Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r.Strategia Doliny.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r.Strategia Doliny."— Zapis prezentacji:

1 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r.Strategia Doliny Ekologicznej Żywności na Lubelszczyźnie Dr inż. Barbara Szymoniuk

2 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Dlaczego Dolina na Wyżynie Lubelskiej? Słowo Dolina w nazwie Dolina Ekologicznej Żywności nie oznacza ukształtowania powierzchni, ale tzw. klaster gospodarczy - nowoczesną formę współpracy gospodarczej, skoncentrowanej na lokalnym terytorium. Przykład: Krzemowa Dolina w Kaliforni

3 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. 3 Jak odróżnić klastry od sieci lub skupisk firm? Firmy lub gospodarstwa są położone na pobliskim terytorium, a ich właściciele zazwyczaj się znają Firmy lub gospodarstwa są położone na pobliskim terytorium, a ich właściciele zazwyczaj się znają firmy działają w tej samej lub w powiązanych branżach firmy działają w tej samej lub w powiązanych branżach uczestnicy współpracują lub konkurują ze sobą uczestnicy współpracują lub konkurują ze sobą uczestnicy współpracują z firmami świadczącymi usługi biznesowe oraz z ośrodkami badawczo-rozwojowymi lub naukowymi uczestnicy współpracują z firmami świadczącymi usługi biznesowe oraz z ośrodkami badawczo-rozwojowymi lub naukowymi wytwarza się tożsamość klastra, czyli wszyscy uczestnicy są świadomi, że działają w klastrze, często tworzą wspólną markę handlową (mają wspólne logo) wytwarza się tożsamość klastra, czyli wszyscy uczestnicy są świadomi, że działają w klastrze, często tworzą wspólną markę handlową (mają wspólne logo)

4 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Dlaczego żywność ekologiczna? Światowy rynek ekologicznej żywności cechuje dynamiczny wzrost, który warto wykorzystać. Również w Polsce istnieje ogromny potencjał rozwoju tego rynku.

5 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r.

6 Co to jest żywność ekologiczna? Żywność ekologiczna to smaczne, pełnowartościowe produkty przetwarzane i przechowywane wyłącznie w naturalny sposób. Są produkowane na bazie zbóż, warzyw, owoców, ziół, jaj, mięsa, mleka, miodu i innych surowców pochodzących z gospodarstw stosujących naturalne metody wytwarzania, w tym nawożenia i ochrony roślin.

7 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Żywność ekologiczna… Jest pełnowartościowa, o zbilansowanej zawartości składników pokarmowych; długo zachowuje świeżość Jest pełnowartościowa, o zbilansowanej zawartości składników pokarmowych; długo zachowuje świeżość Nie zawiera szkodliwych dodatków chemii spożywczej (konserwantów, spulchniaczy, barwników) ani zanieczyszczeń chemicznych Nie zawiera szkodliwych dodatków chemii spożywczej (konserwantów, spulchniaczy, barwników) ani zanieczyszczeń chemicznych Nie pochodzi z upraw modyfikowanych genetycznie Nie pochodzi z upraw modyfikowanych genetycznie Mimo wyższej ceny stanowi najtańszy i najskuteczniejszy sposób profilaktyki zdrowotnej. Jest korzystna dla zdrowia, ponieważ jest wolna od środków chemicznych, będących przyczyną wielu chorób: gastrycznych, nowotworowych oraz alergii. Mimo wyższej ceny stanowi najtańszy i najskuteczniejszy sposób profilaktyki zdrowotnej. Jest korzystna dla zdrowia, ponieważ jest wolna od środków chemicznych, będących przyczyną wielu chorób: gastrycznych, nowotworowych oraz alergii.

