Budowanie marki lokalnej w oparciu o produkty lokalne Pierzchów, sierpień 2014 r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Oferta nieruchomości nierolnych dla inwestycji zagranicznych dr Tomasz Nawrocki Prezes Agencji Nieruchomości Rolnych Warszawa, 28 kwietnia 2011 roku.
Advertisements

Działalność Lokalnej Grupy Działania „Dolina Raby” Chrostowa, lipiec 2014 r.
1 Zaopatrzenie w gaz ziemny podmiotów funkcjonujących w północnej części gminy Pełczyce Prezentacja projektu 24 marca 2010.
Realizacja wspólnych przedsięwzięć Lasów Państwowych i samorządów współfinansowanych ze środków zewnętrznych w perspektywie kwiecień 2015.
Obecna praktyka badań konsumentów usług turystycznych w regionach – województwo łódzkie Tomasz Koralewski Tomasz Mazurek Regionalna Organizacja Turystyczna.
OBOWIĄZKI INFORMACYJNE BENEFICJENTA Zintegrowane Inwestycje Terytorialne Aglomeracji Wałbrzyskiej.
Systemy jakości żywności produktów regionalnych i tradycyjnych Chrostowa, marzec 2014 r.
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wydział Organizacyjno-Prawny.
Sprawozdanie z realizacji programu współpracy Gminy Kalinowo z organizacjami pozarządowymi w 2013 roku XXX Sesja Rady Gminy Kalinowo.
Anna Karaś-Kierownik PCPR w Ciechanowie. Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w okresie czerwiec – grudzień 2008 roku realizowało: - Projekt „Aktywność szansą.
Nazwa projektodawcy: Powiat Szczecinecki „Rozbudowa i modernizacja Centrum Rehabilitacji Chorych na Stwardnienie Rozsiane – nowa powierzchnia – nowe możliwości”
WOLONTARIAT w MIEJSKIM OŚRODKU POMOCY SPOŁECZNEJ W DOBRYM MIEŚCIE Dobre Miasto
Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” PO RYBY Warszawa, 4 listopada 2015 r.
Olsztyn, 27 czerwca 2012 Propozycja zmian kryteriów merytorycznych dla Osi I Przedsiębiorczość RPO WiM w ramach Poddziałania
Wojewódzki Zakład Doskonalenia Zawodowego w Gorzowie Wlkp.
Europejski Fundusz Społeczny (EFS), to nie inwestowanie w budowę dróg, świetlic, boisk sportowych, szkół czy tworzenie linii produkcyjnych - to INWESTYCJA.
„Aktywni zawodowo” program promocji zatrudnienia osób z niepełnosprawnością intelektualną i zaburzeniami psychicznymi w Gdyni.
Przyjmowanie i obsługa wniosków LGD Lokalna Grupa Działania Wadoviana 8 września 2009.
Historia DPK-D DataNajważniejsze wydarzenia Złożenie oferty na realizację zadania publicznego: „Utworzenie Dolnośląskiego Punktu Konsultacyjno-
Karolina Kozłowska Ekspert w ramach usługi Pro-Biz Agencja Rozwoju Mazowsza S.A. Centrum Obsługi Inwestora i Eksportera Zakres usług świadczonych.
MAŁOPOLSKA OFERTA EDUKACYJNA 1 URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLKIEGO Kraków, 2 października 2009 r.
Mądre rady na odpady! Prezentacja symboli, które ułatwiają dokonywanie właściwych wyborów podczas zakupów, poszczególne znaki nam to ułatwią.
„Środki unijne na rozwój przedsiębiorczości.” Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Pile Łobżenica, r.
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój Marcin Łata Dyrektor Departamentu Konkurencyjności i Innowacyjności Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju.
Departament Zarządzania Funduszami i Projektami Unijnymi GRUPA ROBOCZA WSPIERAJĄCA PRZYGOTOWANIE KUJAWSKO – POMORSKIEGO REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego Departament Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Oddział Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
Działania Powiatowego Urzędu Pracy w Człuchowie na rzecz aktywizacji bezrobotnych Powiatowy Urząd Pracy w Człuchowie.
Oferta pożyczkowa FUNDUSZU GÓRNOŚLĄSKIEGO S.A. w Katowicach w Katowicach.
Celem Konkursu jest wsparcie małopolskich przedsiębiorstw społecznych - firm, których działalność gospodarcza służy realizacji celów społecznych, a także.
Prawdy oczywiste Kiedy zarejestrować działalność? - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA: |
Najnowsze technologie – Profesjonalni wykonawcy. Geneza Stowarzyszenie powstało 9 kwietnia 2011 roku w miejscowości Rochna, położonej w centralnej Polsce,
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Podsumowanie wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata Stan na dzień wg KSI SIMIK Urząd Marszałkowski Województwa.
Copyright (c) 2007 DGA S.A. | All rights reserved. Jak powinniśmy rozumieć INNOWACYJNOŚĆ w aspekcie środków unijnych? Poznań, 14 stycznia 2008 r.
