Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowa dieta.
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
W tej prezentacji dowiecie się dlaczego i w jaki sposób papierosy, alkohol oraz narkotyki szkodzą zdrowiu i jak to zwalczać. Postaram się odpowiedzieć.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk. Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Rola śniadania dla ucznia. Wartości śniadania Podstawowym założeniem powinno być spożywanie posiłku po przebudzeniu się, a przed wyjściem z domu. Jest.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
II Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „HandY” Healthy and Yummy Tomaszów Mazowiecki.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Zapis prezentacji:

Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1

SMACZNIE I ZDROWO 2

3

Jakie składniki powinno zawierać śniadanie? Bardzo często ludzie rezygnują ze śniadań, chcąc dłużej pospać lub przez pośpiech dnia codziennego nie są w stanie ich przygotować. Kubek herbaty stanowi dla niektórych pierwszy posiłek dnia. Nie jest to zdrowe nawet, jeżeli przez dłuższy czas nie odczuwa się skutków ubocznych. Śniadanie jest niezbędne po to, aby zapewnić energię na pierwszą część dnia. Dlatego powinno nie tylko być jadane, ale powinno zawierać też odpowiednie składniki. Podstawą jest jedzenie produktów zawierających węglowodany złożone. Trawi się je wolno, więc stopniowo uwalniają energię. Dobrym ich źródłem są produkty zbożowe dostępne praktycznie w każdej kuchni. Do tego trzeba dostarczyć organizmowi porcję białka, błonnika oraz pozostałych witamin. 4

Według większości lekarzy i dietetyków śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zapewnia energię oraz dobre samopoczucie na cały dzień. 5

Szczególnie dzieci potrzebują pożywnego śniadania. Bardzo ważne jest aby śniadanie młodego człowieka było zdrowe, dawało energię potrzebną do nauki i dobrego samopoczucia. Dzieci wolą zjadać coś dobrego, a rzadziej wybierają posiłki bogate w składniki odżywcze. Śniadanie można przygotować w ciekawy i estetyczny sposób co dodatkowo pobudza nasz apetyt. Jest ono zdrowe i jednocześnie przygotowanie takiego śniadania może nam sprawić dużo przyjemności. 6

Przygotowanie zdrowego śniadania może dać wiele przyjemności. Jest zdrowe, dobrze smakuje i wspaniale wygląda. 7

Ważne składniki Zboże w postaci ciemnego chleba lub musli dostarczy energii całemu ciału i obudzi je do pracy. Najlepiej przygotowywać musli z czystych składników zamiast jeść kupowane. Dobrze dodać do śniadania owoce lub warzywa. Najlepiej świeże i dojrzałe. Owoce można pokroić i wrzucić do jogurtu albo jedząc je z płatkami owsianymi. Dzięki temu, poza wapnem, dostarczona będzie porcja witamin i minerałów. Warzywa w dużej ilości można skroić na kanapkę. Chleb najlepiej pokryć też cienką warstwą masła. 8

Musli jest szybkie do przygotowania 9

Wiele osób wzbrania się przed używaniem masła, a jest to istotny błąd. Jest ono lepsze od margaryny, a do tego posiada witaminy A, D, E, które wiążą tłuszcze i są niezbędne do prawidłowej przemiany materii. Można wypijać szklankę wody nim przejdzie się do jedzenia. Woda doskonale odświeży i oczyści organizm dodatkowo pobudzając apetyt. 10

Jeżeli nie spożyjemy zrównoważonego śniadania, mózg nie dostanie odpowiedniej dawki paliwa i w godzinach południowych możemy czuć senność, spadek koncentracji, osłabienie pamięci – szczególnie narażone są na to dzieci, uczące się w szkole, dlatego tak ważne jest, aby dawać dzieciom do szkoły drugie śniadanie (w formie kanapki, np. razowe pieczywo posmarowane masłem z serem i warzywami, garść suszonych owoców, a najlepiej świeże jabłko, gruszka lub banan). 11

12

Z pustym brzuchem gorzej myślimy i trudniej jest nam się skoncentrować. Dzieci, które co dzień jedzą w domu dobrze skomponowane śniadania, osiągają lepsze wyniki w nauce, bo w przeciwieństwie do dzieci jadających te posiłki dopiero w szkole potrafią się lepiej skoncentrować, są też mniej agresywne i mniej ospałe. Jedzenie śniadań poprawia odporność i zapobiega otyłości i próchnicy. Dzieci zaczynające dzień od zdrowego posiłku przyzwyczajają się do jedzenia mniejszych porcji, za to regularnie, rzadziej skarżą się na bóle brzucha. Jeśli nie spożywa się regularnie śniadań zmniejsza się odporność organizmu na chłód, może to też prowadzić do ospałości i zawrotów głowy. 13

14

15 Rano układ pokarmowy jest najsilniejszy i jest w stanie przyjąć jak najwięcej wartości ze zjadanych posiłków. Badania pokazują, iż dzieci, które jedzą śniadanie przed szkołą, mają więcej energii i chęci do działania. Wysiłek fizyczny nie jest dla nich problemem, chętnie biegają, uczestniczą w treningach i zawodach. Nie męczą się jak ich rówieśnicy, którzy nie jedzą śniadań.

16

17 Co do picia na śniadanie? Najzdrowsze są świeżo wyciskane soki albo niegazowana woda mineralna, a także napoje mleczne (szklanka mleka czy koktajl mleczny z dodatkiem owoców). Słodzone napoje gazowane i mocna herbata choć natychmiast dodają energii, to fatalnie wpływają na stan zębów, utrudniając wchłanianie się wapnia, a napoje gazowane jeszcze zwiększają ryzyko otyłości. Do picia można dziecku dać sok z kartonu, ale warto wcześniej przeczytać skład umieszczony na opakowaniu. Najzdrowsze są te, które nie zawierają cukru ani sztucznych słodzików.

Dziękuję za uwagę Kacper Kancik 18

NETOGRAFIA: Antystres.pl Spprzclcaw.edu.org 19