będzie.
PODATKI Opracowała: Barbara Kawa. DOCHÓD BRUTTO CZY NETTO… CZYLI ILE ZARABIAMY? DOCHODY BRUTTO DOCHÓD NETTO OBOWIĄZKOWE SKŁDKI (na ubezpieczenie emerytalne,
Dr inż. Karolina Bondarowska
Portal Ogłoszeń ARiMR 10 maja 2017 r. Warszawa.
Ewidencja sprzedaży towarów/wyrobów gotowych
Obliczanie podatku VAT
Ewidencja sprzedaży aktywów obrotowych
Wypełnianie faktur.
Ustalanie wyniku finansowego (zysku)
Portal Ogłoszeń ARiMR 10 maja 2017 r. Warszawa.
Zamawiam szkolenie z obowiązkiem zapłaty
Zapis prezentacji:

PODEJMOWANIE I PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ Wypełnianie faktur Podręcznik w przygotowaniu Ostatnia aktualizacja: 27.05.2013

Podstawa prawna Na podstawie upoważnienia zawartego w art. 106 Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. nr 177 z 2011 r. poz. 1054, z późn. zm.) Minister Finansów wydał: Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 28 marca 2011 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 68 z 2011 r. poz. 360, z późn. zm.)

Obowiązkowe informacje na fakturze cz. 1 Rozporządzenie określa m.in. szczegółowe zasady wystawiania faktur, dane, które powinny zawierać, oraz sposób i okres ich przechowywania. Faktura* powinna zawierać co najmniej: imię i nazwisko lub nazwę podatnika (wystawcy faktury) i jego adres imię i nazwisko lub nazwę nabywcy oraz jego adres numer identyfikacji podatkowej sprzedawcy numer identyfikacji podatkowej nabywcy kolejny numer nadany w ramach jednej lub więcej serii, który w sposób jednoznaczny identyfikuje fakturę datę wystawienia faktury datę dokonania lub zakończenia dostawy towarów i usług (datę sprzedaży) - jedynie w przypadku, gdy data ta różni się od daty wystawienia faktury 1 2 3 4 5 6 7 * Od 2013 r. nie ma obowiązku oznaczania faktur słowami „faktura VAT”.

Obowiązkowe informacje na fakturze cz. 2 Faktura powinna zawierać co najmniej (cd.): nazwę (rodzaj) towaru lub usługi ilość i jednostkę miary sprzedanych towarów lub zakres wykonanych usług cenę jednostkową towaru lub usługi bez kwoty podatku (cenę jednostkową netto) wartość towarów lub wykonanych usług, których dotyczy sprzedaż, bez kwoty podatku (wartość sprzedaży netto) stawki podatku sumę wartości sprzedaży netto towarów lub wykonanych usług z podziałem na sprzedaż objętą poszczególnymi stawkami podatku i sprzedaż zwolnioną z podatku kwotę podatku od sumy wartości sprzedaży netto towarów (usług), z podziałem na kwoty dotyczące poszczególnych stawek podatku kwotę należności ogółem (wraz z należnym podatkiem) 8 9 10 11 12 13 14 15

Nazwa i adres sprzedawcy 1 W polu SPRZEDAWCA wpisujemy nazwę lub imię i nazwisko podatnika, czyli firmy lub osoby, która dokonuje sprzedaży. Poniżej podajemy pełny adres sprzedawcy, czyli ulicę, numer domu i mieszkania oraz kod pocztowy oraz miejscowość. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Przepisy obowiązujące od 2013 r. nie określają, czy nazwa sprzedawcy ma być pełna czy skrócona, dlatego aby uniknąć wszelkich wątpliwości, należy wpisywać taką nazwę, jaka została użyta w zgłoszeniu identyfikacyjnym NIP.

