Epizootiologia i Administracja Weterynaryjna Katalog umiejętności
Wybrane zagadnienia z prawa karnego W odniesieniu do kontroli, wynikających z obowiązków służbowych: rozpoznawanie okoliczności, wskazujących na popełnienie przestępstwa określonego rodzaju świadomość odnośnie czynności oraz postępowania, do których zobowiązują przepisy prawa w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia popełnienia przestępstwa
Wybrane zagadnienia z prawa cywilnego Ocena zdolności prawnej i zdolności do czynności prawnych stron postępowania administracyjnego Zawieranie umów cywilno-prawnych Wdrażanie stosownego postępowania w przypadku upadłości podmiotu będącego dłużnikiem komórki organizacyjnej Inspekcji Weterynaryjnej
Wybrane zagadnienia z prawa pracy Nawiązywanie stosunku pracy z kandydatami do pracy w Inspekcji Weterynaryjnej: na stanowiskach urzędniczych, tworzących korpus służby cywilnej na innych stanowiskach, nie wchodzących w skład korpusu służby cywilnej Stosowanie przepisów prawa w sprawach wynikających ze stosunku pracy
Wybrane zagadnienia z prawa samorządowego Nadzór nad wykonywaniem niektórych obowiązków przez gminę, związanych z: ochroną zwierząt zwalczaniem chorób zakaźnych podlegających obowiązkowi ustawowemu Pełnienie obowiązków zastępcy szefa sztabu zarządzania kryzysowego, powoływanego na szczeblu powiatu
Wybrane zagadnienia z prawa administracyjnego Przeprowadzanie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego Wystawianie aktów administracyjnych
Źródła prawa europejskiego Rozróżnianie aktów prawa UE: mających bezpośrednie zastosowanie na terenie RP wiążących w całości adresatów, do których są kierowane wiążących każde Państwo Członkowskie, do którego są kierowane, w odniesieniu do rezultatu, który ma być osiągnięty, ale pozostawiające organom krajowym swobodę wyboru formy i środków nie mających mocy wiążącej
Praktyczne wykorzystanie k. p. a Praktyczne wykorzystanie k.p.a. w działalności nadzorowanej i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt Wszczynanie postępowania administracyjnego, gromadzenie materiału dowodowego oraz wydawanie decyzji administracyjnych
Administracja weterynaryjna Organizowanie inspektoratów weterynaryjnych na szczeblu powiatu, województwa, kraju oraz na granicy zewnętrznej UE Kierowanie inspektoratami weterynaryjnymi, w tym: prowadzenie finansów dokumentacja i archiwizacja dokumentów realizacja zamówień publicznych
Wybrane zagadnienia z zakresu higieny pasz Pełnienie obowiązków PLW, związanych z wydawaniem decyzji adm. lub wykonywaniem innych czynności dotyczących sprawowania urzędowej kontroli pasz w tym: rejestracji, zawieszania, cofania rejestracji i dokonywania zmian w rejestracji zakładów oraz zatwierdzania, zawieszania, cofania zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzania i dokonywania zmian w zatwierdzaniu zakładów
Wybrane zagadnienia z zakresu higieny pasz (cd) prowadzenia rejestru zakładów prowadzących działalność na etapie produkcji, przetwarzania, przechowywania, transportu lub dystrybucji pasz prowadzenia wykazu zakładów zatwierdzonych stosowania środków zaradczych w przypadku stwierdzenia niezgodności z obowiązującymi przepisami prawa
Wybrane zagadnienia z zakresu higieny pasz (cd) Pełnienie obowiązków WLW, związanych ze sprawowaniem nadzoru nad produkcją pasz leczniczych w tym: przyjmowanie wniosków o zatwierdzenie podmiotu w zakresie wytwarzania pasz leczniczych przeznaczonych do obrotu i produktów pośrednich oraz pasz leczniczych nieprzeznaczonych do obrotu kontrola zakładów ubiegających się o wydanie zezwolenia na produkcję pasz leczniczych oraz prowadzących działalność lub starających się o zatwierdzenie w zakresie dystrybucji pasz leczniczych przeznaczonych do obrotu i produktów pośrednich kontrola zakładów prowadzących działalność w zakresie produkcji pasz leczniczych nieprzeznaczonych do obrotu lub starających się o zatwierdzenie tej działalności
Wybrane zagadnienia z zakresu higieny pasz (cd) Pełnienie obowiązków GLW, związanych z wytwarzaniem pasz leczniczych przeznaczonych do obrotu w tym: prowadzenie listy podmiotów (dystrybutorów), dostarczających pasze lecznicze lub produkty pośrednie wydawanie decyzji administracyjnych w sprawie wpisu dystrybutora na w/w listę lub skreślenia z listy
