Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa KOMAT Mieczysław Kozłowski Zespół konsultantów: Michał Kłos Przemysław Kurczewski Jarosław Piszczek
Plan prezentacji: 1.Charakterystyka branży 2.Analiza SWOT 3.Wnioski, rekomendacje
Charakterystyka branży Dla sieci gastronomicznych najważniejszą sprawą przy wyborze sprzętu do swoich lokali jest stabilna, powtarzalna jakość, a gwałtowne wzrosty cen, nawet uzasadnione, są niemile widziane. Cała branża gastronomiczna z nadzieją oczekuje Mistrzostw Euro 2012, który ma ożywić rynek gastronomiczny w naszym kraju. Zgodnie z ich prognozami, już 2011 r. przyniesie znaczną poprawę – sieci zapowiadają nowe otwarcia, więc dostawcy liczą na kolejne kontrakty.
Analiza SWOT Mocne strony to min. posiadane technologie, prężny dział Konstrukcyjny, doświadczeni, wykwalifikowani pracownicy. Słaba strona to mało miejsca na nowe stanowiska. Wśród możliwości wyróżniono m.in. rozwijanie nowej gałęzi biznesu we firmie, rozbudowa hali. Największe zagrożenia to nowe, konkurencyjne firmy działające na tym samym rynku, zmiana stawek kursu Euro. Strategia firmy jest agresywna.
Wnioski, rekomendacje Firma Komat systematycznie inwestuje w nowe technologie. Nowa technologia laserowa jest w trakcie prac adaptacyjnych. Potrzebny jest jednak czas na dostosowanie do wymogów produkcyjnych. Zaleca się stworzenie planu rozwoju firmy w oparciu o aktualny stan lokalowy zakładu. Możliwości dofinansowania inwestycji w ramach: działania 4.3 POIG Kredyt technologiczny.