-GASTRONOMICZNEJ NA DOLNYM ŚLĄSKU DIAGNOZA ZAPOTRZEBOWANIA NA KWALIFIKACJE PRACOWNIKÓW W BRANŻY HOTELARSKO -GASTRONOMICZNEJ NA DOLNYM ŚLĄSKU Wrocław 08.04.2011
Priorytet IX - Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, "DIAGNOZA POTRZEB EDUKACYJNYCH W OBSZARZE SZKOLNICTWA ZAWODOWEGO W ZAKRESIE HOTELARSTWA I GASTRONOMII NA DOLNYM ŚLĄSKU” Projekt zrealizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego oraz krajowego wkładu publicznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013 Priorytet IX - Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.2 - Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego KWIECIEŃ 2009 – MAJ 2010 CEL PROJEKTU: zdiagnozowanie potrzeb edukacyjnych w oparciu o potrzeby regionalnego rynku pracy w branży: hotelarstwo i gastronomia. Wrocław 08.04.2011
367 firm branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku GRUPA BADAWCZA 367 firm branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku 100 % hoteli 5 * 74% hoteli 4 * 53% hoteli 3 * 53% hoteli 2 * 59% hoteli 1 * i pozostałych placówek hotelarskich 46% placówek restauracyjnych Wrocław 08.04.2011
Status firm z Dolnego Śląska, które wzięły udział w badaniach Wrocław 08.04.2011
Struktura zatrudnienia w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku Wrocław 08.04.2011
Struktura zatrudnienia w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku Wrocław 08.04.2011
Struktura zatrudnienia w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku Wrocław 08.04.2011
Struktura zatrudnienia w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku Wrocław 08.04.2011
Struktura zatrudnienia w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku Wrocław 08.04.2011
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży hotelarsko-gastronomicznej Hotele ***** Hotele **** Wrocław 08.04.2011
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży hotelarsko-gastronomicznej Hotele *** Hotele ** Wrocław 08.04.2011
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży hotelarsko-gastronomicznej Hotele * Pozostałe Wrocław 08.04.2011
Restauracje samodzielne Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży hotelarsko-gastronomicznej Restauracje hotelowe Restauracje samodzielne Wrocław 08.04.2011
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży hotelarsko-gastronomicznej Wrocław 08.04.2011
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży hotelarsko-gastronomicznej Wrocław 08.04.2011
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży hotelarsko-gastronomicznej Wrocław 08.04.2011
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży hotelarsko-gastronomicznej Wrocław 08.04.2011
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży hotelarsko-gastronomicznej Wrocław 08.04.2011
Potrzeby zwiększenia personelu w dolnośląskich firmach branży hotelarsko-gastronomicznej Wrocław 08.04.2011
Wykształcenie branżowe Wrocław 08.04.2011
Najważniejsze oczekiwania wobec uczniów szkół branżowych. Jaką wiedzę, umiejętności i kompetencje powinni posiadać? Wrocław 08.04.2011
Które z poniższych elementów pracodawcy uważają za najsłabsze w zakresie kształcenia zawodowego uczniów? Wrocław 08.04.2011
Które z poniżej wymienionych elementów, Państwa zdaniem, mogłyby poprawić proces kształcenia zawodowego w szkołach branżowych? Wrocław 08.04.2011
Wrocław 08.04.2011
Wrocław 08.04.2011
Opis i charakterystyka ankietowanych 1. Regionalnej Szkoły Turystycznej z Polanicy Zdroju 2. Technikum Hotelarskiego Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu 3. Technikum Hotelarskiego - Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości 4. Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych ze Szczytnej 5. Zespółu Szkół Agrotechnicznych z Bożkowa 6. Zespółu Szkół Ponadgimnazjalnych z Kudowy Zdroju Wrocław 08.04.2011
Praktyczne umiejętności nauczycieli zawodu Wrocław 08.04.2011
Praktyczne umiejętności nauczycieli zawodu Wrocław 08.04.2011
Praktyczne umiejętności nauczycieli zawodu Wrocław 08.04.2011
Praktyczne umiejętności nauczycieli zawodu Wrocław 08.04.2011
Praktyczne umiejętności nauczycieli zawodu Wrocław 08.04.2011
WNI OSKI Wrocław 08.04.2011
Misją kształcenia zawodowego jest przygotowanie profesjonalnych kadr na potrzeby rynku. Trzeba jednak dobrze je poznać, by móc dostosować do nich programy kształcenia zawodowego. Bez wymiany informacji, współpracy i wzajemnej pomocy pomiędzy turystycznym rynkiem pracy, a szkołami, nie jest możliwe ustalenie wzajemnych oczekiwań: szkół i pracodawców, ani też podnoszenie jakości funkcjonowania szkolnictwa zawodowego. „Wzrost jakości kształcenia zawodowego w branży hotelarskiej i gastronomicznej na Dolnym Śląsku” Wrocław 08.04.2011
Julita Markiewicz - Patkowska Dziękuję za uwagę Julita Markiewicz - Patkowska jmp@dig.wroc.pl Wrocław 08.04.2011