KRONIKA POBYTU WE WŁOSZECH 22.02.2016-18.03.2016 KLASA II TECHNIKUM HOTELARSKIEGO KLASA III TECHNIKUM LOGISTYCZNEGO Współfinansowany w ramach programu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Klasy technikum w zawodach technik logistyk, technik ekonomista i technik budownictwa Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej.
Advertisements

Instrukcja protokołowania zawodów piłki siatkowej Wybrane zagadnienia.
SEKA S.A. profil działalności. SEKA S.A. SEKA S.A. to firma doradczo-szkoleniowa prowadząca działalność w zakresie: outsourcingu.
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
Kronika wymiany uczniowskiej Pobyt grupy uczniów niemieckich w Krakowie
ŚREDNIOWIECZE A DZISIEJSZE CZASY. PODZIAŁ NA GRUPY SPOŁECZNE KIEDYŚ DZISIAJ -chłopi -bezdomni -mieszczanie/rzemieślnicy -normalni ludzie -szlachta/duchowni.
1. 2 Przed sprawdzianem/egzaminem 3 Przygotowania do sprawdzianu/egzaminu Przygotowania Styczeń – ostatnie zmiany w danych przekazanych OKE Luty – powołanie.
KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE NOWĄ FORMĄ ZDOBYWANIA KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH Opracowanie: Luiza Monika Truchel ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH im. Jana Ruszkowskiego.
E- learning czyli nauka przez internet. E-learning E-learning łączy w sobie nauczanie na odległość oraz elastyczność czasową, bywa też łączony z tradycyjnym.
Podstawy Przedsiębiorczości Wykład 4h + Ćwiczenia 4h Rafał Paśko PWSW Przemyśl.
GRUPY I ZESPOŁY © dr E.Kuczmera-Ludwiczyńska, mgr D.Ludwiczyński.
Pionierka ogół umiejętności związanych z budowaniem przez harcerzy.
W tym etapie gry, byliśmy w Muzeum W Gliwicach na Oddziale Odlewnictwa Artystycznego.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Benchmarking – narzędzie efektywnej kontroli zarządczej.
OBYWATELSTWO POLSKIE I UNIJNE 1.Obywatel a państwo – zasady obywatelstwa polskiego 2.Nabycie i utrata obywatelstwa 3.Obywatelstwo Unii Europejskiej. 4.Brak.
Temat: Państwo wielu narodów. W 1385 r. Polska i Litwa miały wspólnego wroga – Krzyżaków. Postanowiły się połączyć aby z nimi walczyć. Połączenie to nastąpiło.
Szkolenie w dziedzinie bhp w przypadku zmiany warunków technologiczno- organizacyjnych (zmiany procesu technologicznego, organizacji stanowiska pracy,
Wnioski z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w województwie świętokrzyskim 2015 Marek Szymański.
MULTIMEDIALNY SCENARIUSZ ZAJĘĆ. Edukacja: Poziom: Temat: Czas realizacji: polonistyczna klasa III Unia Europejska 1 godz. lekcyjna.
O MNIE MOJE HOBBY MOJE MARZENIA MOJA ULUBIONA KSIĄŻKA MOJA ULUBIONA GRA POLECANE STRONY INTERNETOWE MOJA PIERWSZA STRONA INTERNETOWA.
18 kwietnia 2016 (poniedziałek) Część humanistyczna 19 kwietnia 2016 (wtorek) Część matematyczno – przyrodnicza 20 kwietnia 2016 (środa) Język obcy nowożytny.
„Aktywni zawodowo” program promocji zatrudnienia osób z niepełnosprawnością intelektualną i zaburzeniami psychicznymi w Gdyni.
Pracownikiem jest osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę. (Art. 2. k.p. ) Obowiązki.
DANUTA SZCZEPANIK Sekretarz Miasta Legionowo EWA MILNER-KOCHAŃSKA Pełnomocnik ds. Systemu Przeciwdziałania Zagrożeniom Korupcyjnym Przeciwdziałanie korupcji.
Ul. Żeromskiego Szkoła przyjazna i otwarta dla każdego ucznia!
31 maja 2016r. 1 Regionalne badanie nastrojów społecznych wokół UEFA EURO 2012™ Prezentacja wyników badania z mieszkańcami Gdańska, Poznania,
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Wiedza teoretyczna nie jest wszystkim – ucz się i pracuj na poziomie europejskim!
