© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Katedra Zarządzania w Gospodarce1 PLANOWANIE STRATEGICZNE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
4. Analiza otoczenia konkurencyjnego przedsiębiorstwa
Advertisements

Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
Marketing Analiza rynku Budowa wizerunku.
Struktura kanałów marketingowych. Definicje kanału dystrybucji Podejście podmiotowe Podejście funkcjonalne zbiór wzajemnie zależnych od siebie organizacji.
RYNEK GOSPODARCZY. Analiza rynku, konkurencji: Aby ka ż dy biznes, bez wzgl ę du na wielko ść, czy obszar dzia ł ania, móg ł sprawnie funkcjonowa ć powinien.
LEAN MANAGEMENT. Zarządzanie odchudzone – wyszczuplone. Zmiany zakresów działania, struktury majątku, sposobów zarządzania, wielkości zatrudnienia itd.
Rynek na produkty i usługi technologiczne Cechy i specyfika.
1. Plan prezentacji 1.Misja firmy 2.Model biznesu i działalność firmy 3.Forma organizacyjno-prawna 4.Formy zatrudnienia 5.Analiza rynku 6.Reklama i marketing.
Komitet Gospodarki Miejskiej Projekt Wschodni Zenon Kiczka Przewodniczący Komitetu Gospodarki Miejskiej Krajowa Izba Gospodarcza Warszawa, maj 2014 Regiony.
Modele biznesowe. Podręcznik Model biznesowy to w pewnym sensie szkic strategii, która ma zostać wdrożona w ramach struktur, procesów i systemów organizacji.
Katedra Zarządzania w Gospodarce1 STRATEGIA DYWERSYFIKACJI.
Niedoceniane tło – stabilny partner w trudnych czasach.
A.M. Zarzycka. Rodzaje działań promocyjnych reklama (radio, telewizja, prasa, kino, formy zewnętrze, Internet, tzw. direct mail) public relations sponsoring.
Dr Anna M. Zarzycka Katedra Biznesu Międzynarodowego A.M. Zarzycka.
Krajowa produkcja leków jako niezbędny warunek skutecznej polityki lekowej państwa dr Bohdan Wyżnikiewicz Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową Katowice,
Maria Romanowska Zarządzanie strategiczne. ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE POLEGA NA ANTYCYPOWNIU ZMIAN W OTOCZENIU I PRZYGOTOWYWANIU PLANÓW DZIAŁANIA W PRZYSZŁOŚCI.
Tytuł biznesplanu (nazwa przedsięwzięcia)
Innowacyjna Warszawa 2020 Program wspierania przedsiębiorczości.
Ekonomika i projektowanie przedsięwzięć przedsiębiorstw – plan marketingowy oraz plan zarządzania Michał Suchanek Katedra Ekonomiki i Funkcjonowania Przedsiębiorstw.
OPERATORZY LOGISTYCZNI 3 PL I 4PL NA TLE RYNKU TSL Prof. zw.dr hab. Włodzimierz Rydzkowski Uniwersytet Gdańsk, Katedra Polityki Transportowej.
Otoczenie przedsiębiorstw działających na rynku UE A.M. Zarzycka.
„Co chcielibyście wiedzieć o Waszej firmie, ale boicie się zapytać – czy narzędzia informatyczne wpływają na wiarygodność rynkową i sukces ekonomiczny.
1 Studium przypadku „Smaczek” Grzegorz Karasiewicz.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego FILARY GOSPODARKI.
Katarzyna Żukrowska SGH1 Chiny w XXI wieku – czwarta potęga gospodarcza w świecie PAIZ, Warszawa
Człowiek - najlepsza inwestycja Projekt "Rola bezpośrednich inwestycji zagranicznych w kształtowaniu aktualnego i przyszłego profilu gospodarczego województwa.
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski a UEP / SC UEP.
Logisys sp. z o.o. Ostatnia 1c Kraków KRS NIP REGON Kapitał zakładowy: ,00 zł © Logisys. Wszelkie prawa.
„Środki unijne na rozwój przedsiębiorczości.” Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Pile Łobżenica, r.
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój Marcin Łata Dyrektor Departamentu Konkurencyjności i Innowacyjności Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
