Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Sprawozdanie z udziału Przedszkola Miejskiego nr 22 w projekcie „Dbajmy o lubuskie dla nas i dla przyszłości” w ramach Programu „Szkoły dla Ekorozwoju”
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
„Z BOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY ” SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI W P RZEDSZKOLU M IEJSKIM NR 22 IM. „T ĘCZOWE P RZEDSZKOLE ” W G ORZOWIE W LKP.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki... Prezentację przygotowali Uczniowie klasy III b.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Zasady prawidłowego żywienia
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Śniadanie daje Moc.
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
JAK PORADZIĆ SOBIE ZE STRESEM?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
W roku szkolnym 2014/2015 szkoła realizowała różne zadania związane z szeroko pojętą promocją zdrowia, które uwzględniały przyjęty cel dotyczący dostrzegania.
Zacznij zdrowo jeść i bądź aktywny! – wygrasz zdrowie!
Zasady zdrowego odżywiania
JARZYNOWA ZABAWA W GRUPIE ISKIEREK
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Wykład dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, 45 minut
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Różne oblicza cukru.
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zdrowie w porcji
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Dzień Zdrowia w Gimnazjum nr 6
Ciasto Drożdżowe.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Zapis prezentacji:

Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają punkty w Ekstraklasie, dodatkowo nagrywają film o zdrowym odżywianiu i biorą udział w losowaniu nagrody głównej – Warsztaty przyrządzania extra zdrowej Pizzy w Centrum Naturalnego Odżywiania i Terapii Orkiszowe Pola.

Krok I W zdrowym ciele zdrowy duch, więc podstawą jest ruch! Według Piramidy Zdrowego Żywienia aktywność fizyczna Jest niezbędnym czynnikiem, który pozwoli cieszyć się zdrowiem. Sport wpływa nie tylko na poprawę naszego zdrowia i kondycji, ale też pozytywnie oddziałuje na nasz nastrój.

Krok II Pij min 1,5l płynów dziennie! Staraj się pić jedynie ciepłe napoje. Nie nadużywaj czystych soków, zimnej wody z lodem oraz czarnej herbaty. Staraj się pić: Ciepłą przegotowana wodę z imbirem lub cytryną Kompoty owocowe słodzone suszonymi owocami Ciepłe delikatne herbaty ziołowe (koper woski, mięta, malina, rumianek)

Na poranny posiłek wybieraj: Krok III Zjedz ciepłe zbożowe śniadanie z rodzicami! Na poranny posiłek wybieraj: najlepsze zboża: płatki owsiane, orkiszowe, kasze jęczmienna czy jaglaną sezonowe owoce: latem - borówki, truskawki maliny, zima - jabłka, gruszki do słodzenia: suszone owoce (daktyle, rodzynki, morele) dobre oleje: orzechy (nerkowca, włoskie, laskowe), migdały, olej lniany, rzepakowy czy sezamowy ulubione przyprawy: cynamon, kardamon, kminek itp.

Krok IV Dzień bez cukru Unikaj białego cukry wysokoprzetworzonego, który może: Powodować próchnice zębów Sprzyja obniżeniu odporności Powoduje nadpobudliwość organizmu oraz zaburzenia snu Zamiast cukru wybieraj: Miody Suszone owoce (daktyle, morele, rodzynki, śliwki) Syrop klonowy Słód jeczmienny, orkiszowy, daktylowy, ryżowy

Krok V Zamiast mięsa zjedz strączki i warzywa! W ciągu tygodnia zjedz: 3 porcje mięsa 2 porcje ryb oraz 2 porcje roślin strączkowych Nie zapomnij o warzywach i produktach zbożowych w każdym posiłku!

Zadanie ze środy na czwartek Przynieś skakankę 