Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski www.dietaPro.pl.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Regionalna Sieć Szerokopasmowa Województwa Podlaskiego „ INTERNET BLIŻEJ WSZYSTKICH Departament Społeczeństwa Informacyjnego Urząd Marszałkowski Województwa.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Plan Czym się zajmiemy: 1.Bilans przepływów międzygałęziowych 2.Model Leontiefa.
Efektywne zarządzanie szpitalem Jan Butkiewicz Zastępca Dyrektora Pionu Ochrony Zdrowia d/s Sprzedaży Warszawa, 27 październik 2010.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Przewodnik po raportach rozliczeniowych w Condico Clearing Station (Rynek finansowy)
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Leczenie otyłości i nadwagi metodą Balonu Żołądkowego BIB System A. Sawińska A. Wojciechowska Z. Kowalczyk Łódź, sierpień 2007 Pulsmed Bariatric Clinic,
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Rozliczanie kosztów działalności pomocniczej
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
1 System teleopieki. Rozmowa z lekarzem W wielu przypadkach nie ma konieczności osobistej wizyty w przychodni a rozmowa online z lekarzem pozwala uspokoić.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Założenia dla poddziałania Efektywność energetyczna - mechanizm ZIT - wsparcie dotacyjne w ramach RPO WP Regionalny Program Operacyjny.
Motywy i bariery ekspansji zagranicznej polskich przedsiębiorstw Rafał Tuziak, Instytut Rynków i Konkurencji SGH.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Autor: Kierunek: Promotor: Wykorzystanie GIS do wyznaczenia tras bezpiecznego przewozu transportu przez miasto Małgorzata Kość geodezja i kartografia dr.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Porównywarki cen leków w Polsce i na świecie. Porównywarki w Polsce.
Ośrodek Usług Pedagogicznych i Socjalnych Związek Nauczycielstwa Polskiego- Filia Gdańsk Robert Niedźwiedź Gdańsk 2012/2013 rok.
stanów fizjologicznych.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Definiowanie i planowanie zadań typu P 1.  Planowanie zadań typu P  Zadania typu P to zadania unikalne służące zwykle dokonaniu jednorazowej, konkretnej.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
CZYM JEST BMI ?.
Finansowanie zadań oświatowych
Zapisy na dyżur wakacyjny do oddziałów przedszkolnych
Zapis prezentacji:

Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski

Konstruowanie jadłospisów dostosowanych do indywidualnych wymagań żywieniowych i stanu zdrowia Analiza i ocena sposobu żywienia (na podstawie dowolnej liczby wywiadów żywieniowych) Na poziomie jednostki lub grupy Na dowolną liczbę dni i u dowolnej liczby osób DietaPro

Wyliczenie i analiza wartości odżywczej każdego pojedynczego wywiadu 24- godzinnego Wyliczenie i analiza wartości odżywczej średniej z dowolnej liczby wprowadzonych wywiadów Monitorowanie na bieżąco, w trakcie komponowania jadłospisu, zmieniającej się wartości odżywczej diety Wyliczenie i analiza wartości odżywczej średniej z dowolnej liczby wprowadzonych jadłospisów Porównanie zawartości składników odżywczych z wartościami referencyjnymi (stosownie do wieku, płci, stanu odżywienia, stanu fizjologicznego, stanu zdrowia, aktywności fizycznej)) jadłospisy sposób żywienia

6

7

DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 1. Wyliczenie całkowitego dobowego zapotrzebowania energetycznego: PPM: Płeć, wiek, masa ciała, wysokość ciała. Stan fizjologiczny (ciąża, karmienie) Poziom aktywności fizycznej - wybór jednego z 7-miu poziomów 2. Podanie informacji o stanie odżywienia pacjenta (wskaźnik BMI, zakres optymalnej dla zdrowia masy ciała) DietaPro

DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 3. Wskazanie/zasugerowanie udziału składników energiodajnych w realizacji dobowego zapotrzebowania energetycznego: Zakresy % udziału białka, tłuszczu, węglowodanów stosownie do zaleceń WHO Zakresy ilości gram białka, tłuszczu, węglowodanów wyliczone na podstawie zaleceń WHO DietaPro

DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 4. Możliwość modyfikacji wartości energetycznej diety dobowej stosownie do celu interwencji dietetycznej i stanu odżywienia pacjenta:  Pacjent otyły - wprowadzenie deficytu energetycznego  Pacjent z niedowagą / niedożywieniem – podniesienie wartości energetycznej diety DietaPro

DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 5. Funkcja dostosowania podaży białka roślinnego i zwierzęcego do masy ciała: - ilości gram białka jaka ma być dostarczona wraz z dietą na kg masy ciała Wyliczoną ilość gram białka w diecie dobowej program błyskawicznie przelicza na procentowy udział białka w realizacji dobowego zapotrzebowania energetycznego DietaPro

Cybernetic Modeling of Biological Systems May 2015, Kraków

DietaPro PACJENT: Mężczyzna Wiek: 61 lat Masa ciała: 82kg Wysokość ciała: 174cm Styl życia: praca siedząca, mało aktywny fizycznie, wolny czas spędza przed telewizorem, nałogów brak Diagnoza: przewlekła choroba nerek IV st.(GFR=23)

DietaPro ZALECENIA DIETETYCZNE: dieta niskobiałkowa (0,6g/kg masy ciała) normoenergetyczna niskosodowa kontrolowany poziom potasu kontrolowany poziom fosforu cholesterol max. 200mg tłuszcze ogółem 25-30% zapotrzebowania energ. błonnik pokarmowy 20-30g/dobę

KALKULATOR BIAŁKA

9

KALKULATOR WĘGLOWODANÓW 9

9

DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 6. Zaprogramowanie podaży białka, tłuszczu, węglowodanów w diecie dobowej poprzez: - sprecyzowanie procentowego udziału każdego ze składników energiodajnych w realizacji dobowego zapotrzebowania energetycznego - sprecyzowanie ilości gram każdego ze składników energiodajnych w realizacji dobowego zapotrzebowania energetycznego DietaPro

DANE OSOBOWE DANE OSOBOWE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 7. Poziomy analizy zawartości węglowodanów w diecie: -Węglowodany ogółem (gramy i procenty) -Węglowodany przyswajalne (gramy i procenty) 8. Analiza zwartości błonnika w diecie (gramy) DietaPro

WYBRANE WARTOŚCI REFERENCYJNE (NORMY) WIDOCZNE W TRAKCIE UKŁADANIA JADŁOSPISU

WYBRANE WARTOŚCI REFERENCYJNE (NORMY) WIDOCZNE W TRAKCIE ANALIZY SPOSOBU ŻYWIENIA

WYWIAD ŻYWIENIOWY WYWIAD ŻYWIENIOWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 1. Wprowadzanie produktów spożywczych i potraw celem analizy sposobu żywienia lub konstruowania jadłospisu: - Wpisując nazwę produktu lub potrawy - Wpisując kod produktu lub potrawy - Szukając poprzez kontekst (fragment nazwy produktu lub potrawy) DietaPro

WYWIAD ŻYWIENIOWY WYWIAD ŻYWIENIOWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 2. Możliwość wpisywania gramatury produktów i potraw dla: - Produktu rynkowego Waga wraz z częściami niejadalnymi np. ogryzek, pestka, skórka - Produktu jadalnego Waga po odjęciu części niejadalnych DietaPro

OPIS JADŁOSPISU

WYWIAD ŻYWIENIOWY WYWIAD ŻYWIENIOWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 3. Uwzględnienie suplementacji diety – składniki zawarte w suplementach nie są sumowane ze składnikami pochodzenia naturalnego (z produktów spożywczych) - pokazywane są w osobnym oknie 4. Kontrola stopniu realizacji normy (% realizacji normy) DietaPro