NABÓR WNIOSKÓW NA WYBÓR STOWARZYSZENIA DO REALIZACJI LSROR W RAMACH OSI PRIORYTETOWEJ 4 Termin: od 30 października 2009 r. do 30 marca 2010 r. Wysokość.
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko – Pomorskiego w Toruniu Cykl spotkań promujących najlepsze praktyki dotyczące aktywizacji mieszkańców na terenach.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Strategia rozwoju kierowanego przez społeczność na lata Lokalna Grupa Działania Ziemia Gotyku.
„Gdański model aktywizacji społeczności lokalnych” Gdańsk, 27 kwietnia 2009.
Ocena poziomu kompetencji i umiejętności administracji publicznej w zakresie zarządzania rozwojem i kreowania innowacji Urząd Marszałkowski Województwa.
„Rozwój szkolnictwa zawodowego w Białymstoku w dostosowaniu do potrzeb rynku pracy” Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Kryteria formalne specyficzne i kryteria premiujące w ramach konkursu nr RPLU IZ /16 Ewa Pachowska – Kurzepa Departament Wdrażania EFS.
Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Lesznie Planujesz rozpoczęcie lub rozwój działalności? Chcesz być konkurencyjny na rynku? Masz innowacyjny pomysł.
ZAKRES I FORMY ZAANGAŻOWANIA LOKALNYCH GRUP DZIAŁANIA WE WDRAŻANIE REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO NA LATA
PROJEKT „AKTYWNIE W BIZNES” KWIECIEŃ 2012 – MARZEC 2013 ORGANIZATOR : STOWARZYSZENIE „AKTYWNOŚĆ KOBIET NA DOLNYM ŚLĄSKU” PARTNER FINANSUJĄCY: WAŁBRZYSKA.
Działanie 321 „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” TARGOWISKA STAŁE Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europejski.
Ideą projektu jest polepszanie jakości życia osób niepełnosprawnych oraz wyrównywanie szans w dostępie do pełnego uczestnictwa w życiu społecznym jak.
Warszawa, 10 czerwca 2016 Wydarzenie międzynarodowe w ramach LEADER/RLKS w Estonii „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa.
Raport Electus S.A. Zapotrzebowanie szpitali publicznych na środki finansowe w odniesieniu do zadłużenia sektora ochrony zdrowia Olsztyn, r.
Z dniem 1 września 2004 roku stanowisko dyrektora szkoły objął pan Eugeniusz Szybiak, a jego zastępcą została pani Barbara Goraj. Oboje funkcję swą pełnią.
Realizacja działań w sferze nauki w ramach PO KL PRIORYTET IV – komponent centralny Działania w ramach Priorytetu IV koncentrują się na podwyższaniu.
Strategia Rozwoju Powiatu Kluczborskiego planowanie strategiczne w JST Małgorzata Ziółkowska tel kom
Kim jesteśmy i co robimy … Polska Izba Żywności Ekologicznej to grupa przedsiębiorców będąca przedstawicielem branży żywności ekologicznej. Naszą misją.
Program na rzecz Przedsiębiorczości i Innowacji (EIP) Aleksander Bąkowski Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE Instytut Podstawowych Problemów.
Podsumowanie wdrażania części Osi „Przedsiębiorczość” RPO Warmia i Mazury 2007–2013 w 2008 roku.
Dirow.pl Perspektywa rozwoju obszaru z uwzględnieniem funduszy unijnych na lata Lokalna Strategia Rozwoju Stowarzyszenia Dolnoodrzańska Inicjatywa.
Działania ewaluacyjne prowadzone przez IZ RPO WK-P w roku 2014 Jolanta Rudnicka Biuro Ewaluacji Posiedzenie Komitetu Monitorującego RPO r. Departament.
„ Możliwości realizacji przez LGD projektów współpracy ” Agnieszka Pacek Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Spotkanie LGD Tuchola;
Biznes Wielkopolska to magazyn, który ukazuje się od 2003 roku. Magazyn powstał jako element promocji firm wyróżnionych certyfikatem „Najwyższa Jakość”
VIII Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej w Gdańsku.
Środki na szkolnictwo zawodowe w nowej perspektywie finansowej Iwona Nakielska Dyrektor Departamentu EFS Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego.
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „PRZERWA NA SOK” z I Liceum Ogólnokształcącego im. Generała Józefa Bema w Ostrołęce maj 2016r.
Lokalna Strategia Rozwoju dla obszaru działania LGR „Mòrénka” Adam Rogala Dyrektor Biura Stowarzyszenia Wdzydzko-Charzykowska Lokalna Grupa Rybacka „Mòrénka”
Charzykowy, 8 lipca 2016 r..
Lokalny Program Rewitalizacji Gminy Sanok na lata
LEŚNY PARK REKREACJI, TRADYCJI I EDUKACJI W KLUKÓWKU
Możliwości uzyskania dofinansowania na utworzenie gospodarstwa opiekuńczego w ramach dostępnych źródeł- Lokalne Grupy Działania.
Zapis prezentacji:

Budowanie marki lokalnej w oparciu o produkty lokalne Pierzchów, sierpień 2014 r.

Na naszym terenie funkcję taką pełni Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby”

Lokalny systemy jakości Znak Jakości LGD „Dolina Raby” KOGUTEK

Kogutek jest przyznawany podmiotom, które:  Posiadają miejsce, produkt lub usługę, która przyczynia się do promocji turystyki lub kulinariów na obszarze LGD „Dolina Raby”;  Produkt, usługa lub miejsce istnieją na rynku co najmniej rok;  Produkt, usługa lub miejsce odznaczają się walorami przyrodniczymi, kulturowymi lub historycznymi bezpośrednio związanymi z terenem objętym działaniem LGD „Dolina Raby”;

Znak Jakości KOGUTEK przyznawany jest w pięciu kategoriach:  Śpij spokojnie w „Dolinie Raby”: - Puchowe poduchy – nocleg w agroturystyce, - Łóżko z baldachimem – nocleg o podwyższonym standardzie.  Regionalny przystanek kulinarny: - Lokalne przysmaki, - Restauracje na szlaku KOGUTKA.  Aktywnie w plenerze.  Raz na ludowo – rękodzieło regionalne.  Wiejska turystyka kulturowa.

Regionalny przystanek kulinarny  W przypadku produktów lokalnych jeżeli wykonywane są one z dostępnych na lokalnym rynku składników w sposób ekologiczny lub tradycyjny.  W przypadku restauracji jeżeli podawane są tam potrawy regionalne, przygotowywane zgodnie zasadami Slow Food.

