Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości PROW

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości PROW"— Zapis prezentacji:

1 Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości PROW 2014-2020

2 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich, w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata , Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa jest odpowiedzialna za administrowanie następującymi działaniami: 1. „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”, wdrażanym poprzez dwa poddziałania: 3.1. „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości”, które ma na celu zwiększenie uczestnictwa rolników w unijnych i krajowych systemach jakości, 3.2. „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” obejmujące wsparcie akcji w zakresie informacji i promocji produktów wysokojakościowych podejmowanych przez uczestników systemów jakości;

3 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Podstawa prawna art. 16 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 art. 6 ust. 3 pkt 2 ustawy o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata , Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 sierpnia 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata (Dz.U.2015 poz. 1195, z późn.zm.)

4 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Beneficjentem poddziałania jest: rolnik aktywny zawodowo, w rozumieniu art. 9 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 z dnia 17 grudnia 2013r. ustanawiającego przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 637/2008 i rozporządzenie Rady (WE) nr 73/2009 rolnik, który nie korzystał lub nie korzysta ze wsparcia w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” objętego PROW dla systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy

5 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Ponadto : powinien posiadać numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności prowadzonym przez ARiMR; powinien być posiadaczem co najmniej 1 ha użytków rolnych; oraz otrzymywać jednolitą płatność obszarową w ramach systemów wsparcia bezpośredniego za rok poprzedzający rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy albo w którym składa wniosek o przyznanie pomocy,

6 Systemy uprawnione do wsparcia
Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW poddziałanie 3.1 Systemy uprawnione do wsparcia

7 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Chroniona Nazwa Pochodzenia (rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1151/2012 z dn r.) – przyznawana tylko produktom, które swoją wyjątkową jakość zawdzięczają miejscu wytwarzania, przy czym składniki używane do ich produkcji również pochodzą z tego obszaru (np. oscypek i bryndza podhalańska, związane z Podhalem wieloma elementami: rasą owiec i krów, sposobem i warunkami wypasu, jakością i rodzajem mleka, metodami wytwarzania sera itp.) Produkty chronione w tym systemie to m.in..: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, wiśnia nadwiślanka, podkarpacki miód spadziowy, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca/ fasola z Doliny Dunajca.

8 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Chronione Oznaczenie Geograficzne – przyznawane produktom, których co najmniej jedna faza wytwarzania odbywa się na danym terenie (np. miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, który jest wytwarzany z pyłku pozyskiwanego z kwiatów wrzosu z Borów Dolnośląskich, ale pszczoły mogą być tu przywożone z innych obszarów). Polskie produkty chronione w tym systemie to m.in..: miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, rogal świętomarciński, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie, truskawka kaszubska, fasola korczyńska, miód kurpiowski, kiełbasa lisiecka, suska sechlońska, obwarzanek krakowski, jabłka łąckie, śliwka szydłowska, chleb prądnicki, miód drahimski, jabłka grójeckie, kołocz śląski/kołacz śląski, ser koryciński swojski oraz jagnięcina podhalańska.

9 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność – system obejmujący produkty, które swój tradycyjny charakter zawdzięczają co najmniej 30-letniej historii wytwarzania. Także ich składniki lub metoda produkcji muszą być tradycyjne. Instrumenty te zapewniają ochronę producentów przed nieuczciwą konkurencją i pozwalają im promować swoje wyroby. Jednocześnie informują konsumenta o specyfice i unikatowości tych produktów. Polskie produkty chronione w tym systemie to: staropolskie miody pitne – półtorak, dwojniak, trójniak i czworniak, olej rydzowy, pierekaczewnik, kiełbasa jałowcowa, kiełbasa myśliwska oraz kabanosy.

10 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Rolnictwo ekologiczne (rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dn r.) jest to system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej, w którym do ochrony roślin aktywizowane są procesy przyrodnicze. W produkcji rolniczej wykorzystuje się naturalne nawozy oraz metody biologiczne i mechaniczne. Wykluczone jest stosowanie syntetycznych nawozów, chemicznych środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu, dodatków paszowych i organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Rolnictwo ekologiczne to metoda produkcji przyjazna dla środowiska. Uprawy bez agrochemii i kontrolowane metody wytwarzania produktów przyczyniają się do zachowania różnorodności biologicznej, a wytworzona żywność ma wysoką jakość.

