Sprawozdanie z wyjazdu studyjnego do Zwickau (Saksonia) w terminie od 29.08-02.09.2010 r. w ramach projektu nr WND-POKL-03.04.03-00-018/08 „Nauczyciel w przedsiębiorstwie” Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Uczestnicy wyjazdu studyjnego: Anna Dec Urszula Szymańska Weronika Domeredzka Barbara Juziuk Janusz Gałecki Józef Kamiński Kazimierz Halota Czesław Domeredzki Ryszard Szymański Zbigniew Juziuk Waldemar Gielzok - tłumacz Katarzyna Wróbel – opiekun Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Program wizyty studyjnej 29.08.2010– niedziela Wyjazd z Opola nastąpił o godzinie 10.00 w kierunku granicy z Niemcami. Obiad w ok. godziny 14-ej w Zgorzelcu. Na miejsce dotarliśmy w późnych godzinach popołudniowych. Zakwaterowanie odbyło się w bardzo miłym hotelu A-Media w Zwickau. Przy kolacji towarzyszył nam opiekun ze strony niemieckiej Izby Rzemieślniczej AHK w Zwickau, który przybliżył nam swój region. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Program wizyty studyjnej 30.08.2010 – poniedziałek Po śniadaniu udaliśmy się z wizytą do siedziby Izby Rzemieślniczej AHK w Zwickau , gdzie przedstawiono nam wykład na temat systemu kształcenia zawodowego w Niemczech, odbyla się również rozmowa na temat roli Izb w Niemczech pod kątem kształcenia zawodowego w rzemiośle. Po tym wyczerpującym spotkaniu udaliśmy się do Werdau na obiad. Po obiedzie udaliśmy się do zakładu cukierniczego należącego do mistrza rzemiosła cukierniczego, J. Backera oraz zwiedzaliśmy firme – Werdau. Firma Backera to firma rodzinna, działająca na rynku niemieckim od 1998 roku. Szeroki asortyment wypieków i ciast to wizytówka tej firmy. Zakład jest nie duży, za to bardzo przytulny. Firma Backera zaopatruje zarówno Werdau, Zwickau jak i obrzeżne miejscowości. Po wyczerpującym dniu udaliśmy się do hotelu na wspólną kolację i upragniony wypoczynek. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Izba Rzemieślnicza AHK w Zwickau Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Zakład cukierniczy J. Backera Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Program wizyty studyjnej 31.08.2010 r. - wtorek Po śniadaniu wyjechaliśmy do Wilkau – Hasslau, gdzie mieliśmy zaplanowaną wizytę w Zespole Szkół Zawodowych Rzemiosła Cukierniczego i Piekarniczego. Tam również odbyło się spotkanie informacyjne na temat kształcenia w zawodzie cukiernik i piekarz, przedstawienie oferty edukacyjnej szkoły, zwiedzanie szkoły. Po zwiedzeniu szkoły nasi cukiernicy zabrali się do pracy i zaczęli wypiekać polski chleb oraz drożdżówki. Uczniowie niemieccy odbywający w tym czasie praktyki byli zachwyceni jak sprawnie idzie to polskiej ekipie. Po upieczeniu ciast i chleba wszyscy zabrali się do degustacji. Wymiana doświadczeń nastąpiła i wszyscy byli zadowoleni. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Zespół Szkół Zawodowych Rzemiosła Cukierniczego i Piekarniczego w Wilkau – Hasslau Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Pracownie do nauki praktycznej Zespołu Szkół Zawodowych Rzemiosła Cukierniczego i Piekarniczego w Wilkau – Hasslau Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Program wizyty studyjnej 01.09.2010 , środa Środowy poranek po zjedzonym obfitym śniadanku rozpoczął się wyjazdem do Meerane i zwiedzaniem zakładu cukierniczo – piekarniczego CBM Backhaus & CoKG w Meerane. Jest to zakład olbrzymi, wręcz przedsiębiorstwo, które produkuje na olbrzymią skalę, zaopatruje cały region Zwickau. Produkcja jest tu raczej nastawiona na ilość a nie na jakość. Po wizycie w tym dużym zakładzie, odwiedziliśmy dla kontrastu mały zakład cukierniczy z rodzinnymi tradycjami. I to był nasz ostatni zakład tego dnia. Od godziny 17 mieliśmy czas wolny i udaliśmy się na zwiedzanie Zwickau Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
CBM Backhaus & CoKG w Meerane Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Zakład cukierniczy Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Zwickau Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”
Program wizyty studyjnej 02.09.2010, czwartek Po śniadaniu udaliśmy się w drogę powrotną do kraju z przerwą na wizytę w Szkole Mistrzów Cukiernictwa oraz Szkole Cukierniczej w Dreźnie oraz na obiad w Zgorzelcu w celu regeneracji sił w znanym już nam zajeździe. Wyjazd studyjny był bardzo intensywny. W Opolu byliśmy około godziny 17,00. Wiele zobaczyliśmy i nauczyliśmy się odnośnie zorganizowania i wyposażenia pracowni szkolnych, warsztatów pracy, systemu i kierunków kształcenia. Zaimponowała nam odwaga i determinacja miejscowych przedsiębiorców we wprowadzania rozwiązań w regionie oraz ich zaangażowanie w kształcenie przyszłej kadry oraz kształtowanie postaw przyjaznych środowisku. Zostaliśmy zaszczepieni energią do działania na rzecz własnego regionu, szkoły, środowiska. Każdy z nas coś z zaobserwowanych rozwiązań wykorzysta we własnym obszarze działania. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Uniwersytet Opolski pn. „Nauczyciel w przedsiębiorstwie ”