w aspekcie nadzoru sanitarnego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
Przepisy prawa dotyczące żywności
Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Nowa dyrektywa maszynowa 2006/42/WE zmiany
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
Program badań statystycznych statystyki publicznej (PBSSP) na rok 2008
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Podstawowe dokumenty żywnościowe.
Seminarium CO O RECYKLINGU POWINIEN WIEDZIEĆ PRZEDSIĘBIORCA Wprowadzenie do problematyki ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym oraz proces.
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.
Zasady udzielania pomocy publicznej po akcesji Polski do Unii Europejskiej.
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Szkolenie aktywu związkowego
WYDZIAŁ KSZTAŁCENIA PRZEDSZKOLNEGO, PODSTAWOWEGO I GIMNAZJALNEGO Gdańsk, dnia 26 sierpnia 2008 r. Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Kształcenie zawodowe w szkołach rolniczych
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Podstawowe akty prawne dotyczące zadań realizowanych dla cudzoziemców
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Przestrzeganie przepisów bhp,
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
dr hab. inż. Józef Kania, prof. UR Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Bariery rozwoju sprzedaży bezpośredniej.
1 Nowe przepisy unijne Dyrektywa z roku 2014 w sprawie ustawowych badań rocznych sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Maria.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rozwój gospodarstw i działalności gospodarczej Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej PROW
Targowisko Miejskie w Bobolicach
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT Warszawa, 4 listopada 2015 r. Podatek dochodowy od sprzedaży bezpośredniej przetworzonych produktów rolnych.
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Lokalna Grupa Działania „Zielone Bieszczady”
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Repozytorium Transakcji w KDPW Warszawa, 8 listopada 2012.
Rolniczy handel detaliczny
Mirosław Pachucki   Ulgi w podatku od nieruchomości jako pomoc de minimis w kontekście rozwiązań oferowanych przez miasto Racibórz Piotr Wojaczek, Mirosław.
Rolniczy Handel Detaliczny
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 3 sierpnia 2017 r
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Zmiany związane z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO) stosowane od dnia r.
Rolnictwo ekologiczne
Prawo ubezpieczeń gospodarczych - Ramy Prawne
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

w aspekcie nadzoru sanitarnego Dostawy bezpośrednie środków spożywczych wyprodukowanych w oparciu o własne surowce w aspekcie nadzoru sanitarnego Marek Posobkiewicz Główny Inspektor Sanitarny Lublin, 3 lipca 2014 r. 1

Dostawy bezpośrednie – obecny stan prawny DLA PRZYPOMNIENIA Zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych: dostawy bezpośrednie to działalność dotycząca bezpośrednich dostaw, dokonywanych przez producenta, małych ilości surowców do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego. Państwa Członkowskie ustanawiają, na mocy prawa krajowego, przepisy regulujące ww. działalność.

Dostawy bezpośrednie – obecny stan prawny Szczegółowe wymagania w zakresie dostaw bezpośrednich produktów pochodzenia roślinnego są uregulowane w Polsce w: ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (art. 68 ust. 2); rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych

Dostawy bezpośrednie – obecny stan prawny Dostawy bezpośrednie w zakresie produktów pochodzenia roślinnego dotyczą: - produktów produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, takich jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby - uprawne, pochodzących wyłącznie z własnych upraw lub hodowli producentów produkcji pierwotnej oraz pozostałych surowców z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego. - ww. produktów w postaci kiszonej lub suszonej

Dostawy bezpośrednie – obecny stan prawny są realizowane bezpośrednio przez producentów produkcji pierwotnej, dotyczą małych ilości produktów (nie mogą przekraczać wielkości plonów poszczególnych surowców w skali roku z danego gospodarstwa), produkty są dostarczane bezpośrednio konsumentom finalnym lub do zakładów detalicznych zaopatrujących konsumentów finalnych, działalność może być prowadzona na terenie danego województwa lub na terenie województw przyległych. 