11 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Jakość Tradycja to system, w którym wytwarzane są jedynie produkty charakteryzujące się tradycyjnym składem, sposobem produkcji lub szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru. Za tradycyjny uważa się produkt, który posiada co najmniej 50-letnią historię wytwarzania.

12 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
System ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich w rozumieniu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

13 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
system integrowanej produkcji roślin (w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin Dz. U. poz. 455) System „Jakość Tradycja”

14 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
System Quality Meat Program (QMP) System Pork Quality System (PQS) System Quality Assurance for Food Products (QAFP) – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, – „Kulinarne mięso wieprzowe” – „Wędliny”

15 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Co obejmują koszty kwalifikowalne Koszty kontroli po których wydaje się certyfikat zgodności lub świadectwo jakości, Koszty składek na rzecz uprawnionych grup producentów, Koszt zakupu publikacji, związanych z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wopp, W przypadku integrowanej produkcji –zakup pułapek feromonowych, barwnych i lepowych. Podatek VAT nie stanowi kosztu kwalifikowalnego

16 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Kwota wsparcia: 3 200 zł / rok – dla systemu gwarantowanych tradycyjnych specjalności, rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, systemu ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, 3 000 zł / rok – w przypadku systemu rolnictwa ekologicznego, 2 750 zł / rok – w przypadku systemu integrowanej produkcji roślin, 1 470 zł / rok – w przypadku systemu „Jakość Tradycja”,   2 386 zł / rok – w przypadku systemu „Quality Meat Program”,   1 700 zł / rok – w przypadku systemu jakości „Pork Quality System”,   2 000 zł / rok – w przypadku systemu jakości „Quality Assurance for Food Products”. Maksymalna kwota wsparcia może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość euro na gospodarstwo, Pomoc ma formę refundacji, w okresie 5 lat od przystąpienia do systemu jakości,

17 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Nabór wniosków o przyznanie pomocy Dyrektor Generalny KOWR podaje do publicznej wiadomości: na stronie internetowej administrowanej przez KOWR, w co najmniej jednym dzienniku o zasięgu krajowym, w siedzibie Centrali KOWR i OT KOWR ogłoszenie o naborze wniosków o przyznanie pomocy, na co najmniej 30 dni przed planowanym rozpoczęciem terminu składania wniosków. Termin naboru wniosków o przyznanie pomocy nie może być krótszy niż 30 dni oraz dłuższy niż 60 dni.

18 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Nabór wniosków o przyznanie pomocy Wnioski o przyznanie pomocy składane są do Dyrektora OT KOWR, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedziby wnioskodawcy. Dyrektor OT KOWR przyznaje wnioskodawcom punkty. Dyrektor Generalny KOWR w terminie 60 dni od dnia zakończenia naboru wniosków ustala kolejność przysługiwania pomocy. Dyrektor Generalny w terminie 7 dni po ustaleniu kolejności przysługiwania pomocy podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej administrowanej przez KOWR informację o tej kolejności w województwie mazowieckim i łącznie w pozostałych województwach, wraz ze wskazaniem nr identyfikacyjnych wnioskodawców oraz liczbie przyznanych punktów. Dyrektor OT KOWR wydaje decyzje w sprawie przyznania pomocy w terminie 60 dni od dnia podania informacji o kolejności przysługiwania pomocy.

19 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Nabór wniosków o przyznanie pomocy 1) do 27 lutego 2018 r. - termin przesyłania przez Dyrektorów oddziałów terenowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa do Dyrektora Generalnego zestawień obejmujących numer identyfikacyjny wnioskodawcy oraz liczbę przyznanych punktów, 2) 28 lutego 2018 r. - 6 marca 2018 r. - termin podania do publicznej wiadomości na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa informacji o kolejności przysługiwania pomocy wraz z numerem identyfikacyjnym wnioskodawcy oraz liczbą przyznanych punktów w województwie mazowieckim i łącznie w pozostałych województwach, 3) 7 marca 2018 r. – 5 maja 2018 r. - okres wydawania decyzji o przyznaniu pomocy przez Dyrektorów oddziałów terenowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

