Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

innowacyjna wielkopolska
7. Małopolski Festiwal Smaku
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
WERSJA ROBOCZA Woda i ryby jako elementy produktu turystycznego Food tourism – rola tradycyjnych produktów lokalnych w budowaniu świadomości marki regionów.
Przepisy prawa dotyczące żywności
Małe przedsiębiorstwa wodociągowe w Polsce.
Oś 1 Działania informacyjne i promocyjne 9 listopad 2009 r.
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności
Grupy producentów rolnych
BANKI SPÓŁDZIELCZE – wyzwania wobec nowych regulacji
Kontrola/ wizytacja w miejscu projektów (ze szczególnym uwzględnieniem wizytacji projektów na etapie rozpatrywania wniosku o przyznanie pomocy). Urząd.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
NARODOWA STRATEGIA SPÓJNOŚCI dla rozwoju Polski.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata (PROW )
NARODOWA STRATEGIA SPÓJNOŚCI dla rozwoju Polski. 01Ministerstwo Rozwoju RegionalnegoWarszawa, Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka,
NARODOWA STRATEGIA SPÓJNOŚCI dla rozwoju Polski. 02Ministerstwo Rozwoju RegionalnegoWarszawa, Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, 2007.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
- Integrowana produkcja
Działania: 132 Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności 133 Działania informacyjne i promocyjne Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Prezentacja na potrzeby konferencji, współfinansowanej.
Rzeszów, 2 sierpnia 2006 r.. Tomasz Orczyk Departament Zarządzania EFS Ministerstwo Rozwoju Regionalnego Doświadczenia wdrażania Europejskiego Funduszu.
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wrocław, 9-10 grudnia 2008 r. Przedsięwzięcia z zakresu współpracy międzynarodowej i międzyregionalnej w.
NARODOWY FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ Udział Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w dofinansowywaniu działań edukacyjnych.
Polska branża spożywcza wobec globalnego kryzysu surowcowego – przetrwać czy wygrać KATOWICE, Andrzej Butra – Podsekretarz Stanu.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
POZYSKIWANIE FUNDUSZY UNIJNYCH PRZEZ MŚP
Program rozwoju targowisk na obszarach wiejskich Departament Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Wydział Wdrażania.
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Produkty regionalne i tradycyjne
Stan realizacji Programu Inicjatywy Wspólnotowej INTERREG IIIA Polska-Republika Słowacka Nowy Targ, 16 czerwca 2008 roku.
Plan Działania KSOW dla województwa lubuskiego na lata
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 Oś Leader Krzysztof Kwatera Renata Bukowska LM Consulting, Krzysztof Kwatera.
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Regulamin dotyczący realizacji działań w ramach Planu Działania.
Tradycyjne Produkty Kulinarne
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Aktywni zawodowo Aktywni zawodowo projekt realizowany na podstawie.
Rozwój turystyki a programy unijne w latach 2007 – 2013.
Ogórek osiecki Urszula Pużanowska
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
1. 2 Pilotażowy Program Leader+ Krzysztof Janiak Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA Przemyśl, 12 października 2007 r.
Organizowane przez LGD „Qwsi”.  Stowarzyszenie LGD „Qwsi” powstało w 2008 r. (rejestracja w KRS w lutym 2009 r.) w celu realizacji 4 osi priorytetowej.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Częstochowa r., Mikołów r.
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki.
Klaudia Kieljan, CDR O/Kraków
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” przyczynia się do wzrostu atrakcyjności i rozwoju gospodarczego całego obszaru poprzez aktywizację.
Zmiany w Planie działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Radziejowice, 17 czerwca 2015 r. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju.
Warszawa, 9 kwietnia 2010 Prawo Europejskie i prawo polskie, relacje Polska–UE. Polityka zrównoważonego rozwoju.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Programowanie rozwoju obszarów wiejskich / Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Kształtowanie produktu na rynku UE A.M. Zarzycka.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
LEADER I DZIAŁANIA SAMORZĄDOWE W PROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich a rozwój regionów wiejskich Janusz Rowiński Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości PROW
Systemy jakości żywności produktów regionalnych i tradycyjnych
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Papryka Przytycka i jej możliwość rejestracji jako produktu chronionego prawem unijnym