Dostawy bezpośrednie –obecny stan prawny Działalność w zakresie dostaw bezpośrednich podlega rejestracji przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i jest zwolniona z obowiązku zatwierdzenia. Podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące działalność w ramach dostaw bezpośrednich są obowiązane przestrzegać zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP):  w tym stosować wymagania higieniczne z załącznika I rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w zakresie dotyczącym surowców pochodzenia roślinnego.

Dostawy bezpośrednie –obecny stan prawny Podmioty prowadzące działalność w ramach dostaw bezpośrednich zobowiązane są również: - udostępniać organowi urzędowej kontroli żywności lub zakładom detalicznym, na ich żądanie, pisemnych oświadczeń o stosowanych środkach ochrony roślin, występowaniu szkodników lub chorób, które mogą zagrozić bezpieczeństwu produktów pochodzenia roślinnego, oraz innych informacji istotnych ze względu na zdrowie człowieka.

Dostawy bezpośrednie – obecny stan prawny Stosowane, w ramach dostaw bezpośrednich urządzenia, sprzęt, wyposażenie i narzędzia, które są lub mogą znaleźć się w bezpośrednim kontakcie z żywnością, powinny być: czyszczone i dezynfekowane, z częstotliwością niezbędną dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności, w dobrym stanie technicznym i higienicznym niewpływającym negatywnie na jakość żywności.

Dostawy bezpośrednie – planowana zmiana przepisów Trwają prace nad nowym projektem rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych Planuje się, że nowe rozporządzenie zastąpi dotychczas obowiązujące rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112, poz. 774). Projekt rozporządzenia uwzględni wymagania jakie obowiązują przy tzw. sprzedaży bezpośredniej w innych państwach członkowskich UE

Dostawy bezpośrednie – planowana zmiana przepisów Projekt rozszerza katalog produktów przeznaczonych do wprowadzania do obrotu w ramach dostaw bezpośrednich o produkty przetworzone, wytworzone przez rolników z surowców pochodzenia roślinnego wyprodukowanych we własnym gospodarstwie rolnym. Będzie to dotyczyło produktów przetworzonych w niewielkim zakresie oraz w sposób inny niż przemysłowy – czyli z wyłączeniem linii produkcyjnych i technologii charakterystycznych dla produkcji na dużą skalę.

Dostawy bezpośrednie – planowana zmiana przepisów Z założenia przetwarzanie ma dotyczyć środków spożywczych pochodzenia roślinnego wyprodukowanych we własnym gospodarstwie rolnym przy wykorzystaniu sprzętów i wyposażenia tego gospodarstwa, aby wykluczyć podmioty skoncentrowane na masowym przetwórstwie, a nie na małym przetwórstwie roślinnym. Produkty wytworzone przez rolników w warunkach domowych, z wykorzystaniem własnych, stosowanych często od wielu pokoleń receptur będą miały nieocenione walory smakowe i akceptację konsumentów.

Dostawy bezpośrednie – planowane zmiany przepisów Projekt rozporządzenia będzie podlegał procedurze notyfikacji do Komisji Europejskiej oraz pozostałych państw członkowskich Unii, które mogą zgłosić uwagi i zastrzeżenia. W związku z powyższym nie da się przewidzieć jaki będzie ostateczny kształt rozporządzenia. Analogiczne rozwiązania w ramach sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego zamierza wprowadzić Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (projekt również będzie podlegał notyfikacji)

Dostawy bezpośrednie – planowane zmiany przepisów Podkreślić trzeba, że poza uregulowaniami odnoszącymi się do wymagań higienicznych wprowadzanymi przez resorty zdrowia i rolnictwa, kwestia „działalności rolniczej” w zakresie sprzedaży / dostaw bezpośrednich środków spożywczych wytworzonych z surowców pochodzących z własnego gospodarstwa wymaga uregulowania pod względem podatkowym oraz dostosowania do przepisów o swobodzie działalności gospodarczej.

Dziękuje za uwagę !