Integrowana produkcja roślin w aspekcie środków ochrony roślin i ich pozostałości BOGUSŁAW GNUSOWSKI INSTYTUT OCHRONY ROŚLIN – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
INTEGROWANA PRODUKCJA A INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Plan gospodarowania wodami – harmonogram i planowane prace
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
BANKI SPÓŁDZIELCZE – wyzwania wobec nowych regulacji
Racibórz X r. Urząd Celny w Rybniku Plac Armii Krajowej 3 Rybnik tel.:
Nowa dyrektywa maszynowa 2006/42/WE zmiany
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Przeniesienie do prawa krajowego Paule CARNAT- GAUTIER Lekarz Weterynarii Francuska Agencja Weterynaryjna ds. produktów leczniczych (AFSSA-ANMV)
Przepisy dla pasz leczniczych
System nawigacji satelitarnej
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
Polish EFSA Focal Point Spotkanie z krajowymi ekspertami
Internet 2006: rozwój e-commerce
Mirosław BarszczWarszawa, 7 lipca 2005 r. Jerzy Martini Piotr Maksymiuk Marek Wojda Faktura elektroniczna Elektroniczna korespondencja z organami podatkowymi.
Polskie przepisy dotyczące tworzenia i funkcjonowania EUWT
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
AGENCJA RESTRUKTUTYZACJI i MODERNIZACJI ROLNICTWA
Urządzenia dla osób niepełnosprawnych – nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne, doświadczenia związane z montażem i eksploatacją SEMINARIUM - Dźwigi, podesty,
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
IV posiedzenie Grupy roboczej ds. energetyki
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
Wypadki przy pracy rolniczej związane z czynnikiem ludzkim – analiza przyczyn wypadków w świetle działalności Państwowej Inspekcji Pracy. Narada służb.
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
Jakość żywności w Polsce
Tomasz Krasiński Felicyta Walczak Maciej Gałęzewski
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
ROLNICTWO EKOLOGICZNE - POLSKA
Najlepsze wykorzystanie Europejskich Ram Odniesienia na rzecz Zapewniania Jakości w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym Drogowskazy Jolanta Podłowska MIĘTNE,
Nowe przepisy dotyczące utrzymania loch i loszek Główny Inspektorat Weterynarii 11 kwietnia 2012 r.
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Kontrola urzędowa jakości zdrowotnej żywności – system RASFF
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Ratingi kredytowe w praktyce banków i funduszy poręczeniowych dr Mirosław Bajda Prezes Zarządu EuroRating Sp. z o.o. Warszawa, r.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Częstochowa r., Mikołów r.
1 Nowe przepisy unijne Dyrektywa z roku 2014 w sprawie ustawowych badań rocznych sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Maria.
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
ASPEKTY PRAWNE DOTYCZĄCE INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
Aktualny stan prac w zakresie wdrażania zasad integrowanej ochrony roślin Warszawa, 8 maja 2014 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Departament Hodowli.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wybrane akty prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
Konkurencja a polityka konkurencji
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Rolnictwo ekologiczne
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Integrowana produkcja roślin w aspekcie środków ochrony roślin i ich pozostałości BOGUSŁAW GNUSOWSKI INSTYTUT OCHRONY ROŚLIN – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY W POZNANIU Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin HortIntegra, Kielce, 28 listopada 2014 r.

Co jest celem integrowanej produkcji roślin? Głównym celem integrowanej produkcji roślin jest produkcja żywności wysokiej jakości, zapewniając jednocześnie zdrowie ludzi, zwierząt i środowiska.

Obawy konsumentów dotyczące pozostałości środków ochrony roślin (ś. o Obawy konsumentów dotyczące pozostałości środków ochrony roślin (ś.o.r.) w żywności Przeprowadzone badania konsumenckie przez DG SANCO i EFSA w roku 2005 i 2010 dowodzą, że spośród zagrożeń związanych z żywnością Europejczycy najbardziej obawiają się pozostałości ś.o.r. w owocach, warzywach i zbożach (72% w roku 2010 i 70% w roku 2005).