Tradycyjny miód z Tarnawy Gospodarstwo Pasieczne „Beskidzka Barć” Przemysław Satoła

Lody tradycyjne i miody z własnej pasieki  Firma „Mikro” Joanna i Janusz Noszkiewicz z Żegociny

Chleb Żarnowy z Łomnej  Piekarnia „U Dańca” Łomna 147 Gm. Nowy Wiśnicz

Tradycyjny chleb wiejski na zakwasie z pieca opalanego drewnem  Firma „ECOBAMA” Bartosz Ziółkowski – Żegocina 286

Bio Soki i Bio Owoce  „Kamionna” Przetwórstwo Owocowo – Warzywne Grzegorz Mucha

Jabłka z Leszczyny  Gospodarstwo Sadownicze Józef Chojecki Leszczyna 89

Kiełbasa i boczek z Muchówki  Wyrób i sprzedaż wędlin tradycyjnych Alicja Sławęta Muchówka 144

Kiełbasa wiejska, szynka, polędwica, boczek  Zakład Mięsno – Wędliniarski Tomasz Chojecki Leszczyna 74

Tradycyjne wędliny i mięsa  Przedsiębiorstwo Wielobranżowe A.S Stańdo, Trzciana 15

Makaron Domowy Wiśnicki  Firma Produkcyjno – Handlowa ELMAK Elżbieta Tworzydło – Nowy Wiśnicz

Podpłomyk z cebulą  Koło Gospodyń Wiejskich w Niegowici

Projekty z Gminy Gdów wpływające na rozwój marki lokalnej: ,,Wykonanie i remont małej architektury na istniejących szlakach turystycznych w miejscowości Gdów i Pierzchów”. Wnioskodawca Gmina Gdów. Kwota wsparcia ,00 zł.  „Przeprowadzenie warsztatów kulinarnych i festynu „Przygdowskie Smaki”, zakup kobiecych strojów ludowych i pieca elektrycznego”. Wnioskodawca Gminny Związek Rolników i Organizacji Rolniczych w Gdowie. Kwota wsparcia ,00 zł  Utworzenie Niegowickiej Izby Etnosmaków oraz warsztaty kulinarne i gala niegowickiego podpłomyka. Wnioskodawca Kółko Rolnicze w Niegowici. Kwota wsparcia ,00 zł.  „Budowa wiaty z przeznaczeniem na Chatę Smaków w m. Gdów – Zarabie”. Wnioskodawca Gmina Gdów. Kwota wsparcia ,00 zł.

Łazańskie łazanki  Strażaczki OSP Łazany, Gm. Biskupice

Rosół polski na Liście MRiRW zarejestrowany r.

Rosół polski  Ogólnopolski Festiwal Rosołu – w związku z faktem powstania w 1682 r. na terenie Wiśnickiego Zamku Kmitów i Lubomirskich najstarszej polskiej Książku kucharskiej „Compendium Ferculorum – albo zebranie potraw”, w której pierwszą pozycję zajmuje Rosół po raz pierwszy nazwany przez autora Kuchmistrza Stanisława Czernieckiego jako „polski”, LGD Dolina Raby organizuje co roku dużą imprezę promocyjną Festiwal Rosołu. Pierwsza edycja odbyła się na Wiśniczu, aby kultywować XVII-wieczną tradycję. Wtedy gościliśmy Hannę Szymanderską– Królową polskiej książki kucharskiej. A także profesora UMK w Toruniu Jarosława Dumanowskiego, który we współpracy z Muzeum Pałacem w Wilanowie przywraca dawną polską kuchnię, wydając serię „Monumenta Poloniae Culinaria”–Polskie Zabytki Kulinarne. Pierwszym tomem serii stała się opatrzona obszernym opracowaniem profesora książka kucharska mistrza kulinarnego z Wiśnicza, Stanisława Czernieckiego. Na kolejnej edycji gościliśmy Adama Geslera, który zasiadł w konkursowym jury, bo oprócz degustacji produktów regionalnych, na owym festiwalu odbywa się także konkurs dla profesjonalistów i amatorów z terenu objętego działaniem LGD „Dolina Raby”, a także dla gości przyjezdnych, na najlepszy rosół. W trzeciej edycji Festiwalu w 2013 r. przewodniczącym jury konkursowego był Grzegorz Russak wybitny znawca kuchni staropolskiej i myśliwskiej. Kolejne edycje, dla urozmaicenia oraz promocji obszaru, postanowiono organizować w gminach, skąd pochodzi zwycięzca lokalnego konkursu. Festiwal organizowany jest co roku na jesieni.