11

WYWIAD ŻYWIENIOWY WYWIAD ŻYWIENIOWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 5. Możliwość śledzenia wartości odżywczej diety na bieżąco tj. w trakcie wpisywania produktów i potraw obecnych w diecie – dotyczy każdego z analizowanych składników odżywczych 6. Kontrola Indeksu Glikemicznego produktów spożywczych obecnych w diecie DietaPro

WYWIAD ŻYWIENIOWY WYWIAD ŻYWIENIOWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI 7. Funkcja uszeregowania produktów spożywczych wg zawartości wybranego, dowolnego składnika odżywczego (od produktów najbogatszych w dany, obserwowany składnik do produktów w których jego zawartość o najniższa) – dzięki temu:  Łatwość modyfikacji jadłospisu celem optymalizacji wartości odżywczej, indywidualnej reakcji na dany produkt i preferencji smakowych  Dostosowanie wartości odżywczej diety do wartości referencyjnych (RDA, AI)  Eliminacja błędów żywieniowych (niedoborów, nadmiarów składników odżywczych) DietaPro

PRZYGOTOWANIE JADŁOSPISU DO WYDRUKU Z OPISEM

ANALIZA ANALIZA ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro 1. Przedstawienie wartości odżywczej i energetycznej diety wraz z podaniem wartości referencyjnych (RDA, AI): Analiza jednodniowego wywiadu żywieniowego lub jadłospisu - Wszystkie posiłki - Wybrane posiłki (np. analiza śniadania) Analiza średniej z dowolnej liczby wywiadów żywieniowych lub jadłospisów - Wszystkie posiłki - Wybrane posiłki (np. analiza śniadań)

8

13

WYDRUK ANALIZY WARTOŚCI ODŻYWCZEJ SKOMPONOWANEGO WZORCOWEGO JADŁOSPISU

DietaPro

ANALIZA ANALIZA ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro 2. Kontrola procentowego udziału poszczególnych posiłków w realizacji dobowego zapotrzebowania energetycznego 3. Funkcja podglądu wartości odżywczej diety i porównania z wartościami referencyjnymi na poziomie indywidualnym:  Modyfikacja  Wydruk  Transport do Excella  Opracowanie stytystyczne

ANALIZA ANALIZA ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro 4. Trójopcjonalna możliwość analizy ilości makro- i mikro- składników dostarczanych do organizmu: Analiza wartości odżywczej i energetycznej wyłącznie z produktów spożywczych (diety) Analiza wartości odżywczej i energetycznej, której źródłem są wyłącznie suplementy diety Analiza wartości odżywczej i energetycznej łącznie tj. dieta + suplementy

OPIS BADAŃ OPIS BADAŃ ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro 1. Wybór jednej z dwóch dostępnych wersji językowych w których program funkcjonuje: Wersja polskojęzyczna Wersja anglojęzyczna 2. Ustalenie parametrów obserwacji/badania

POTRAWY POTRAWY ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro 1. Możliwość konstruowania potraw wg własnej receptury (wartość energetyczna i odżywcza przeliczane na 100g gotowej potrawy)  Transport do bazy własnej Powiększanie bazy produktów i potraw 2. Możliwość edycji i modyfikacja potraw obecnych w bazie (dopisywanie, usuwanie lub zmiana gramatury produktów/składników potraw)

WYSIŁEK / KALORIE WYSIŁEK / KALORIE ZADANIA – FUNKCJE – MOŻLIWOŚCI DietaPro

PODSUMOWANIE Dokładna analiza sposobu żywienia - szybkie wykrycie błędów żywieniowych i ich eliminacja Istotne skrócenie czasu potrzebnego do skomponowania zbilansowanych jadłospisów Komputerowy program żywieniowy DietaPro to narzędzie pomocne w pracy lekarza/dietetyka.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