8 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Produkty zapakowane powinny być specjalnie oznakowane: obowiązkowo nazwą lub numerem upoważnienia jednostki certyfikującej, napisem PL – rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE oraz ewentualnie logo produktów ekologicznych wytworzonych w Unii Europejskiej Sprzedawcy produktów ekologicznych sprzedawanych luzem (sklepy detaliczne, rolnicy) powinni legitymować się aktualnym certyfikatem

9 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Kategorie ekożywności Ekologiczne produkty rolne (zboża i inne surowce roślinne), mąki, kasze Ekologiczne produkty rolne (zboża i inne surowce roślinne), mąki, kasze Owoce i warzywa (surowe, mrożone, suszone, liofilizowane) oraz ich przetwory Owoce i warzywa (surowe, mrożone, suszone, liofilizowane) oraz ich przetwory Zioła, przyprawy, używki (kawy, herbaty) Zioła, przyprawy, używki (kawy, herbaty) Produkty korzenne, bakalie, miody Produkty korzenne, bakalie, miody Mięso i wędliny, ryby, nabiał i jaja Mięso i wędliny, ryby, nabiał i jaja Pieczywo, wyroby cukiernicze Pieczywo, wyroby cukiernicze Napoje, wina, nalewki, piwo Napoje, wina, nalewki, piwo

10 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Korzyści z popularyzacji rolnictwa ekologicznego Przyjazna środowisku produkcja rolna Przyjazna środowisku produkcja rolna Oferta żywności o wysokich walorach odżywczych, smakowych i zdrowotnych dla własnego społeczeństwa i na eksport Oferta żywności o wysokich walorach odżywczych, smakowych i zdrowotnych dla własnego społeczeństwa i na eksport Podnoszenie atrakcyjności turystycznej i biznesowej regionu Podnoszenie atrakcyjności turystycznej i biznesowej regionu Zwiększone dopłaty unijne dla rolników (uwaga - niebezpieczeństwo nieracjonalnych upraw np. trawy, orzecha włoskiego, nastawionych wyłącznie na pozyskiwanie dopłat!!!) Zwiększone dopłaty unijne dla rolników (uwaga - niebezpieczeństwo nieracjonalnych upraw np. trawy, orzecha włoskiego, nastawionych wyłącznie na pozyskiwanie dopłat!!!)

11 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Podstawowe informacje o projekcie Tytuł projektu: Strategia Doliny Ekologicznej Żywności Tytuł projektu: Strategia Doliny Ekologicznej Żywności Numer projektu: Z/2.06/II/2.6/17/04 Numer projektu: Z/2.06/II/2.6/17/04 Okres realizacji: styczeń 2005 – czerwiec 2006 (18 miesięcy) Okres realizacji: styczeń 2005 – czerwiec 2006 (18 miesięcy) Finansowanie: Europejski Fundusz Społeczny (EFS) w 75%, krajowe środki publiczne w 25% Finansowanie: Europejski Fundusz Społeczny (EFS) w 75%, krajowe środki publiczne w 25% Program: Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego (ZPORR), Priorytet 2. Wzmocnienie zasobów ludzkich w regionach, Działanie 2.6. Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy Program: Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego (ZPORR), Priorytet 2. Wzmocnienie zasobów ludzkich w regionach, Działanie 2.6. Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy Koordynacja: Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości Koordynacja: Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie

12 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Strategia Doliny Ekologicznej Żywności jest projektem pilotażowym Regionalnej Strategii Innowacji województwa lubelskiego (współtworzonej głównie przez Urząd Marszałkowski i Politechnikę Lubelską) koordynowanym przez WSPA. Strategia Doliny Ekologicznej Żywności jest projektem pilotażowym Regionalnej Strategii Innowacji województwa lubelskiego (współtworzonej głównie przez Urząd Marszałkowski i Politechnikę Lubelską) koordynowanym przez WSPA. Obecnie jako eksperci projektu współpracują naukowcy z 4 szkół wyższych Lublina: Obecnie jako eksperci projektu współpracują naukowcy z 4 szkół wyższych Lublina: Politechniki Lubelskiej, Akademii Rolniczej (in spe Uniwersytetu Przyrodniczego), Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji oraz Akademii Medycznej. Zainteresowane są także: UMCS i KUL. Dolina Ekologicznej Żywności wpisana jest w Regionalną Strategię Innowacji, Strategię Rozwoju Województwa Lubelskiego i Narodowy Plan Rozwoju. Dolina Ekologicznej Żywności wpisana jest w Regionalną Strategię Innowacji, Strategię Rozwoju Województwa Lubelskiego i Narodowy Plan Rozwoju. O projekcie…