Departament Zarządzania Funduszami i Projektami Unijnymi GRUPA ROBOCZA WSPIERAJĄCA PRZYGOTOWANIE KUJAWSKO – POMORSKIEGO REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO.
K RONIKA WYMIANY JĘZYKOWEJ Pobyt grupy polskich uczniów w Norymberdze
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
ZABRZAŃSKI RYNEK PRACY – FORMY AKTYWIZACJI OSÓB BEZROBOTNYCH I POSZUKUJĄCYCH PRACY Zabrze, Powiatowy Urząd Pracy w Zabrzu.
Prawdy oczywiste Kiedy zarejestrować działalność? - Księgowość bez tajemnic! INFOLINIA: |
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Doskonalenie zawodowe Katarzyna Ługowska Bordeaux
Sprawdzian 2016r. Informacje dla uczniów i rodziców.
Magdalena Guillet i Irena Wielowiejska – Comi 05 listopada 2008 r.
Kwalifikacje zawodowe to Twoja szansa na sukces Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Paulina Franczak kl. I THT. Zespół Szkół Ekonomicznych nr 2 w Krakowie.
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA SPOŁECZNA
Klasa If na wycieczce. Ogólny harmonogram wycieczki  Dnia 9 maja 2016 roku klasa 1f pod opieką Pani Katarzyny Haberny, Pana Marcina Gmyrka i Pana przewodnika.
5 kwietnia 2016 r. (wtorek) część 1. – język polski i matematyka – godz. 9:00 (80 minut – arkusz standardowy lub 120 minut – czas wydłużony) część 2. –
„Wilanowski Program Aktywności Lokalnej ” Dzielnica Wilanów m. st. Warszawy.
Gimnazjum nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Woli Gimnazjum i co dalej?
Realizowany w Chorzowie od do r. autor: Karolina Piwczyk.
Białystok, 10 sierpnia 2010 r. Wdrażanie elektronicznych usług dla ludności województwa podlaskiego – część II, administracja samorządowa 1.
ZMIANY ZWIĄZANE Z FORMUŁOWANIEM OCEN DLA UCZNIÓW Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ INTELEKTUALNĄ W STOPNIU UMIARKOWANYM I ZNACZNYM NA WSZYSTKICH ETAPACH EDUKACYJNYCH.
2016. Najczęściej popełniane błędy podczas e-Naboru Wybranie jedynie jednego oddziału w danej szkole – w przypadku gdy zabraknie punktów aby system przydzielił.
„Jak zwiększyć bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego?” Co nam dała realizacja projektu?
„SAMORZĄD UCZNIOWSKI -
Czy umiesz się uczyć? Relacja z konferencji Profesora Tony’ego Buzana.
Andrzej Feterowski Dyrektor Wydziału Informatyki Urząd Miasta Szczecin BEZPIECZNI RAZEM, czyli zachodniopomorski portal o bezpieczeństwie.
FIRMA OCZAMI UCZNIA Opracowanie: Krystian Kasprzyk, ucz. kl. II c Gimnazjum nr 7 im. K. I. Gałczyńskiego PROJEKT SZKOŁA – PRACA – PRZYSZŁOŚĆ II edycja.
UZALEŻNIENIA STRZEŻ SIĘ!. UZALEŻNIENIE NABYTY STAN ZABURZENIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO ALBO FIZYCZNEGO, KTÓRY CHARAKTERYZUJE SIĘ OKRESOWYM LUB STAŁYM PRZYMUSEM.
Strategia Rozwoju Powiatu Kluczborskiego planowanie strategiczne w JST Małgorzata Ziółkowska tel kom
Nasze nadleśnictwo Zapraszamy do leśnictwa Podzamcze Chcemy wspólnie troszczyć się o lasy uczestnicząc we właściwym ich zagospodarowaniu, eksploatacji,
Szkoła z Klasą Wychowawczyni pani Klaudia Gołoś-Robak.
Badanie społecznej akceptacji UEFA Euro 2012 w Poznaniu.
Od 7.30 do 8.30 dzieci schodzą się do przedszkola. W tym czasie swobodnie bawią się w dowolnych kącikach zabaw. Nauczyciel prowadzi z dziećmi rozmowy indywidualne.
5 KROKÓW DO SZKOŁY PONADGIMNAZJALNEJ Jak dostać się do szkoły ponadgimnazjalnej? Instrukcja dla uczniów, którzy uczą się w gimnazjach które przekazują.
Wyjazd do niemiec, 2016r..
Hotel w którym mieszkamy 
Przejście zakładu pracy na innego pracodawcę
„Dziś stażysta, jutro profesjonalista”
Praktyki zawodowe - Niemcy
Program Wspierania Uczniów w Wyborze Zawodu
"Od technika do Europejczyka
GRECJA KWIECIEŃ-MAJ 2018.
Zapis prezentacji:

KRONIKA POBYTU WE WŁOSZECH KLASA II TECHNIKUM HOTELARSKIEGO KLASA III TECHNIKUM LOGISTYCZNEGO Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

DZIEŃ 1 W tym dniu zapoznaliśmy się z rozkładem autobusów i dojazdem do Sistema Turismo, na miejscu poznaliśmy panujące zasady BHP. Pomogła nam w tym pani Vicky, która opowiedziała nam o mieście i jego historii. Następnie pojechaliśmy do miejsca praktyk gdzie poznaliśmy opiekunów praktyk. Po dotarciu do zakładów pracy omówiliśmy zasady BHP jakie obowiązują w miejscach pracy, zostały również ustalone nasze obowiązki i godziny praktyk. Potem udaliśmy się na stanowiska pracy. Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

DZIEŃ DZIEŃ Z ŻYCIA LOGISTYKA Logistycy pracowali ciężko w magazynach poznawali zasady ich funkcjonowania, rozmieszczali towary, przypatrywali się jak się wydaje towary, oraz zapoznali się z dokumentacja logistyczna Po pracy część z nas spotkała się na mieście. Po chwilowym odpoczynku poszliśmy razem z opiekunami do restauracji Bounty na kolacje. Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

DZIEŃ Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

FLORENCJA Dzień 5 Dziś wybraliśmy się na wycieczkę do Florencji, miasta Toskanii. W drogę wyruszyliśmy wcześnie rano. Po samym mieście oprowadzani byliśmy przez przewodniczkę dzięki, której dowiedzieliśmy się dużo ciekawych rzeczy o tym pięknym mieście. Mieliśmy także czas dla siebie, po czym późnym popołudniem wyruszyliśmy w drogę powrotną. Do Rimini dotarliśmy około godziny Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

DZIEŃ Z ŻYCIA HOTELARZA ● W dzisiejszym dniu pracę zaczęłam o godzinie 9:00, jak co dzień sprzątałam pokoje: ścieliłam łóżka, zamiatałam, myłam lustra, potem pracowałam na recepcji, pani mi pokazała jak wypełniać formularze meldunkowe gości a potem pozwolili mi wydawać klucze gościom W godzinach wieczornych pomagałam w kuchni, między innymi myłam naczynia i polerowałam sztućce. Po pracy, czas wolny wykorzystałam na spacer wzdłuż plaży, gdzie oddałam się swojej pasji fotografowania Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

DZIEŃ 7 ● Dzisiaj miałam dzień wolny od pracy, ponieważ jest sobota. Po śniadaniu razem z koleżankami wybrałam się na targowisko do centrum Rimini. Następnie poszłyśmy na włoskie przysmaki – lody. Pogoda nam dopisywała więc postanowiłyśmy udać się na małe zakupy. Po powrocie z miasta nadszedł czas na spacer po plaży. Tam zbierałam muszelki, które leżały przy brzegu morza, ale również podziwiałam piękne krajobrazy. Resztę południa spędziłam w hotelu. Kiedy nadszedł wieczór udałam się na kolację do restauracji „Bounty”. Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

