Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka."— Zapis prezentacji:

1 Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka

2 Średnia długość życia: –epoka kamienna – ok. 20 lat; –starożytność i średniowiecze (wczesne średniowiecze jako regres do starożytności)– 20-30 lat; –ok. 1900 r. – 40 lat (wysoka umieralność z powodu epidemii – dżuma, grypa hiszpanka); –obecnie (Europa, Ameryka Północna) - kobiety – 72-74 lata - mężczyźni – 66-68 lat Choroby metaboliczne

3 Przyczyny zgonów: zwyrodnieniowe i miażdżycowe choroby serca; nowotwory złośliwe; udary mózgu;

4 Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej: Co to jest otyłość??? Wskaźniki prawidłowej masy ciała u dzieci i dorosłych: –BMI –WHR –Obwód pasa –Siatki centylowe u dzieci

5

6

7 Dzieci z niepełnosprawnością intelektualną Określamy wiek wzrostowy!!!

8

9

10

11

12

13

14

15 Dbaj o różnorodność spożywanych produktów i potraw Różnorodność dlaczego jest tak ważna???

16 Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii

17

18

19 Zalecana ilość błonnika Co to jest błonnik?? Różnorodność błonnika Im więcej tym lepiej??

20 Codziennie spożywaj 2 szklanki mleka

21

22 Spożywaj z umiarem mięso, zamieniaj je na warzywa strączkowe i ryby

23

24

25

26 Codziennie spożywaj pół kilograma warzyw i owoców Źródło błonnika Niska gęstość, a duża wartość Mamo pokoloruj mój talerz

27 Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu i izomomerów trans. Cholesterol, który wpływa na miażdżyce Który olej wybrać??

28

29 Unikaj cukru i słodyczy Huśtawka nastrojów Jak z tym walczyć – zastępować, prawidłowo żywić Dobre skojarzenia cukrowe

30 Zdrowe słodycze???

31

32 Ogranicz spożycie soli Nadciśnienie Czym zastępować sól

33 Unikaj alkoholu, pij wystarczającą ilość wody Paradoks francuski

34

35 Alternatywne metody żywienia

36 Żywienie w biegunkach dostarczenie niezbędnej ilości eliminacja nietolerowanych składników (gluten, białka mleka krowiego, laktoza, sacharoza); ograniczenie spożycia cukru, soków owocowych, słodkich napojów np. gazowanych (potęgują biegunkę, powodują utratę wody i składników mineralnych); wykluczenie lekkich płynów tj. bulionów, herbaty, rozcieńczonych zup (zwykle zawierają dużo sodu i cukru, a zbyt mało potasu); zalecane jest systematyczne jedzenie (5- 7x/dobę), głodówka….

37 dostarczenie płynów – 160-200ml/kg m.c./dobę i uzupełnienie elektrolitów w pierwszych 12 godzinach dieta wodna (płyn nawadniający – 200ml przegotowanej wody, po 0,3g NaCl i KCl, 0,5g NaHCO3, 6,5g glukozy lub 8g sacharozy); zamienniki: pektynowe diety – wzmagają biegunkę, azotyny i azotany (kancerogeny); kleiki ryżowe; preparaty – Oryfete, Diomyete, Gastrolit;

38 Zaparcia atoniczne; I tydzień –stosowanie doustne laktulozy; II tydzień –dieta bogatoresztkowa, błonnik w postaci niezhydrolizowanej, bez obróbki cieplnej lub mechanicznej (chleb razowy, warzywa, owoce, siemię lniane, miód, duża ilość płynu); otręby – niewskazane (bo działają zbyt intensywnie); Zaparcia spastyczne – ograniczenie substancji resztkowych, ewentualne zwiększenie podaży tłuszczu z dodatkiem świeżego zsiadłego mleka lub kefiru;

39 Pytania??

40 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka."

Podobne prezentacje


Reklamy Google