Część I Wspólnotowe systemy jakości CHNP, CHOG, GTS Zgłoszone nazwy

Polskie produkty Designation Status Type Submission Registration Fasola Wrzawska Zarejestrowany CHNP 24/09/2007 13/01/2012   Jagnięcina podhalańska Opublikowany CHOG 12/11/2010 Ser koryciński swojski 18/10/2010  10/08/2012 Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca 10/07/2008 25/10/2011 Kabanosy GTS 22/01/2007 20/10/2011 Jabłka grójeckie 01/12/2008 05/10/2011 Kołocz śląski/kołacz śląski 20/11/2008 27/07/2011 Miód drahimski 09/07/2007 16/06/2011 Karp zatorski 26/04/2007 20/05/2011 Kiełbasa jałowcowa 05/12/2006 19/04/2011 Kiełbasa myśliwska 19/03/2007 Chleb prądnicki 23/04/2008 12/03/2011 Jabłka łąckie 05/07/2007 05/11/2010 Śliwka szydłowska 23/07/2007 30/10/2010 Obwarzanek krakowski 04/02/2008 Kiełbasa lisiecka 08/03/2006 13/10/2010 Suska sechlońska 23/04/2007 09/10/2010

Polskie produkty Podkarpacki miód spadziowy Zarejestrowany CHNP 05/12/2006 07/08/2010 Miód kurpiowski CHOG 30/05/2007 13/07/2010 Fasola korczyńska 07/06/2007 Wiśnia nadwiślanka 04/01/2007 16/12/2009 Redykołka 21/01/2007 01/12/2009 Truskawka kaszubska lub Kaszëbskô malëna 19/03/2007 28/11/2009 Pierekaczewnik GTS 23/04/2007 30/06/2009 Olej rydzowy 28/12/2006 16/06/2009 Andruty kaliskie 06/03/2006 22/04/2009 Wielkopolski ser smażony 04/08/2006 21/04/2009 Rogal świętomarciński 31/08/2008 Trójniak 06/09/2005 29/07/2008 Póltorak Czwórniak Dwójniak Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich   31/05/2008 Oscypek 14/02/2008 Bryndza Podhalańska 18/02/2005 12/06/2007

Lista produktów tradycyjnych Identyfikacja produktów Zwiększenie świadomości konsumentów Przygotowanie producentów do rejestracji na poziomie UE Promocja regionu

Na listę mogą zostać wpisane produkty: Których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji; Które są wytwarzane od co najmniej 25 lat. Do końca czerwca 2012 r. zostało na nią wpisanych 976 produktów

Wsparcie wysokojakościowych produktów

Wsparcie wysokojakościowych produktów Rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) Mechanizm WPR Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych Rozporządzenie Rady (WE) Nr 3/2008

Wsparcie wysokojakościowych produktów Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności Cel działania Poprawa jakości produkcji i produktów rolnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi Zwiększenie spożycia żywności wysokiej jakości Wsparcie rolników wytwarzających żywność wysokiej jakości

Maksymalna wysokość pomocy za każdy z 5 okresów: PDO, PGI, TSG: - 3 200 zł Rolnictwo ekologiczne: - 996 zł Integrowana Produkcja: 2 750 zł jednakże koszt składki + wprowadzenie systemu nie więcej niż 750 zł.

