Szkoła Podstawowa nr 2 im. gen

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
To praktyczne zalecenia zestawienia porcji żywieniowych produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Pharmanex® Bone Formula
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Koncepcja i strategia Szkoły Promującej Zdrowie
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Dzień Zdrowia w Gimnazjum nr 6
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Zapis prezentacji:

Szkoła Podstawowa nr 2 im. gen Szkoła Podstawowa nr 2 im. gen. Leopolda Okulickiego „Niedźwiadka” w Trzebnicy „Czas na zdrowie” woda

Ogólnopolski projekt edukacyjny „Czas na zdrowie” Program prowadzi Fundacja BOŚ. Patronat honorowy objęli: Minister Edukacji Narodowej, Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Agencja Rynku Rolnego i Rzecznik Praw Dziecka. Celem programu jest: popularyzacja idei zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia, promocja wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego. Wiedza zdobyta w czasie realizacji projektu na temat zasad funkcjonowania organizmu pozwoli na dokonywanie świadomych wyborów służących zdrowiu. Projekt składa się z dwóch etapów:  ROZGRZEWKA - to etap przygotowawczy. Polega na powołaniu 10 - osobowych zespołów uczestników, którzy po zdobyciu wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia oraz rolnictwa ekologicznego mają za zadanie wypromować ją wśród całej społeczności szkolnej i lokalnej. FESTYN ZDROWIA- polega na organizacji ogólnoszkolnego Festynu Zdrowia.

Zespół TROPICIELKI ZDROWIA Amelia Ćwikła Antonina Kucharska Aleksandra Iwaszuk Zuzanna Marciniak Patrycja Mądry Oliwia Mostek Maja Ogrodnik Zuzanna Sagan Nikola Szymańska Victoria Wojda   Opiekun zespołu Jadwiga Michalak

Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Zioła, przyprawy W styczniu 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia ogłosił nowe zalecenia żywieniowe dla Polaków. Zostały one zaprezentowane w formie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Najwięcej zyskały WARZYWA, OWOCE, PRZYPRAWY I ZIOŁA, które są zamiennikiem SOLI. Dodatkowo obok Piramidy znajduje się przypomnienie o WODZIE, którą należy pić co najmniej 1,5 litra dziennie. Wykreślone zostały SŁODYCZE, CUKIER oraz SÓL. woda

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Codzienny ruch korzystnie wpływa na kondycję fizyczną, sprawność umysłową oraz prawidłową sylwetkę. Zaleca się co najmniej 60 minut codziennej aktywności fizycznej. Ruch bezsprzecznie przyczynia się do poprawy samopoczucia. podczas aktywności fizycznej wydzielają się hormony szczęścia. Ćwicząc wyrabiasz sobie poczucie mistrzostwa i zyskujesz nowe, pomocne w życiu umiejętności. Po ćwiczeniach fizycznych znika uczucie znużenia czy zmęczenia, przestajemy być ospali, mamy więcej energii. Kiedy systematycznie ćwiczymy, poprawia się nasz nastrój.

WARZYWA I OWOCE Każdy posiłek powinien zawierać różnorodne warzywa lub owoce. Należy je spożywać kilka razy dziennie, w ramach głównych posiłków oraz pojadania, czyli co najmniej 5 porcji dziennie. Wzbogać dietę w owoce, zarówno świeże, jak i mrożone lub suszone oraz w mniejszej ilości soki.

PRODUKTY ZBOŻOWE Produkty zbożowe są głównym źródłem energii dla organizmu, zawierają składniki mineralne oraz witaminy, są bogate w błonnik regulujący pracę jelit. Z tej grupy należy wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału, które są bogatsze w składniki odżywcze. Prawidłowy codzienny jadłospis powinien zawierać co najmniej 5 porcji produktów zbożowych.

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE Mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem wapnia w diecie, który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów. Uczniowie powinni spożywać przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produkty mleczne takie jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.

PRODUKTY BIAŁKOWE Produkty mięsne, ryby, jaja są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Nasiona roślin strączkowych i orzechy są bogate w wartościowe białka i wiele cennych składników mineralnych i witamin - są włączone do grupy produktów mięsnych. Jedz 2 porcje produktów tej grupy dziennie. Z produktów mięsnych wybieraj gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina).

TŁUSZCZE Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych. Ogranicz wyroby cukiernicze, margaryny, fast-food.

Podsumowanie Często jedz posiłki. Podstawą są trzy ciepłe dania: śniadanie, obiad, kolacja. Najlepiej jest, jeśli jada się 5 posiłków w ciągu dnia o stałych porach - umożliwia to równomierne rozłożenie energii oraz właściwe zaopatrzenie organizmu w potrzebne składniki odżywcze. Do picia podawaj wodę, potrzebuje jej cały organizm, a szczególnie mózg, który - odwodniony - nie będzie działał prawidłowo. Unikaj słodkich przekąsek i napojów. Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej.

Żywność ekologiczna  ''Produkować, nie niszcząc ziemi - żywić, nie szkodząc społeczeństwu'' to podstawowe cele producentów żywności ekologicznej. Żywność ekologiczna jest to żywność pochodząca z rolnictwa ekologicznego, czyli produkowana w gospodarstwach ekologicznych, które posiadają certyfikat. Jest wytwarzana według zasad rolnictwa ekologicznego i podlega kontroli na każdym etapie produkcji, przechowywania, przetwarzania i zbytu.

Cechy żywności ekologicznej: pełnowartościowa - posiada zbilansowaną zawartość składników pokarmowych, dzięki zachowaniu naturalnej wartości odżywczej surowców oraz niestosowaniu substancji i technik, które powodują utratę tych właściwości w trakcie przetwarzania; z reguły odznacza się również wyższą wartością odżywczą w porównaniu z żywnością z produkcji konwencjonalnej; mało przetworzona - tylko w niezbędnym stopniu, głównie przy zastosowaniu metod biologicznych, mechanicznych i fizycznych; nie zawiera konserwantów, szkodliwych dla zdrowia dodatków chemicznych oraz innych substancji pomocniczych wykorzystywanych w przetwórstwie, które pełnią funkcje głównie technologiczne , m.in. wpływają na smak, zapach, konsystencję, kwasowość, lepkość, gęstość i inne cechy; pozbawiona zanieczyszczeń chemicznych, które stanowią pozostałości nawozów sztucznych, pestycydów, hormonów czy antybiotyków; nie jest modyfikowana genetycznie - nie zawiera składników wyprodukowanych z ich udziałem. charakteryzuje się z reguły wyższymi walorami smakowymi w porównaniu z żywnością z produkcji konwencjonalnej.

Dlaczego żywność ekologiczna? Żywność ta może przyczynić się do poprawy zdrowia dzięki wartościom odżywczym i właściwościom antyoksydacyjnym występujących w niej związków biologicznie czynnych.

Mapa gospodarstw ekologicznych w powiecie trzebnickim Gmina Trzebnica Biedaszków Mały, Droszów, Kuźniczysko, Trzebnica Gmina Oborniki Śląskie Jary, Lubnów, Osolin Gmina Prusice Świerzów, Wilkowa Gmina Wisznia Mała Strzeszów, Wisznia Mała Gmina Zawonia Budczyce, Ludgierzowice Niedary Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

Zapraszamy na Festyn Zdrowia, który odbędzie się 10 czerwca 2017 roku W programie : degustacja potraw z produktów ekologicznych i regionalnych; gry i zabawy ruchowe; pokaz filmów edukacyjnych z serii ,,Śmietnik w mojej głowie‘’. Organizatorzy Dyrektor Szkoły Podstawowej nr2 Zespół Tropicielki Zdrowia