20 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Przyznawanie pomocy Ogłoszenie Dyrektora Generalnego z dnia 27 października 2017 r. o terminie składania wniosków o przyznanie pomocy (tj. od r. do r.) Dyrektor OT KOWR przyznaje punkty dla każdego wnioskodawcy i przesyła informację do Dyrektora Generalnego KOWR OT KOWR Wniosek o przyznanie pomocy z załącznikami Dyrektor OT KOWR wydaje decyzję o przyznaniu pomocy 60 dni od dnia podania informacji o kolejności przyznania pomocy Dyrektor Generalny po ustaleniu kolejności przysługiwania pomocy podaje informację do publicznej wiadomości

21 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Wnioski o przyznanie pomocy oraz o płatność składane: są osobno dla każdego produktu wyprodukowanego w ramach systemu GTS, ChNP, ChOG oraz „Jakość Tradycja”. łącznie dla wszystkich produktów wyprodukowanych w ramach systemu rolnictwo ekologiczne, integrowana produkcja roślin, QMP, PQS, QAFP.

22 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Wraz z wnioskiem należy złożyć: dokumenty potwierdzające przystąpienie do systemu: a) w przypadku systemu gwarantowanych tradycyjnych specjalności, chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich: kopię wniosku o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, złożonego do WIJHARS, nie wcześniej niż w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

23 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
b) w przypadku systemu rolnictwa ekologicznego oraz krajowych systemów jakości: "Jakość Tradycja", „Quality Meat Program”, „Pork Quality System”, „Quality Assurance for Food Products”: pisemne potwierdzenie daty objęcia gospodarstwa wnioskodawcy systemem kontroli w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy, wydane przez upoważnioną jednostką certyfikującą, c) w przypadku systemu integrowanej produkcji roślin: kopię zgłoszenia zamiaru prowadzenia IP do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa dokonanego w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy albo pisemne potwierdzenie daty objęcia gospodarstwa wnioskodawcy systemem kontroli w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy,

24 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
kopię umowy o objęciu produkcji dobrowolnym ubezpieczeniem, jeżeli wnioskodawca wskazał we wniosku, że takie ubezpieczenie posiada, wraz z potwierdzeniem dokonania opłaty składki ubezpieczeniowej, o ile z zawartej umowy nie wynika, że została opłacona; pisemne potwierdzenie członkostwa wnioskodawcy w grupie producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia, wydane przez grupę producentów, w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy, jeżeli wnioskodawca wskazał we wniosku, że jest członkiem takiej grupy;

25 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Pomoc jest przyznawana według kolejności ustalonej przez Dyrektora Generalnego KOWR na podstawie kryteriów wyboru operacji. O kolejności przysługiwania pomocy decyduje suma uzyskanych punktów, przyznanych na podstawie następujących kryteriów wyboru operacji: jeżeli o pomoc ubiega się wnioskodawca, który prowadzi produkcję roślinną na powierzchni: do 5 ha użytków rolnych – przyznaje się 3 punkty, powyżej 5 ha i nie więcej niż 10 ha użytków rolnych – przyznaje się 4 punkty, powyżej 10 ha użytków rolnych – przyznaje się 2 punkty;

26 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
- jeżeli o pomoc ubiega się wnioskodawca, który jest posiadaczem co najmniej 5 sztuk danego gatunku zwierząt, zgłoszonych do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, a w przypadku posiadania innych gatunków zwierząt, co najmniej 50 sztuk danego gatunku, do produkcji: jednego gatunku – przyznaje się 2 punkty, dwóch gatunków – przyznaje się 3 punkty, minimum trzech gatunków – przyznaje się 4 punkty; jeżeli dobrowolne ubezpieczenie, obejmuje minimum 1 ha użytków rolnych, na których jest prowadzona produkcja roślinna, lub produkcję nie mniej niż jednego gatunku zwierząt – przyznaje się 3 punkty;

27 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
jeżeli o pomoc ubiega się wnioskodawca, który jest członkiem grupy producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych – przyznaje się 3 punkty. przy ustalaniu kolejności przysługiwania pomocy, uwzględnia się wszystkie kompletne wnioski o przyznanie pomocy złożone w terminie, kolejność przysługiwania pomocy jest ustalana na podstawie danych zawartych we wniosku o przyznanie pomocy, dołączonych do niego dokumentach oraz kontroli administracyjnej, w pierwszej kolejności pomoc przysługuje wnioskodawcom, którym przyznano największą liczbę punktów, jednak nie mniej niż 2 punkty, w przypadku wnioskodawców, którym przyznano taką samą liczbę punktów, o kolejności przysługiwania pomocy decyduje powierzchnia posiadanych użytków rolnych, począwszy od najmniejszej,