Działania informacyjne i promocyjne Wspieranie grup producentów w działalności informacyjnej i promocyjnej na rzecz produktów wytwarzanych w ramach systemów jakości żywności

Pomoc: Refundacja 70% kosztów kwalifikowanych poniesionych w okresie po dniu zawarcia umowy - do dnia zakończenia realizacji operacji określonego w umowie,

Zmiany w polityce jakości żywności

Zmiany w polityce jakości żywności Pakiet jakościowy: Normy handlowe Zmiany w systemie PDO,PGI,TSG Zmiany z TSG Podział na akty delegowane i implementowane Produkt górski Produkt z mojej farmy

Zmiany w pozostałych działaniach Mechanizm WPR Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych Rozporządzenie Rady (WE) Nr 3/2008; Rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW)

Przykłady chronionych produktów Chroniona Nazwa Pochodzenia Chronione Oznaczenie Geograficzne

„Peperone di Pontecorvo” (ChNP) – IT Pierwsze wzmianki z 1830 r. Data rejestracji: 13.11.2010 r. Opis: owoc cały, o przekroju trójpłatkowym barwa: czerwona, dopuszczalne są zielone pasma pokrywające nie więcej niż 40 % powierzchni kształt: cylindryczno-stożkowy wydłużony kaliber: waga jagody: powyżej 150 g w przypadku klasy extra; od 100 do 150 g w przypadku klasy I długość jagody: powyżej 18 cm w przypadku klasy extra, od 14 cm do 18 cm w przypadku klasy I miąższ: delikatny skórka: delikatniejsza niż w przypadku innych produktów z tej samej klasy towarowej smak: łagodny

„Peperone di Pontecorvo” (ChNP) Wszystkie etapy produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym – od produkcji nasion Specyfika produktu: wyraźny smak i lekkostrawność, dzięki cienkiej skórce Związek między specyfiką obszaru geograficznego a jakości produktu:

„Peperone di Pontecorvo” (ChNP) Czynniki naturalne (glebowo -klimatyczne) Czynniki ludzkie wyodrębnienie lokalnego ekotypu (populacja miejscowa - podobnie jak fasola korczyńska). żyzne gleby bogate w składniki odżywcze Selekcjonowanie owoców na nasiona (m.in. w kierunku delikatności skórki) i produkcja młodych roślin w rozsadnikach Wysoka wilgotność – optymalny poziom opadów Dobór najodpowiedniejszych zabiegów uprawnych, aby podkreślić specyficzne zalety tej papryki

„Pemento de Oímbra” (ChOG) - ES Data rejestracji: 21.05.2010 r. Właściwości fizyczne i organoleptyczne: kształt: regularny, wydłużony, z jedną warstwą skórki oraz z 3 lub 4 żebrowaniami, bez znaczącego unerwienia, masa: między 100 g a 200 g sztuka, długość owocu: między 10 cm a 20 cm, szerokość podstawy: pomiędzy 6 cm a 8 cm, przekrój poprzeczny z 3 lub 4 płatami, kształt stożkowaty: ostro zakończony lub zaokrąglony, skóra: gładka i błyszcząca, koloru jasnozielonego z odcieniami wpadającymi w żółć, grubość ścianki, warstwa miąższu: między 6 mm a 8 mm, smak: słodki, nieszczypiący ze względu na brak kapsaicyny, ze średnio intensywnym aromatem. Właściwości chemiczne (wartości średnie): skład chemiczny: woda (93 %), białka (1,3 g/100 g masy świeżych owoców).

Renoma Targi papryki „Feira do Pemento” od 1998 r. - święto na cześć „Pemento de Oímbra” – degustacja, promocja, konkury gastronomiczne, konferencje dla producentów Popularność w restauracjach na obszarze produkcji Materiał roślinny + gleba + mikroklimat dolin przekładają się na wysoką jakość, a tym samym renomę „Pemento de Oímbra”.

Jednolity dokument - streszczenie specyfikacji

Dziękuję za uwagę Dariusz Goszczyński Departament Promocji i Komunikacji Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dariusz.goszczynski@minrol.gov.pl