Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO TRZYMAJ FORMĘ! Rok szkolny 2009 / 2010.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO TRZYMAJ FORMĘ! Rok szkolny 2009 / 2010."— Zapis prezentacji:

1 ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO TRZYMAJ FORMĘ! Rok szkolny 2009 / 2010

2 CEL GŁÓWNY: Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia na zdrowie człowieka.

3 CELE SZCZEGÓŁOWE: Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety dla organizmu człowieka. Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych.

4 ADRESACI PROGRAMU: Uczniowie szkół podstawowych (V-VI) i gimnazjów (I-III) oraz ich rodzice i opiekunowie. UCZESTNICY PROGRAMU: - dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna, - pielęgniarki środowiska szkolnego, - władze wojewódzkie i lokalne oraz inni wg możliwości i potrzeb środowiskowych.

5 CZAS TRWANIA PROGRAMU: (3 lata) 2006 – 2009 I edycja – rok szkolny 2006/07 II edycja – rok szkolny 2007/08, III edycja – rok szkolny 2008/ – 2012 IV edycja – rok szkolny 2009/10 V edycja – rok szkolny 2010/11 VI edycja – rok szkolny 2011/12

6 ORGANIZATORZY PROGRAMU: - Główny Inspektorat Sanitarny, - Stowarzyszenie Polska Federacja Producentów Żywności. KOORDYNATORZY PROGRAMU: - poziom wojewódzki - Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, - poziom powiatowy - Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, - poziom szkolny – szkoły podstawowe i gimnazjalne.

7 PARTNERZY PROGRAMU: Instytut Żywności i Żywienia, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Sportu, Instytut Matki i Dziecka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Miesięcznik Lider.

8 Realizacja program Trzymaj Formę w szkołach odbywa się metodą projektu. Projekt powinien składać się z czterech etapów: -przygotowania, -planowania, -realizacji, -prezentacji. Projekt musi zakończyć się prezentacją uzyskanych rezultatów.

9 TRZYMAJ FORMĘ

10

11 Projektem edukacyjnym jako metodą nauczania nazywamy zaplanowane i koordynowane przez nauczyciela, a realizowane przez uczniów, zadanie albo cykl zadań powiązanych celem i treścią programu nauczania. Może być powiązany z realizacją programu jednego lub wielu przedmiotów, może też wykraczać poza program.

12 TREŚCI PROGRAMOWE: Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta –Piramida zdrowia – bloki produktów. –Rozkład posiłków w ciągu dnia i % dobowego zapotrzebowania na energię. –Dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży. –Rola podstawowych składników odżywczych. –Zasady zdrowego żywienia (10 zasad). –Alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej.

13 TREŚCI PROGRAMOWE cd: –Zaburzenia stanu odżywiania: - otyłość, - nadwaga, - niedobór masy ciała, - anoreksja, bulimia – pomoc specjalisty Wybrane elementy edukacji konsumenckiej: –prawa konsumenta, –znakowanie produktów żywnościowych wartością odżywczą

14 Dodatkowe informacje…

15 –Materiały edukacyjne w wersji elektronicznej, –Informacja prasowa, –Forum wymiany doświadczeń, –Prezentacje z Konferencji Szkoleniowych

16 ZALECENIA ŻYWIENIOWE Zmniejszenie spożycia żywności wysoko energetycznej o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych i cukru Obniżenie spożycia soli poniżej 5 g Zwiększenie spożycia owoców i warzyw powyżej 400g dziennie Podejmowanie umiarkowanej aktywności fizycznej przez co najmniej 1 godzinę dziennie

17 REGULARNOŚĆ POSIŁKÓW Młodzież powinna spożywać co najmniej 4 posiłki dziennie (optymalny model 5-cio posiłkowy) z zachowaniem równomiernych przerw między nimi (nie dłuższe niż 4 godziny) i prawidłowym rozkładem energii w ramach poszczególnych posiłków. 1. Śniadanie: 20-25% 2. II Śniadanie: 15-20% 3. Obiad: 35-40% 4. Podwieczorek: 5-10% 5. Kolacja 10-15%

18 REGULARNOŚĆ POSIŁKÓW Zbyt długie przerwy między posiłkami wpływają niekorzystnie na organizm, dochodzi do znacznego spadku poziomu glukozy we krwi, co wpływa na zmniejszenie wydolności fizycznej i umysłowej, obniżenie zdolności koncentracji, powoduje rozdrażnienie.

19 PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

20 Dziękuję za uwagę! Trzymaj Formę!!!


Pobierz ppt "ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO TRZYMAJ FORMĘ! Rok szkolny 2009 / 2010."

Podobne prezentacje


Reklamy Google