Festiwal Rosołu

Rozwój gospodarczy  Nowe miejsca pracy – LGD „Dolina Raby” dzięki środkom z Osi 4 PROW Leader udało się stworzyć 20 nowych miejsc pracy na obszarze działania. W głównej mierze są to miejsca pracy w rozwijających się mikroprzedsiębiorstwach oraz w nowopowstałych działalnościach gospodarczych np. „Utworzenie nowego specjalistycznego przedsiębiorstwa zajmującego się produkcją schodów dywanowych w ramach przedsięwzięcia „Klaster drzewny”. Kilka miejsc pracy powstało również w ramach realizacji małych projektów jak np. „Utworzenie Pracownia Strojów Ludowych i Stylizowanych”, a także w ramach „Różnicowania w kierunku działalności nierolniczej” jak „Adaptacja budynku gospodarczego i zakup wyposażenia niezbędnego do rozpoczęcia produkcji i sprzedaży bezpośredniej tradycyjnych wyrobów z mięsa wieprzowego w ramach istniejącego gospodarstwa rolnego”.

Turystyka aktywna  Turystyka aktywna – obszar Doliny Raby to doskonałe miejsce dla turystyki aktywnej, pieszej i rowerowej, ale także tematycznej i sportowo rekreacyjnej. Dzięki staraniom i środkom finansowym z LGD „Dolina Raby” mikroregion wzbogacił się o profesjonalnie wytyczone szlaki rowerowe, piesze i tematyczne. Są to między innymi ponadlokalny Szlak Rowerowy im. Żeleńskich, Szlak Węgierski (upamiętniający ślady dawnego traktu handlowego Tokaj – Kraków), Szlak Kulinarny – food tourism, lokalne pętle szlaków rowerowych składające się na opracowany przez LGD system szlaków rowerowych na obszarze Doliny Raby. Przykładem może być nowooznaczony szlak koloru zielonego pomiędzy wsiami Cichawką, a Sobolowem. Szlaki wytyczone w malowniczym i górzystym terenie, obfitują w zróżnicowane pod względem trudności odcinki. Każdy rowerzysta, bez względu na stopień zaawansowania, znajdzie coś ciekawego dla siebie. Obecnie LGD „Dolina Raby” czyni starania, aby szlaki łączyły poszczególne gminy oraz wpisywały się w główne szlaki tranzytowe, takie jak np. Salina Cracoviensis. W tym momencie kompleksowo oznakowane szlaki rowerowe posiada Gmina Łapanów, kolejne gminy są na etapie realizacji projektów i w najbliższym czasie również dołączą do tego grona.

Smak Doliny Raby  Smak Doliny Raby – LGD „Dolina Raby” współpracuje z lokalnymi producentami. Dzięki lokalnym produktom staramy się promować nasz region oraz ich producentów, wykorzystującym tym samym lokalne zasoby. Wybieramy tylko produkty najwyższej klasy, oparte na tradycyjnej i udokumentowanej recepturze charakterystycznej dla obszaru Doliny Raby. Naszych producentów promujemy podczas krajowych i międzynarodowych targów, oraz podczas wszystkich imprez, na których jesteśmy obecni lub, które organizujemy. Staramy się również, aby producenci tradycyjnej żywności sięgali po środki finansowe z programu LEADER. Od końca lipca do końca października udaliśmy się z wizytą do większości współpracujących z nami producentów, pieczołowicie śledząc postęp działań inwestycyjnych następujących w tych firmach. W kilku przypadkach są tą inwestycje realizowane dzięki środkom uzyskanych za naszym pośrednictwem z Osi 4 PROW – LEADER. LGD wspiera również wszelkiego rodzaju inicjatywy rejestracji produktów także jak na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. LGD zarejestrowało potrawę związaną z naszym obszarem „Rosół polski”, ale także wsparliśmy inicjatywę rejestracji związanego z Niegowicią „Podpłomyka plebańskiego”. Na Liście MRiRW znajduje się również „Chleb Żarnowy z Łomnej”, a proces rejestracji rozpoczął dzięki naszej aktywności i wsparciu „Makaron Domowy Wiśnicki”.