System, który łączy Tomasz Stępień, Prezes Zarządu Operator Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM S.A. Strategia GAZ-SYSTEM S.A. do 2025 roku.
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
WYKŁAD 3 Globalizacja a korporacje transnarodowe 1.
Motywy i bariery ekspansji zagranicznej polskich przedsiębiorstw Rafał Tuziak, Instytut Rynków i Konkurencji SGH.
Kryteria oceny Waga (1-3) Ocena (1-5) Ocena ważona (waga x ocena) 1. Wielkość rynku 2. Przewidywany wzrost rynku (dynamika wzrostu) 3. Rentowność sektora/zyskowność.
Ekoefektywność – możliwości ubiegania się o wsparcie z programów EWT Marta Bocianowska Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju.
Prezentacja Analizy SWOT Gminy Nysa. Analiza strategiczna Gminy Nysa obejmuje rozpoznanie sił i słabości, czyli mocnych i słabych stron (analiza wewnętrzna)
Innowacje i konkurencyjność łańcuchów dostaw we współczesnej gospodarce Dr hab. Grażyna Śmigielska, Prof. UEK.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Copyright (c) 2007 DGA S.A. | All rights reserved. Jak powinniśmy rozumieć INNOWACYJNOŚĆ w aspekcie środków unijnych? Poznań, 14 stycznia 2008 r.
Kryzys w przedsiębiorstwie „Najtrudniej zmienić się wtedy, kiedy nie wydaje się to jeszcze konieczne……” Jack Welch.
Roman Fedak – Dyrektor Urzędu Statystycznego w Zielonej Górze GORZÓW WIELKOPOLSKI, 30 MAJA 2016 R.
Strategia Koncepcja działania organizacji umożliwiająca osiągnięcie sukcesu w przyszłych warunkach.
Zarządzanie systemami dystrybucji
III SESJA ZIMOWEJ SZKOŁY LEŚNEJ PRZY IBL „Strategia rozwoju lasów i leśnictwa w Polsce do roku 2030” Leśne Centrum Informacji - transfer wiedzy o środowisku.
Jak realizować wzorcową rolę instytucji publicznych w zakresie efektywności energetycznej Perspektywa biznesu Menedżer ds. Norm i Standardów ROCKWOOL Polska.
Lokalne Podstawy Światowej Strategii Innowacji Tadeusz Baczko Lubuska Rada Innowacji Czerwińsk, 26 września 2012 r.
Wolny przepływ kapitału ludzkiego w UE od 1 maja 2011: Przekleństwo czy błogosławieństwo dla przedsiębiorstw austriackich?
Uwarunkowania innowacyjności kobiet w biznesie Ewa Lisowska Szkoła Główna Handlowa.
Raport Electus S.A. Zapotrzebowanie szpitali publicznych na środki finansowe w odniesieniu do zadłużenia sektora ochrony zdrowia Olsztyn, r.
Dobre praktyki oraz najczęstsze błędy popełniane przez przedsiębiorców r. Piotr Nędzewicz.
DECYZJE CENOWE CENY ZEWNĘTRZNE. CENA Nazwa świadczenia kupującego w umowie sprzedaży: kwota pieniężna ustalona jako ekwiwalent nabywanej rzeczy. Rodzaje.
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
A.M. Zarzycka. Strategie cenowe (ze wzgl. na cel) strategie przetrwania strategia maksymalizacji bieżących zysków strategia penetracji rynku (maksymalizacji.
A.M. Zarzycka.  wartość produktu wyrażona w pieniądzu  miernik wartości (z punktu widzenia konsumenta)  instrument marketingu A.M. Zarzycka.
Od recesji do koniunktury.. Podstawowe pojęcia. Recesja – zjawisko makroekonomiczne polegające na znacznym zahamowaniu tempa wzrostu gospodarczego, skutkujące.
ROLA POT W TWORZENIU ZINTEGROWANEGO SYSTEMU BADAŃ KONSUMENTÓW USŁUG TURYSTYCZNYCH TERESA BUCZAK.
Celem studiów jest kształcenie przyszłej operacyjnej kadry menedżerskiej dla potrzeb sektora: przemysłowego i usługowego, jednostek sektora publicznego.
Zarządzanie strategiczne 5 i 6
Zarządzanie strategiczne 5
Struktura kanałów marketingowych
Strategia RIT Subregionu Zachodniego Województwa Śląskiego – RIT.
Konkurencyjność w dobie globalizacji
Nazwa firmy Plan biznesowy.
Model „pięciu sił” M.Portera
1 Rachunkowość zarządcza.
Prezentacja planu biznesowego
Nazwa firmy Biznesplan.
Zarządzanie Łańcuchem Dostaw
Zapis prezentacji:

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Katedra Zarządzania w Gospodarce1 PLANOWANIE STRATEGICZNE

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH PROGNOZOWANIE ZMIAN CIĄGŁYCH

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH PROGNOZOWANIE ZMIAN NIECIĄGŁYCH Lata Poziom zmiennej Wzrost stabilizacja 2000 spadek Źródło: opracowanie własne

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Planowanie strategiczne Plan strategiczny wersja 1 (zerowa) Scenariusznajbardziejprawdopodobny ScenariuszpesymistycznyScenariuszoptymistyczny Firma Otoczenie Plan strategiczny wersja 3 (pesymistyczna) Plan strategiczny wersja 2 (optymistyczna)

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Myśleć strategicznie to znaczy: # dążyć do poznania sytuacji, badania szans i zagrożeń wybiegając myślą wiele lat naprzód # stosować metody analizy i planowania umożliwiając gromadzenie potrzebnych informacji, opracowanie planu i jego realizację # nie przywiązywać się do już opracowanych planów i mieć wolę ustawicznej zmiany obszarów i sposobów działania firmy zgodnie ze zmieniającą się wizją firmy i jej otoczenia # dążyć do poznania sytuacji, badania szans i zagrożeń wybiegając myślą wiele lat naprzód # stosować metody analizy i planowania umożliwiając gromadzenie potrzebnych informacji, opracowanie planu i jego realizację # nie przywiązywać się do już opracowanych planów i mieć wolę ustawicznej zmiany obszarów i sposobów działania firmy zgodnie ze zmieniającą się wizją firmy i jej otoczenia

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Etapy zarządzania strategicznego Analiza strategiczna Projektowanie strategii Realizacja strategii

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Obszary analizy przedsiębiorstwa

Źródło: Raport roczny 2007

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Czynniki kształtujące sytuację konkurencyjną wewnątrz sektora nowych producentów

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Polski rynek wody butelkowej zWielkość rynku2,27 mln litrów zWartość rynku 2,6 mld zł zSpożycie per capita54,5 litry zDynamika sprzedaży9,1%

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Sprzedaż wody butelkowanej w Polsce w latach (w mld litrów) Dane serwisów internetowych gazet codziennych i czasopism branżowych

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH SPOŻYCIE WODY BUTELKOWANEJ NA GŁOWĘ MIESZKAŃCA Źródło:

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Fazy życia sektora Kryteria Fazy narodzinyrozwójdojrzałośćstarzenie się Stopa wzrostu średniadużasłaba i stabilna zerowa lub ujemna Możliwości wzrostu znaczna zerowaujemna Liczba konkurentów znaczna mała Struktura konkurencji zmiennastabilizująca się stali liderzyoligopole Technologiaekspery- mentalne rozwijające siędojrzałeschyłkowe Dostęp do sektora łatwymożliwybardzo trudnybrak zaintere- sowania

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH narodzinyrozwójdojrzałośćschyłek Copyright by M. Bożek, M. Domanowski, G. Jezierski, T. Lus Międzynarodowy cykl życia sektora wody

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH MarkaWłaścicielUdział Żywiec ZdrójDanone30,90% NałęczowiankaNestle Waters9,80% Kropla BeskiduCoca Cola9,40% CisowiankaNałęczów Zdrój SA6,90% NAJWAŻNIEJSZE MARKI WÓD NA RYNKU POLSKIM (udział w sprzedaży pod względem wartości) w 2008 r. Źródło: HURT & DETAL Nr 4 (38) / 2009

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Bariery wejścia do sektora Cła i inne Bariera marketingu i dystrybucji Bariera technologiczna Efekt skali Niski koszt jednostkowy SEKTOR

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Bariery wejścia do sektora zkonkurencyjne yekonomia skali ybrak dostępu do kanałów dystrybucji ywysoki poziom technologiczny i wysoka jakość wyrobów zbiurokratyczne ycła ylicencje, patenty, atesty sanitarne

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Bariery wejścia do polskiej gospodarki z p.w. firm zagranicznych Bariera% bad.prze ds. % przeds. branży spoż. Reputacja firmy7073 Niska cena6671 Efekt skali Lokalizacja Zróżnicowanie Bariery formalne Reklama Koszty B+R

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Substytut A Produkt A 20 mld zł 1zł 0,5 mld zł Wpływ substytutów na wielkość sektora

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Substytuty w branży gotowych do spożycia napojów bezalkoholowych (pod wzgl. ilości sprzedaży, dane w mld litrów) Dane serwisów internetowych gazet codziennych i czasopism branżowych

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Dostawcy i nabywcy w sektorze wody butelkowanej Sektorproducentów wody wody NabywcyNabywcy gastronomia hipermarkety supermarkety duże, średnie i małe sklepy stacje benzynowe DostawcyDostawcy energia i inne media domy mediowe producenci opakowań producenci maszyn środki transportu

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Prezentacja wyników analizy 5 sił rywalizacja nowi konkurenci substytuty nabywcy dostawcy firma A

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Ocena punktowa atrakcyjności sektora Maksymalna ocena: 150 punktów

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH OCENA PUNKTOWA ATRAKCYJNOŚCI SEKTORA