13 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Innowacje w DEŻ Nowa forma organizacji biznesu, oparta na konkurencji i współpracy (klaster gospodarczy) Nowa forma organizacji biznesu, oparta na konkurencji i współpracy (klaster gospodarczy) Podwyższenie norm produkcyjnych Podwyższenie norm produkcyjnych Nowe technologie: produkcji rolnej i przetwórstwa, produkcji opakowań itp.; dla rolników – całkowita rewolucja w dotychczasowym gospodarowaniu (z 2-3 letnim okresem przestawiania) Nowe technologie: produkcji rolnej i przetwórstwa, produkcji opakowań itp.; dla rolników – całkowita rewolucja w dotychczasowym gospodarowaniu (z 2-3 letnim okresem przestawiania) Nowe instrumenty i metody marketingu Nowe instrumenty i metody marketingu Nowe rynki (kreowanie popytu) Nowe rynki (kreowanie popytu)

14 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Założenia odgórne Dolina Ekologicznej Żywności to pomysł na rozwój Ściany Wschodniej Polski (województw: warmińsko –mazurskiego, lubelskiego, podlaskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego). Dolina Ekologicznej Żywności to pomysł na rozwój Ściany Wschodniej Polski (województw: warmińsko –mazurskiego, lubelskiego, podlaskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego). Ekologiczna żywność ma być sztandarowym produktem tych regionów, promowanym i sprzedawanym na terenie Polski, Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych. Ekologiczna żywność ma być sztandarowym produktem tych regionów, promowanym i sprzedawanym na terenie Polski, Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych.

15 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Narodowa Strategia Rozwoju Regionalnego (wersja z grudnia 2005 r.) Cel kierunkowy 2: Większa spójność społeczna, gospodarcza i społeczna: Priorytet 2.5: Poszerzenie perspektyw rozwoju gospodarczego województw Wschodniej Polski: Priorytet 2.5: Poszerzenie perspektyw rozwoju gospodarczego województw Wschodniej Polski: Kierunek działań : Rozwój specjalistycznej produkcji rolniczej Kierunek działań : Rozwój specjalistycznej produkcji rolniczej Kierunek działań 2.5.4: Wsparcie budowy doliny lotniczej z zaawansowanymi technologicznie ośrodkami rozwoju przemysłu lotniczego Kierunek działań 2.5.4: Wsparcie budowy doliny lotniczej z zaawansowanymi technologicznie ośrodkami rozwoju przemysłu lotniczego

16 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Kierunek działań : Rozwój specjalistycznej produkcji rolniczej Obszar docelowy: warmińsko- mazurskie, podlaskie, lubelskie, świętokrzyskie, podkarpackie

17 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Europejska przestrzeń B+R 100 CENTRES OF EXCELLENCE 26CENTERS OF ADVANCED TECHNOLOGY 12TECHNOLOGYPARKS Dolina Ekologicznej Żywności

18 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Cele projektu Stworzenie strategii Doliny Ekologicznej Żywności Stworzenie strategii Doliny Ekologicznej Żywności Stworzenie bazy dla kolejnych projektów, wprowadzających w życie ideę Doliny Ekologicznej Żywności Stworzenie bazy dla kolejnych projektów, wprowadzających w życie ideę Doliny Ekologicznej Żywności Propagowanie rozwoju regionu w oparciu o produkcję ekologicznej żywności, przedsiębiorczość i postęp w rolnictwie ekologicznym Propagowanie rozwoju regionu w oparciu o produkcję ekologicznej żywności, przedsiębiorczość i postęp w rolnictwie ekologicznym Stworzenie znaku dla produktów ekologicznych z województwa lubelskiego oraz systemu identyfikacji DEŻ Stworzenie znaku dla produktów ekologicznych z województwa lubelskiego oraz systemu identyfikacji DEŻ Upowszechnianie idei zdrowego żywienia Upowszechnianie idei zdrowego żywienia

19 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Cel funkcjonowania DEŻ Celem DEŻ będzie zarówno zwiększanie podaży żywności ekologicznej, jak i pobudzanie popytu regionalnego, krajowego i zagranicznego.