Przepisy służące zagwarantowaniu bezpieczeństwa konsumentów i środowiska Rozporządzenie (WE) nr 1107/2009 zastępujące z dniem 14.06.2011 roku Dyrektywę 91/414/EWG Wprowadzanie środków ochrony roślin do obrotu Dyrektywa 2009/128/WE Działania na rzecz zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin Dyrektywa Rady 93/99/EWG Dodatkowe środki urzędowej kontroli środków spożywczych Dyrektywa Komisji 2002/63/WE Rozp. (Dz. U. 207 poz.1502 z 2007) Metody pobierania próbek w celu oznaczania pozostałości pestycydów Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołanie EFSA Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Kontrole urzędowe przeprowadzane w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w żywności i paszach Ustawy krajowe: o bezpieczeństwie żywności, ochronie roślin, paszach i rolnictwie ekologicznym Wdrażają powyższe regulacje prawne

Przepisy służące zagwarantowaniu bezpieczeństwa konsumentów i środowiska Rozporządzenie (WE) nr 1107/2009 zastępujące z dniem 14.06.2011 roku Dyrektywę 91/414/EWG Wprowadzanie środków ochrony roślin do obrotu Artykuł 55 Stosowanie środków ochrony roślin Środki ochrony roślin muszą być stosowane właściwie. Właściwe stosowanie obejmuje stosowanie zasad dobrej praktyki ochrony roślin (good plant protection practice) i spełnianie warunków ustanowionych zgodnie z art. 31 (treść zezwoleń na stosowanie środka, m. in. maksymalna dawka, ilość zastosowań, karencja) i podanymi w etykietach. Musi być ono również zgodne z przepisami dyrektywy 2009/128/WE, a w szczególności z ogólnymi zasadami integrowanej ochrony roślin (integrated pest management), o których mowa w art. 14 tej dyrektywy oraz w załączniku III do niej, które są stosowane od dnia 1 stycznia 2014 r.

Przepisy służące zagwarantowaniu bezpieczeństwa konsumentów i środowiska Dyrektywa 2009/128/WE Działania na rzecz zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin Artykuł 14 Integrowana ochrona roślin (Integrated pest management) 1. Państwa członkowskie podejmują wszelkie konieczne środki w celu zachęcania do stosowania ochrony roślin o niskim zużyciu pestycydów, przyznając zawsze, gdy to możliwe, pierwszeństwo metodom niechemicznym, aby profesjonalni użytkownicy pestycydów przechodzili na stosowanie dostępnych praktyk i produktów do walki z danym organizmem szkodliwym, które stwarzają najmniejsze zagrożenie dla zdrowia ludzi i dla środowiska. Ochrona roślin o niskim zużyciu pestycydów obejmuje integrowaną ochronę roślin oraz rolnictwo ekologiczne zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. 4. Państwa członkowskie opisują w krajowych planach działania, w jaki sposób zapewniają, by ogólne zasady integrowanej ochrony roślin przedstawione w załączniku III zostały wdrożone przez wszystkich profesjonalnych użytkowników do dnia 1 stycznia 2014 r.

Przepisy służące zagwarantowaniu bezpieczeństwa konsumentów i środowiska Rozporządzenie (WE) nr 1107/2009 zastępujące z dniem 14.06.2011 roku Dyrektywę 91/414/EWG Wprowadzanie środków ochrony roślin do obrotu (24) Przepisy regulujące udzielanie zezwoleń muszą zapewniać wysoki poziom ochrony. W szczególności przy udzielaniu zezwoleń na wprowadzanie środków ochrony roślin do obrotu nadrzędnym celem przeważającym nad poprawą produkcji roślinnej powinna być ochrona zdrowia ludzi i zwierząt oraz środowiska. A zatem przed wprowadzaniem do obrotu środka ochrony roślin należy wykazać, że przynosi on jednoznaczną korzyść produkcji roślinnej i nie ma żadnego szkodliwego wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt, w tym grup szczególnie wrażliwych, ani żadnego niedopuszczalnego wpływu na środowisko.

Przegląd substancji aktywnych ś.o.r. W 1993 Komisja Europejska rozpoczęła proces oceny substancji aktywnych stosowanych w ochronie roślin w UE. Efektem przeglądu było wycofanie z rynku pestycydów, które mogły nie zapewnić ochrony zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska. Spośród około 1000 substancji aktywnych obecnych na rynku UE przed 1993 rokiem, jedynie 250 z nich przeszło zharmonizowane unijne procedury oceny. Większość substancji (67%) zostało wycofanych ze stosowania ze względu brak wsparcia ze strony producentów środków. 70 substancji (7%) wyeliminowano z rynku, ponieważ ich stosowanie, w świetle najnowszej wiedzy, mogło nie być w pełni bezpieczne dla zdrowia ludzi i środowiska.