DZIEŃ Z ŻYCIA LOGISTYKA Dzisiaj pracowaliśmy ciężko w magazynach przy rozmieszczaniu towarów, oraz przy wydawaniu towarów z magazynu, uczyliśmy się wypełniania dokumentów dotyczących wydawania i przyjmowania towarów. Po pracy część z nas spotkała się na mieście przy kawie. Po dłuższym odpoczynku wybraliśmy się razem z opiekunami do restauracji Bounty na kolację. Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

DZIEŃ Z ŻYCIA HOTELARZA ● Po przybyciu do miejsca pracy dziewczyny obserwowały pracę w recepcji, oraz uczyły się procedur związanych z przyjęciem i wymeldowaniem gości, następnie pracowały w restauracji i aranżowały wystrój holu hotelowego. Gdy większość osób wróciła z pracy, poszliśmy do hotelu się przebrać a później na plażę O godzinie wszyscy zebraliśmy się przy recepcji hotelu by udać się do naszej ulubionej pirackiej restauracji „BOUNTY’’ Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

Vicky (koordynator biura) Simona (Główny koordynator wymiany miedzynarod owej) Tsvety (Pracownik administracji) - Irena (koordynator grup) Stratos (koordynator grup) Stefano (kierownik stażu pracy) - Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

ZAŚWIADCZA SIĘ, ŻE UCZESTNICZYŁA W PROJEKCIE Kształcenie i szkolenia zawodowe kluczem do ulepszenia procesów nauczania i uczenia s ię ( PL01-KA ), w ramach którego odbyła 4 tygodniową praktykę zawodową w w sektorze turystyczno-gastronomicznym OD /03/2016 Certyfikat praktyk zawodowych Rimini, Włochy Pieczątka i podpis Imię i nazwisko __________________________________________ Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

Wykonywane czynności/zadania Zdobyte umiejętności i kompetencje zawodowe Praca w recepcji Uczeń zapoznał się z organizacją pracy w recepcji, z procedurami dotyczącymi witania i żegnania gości hotelowych oraz z obsługą urządzeń znajdujących się w recepcji: fax, drukarka i ksero. Obsługa gości w części restauracyjnej hotelu Uczeń potrafi przygotować salę konsumencką do przyjęcia gości (przygotowanie stolików, nakrycie stołów, obsługa gości podczas posiłków, sprzątanie stołów). Zastosowanie przepisów BHP i p-poż. w miejscu pracy Uczeń przestrzega i stosuje przepisy BHP i ppoż. na stanowisku pracy - identyfikowanie zagrożenia dla zdrowia i życia podczas wykonywania zadań, stosowanie zasad ergonomii pracy. Utrzymanie czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych Uczeń stosuje właściwe środki czyszczące i dezynfekcyjne podczas wykonywania prac porządkowych, obsługuje urządzenia i sprzęt do utrzymania czystości oraz dba o mienie gości zgodnie z obowiązującymi przepisami i standardami hotelu. Komunikowanie się w językach włoskim i angielskim z wykorzystaniem języka fachowego Uczeń komunikje się z gośćmi hotelowymi oraz z przełożonymi z zastosowaniem zwrotów grzecznościowych i specjalistycznych. Wykorzystanie posiadanych kompetencji społecznych (praca w zespole) Umiejętność pracy w zespole, role grupowe, skuteczna interakcja z otoczeniem, wrażliwość społeczna, otwartość na drugiego człowieka, zdolności negocjacyjne, empatia, asertywność, zdolności komunikacyjne, umiejętność radzenia sobie ze stresem. SUPLEMENT DO CERTYFIKATU Współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

Zespół Szkół w Górze Podziękowania dla: Zespołu Szkół w Górze. Pracodawców we Włoszech Uczniowie klas II THT, III TL.