20 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Główne założenia strategii DEŻ - struktura funkcjonalna Doliny DEŻ jako klaster (regionalna sieć współpracy) Lubelskie Stowarzyszenie np. EkoLubelszczyzna (byt prawny – rdzeń klastra) Biuro DEŻ (Jednostka Koordynująca, punkt konsultacyjny)

21 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Procesy rozwoju sieci DEŻ procesy rozwoju popytu na ekologiczną żywność procesy wsparcia dla rozwoju rynku ekologicznej żywności procesy rozwoju podaży ekologicznej żywności Budowanie świadomości ekologicznej Rozwój sprzedaży ekologicznej żywności Promocja produktów ekologicznych Rozwój kultury ekologicznej Polityka rozwoju regionalnego Wspomaganie rozwoju ekogospodarstw Rozwój oferty ekologicznej Inicjowanie produkcji ekologicznej Rozwój ekobiznesu

22 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Główne założenia strategii DEŻ - czynniki przewagi konkurencyjnej lokalizacji Kontekst strategii i rywalizacji firm w obszarze DEŻ Naśladownictwo, transfer wiedzy i doświadczenia Nasilona konkurencja Wzajemne dyscyplinowanie Solidarność branżowa Wspólny marketing Warunki czynników produkcji ekologicznej żywności Potencjał i jakość zasobów ludzkich i naturalnych Baza naukowo-techniczna i jej bliskość Proekologiczna aktywność administracji terenowej Zbieżność projektu DEŻ z polityką regionalną Warunki popytu na ekologiczną żywność Promocja ekologicznej żywności Wymagający i uczący się klient Uczciwa oferta i transakcja Innowacje produktowe Sektory pokrewne i wspomagające rynek ekologicznej żywności Doradztwo i szkolenia dla gospodarstw ekologicznych Badania i kształcenie kadr dla eko-biznesu Rozwój agroturystyki i imprez środowiskowych Lobbing na rzecz rozwoju Doliny

23 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Współpraca w ramach DEŻ to... Udział w tworzeniu oferty klastra: produkcja rolna, przetwarzanie, Udział w tworzeniu oferty klastra: produkcja rolna, przetwarzanie, wspólna promocja, baza informacyjna, portal internetowy, udział w targach i misjach gospodarczych, oragnizowanie kiermaszy ekożywności i innych produktów ekologicznych, wspólna promocja, baza informacyjna, portal internetowy, udział w targach i misjach gospodarczych, oragnizowanie kiermaszy ekożywności i innych produktów ekologicznych, lobbing, np. przeciwko uprawom roślin modyfikowanych genetycznie, lobbing, np. przeciwko uprawom roślin modyfikowanych genetycznie, organizowanie szkoleń, seminariów i konferencji, organizowanie szkoleń, seminariów i konferencji, wydawanie wspólnych publikacji, wydawanie wspólnych publikacji, starania o europejskie środki pomocowe, starania o europejskie środki pomocowe, wspólne prowadzenie badań i projektów innowacyjnych. wspólne prowadzenie badań i projektów innowacyjnych.