Przegląd substancji aktywnych ś.o.r. 400 substancji aktywnych jest dopuszczonych do stosowania w UE (Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 540/2011) (na dzień 1.02.2014 r.)

Jakie środki ochrony roślin możemy stosować w integrowanej produkcji roślinnej? W ramach integrowanej produkcji rolniczej mogą być stosowane wszystkie środki dopuszczone do obrotu w Polsce, a ich właściwe stosowanie określa art. 55 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009. Obejmuje ono przestrzeganie zasad dobrej praktyki rolniczej oraz spełnianie warunków ustanowionych zgodnie z art. 31 tego rozporządzenia, dotyczących treści zezwolenia i respektowanie zasad użytkowania środka, określających jego przeznaczenie (rodzaj zwalczanych agrofagów), maksymalne dawki, liczbę możliwych zabiegów oraz karencję i prewencję, które podano w etykietach. Mogą Państwo spotkać się z listami lub wykazami środków ochrony roślin dozwolonymi w integrowanej produkcji roślinnej. Takich ograniczeń nie znajdziemy ani w Rozporządzeniu 1107/2009 dotyczącym wprowadzania środków ochrony roślin do obrotu, ani Dyrektywie 2009/128/WE ustanawiającej ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów.

Pozostałości środków ochrony roślin Stosowanie środków może skutkować obecnością pozostałości substancji aktywnych i produktów ich rozpadu w żywności. Poziomy pozostałości nie powinny stwarzać zagrożenia dla zdrowia ludzi, dlatego w procesie rejestracji środków należy dla substancji aktywnych ustalić: definicję pozostałości, limity toksykologiczne (ADI, ARfD), najwyższe dopuszczalne poziomy ich pozostałości w żywności i paszach (NPD).

Obowiązujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ś. o. r Obowiązujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ś.o.r. (NDP, MRL) – baza danych substancji aktywnych Dla ułatwienia korzystania z nowego rozporządzenia o NDP, DG SANCO umieściło bazę danych dotyczącą substancji aktywnych na stronie internetowej (http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/index.cfm).

Cel urzędowej kontroli pozostałości ś.o.r. w żywności Ocena zgodności znajdowanych pozostałości z ich maksymalnymi dopuszczalnymi poziomami obowiązującymi w Polsce, Ocena prawidłowości stosowania środków ochrony roślin, Ocena ryzyka zdrowotnego konsumentów związanego z pobieraniem pozostałości środków ochrony roślin w diecie

Laboratoria badające pozostałości ś.o.r. Badania mogą być wykonywane jedynie przez laboratoria akredytowane na zgodność z normą ISO/IEC 17025:2005. Laboratoria muszą się stosować zwalidowane metody analityczne i posiadać procedury systematycznej wewnętrznej kontroli jakości badań Wytyczne - Method validation and quality control procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Document No. SANCO/12571/2013. Implemented by 01/01/2014). Badania pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych wyprodukowanych w ramach integrowanej produkcji roślinnej wykonywane są przez laboratoria akredytowane oraz laboratoria Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa - Centralne Laboratorium Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu, laboratoria Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu oraz laboratorium Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Nadzór merytoryczny nad laboratoriami UNIJNE LABORATORIA REFERENCYJNE pozostałości w warzywach i owocach (Uniwersytet w Almerii) pozostałości w zbożach i paszach (Duński Instytut Techniczny, Soeborg) metody pojedyncze (CVUA, Stuttgart) żywność pochodzenia zwierzęcego (CVUA, Freiburg) KRAJOWE LABORATORIA REFERENCYJNE pozostałości w warzywach i owocach (SANEPID w Warszawie) pozostałości w zbożach i paszach (IOR-PIB, Laboratorium w Poznaniu) metody pojedyncze (SANEPID w Warszawie) żywność pochodzenia zwierzęcego (PIWET, Puławy) KRAJOWE LABORATORIA URZĘDOWE

System bezpieczeństwa żywności w Polsce MINISTER ZDROWIA Koordynator bezpieczeństwa żywności Minister Finansów Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Inspekcja Celna Inspekcja Handlowa Inspekcja Sanitarna Inspekcja Weterynaryjna Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Współpraca Zależność

Syntetyczny obraz pozostałości ś. o. r Syntetyczny obraz pozostałości ś.o.r. w płodach rolnych w latach 2006-2013

Dziękuję za uwagę