Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, 16.11- 17.11.2006 Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, 16.11- 17.11.2006 Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności."— Zapis prezentacji:

1 Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności

2 Założenia programu edukacyjnego Andrzej Gantner dyrektor generalny Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” Warszawa,

3 Edukacja młodzieży Programy edukacyjne skierowane do młodzieży powinny: kształtować prozdrowotne nawyki, dotyczące stylu życia i sposobu odżywiania. zachęcać do aktywności fizycznej (zarówno w ramach zajęć szkolnych, jak i rekreacji) dostarczać aktualnej wiedzy z zakresu sposobu odżywiania, kładąc szczególny nacisk na zróżnicowanie i zbilansowanie diety zarówno pod względem energetycznym jak i odżywczym. ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE

4 Odpowiedzialność indywidualna i wolność wyboru Młodzież szkolna powinna mieć zapewniony dostęp do zróżnicowanych pod względem odżywczym produktów, takich jak np. owoce, warzywa, produkty mleczne, soki, wody. Niezbędne jest rozszerzenie dotychczasowego asortymentu sklepików szkolnych. Decyzje konsumenckie młodzieży powinny być oparte przede wszystkim na świadomym wyborze i odpowiedzialności indywidualnej opartej na rzetelnej wiedzy. ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE

5 Celem programu "Trzymaj formę!" jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki. ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE

6 Program realizowany jest metodą projektu Autorami projektu powinni być przede wszystkim uczniowie przy merytorycznym wsparciu nauczycieli i zaangażowaniu środowisk lokalnych tj. rodziców i samorządów Realizacja projektów powinna odbywać się podczas zajęć pozalekcyjnych lub w ramach ścieżki międzyprzedmiotowej (do 25 godzin) Szkoła powinna powołać Zespół Monitorujący, składający się z trzech przedstawicieli rodziców i dwóch przedstawicieli samorządu szkolnego. Zespół jest organem akceptującym i monitorującym realizację projektu w szkole.

7 rozwijać zainteresowania uczniów i poszerzać ich wiedzę o świecie wykraczać poza podstawę programową i programy nauczania szkoły służyć promocji codziennej aktywności fizycznej uczyć prawidłowego, czyli zróżnicowanego i zbilansowanego sposobu odżywiania się uczyć odpowiedzialności indywidualnej za zdrowie i zasad wolnego wyboru. ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE Projekty powinny:

8 Poradnik dla nauczycieli + przykładowe scenariusze zajęć Broszurę dla uczniów Plakat z piramidą żywienia (z uwzględnioną aktywnością fizyczną) Poradnik dobrych praktyk w zakresie higieny i bezpieczeństwa żywności w sklepikach szkolnych Poradnik dotyczący zasad żywienia w stołówkach szkolnych i rozszerzenia asortymentu produktów żywnościowych w sklepikach szkolnych Każda szkoła biorąca udział w projekcie otrzymuje: ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE

9 Dodatkowe materiały i informacje na: ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE

10 Kompendium wiedzy on line Informacje podane w przystępnej formie Unikatowy kalkulator ZBILANSUJ SIĘ Forum dyskusyjne Porady

11 ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE Zapoznanie uczniów z zasadami prawidłowego żywienia. Scenariusz 1: Czy wiesz co jesz Scenariusz 2: Czy masz wpływ na to co jesz Uświadomienie uczniom potrzeby aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie. Scenariusz 3: Oceń swoją wydolność i sprawność fizyczną Nauczenie uczniów podstawowych zasad dopasowania sposobu odżywiania do stylu życia (zbilansowana energetycznie dieta). Scenariusz 4: Zbilansuj się – Planujemy menu na klasową imprezę Wdrożenie zasady odpowiedzialności indywidualnej za własne zdrowie i świadomego wyboru Scenariusz 5: Czy wiesz co kupujesz Przykładowa struktura projektu

12 ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE Scenariusz nr 1 Czy wiesz co jesz?

13 ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE Scenariusz nr 1 Czy wiesz co jesz?

14 ZAŁOŻENIA PODSTAWOWE Dodatkowe warunki niezbędne do realizacji programu: 1.Niezbędne jest szkolenie koordynatorów programu na wszsytkich poziomach oraz nauczycieli, którzy będą realizować program 2. Wskazane jest uzyskanie poparcia środowisk lokalnych tj. samorządy, rodzice, przedsiębiorcy tak aby wesprzeć szkoły finansowo lub produktowo w realizacji programu 3.Motywujące dla młodzieży i dla szkół jest danie możliwości prezentacji osiągnięć programu i nagrodzenia najlepszych realizacji zarówno na poziomie lokalnym jak i województw i ogólnopolskim

15 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, 16.11- 17.11.2006 Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności."

Podobne prezentacje


Reklamy Google