28 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
w przypadku wnioskodawców, którym przyznano taką samą liczbę punktów i posiadają taką samą powierzchnię użytków rolnych, o kolejności przyznania pomocy decyduje data złożenia kompletnego wniosku, począwszy od najwcześniejszej, W przypadku, gdy o pomoc ubiegają się oboje małżonkowie i oboje spełniają warunki przyznania pomocy, pomoc przyznaje się tylko jednemu z nich, co do którego współmałżonek wyraził pisemną zgodę, niezależnie od tego, czy posiadają wspólne czy odrębne gospodarstwo.

29 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Wnioski o płatność Wnioski o płatność za dany okres pomocy składa się do Dyrektora OT KOWR, właściwego ze względu na adres zamieszkania albo siedzibę beneficjenta w terminie 90 dni od dnia upływu tego okresu. Dyrektor OT KOWR przyznaje płatność za dany okres pomocy w drodze decyzji administracyjnej na wniosek o płatność. Decyzję o płatność Dyrektor OT KOWR wydaje w terminie 60 dni od dnia złożenia kompletnego wniosku o płatność. Wypłata pomocy za dany okres pomocy następuje w terminie 60 dni od dnia, w którym decyzja stała się ostateczna.

30 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Wnioski o płatność Jeżeli beneficjent nie złoży wniosku o płatność za dany okres pomocy, nie może ubiegać się o płatność za ten okres w kolejnych latach. W przypadku, beneficjentów dla których okres pomocy zakończył się przed dniem doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy, wnioski o płatność za pierwszy okres pomocy mogą być składane po dniu, w którym decyzja o przyznaniu pomocy stała się ostateczna i nie później niż w terminie 3 miesięcy od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna.

31 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Wniosek o płatność z załącznikami składany dla każdego okresu pomocy w terminie 90 dni od dnia upływu okresu pomocy Okres pomocy – obejmuje okres pięciu kolejnych 12 m-cy liczonych od dnia: Objęcia systemem kontroli przez jednostkę certyfikującą, zgłoszenia do WIORIN zamiaru prowadzenia IP Wypłata pomocy w terminie 60 dni od dnia w którym decyzja stała się ostateczna Decyzja o wypłacie pomocy w terminie 60 dni od dnia złożenia kompletnego wniosku o płatność

32 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Do wniosku o płatność dołącza się: w przypadku krajowego systemu jakości IP - kopię certyfikatu potwierdzającego stosowanie integrowanej produkcji roślin, wydanego w okresie pomocy, za który składany jest wniosek o płatność, w przypadku krajowego systemu jakości „Jakość Tradycja” – kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Jakość Tradycja” i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją, w przypadku krajowego systemu jakości „Quality Meat Program” – kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Quality Meat Program” i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją,

33 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
w przypadku krajowego systemu jakości „Pork Quality System” – kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Pork Quality System” i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją, w przypadku krajowego systemu jakości „Quality Assurance for Food Products” – kopię ważnego certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe” lub „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny” i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją;

34 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
dokumenty potwierdzające poniesione w okresie pomocy koszty: kopie dowodów księgowych potwierdzające poniesienie przez beneficjenta w okresie pomocy koszty kontroli, kopia dowodu księgowego potwierdzająca wpłatę składki na rzecz grupy producentów zawierającego nazwę grupy producentów, tytuł wpłaty i datę jej dokonania oraz numer rachunku bankowego na który została ona dokonana, pisemne potwierdzenie członkostwa beneficjenta w grupie producentów, wydane przez grupę producentów w okresie pomocy, za który składany jest wniosek o płatność, jeżeli beneficjent nie składał wraz z wnioskiem o przyznanie pomocy pisemnego potwierdzenia członkostwa w grupie producentów, Beneficjenci, którzy prowadzą produkcję w okresie konwersji, w ramach unijnego systemu rolnictwo ekologiczne, do wniosku o płatność mogą dołączyć kopię certyfikatu, na którym nie będzie wskazana wielkość produkcji – w przypadku produktów, których wyprodukowanie nie jest możliwe w okresie pomocy.