24 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Kto może współpracować w ramach Doliny Ekologicznej Żywności? Rolnicy i grupy producentów rolnych – dostawcy ekologicznych produktów rolnych Rolnicy i grupy producentów rolnych – dostawcy ekologicznych produktów rolnych Dostawcy przetworzonych produktów ekologicznych, wytwarzający je we własnym zakresie lub zlecające produkcję Dostawcy przetworzonych produktów ekologicznych, wytwarzający je we własnym zakresie lub zlecające produkcję Zakłady produkcyjne wytwarzające produkty ekologiczne oraz produkty komplementarne, np. opakowania (wyłącznie lub alternatywnie wobec konwencjonalnych) Zakłady produkcyjne wytwarzające produkty ekologiczne oraz produkty komplementarne, np. opakowania (wyłącznie lub alternatywnie wobec konwencjonalnych) Firmy zajmujące się sprzedażą i marketingiem żywności ekologicznej, w tym sieci sprzedaży i rynek hurtowy Firmy zajmujące się sprzedażą i marketingiem żywności ekologicznej, w tym sieci sprzedaży i rynek hurtowy Gospodarstwa eko-agroturystyczne Gospodarstwa eko-agroturystyczne Dostawcy usług certyfikacyjnych i badawczych Dostawcy usług certyfikacyjnych i badawczych

25 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Kto może współpracować w ramach Doliny Ekologicznej Żywności? c.d. Regionalne i lokalne władze samorządowe Regionalne i lokalne władze samorządowe Organizacje i instytucje działające na rzecz rozwoju wsi, w°tym ODR-y i lokalne klastry gospodarcze Organizacje i instytucje działające na rzecz rozwoju wsi, w°tym ODR-y i lokalne klastry gospodarcze Organizacje ekologiczne, organizacje popularyzujące prowadzenie zdrowego trybu życia i odżywiania się Organizacje ekologiczne, organizacje popularyzujące prowadzenie zdrowego trybu życia i odżywiania się Przedszkola, szkoły wszystkich szczebli i instytuty naukowo- badawcze Przedszkola, szkoły wszystkich szczebli i instytuty naukowo- badawcze Media, zajmujące się tematyką ekologiczną, zdrowotną, rolniczą, rozwoju regionalnego Media, zajmujące się tematyką ekologiczną, zdrowotną, rolniczą, rozwoju regionalnego Społeczność Lubelszczyzny zainteresowana prowadzeniem zdrowego trybu życia, środowiska lekarskie, nauczyciele Społeczność Lubelszczyzny zainteresowana prowadzeniem zdrowego trybu życia, środowiska lekarskie, nauczyciele

26 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Struktury ponadregionalne – potencjalni partnerzy DEŻ Polskie Towarzystwo Rolników Ekologicznych Polskie Towarzystwo Rolników Ekologicznych Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND Polski Klub Ekologiczny Polski Klub Ekologiczny Koalicja na rzecz Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego Koalicja na rzecz Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego Sieć Ośrodków Doradztwa Rolniczego z centrum koordynującym ekodoradztwa w Brwinowie k/Radomia Sieć Ośrodków Doradztwa Rolniczego z centrum koordynującym ekodoradztwa w Brwinowie k/Radomia EkoConnect - Międzynarodowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego Środkowej i Wschodniej Europy EkoConnect - Międzynarodowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego Środkowej i Wschodniej Europy krajowe stowarzyszenie producentów ekologicznych (obecnie tworzone) krajowe stowarzyszenie producentów ekologicznych (obecnie tworzone)

27 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Inne programy i struktury regionalne - przykłady Małopolski Program Rozwoju Rynku Żywności Ekologicznej (uruchomiony jesienią 2005 r.) Małopolski Program Rozwoju Rynku Żywności Ekologicznej (uruchomiony jesienią 2005 r.) Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego – zrzeszenie 5 stowarzyszeń z województwa podkarpackiego Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego – zrzeszenie 5 stowarzyszeń z województwa podkarpackiego Małopolska i Podkarpacie mają więcej ekogospodarstw (1177 i 885), niż Lubelszczyzna (773). Źródło:

28 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Podkarpackie na międzynarodowych targach ekologicznych BioFach`2006 w Norymberdze

29 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Dane teleadresowe Biuro projektu: Biuro projektu: Sekretariat Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie, ul. Bursaki 12 Infolinia: Infolinia: Internet: Internet:

30 System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. Dziękuję za uwagę! Dziękuję za uwagę!


Pobierz ppt "System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r. System wspierania gron przedsiębiorczości, Rzeszów, 23 marca 2006 r.Strategia Doliny."

Podobne prezentacje


Reklamy Google