Otwieramy kanały sprzedaży dla produktów lokalnych  Otwieramy kanały sprzedaży dla produktów lokalnych – W obecnych czasach rośnie świadomość konsumentów, którzy poszukują żywności zdrowej i tradycyjnej. LGD „Dolina Raby” bierze aktywny udział jako region partnerski w projekcie Produkt Lokalny Małopolska. W ramach tego projektu nasi producenci żywności tradycyjnej i ekologicznej oraz rolnicy biorą udział w organizowanych targach żywności w Krakowie oraz będą przekazywać swoje unikatowe towary do dużych sieci handlowych, co pozwoli im podnieść swoje dochody i rozwijać swoją działalność. Na dzień dzisiejszy z projektu korzystają: Gospodarstwo Pasieczne „Beskidzka Barć” z Tarnawy, Piekarnia „U Dańca” z Łomnej, Piekarnia „ECOBAMA” z Żegociny, Przetwórstwo Owocowo – Warzywne Kamionna, Firma Maggi s.c „Pierożki Babci Władzi”, koła gospodyń wiejskich z gm. Gdów.

Budujemy przedsiębiorstwo społeczne  Budujemy spółdzielnie socjalną – LGD „Dolina Raby” wraz z LGD „Gościniec 4 Żywiołów” Rozpoczynamy realizację projektu pn. „Spółdzielnie socjalne jako forma ochrony i promocji dziedzictwa kulinarnego obszarów LGD „Gościniec 4 Żywiołów” i LGD „Dolina Raby”, którego celem jest : Ochrona i wypromowanie dziedzictwa kulinarnego obszaru dwóch LGD, Utworzenie 10 miejsc pracy dla osób głównie bezrobotnych ponadto utworzenie dwóch spółdzielni socjalnych, nabycie przez osób umiejętności w zawodzie kucharza oraz w zakresie sprzedaży, zwiększenie ilości produktów opatrzonych znakiem promocyjnym i gotowych do sprzedaży poprzez kanały dystrybucji projektu PLM, w tym restauracje i szkoły, wzmocnienie współpracy partnerów różnych sektorów z dwóch obszarów LGD wewnątrz obszaru, jak i poza nim.

Wzrost kapitału społecznego  Wzrost kapitału społecznego – dzięki działaniom szkoleniowym, edukacyjny i warsztatowym prowadzonym przez LGD daje się zauważyć wzrost kapitału społecznego mieszkańców. Objawia się to między innymi poprzez aktywizację istniejących organizacji pozarządowych i powstawanie nowych, oraz formalizowanie się grup nieformalnych umotywowaną chęcią sięgania po środki unijne. Widać również wzrost aktywności niedoświadczonych dotychczas grup w sięganiu po fundusze europejskie i ciekawe pomysły ich zagospodarowania jak chociażby „Niegowicka Izba Etnosmaków”, „Stworzenie ośrodka spotkań lokalnej społeczności oraz promocja walorów kulturowych, historycznych i przyrodniczych powiatu bocheńskiego – kawiarnia Caffeton”, „Szlak Smaku Doliny Raby – food tourism”, „Pracownia Strojów Ludowych i stylizowanych”, „Wprowadzenie na rynek oraz promocja lokalnych produktów spożywczych Kamionna – Bio soki owocowe z certyfikatem ekologicznym wyrabianych metodą tradycyjną poprzez zakup maszyny do wytłaczania soku z owoców oraz wydanie materiałów promocyjnych” i wiele innych. LGD „Dolina Raby” skupia się również na pielęgnacji lokalnych tradycji kulturalnych i historycznych poprzez organizację różnego rodzaju warsztatów kulinarnych i rękodzielniczych, a także pokazuje walory przyrodnicze dzięki organizowanym konkursom fotograficznym i plastycznym.

Dziękuje za uwagę! Patryk Paszkot Z-ca Kierownika Biura LGD „Dolina Raby”