Imię i nazwisko lub nazwa nabywcy oraz jego adres 2 W polu NABYWCA wpisujemy imię i nazwisko lub nazwę osoby lub firmy, która dokonuje zakupu. Poniżej podajemy pełny adres nabywcy, czyli ulicę, numer domu i mieszkania oraz kod pocztowy i miejscowość. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa

NIP sprzedawcy 3 Wypełnienie pola nr identyfikacyjny sprzedawcy jest obowiązkowe niezależnie od tego, w jakiej formie sprzedawca prowadzi działalność gospodarczą. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567

NIP nabywcy 4 Pole nr identyfikacyjny nabywcy wypełniamy, gdy zakupu dokonuje firma lub inna jednostka. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 521-107-22-43 Jeżeli nabywcą jest osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej, pole to pozostawia się puste.

Numer faktury 5 Każda faktura musi być oznaczona kolejnym numerem jednoznacznie ją identyfikującym, nadanym w ramach jednej lub więcej serii. Firmy mogą przyjmować różne systemy numeracji faktur, np. słowo „faktura” i kolejny numer albo jeżeli firma ma kilka sklepów, każdy sklep może mieć swoją własną serię numerowania - Faktura / sklep01 / 1 / 2013. Jeden egzemplarz faktury otrzymuje nabywca, a drugi zostaje u sprzedawcy*. 723/13 Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 521-107-22-43 Tu widzimy jeden z najprostszych sposobów numeracji faktur: numer kolejny faktury / dwie ostatnie cyfry roku wystawienia * Od 2013 r. nie ma obowiązku oznaczania jednego egzemplarza faktury jako „oryginał”, a drugiego jako „kopia”.

Data wystawienia 6 W polu Data wystawienia wpisujemy dzień, miesiąc i rok wystawienia faktury. 723/13 25 kwietnia 2013 r. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 521-107-22-43

Data dostawy 7 Pole Data dostawy wypełniamy tylko wtedy, gdy data dostawy towarów lub usług różni się od daty wystawienia faktury. 723/13 18 kwietnia 2013 r. 25 kwietnia 2013 r. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 Faktura powinna być wystawiona najpóźniej w ciągu 7 dni od dnia wydania towaru lub wykonania usługi. Tak więc data wystawienia nie powinna być późniejsza od daty sprzedaży o więcej niż 7 dni. 521-107-22-43

Nazwa towaru lub usługi 8 To pole nie wymaga specjalnych wyjaśnień. Wpisujemy tu nazwy sprzedawanych towarów lub usług (np.: usługi pocztowe, usługi telekomunikacyjne, szkolenia itp.). 723/13 18 kwietnia 2013 r. 25 kwietnia 2013 r. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 521-107-22-43 Cukier 1 kg Pomarańcze Woda gazowana 1,5 L - zgrzewka Ręczniki kuchenne - op. zbiorcze

Ilość i jednostka miary 9 Przy wypełnianiu pola J.m. (jednostka miary) panuje dość duża dowolność. Najczęściej spotkamy się tu ze sztukami, ale zdarzają się też kilogramy (kg), litry (l), metry (m), opakowania (op.), komplety (kpl) itp. W polu Ilość wpisujemy liczbę sprzedawanych jednostek miary towaru lub usługi. 723/13 18 kwietnia 2013 r. 25 kwietnia 2013 r. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 521-107-22-43 Cukier 1 kg Pomarańcze Woda gazowana 1,5 L - zgrzewka Ręczniki kuchenne - op. zbiorcze 10 kg 4 kg 2 6 szt. 0,16 100 szt. W tym przykładzie jednostką miary wody gazowanej są zgrzewki po 6 sztuk, a jednostką miary ręczników kuchennych są opakowania zbiorcze po 100 szt. Tak więc w przeliczeniu na sztuki sprzedano 12 butelek wody gazowanej i 16 ręczników kuchennych.

Cena jednostkowa netto 10 W polu Cena jednostkowa bez podatku netto wpisujemy cenę netto 1 jednostki miary towaru lub usługi. 723/13 18 kwietnia 2013 r. 25 kwietnia 2013 r. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 521-107-22-43 Cukier 1 kg Pomarańcze Woda gazowana 1,5 L - zgrzewka Ręczniki kuchenne - op. zbiorcze 10 kg 4 kg 2 6 szt. 0,16 100 szt. 4 00 6 50 8 00 90 00 Dla wody gazowanej wpisujemy cenę za zgrzewkę 6 szt., a dla ręczników kuchennych - cenę za opakowanie zbiorcze 100 szt.