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Profile strategiczne przedsiębiorstw A i B A B Kluczowy czynnik sukcesu Udział w rynku Jakość produktu Marka firmy Cena produktu Szerokość asortymentu System komunikacji z klientem Poziom technologiczny Dostęp do kapitału Kondycja ekonomiczna Skuteczny lobbing Profil wzorcowy

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Przewaga konkurencyjna a pozycja konkurencyjna DostawcyOdbiorcy Użytkownicy Przedsię-biorstwo

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH SCHEMAT ŁAŃCUCHA WARTOŚCI PRZEDSIĘBIORSTWA PRODUKCYJNEGO B i R Produktu, Zmiany w technologii Zarządzanie zasobami ludzkimi Infrastruktura przedsiębiorstwa Czynności pomocnicze Czynności podstawowe Logistyka wejściowa Operacje Logistyka wyjściowa Marketing i Sprzedaż Usługi posprzedażne Marża zysku Zaopatrzenie

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH SCHEMAT ŁAŃCUCHA WARTOŚCI SZPITALA Zmiany w technologii Zarządzanie zasobami ludzkimi Infrastruktura przedsiębiorstwa Czynności pomocnicze Czynności podstawowe Przyjęcie do szpitala Marketing Diagnostyka Wybór metody leczenia Leczenie Wypis Kontrola Marża zysku Zaopatrzenie Marża zysku

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Macierz ABCD

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Pozycja konkurencyjna przedsiębiorstwa duża mała niskawysoka Atrakcyjność sektora A BC D Pozycja konkurencyjna przedsiębiorstwa

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Macierz Mc Kinseya Pozycja konkurencyjna przedsiębiorstwa mocna przeciętna słaba wysoka przeciętna niska Atrakcyjność przemysłu

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH S W O T zstrengths - mocne strony zweaknesses - słabe strony zopportunities - szanse zthreats - zagrożenia

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH SzanseSzanseZagrożeniaZagrożenia Analiza SWOT Mocne strony Słabe strony

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Katedra Zarządzania w Gospodarce35 Macierz Ansoffa ROZWÓJ PRODUKTU DYWERSYFIKACJA ROZWÓJ RYNKU PENETRACJA Rynek dotychczasowe nowe Produkt dotych- czasowe nowe Maria Romanowska

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Katedra Zarządzania w Gospodarce36 Macierz rozwoju: produkt- rynek Rozwój rynku Rozwój produktu lokalny krajowy globalny wielonarodowy A B C D Rozwój produktu: 1 kilka lub wszystkie produkty sektora 2 kilka lub wszystkie sektory branży 3 branże pokrewne 4 branże niepokrewne Rozwój rynku: A zasięg lokalny B zasięg krajowy C zasięg ponadnarodowy D zasięg globalny branże niepokrewne branże pokrewne kilka lub wszystkie sektory branży kilka lub wszystkie produkty sektora

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Katedra Zarządzania w Gospodarce37 Macierz rozwoju: produkt- rynek B4 C2 branże niepokrewne branże pokrewne kilka lub wszystkie sektory branży kilka lub wszystkie produkty sektora lokalny krajowy globalny wielonarodowy A B C D Strategia C2: Firma działa w wielu pokrewnych sektorach jednej branży na kilku rynkach zagranicznych Strategia B4: Firma działa w wielu niepokrewnych branżach (konglomerat) na rynku jednego kraju Rozwój rynku Rozwój produktu

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Katedra Zarządzania w Gospodarce38 Strategie polskich grup kspitałowych branże niepokrewne branże pokrewne kilka lub wszystkie sektory branży kilka lub wszystkie produkty sektora lokalny krajowy globalny wielonarodowy A B C D Rozwój rynku Rozwój produktu

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Katedra Zarządzania w Gospodarce39 DECYZJE STRATEGICZNE DOTYCZĄCE PORTFELA DZIAŁALNOŚCI 1.SPECJALIZACJA CZY DYWERSYFIKACJA? 2.MAŁY CZY DUŻY ZAKRES INTEGRACJI PIONOWEJ? 3.ZASIĘG LOKALNY, REGIONALNY CZY GLOBALNY?

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Katedra Zarządzania w Gospodarce40 TRZY KIERUNKI ROZWOJU PRZEDSIĘBIORSTWA DYWERSYFIKACJA BRANŻOWA EKSPANSJA GEOGRAFICZNA INTEGRACJA PIONOWA

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Katedra Zarządzania w Gospodarce41 STRATEGIE KONKURENCJI

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Katedra Zarządzania w Gospodarce42 MODEL PORTERA KONCENTRACJA NA KOSZTACH DYFERENCJACJA STRATEGIA KONCENTRACJI

© Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Koncentracja na kosztach Koncentracja na jakości 0 Wybór przewagi konkurencyjnej A C D E FG H B © Katedra Zarządzania w Gospodarce SGH Maria Romanowska