Reagowanie w kryzysie Tworzenie planów gotowości zwalczania chorób zakaźnych na poszczególnych szczeblach Inspekcji Weterynaryjnej Reagowanie w sytuacjach kryzysowych zgodnie z obowiązującymi procedurami
Wystawianie w ramach nadzoru: Zadania PLW wynikające z ustawy o doświadczeniach na zwierzętach laboratoryjnych Sprawowanie nadzoru nad utrzymywaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców Wystawianie w ramach nadzoru: zezwoleń na prowadzenie działalności gospodarczej, polegającej na hodowli zwierząt laboratoryjnych lub dostarczaniu zwierząt doświadczalnych zaświadczeń o spełnieniu przez jednostkę doświadczalną warunków utrzymywania zwierząt doświadczalnych
Wybrane zagadnienia z zakresu prawa farmaceutycznego Umiejętność stosowania produktów leczniczych weterynaryjnych oraz prowadzenia dokumentacji urzędowej w tym zakresie Znajomość zasad stosowania pasz leczniczych
Zasady diagnostyki chorób zakaźnych Znajomość organizacji sieci laboratoriów diagnostycznych w Polsce i ich wykorzystanie w przypadku zwalczania chorób zakaźnych Prowadzenie monitoringu w przypadku chorób zakaźnych podlegających obowiązkowi zwalczania Gromadzenie oraz przesyłanie danych w systemie CELAB
Ochrona środowiska i dobrostan zwierząt Ocena dobrostanu zwierząt w rzeźniach, obiektach hodowlanych oraz w transporcie zwierząt Sprawowanie nadzoru nad dobrostanem zwierząt zgodnie z obowiązującymi przepisami
Wybrane choroby odzwierzęce Realizacja programu zwalczania niektórych zakażeń Salmonella Ocena ryzyka zagrożenia dla zdrowia człowieka ze strony odzwierzęcych czynników chorobotwórczych Ograniczanie zagrożenia zdrowia publicznego, związanego z chorobami odzwierzęcymi
Wojskowa służba weterynaryjna Współpraca z wojskową służbą weterynaryjną
Zarządzanie zasobami ludzkimi; kontakty interpersonalne Umiejętność efektywnej komunikacji oraz rozwiązywania sytuacji konfliktowych w miejscu pracy Podstawowa umiejętność zarządzania zasobami ludzkimi z ukierunkowaniem na motywowanie pracowników
Postępowanie lekarsko-weterynaryjne w przypadku wybuchu chorób zakaźnych u poszczególnych gatunków zwierząt Prowadzenie dochodzenia epizootycznego Pobieranie i przesyłanie materiału do badań diagnostycznych Wdrażanie postępowania zapobiegającego rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych zgodnie z przepisami szczegółowymi, obowiązującymi dla danej jednostki chorobowej
Ćwiczenia praktyczne dot. zwalczania wybranych chorób zakaźnych Powoływanie i organizacja centrum reagowania kryzysowego Kierowanie postępowaniem Inspekcji Weterynaryjnej oraz służb współpracujących w likwidacji ogniska choroby i działaniami w ognisku choroby, okręgu zapowietrzonym i zagrożonym
Profilaktyka chorób zakaźnych Ocena warunków zoohigienicznych w pomieszczeniach inwentarskich Stosowanie profilaktyki swoistej i nieswoistej Znajomość zasad bioasekuracji
Systemy informatyczne funkcjonujące w administracji weterynaryjnej Umiejętność korzystania z systemów informatycznych funkcjonujących w Inspekcji Weterynaryjnej
Weterynaryjna kontrola graniczna; kontrola weterynaryjna w handlu Przeprowadzanie weterynaryjnej kontroli granicznej w odniesieniu do zwierząt oraz towarów pochodzenia zwierzęcego Nadzór nad wysyłką zwierząt do krajów UE
Podstawowe zagadnienia z epizootiologii ogólnej Przeprowadzanie dochodzenia epizootycznego Wykonywanie sekcji u zwierząt gospodarskich i drobiu Znajomość ogólnych zasad postępowania w ognisku choroby, okręgu zapowietrzonym i zagrożonym
Podstawy epidemiologii weterynaryjnej Znajomość zasad gromadzenia danych do celów epidemiologicznych Planowanie badań oraz interpretacja wyników badań epidemiologicznych Korzystanie z programów komputerowych w badaniach epidemiologicznych
Higiena zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego Znajomość podstawowych przepisów prawa żywnościowego WE i krajowego Sprawowanie nadzoru nad podmiotami zajmującymi się produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego Badanie zwierząt rzeźnych i mięsa Monitoring pozostałości substancji niedozwolonych w żywności pochodzenia zwierzęcego Nadzorowanie funkcjonowania systemu HACCP w zakładzie