Wartość netto 11 Nazwa tego pola brzmi zwykle Wartość netto. Tu nosi ono nazwę Wartość bez podatku netto i wpisujemy do niego kwotę powstałą w wyniku pomnożenia ilości jednostek towaru (usługi) przez cenę towaru (usługi). 723/13 18 kwietnia 2013 r. 25 kwietnia 2013 r. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 521-107-22-43 Cukier 1 kg Pomarańcze Woda gazowana 1,5 L - zgrzewka Ręczniki kuchenne - op. zbiorcze 10 kg 4 kg 2 6 szt. 0,16 100 szt. 4 00 6 50 8 00 90 00 40 00 26 00 16 00 14 40 Warto zwrócić uwagę, że w przypadku ręczników kuchennych wartość sprzedaży jest mniejsza od ceny towaru. Wynika to z tego, że zakupiona ilość ręczników jest mniejsza od ilości, jaka znajduje się w opakowaniu zbiorczym.

Stawka podatku VAT 12 Podstawowa stawka podatku od towarów i usług (podatku VAT) wynosi 23%. Występują też trzy stawki obniżone: 8%, 5% i 0%, a niektóre towary i usługi są zwolnione z podatku VAT lub nie podlegają opodatkowaniu. Wykazy towarów i usług opodatkowanych stawkami obniżonymi oraz zwolnionych z VAT i niepodlegających opodatkowaniu publikowane są w ustawach i rozporządzeniach. 723/13 18 kwietnia 2013 r. 25 kwietnia 2013 r. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 521-107-22-43 Cukier 1 kg Pomarańcze Woda gazowana 1,5 L - zgrzewka Ręczniki kuchenne - op. zbiorcze 10 kg 4 kg 2 6 szt. 0,16 100 szt. 4 00 6 50 8 00 90 00 40 00 26 00 16 00 14 40 8% 23% W tym przykładzie, zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami, woda gazowana i ręczniki kuchenne są opodatkowane stawką podstawową 23%, a cukier i pomarańcze stawką obniżoną 8%. W przypadku towarów (usług) zwolnionych z podatku VAT wpisalibyśmy w to pole skrót „zw.”

Wartość netto faktury z podziałem na stawki 13 Najpierw podliczamy wartości netto sprzedaży według poszczególnych stawek i wpisujemy je w odpowiednie pola, a następnie sumujemy te kwoty i wpisujemy je w pole Razem. Pole to stanowi wartość netto całej faktury. 723/13 18 kwietnia 2013 r. 25 kwietnia 2013 r. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 521-107-22-43 Cukier 1 kg Pomarańcze Woda gazowana 1,5 L - zgrzewka Ręczniki kuchenne - op. zbiorcze 10 kg 4 kg 2 6 szt. 0,16 100 szt. 4 00 6 50 8 00 90 00 40 00 26 00 16 00 14 40 8% 23% Pole Razem możemy teraz wyliczyć na dwa sposoby: 1) sumując kwoty z pól zacienionych na zielono 2) sumując kwoty z pól zacienionych na niebiesko W obu przypadkach suma powinna wyjść taka sama. Wartość netto sprzedaży opodatkowanej stawką 23% wynosi 30,40 zł (16 + 14,40), a stawką 8% wynosi 66 zł (40 + 26). Żadne towary na fakturze nie są opodatkowane stawką 0% ani zwolnione z VAT, więc pola tych stawek pozostają puste. 96 40 30 40 66 00