35 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Pomocy finansowej nie przyznaje się beneficjentowi za dany okres jeżeli: w przypadku unijnego systemu rolnictwa ekologicznego: z protokołu kontroli w gospodarstwie przeprowadzonej przez jednostkę certyfikującą w okresie pomocy wynika, że produkcja produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi nie obejmuje minimum 0,5 ha użytków rolnych, beneficjent ubiega się o przyznanie kwoty przeznaczonej na refundację kosztów transakcyjnych poniesionych z tytułu kontroli gospodarstwa w ramach działania „Rolnictwo ekologiczne” objętego Programem, poniesionych także z tytułu tej kontroli, której dotyczy wniosek o płatność albo jeżeli beneficjentowi kwota ta została przyznana. nie będzie w stanie przedłożyć wymaganych dokumentów potwierdzających uczestnictwo w danym systemie jakości żywności; został wykluczony z ubiegania się o pomoc na podstawie przepisów Unii Europejskiej i krajowych,

36 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
otrzymał decyzję przyznającą rentę strukturalną lub zbył gospodarstwo rolne po wydaniu mu przez ARiMR postanowienia o spełnieniu warunków do uzyskania renty strukturalnej, ubiegając się o płatność, nie przedstawi dowodów księgowych, potwierdzających poniesienie kosztów, na podstawie których obliczana jest wysokość wsparcia, albo znacznie przeszacuje wysokość żądanej kwoty w stosunku do faktycznie należnej (mechanizm redukcji, tj. pomniejszenia płatności o różnicę pomiędzy kwotą wnioskowaną a należną na podstawie uznanych dowodów księgowych, spowoduje zredukowanie płatności do 0 zł), uniemożliwi przeprowadzenie u siebie kontroli na miejscu, poświadczy nieprawdę w złożonych dokumentach, złoży wniosek o płatność po terminie.

37 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Beneficjent jest zobowiązany do: niefinansowania realizacji operacji z udziałem innych środków publicznych, umożliwienia przeprowadzania kontroli związanych z przyznaną pomocą, w trakcie jej udzielania oraz przez 5 lat od dnia otrzymania ostatniej płatności, przechowywania dokumentów związanych z przyznaną pomocą, w trakcie jej udzielania oraz przez 5 lat od dnia otrzymania ostatniej płatności, udostępniania uprawnionym podmiotom informacji niezbędnych do przeprowadzenia ewaluacji w okresie objętym pomocą oraz przez 5 lat od dnia otrzymania ostatniej płatności,

38 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
informowania KOWR o każdej zmianie danych zawartych w złożonych dokumentach, w okresie objętym pomocą oraz przez 5 lat od dnia otrzymania ostatniej płatności, spełnienia warunków niezbędnych do przyznania jednolitej płatności obszarowej, w ramach systemów wsparcia bezpośredniego oraz do ubiegania się o przyznanie tej płatności za lata, w których będzie otrzymywał pomoc.

39 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Budżet dla poddziałania 3.1 „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” - 18 mln Euro (w tym zobowiązania z PROW ok.5 mln Euro) Terminy naboru wniosków w ramach poddziałania 3.1 I nabór wniosków r. – r. (nabór zakończony) II nabór wniosków r. – r. (nabór zakończony) III nabór wniosków – r. – r.

40 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1

41 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1

42 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
OMÓWIENIE WYPEŁNIANIA WNIOSKU O PRZYZNANIE POMOCY W RAMACH PODDZIAŁANIA 3.1 WSPARCIE NA PRZYSTĘPOWANIE DO SYSTEMÓW JAKOŚCI

43 Systemy jakości produktów rolnych i środków

44

45

46

47

48

49 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
OMÓWIENIE WYPEŁNIANIA WNIOSKU O PŁATNOŚĆ W RAMACH PODDZIAŁANIA 3.1 WSPARCIE NA PRZYSTĘPOWANIE DO SYSTEMÓW JAKOŚCI

50

51

52

53

54

55

56 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych – PROW 2014-2020 poddziałanie 3.1
Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości PROW"

Podobne prezentacje


Reklamy Google