Kwota podatku VAT z podziałem na stawki 14 Teraz obliczamy kwoty podatku VAT według poszczególnych stawek, a następnie sumujemy je. 723/13 18 kwietnia 2013 r. 25 kwietnia 2013 r. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 521-107-22-43 Cukier 1 kg Pomarańcze Woda gazowana 1,5 L - zgrzewka Ręczniki kuchenne - op. zbiorcze 10 kg 4 kg 2 6 szt. 0,16 100 szt. 4 00 6 50 8 00 90 00 40 00 26 00 16 00 14 40 8% 23% 8% od kwoty 66 zł wynosi 5,28 zł. 23% od kwoty 30,40 zł wynosi 6,992 zł. Wszystkie kwoty na fakturze zaokrąglamy do dwóch miejsc po przecinku, tak więc wpisujemy tu 6,99 zł. Podsumowanie tych kwot daje w wyniku 12,27 zł i taka jest właśnie kwota podatku VAT tej faktury. = 96 40 30 40 66 00 12 27 6 99 5 28

Wartość brutto faktury 15 Na koniec dodajemy kwotę podatku VAT do wartości faktury netto, uzyskując w ten sposób wartość faktury brutto, czyli kwotę należności ogółem, jaka przysługuje sprzedawcy od kupującego. 108,67 zł 108,67 zł - tyle wynosi wartość faktury brutto i taką właśnie kwotę powinien zapłacić nabywca. Możemy więc wpisać tę kwotę w pole Do zapłaty. 723/13 18 kwietnia 2013 r. 25 kwietnia 2013 r. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa 554-67-21-567 521-107-22-43 Cukier 1 kg Pomarańcze Woda gazowana 1,5 L - zgrzewka Ręczniki kuchenne - op. zbiorcze 10 kg 4 kg 2 6 szt. 0,16 100 szt. 4 00 6 50 8 00 90 00 40 00 26 00 16 00 14 40 8% 23% + = 96 40 30 40 66 00 12 27 6 99 5 28 108 67

Pozostałe pola faktury 16 Wypełnianie pozostałych pól faktury zgodnie z przepisami nie jest obowiązkowe. Niemniej jednak większość sprzedawców wypełnia te pola. Poza tym faktura może zawierać również inne informacje - ważne jest tylko, aby na wydruku znalazły się wymagane przepisami informacje, omówione na poprzednich slajdach. Pieczątka sprzedawcy Potwierdzenie odbioru towaru Kwota do zapłaty słownie Forma płatności, numer konta w przypadku przelewu i transport Podpis osoby wystawiającej fakturę Miejsce wystawienia faktury Hurtownia Artykułów Spożywczych “AGA” sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Warszawa sto osiem zł 67 gr przelew w terminie 14 dni 79 1090 4590 0000 0001 8723 9011 nabywcy 18.04.11 M. Nowak Paweł Kowalski 37 39 71 28 3 20 2 08 3 68 3 31 43 20 28 08 19 68 17 71 723/13 18 kwietnia 2013 r. 25 kwietnia 2013 r. Hurtownia Art. Spożywczych AGA sp. z o.o. ul. Kwiatowa 6, 01-111 Warszawa Restauracja „Cztery Pory Roku” sp. z o.o. ul. Wiosenna 14, 01-232 Warszawa Po wyliczeniu tych pól może okazać się, że w wyniku zaokrągleń podatku VAT sumy tych pól różnią się od już obliczonych. Różnice te nie wpływają jednak na prawidłowość faktury. 554-67-21-567 521-107-22-43 Cukier 1 kg Pomarańcze Woda gazowana 1,5 L - zgrzewka Ręczniki kuchenne - op. zbiorcze 10 kg 4 kg 2 6 szt. 0,16 100 szt. 4 00 6 50 8 00 90 00 40 00 26 00 16 00 14 40 8% 23% 108,67 zł 96 40 30 40 66 00 12 27 6 99 5 28 108 67

Zapraszamy na naszą stronę internetową: Dziękujemy za uwagę! Zapraszamy na naszą stronę internetową: www.ekonomik.biz.pl Wszelkie uwagi i sugestie dotyczące prezentacji prosimy zgłaszać na adres: biuro@ekonomik.biz.pl