Marcin Supeł Z-ca Kierownika Wydziału Kontroli Łódź,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

MECHANIZM DOPŁAT DO PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY
Program wychowawczy szkoły i program profilaktyki
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
POSTĘPOWANIE KONTROLNE
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC
Zasady wyboru podręczników przez nauczycieli.
przeprowadzonych w przedszkolach województwa wielkopolskiego
" Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007 – 2013 OŚ priorytetowa IV Zrównoważony rozwój obszarów zależnych od rybactwa.
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Racibórz X r. Urząd Celny w Rybniku Plac Armii Krajowej 3 Rybnik tel.:
Umowa ramowa - Nazwa UMOWA O WARUNKACH I SPOSOBIE REALIZACJI LOKALNEJ STRATEGII ROZWOJU OBSZARÓW RYBACKICH.
PRG Państwowy Rejestr Granic
INSTRUKCJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII Nr GIWz.440-2/11
1 Zmiany dotyczące raportów z IRZ. 2 Nowe rozporządzenia: Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1033/2010 z dnia 15 listopada 2010 r. zmieniające rozporządzenie.
Instrukcje Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie sporządzania raportu/protokołu z kontroli wymogów Wzajemnej Zgodności przez powiatowych lekarzy weterynarii.
Problemy w stosowaniu przepisów wykonawczych MRiRW dotyczących obrotu zwierzętami Michał Rudy Darek Makowski.
Wymogi Wzajemnej Zgodności Obszar Identyfikacja i Rejestracja Zwierząt
Rola kontroli skarbowej w wykrywaniu nieprawidłowości Departament Certyfikacji i Poświadczeń Środków z UE w Ministerstwie Finansów.
Krajowy System Informatyczny (KSI) – rola KSI w kontekście działań kontrolnych i procesu informowania o nieprawidłowościach,
Rola Instytucji Audytowej
elektronicznego fakturowania
PROGRAM UE „OWOCE W SZKOLE”
Kwalifikacyjne kursy zawodowe.
1 Kwalifikacyjne kursy zawodowe. Podstawy prawne: Kluczowe zagadnienia dotyczące kształcenia w formach pozaszkolnych, w tym na kwalifikacyjnych kursach.
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego27 lutego 2008 r. 1 Obowiązki Beneficjenta wobec IZ RPO WD wynikające z zawartej umowy o dofinansowanie projektu.
Magdalena Nawrocka Kierownik Wydziału Kontroli Ewa Molenda
Wymagania ustawy o bateriach i akumulatorach
Realizacja planu kontroli agencji zatrudnienia z terenu województwa pomorskiego przez Wojewódzki Urząd Pracy w Gdańsku za okres od r. do
Podstawy prawne informatyzacji administracji publicznej
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Niektóre procedury wynikające z przepisów prawa, przy bieżącej aktualizacji ewidencji gruntów i budynków, dokonywanej przez starostów. Zgłoszenia zmiany,
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
PRAWNE I ETYCZNE ASPEKTY PSYCHOLOGII TRANSPORTU
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
NOWE ŻYCIE DLA ODPADÓW RECYKLING, PRZYGOTOWANIE DO PONOWNEGO UŻYCIA I ODZYSKU INNYMI METODAMI NIEKTÓRYCH FRAKCJI ODPADÓW KOMUNALNYCH.
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
PLANOWANIE WYMIARU GODZIN OBOWIĄZKOWYCH ZAJĘĆ KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO
Podatki Vat.
Funkcjonowanie procedury notyfikacji w ramach dyrektywy 98/34/WE Koordynacja systemu notyfikacji na szczeblu krajowym Warsztaty legislacyjne w zakresie.
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
FAKTURY VAT 2014 Podlaski Urząd Skarbowy w Białymstoku
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Założenia do projektu ustawy o czasie pracy maszynistów
Departament Ewidencji Gospodarstw ARiMR
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
 Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usług ochroniarskich i usług portierskich na terenie domów pomocy społecznej, wchodzących.
Personel apteczny.
Akty prawne Ustawa z dnia 26 stycznia 1982 r.
NADZÓR STAROSTY NAD OŚRODKAMI SZKOLENIA KIEROWCÓW POWIAT GRODZKI TORUŃ
USTAWA z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 223, poz ze zmianami)
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
1 Prof.zw.dr hab. Włodzimierz Rydzkowski Deregulacja i liberalizacja transportu w Polsce.
Procedura rejestracji firmy Przed zarejestrowaniem firmy, ale kiedy nabrała ona już określonych kształtów przedsiębiorca powinien:  zdecydować co będzie.
Podkomitet Monitorujący ds. równoważnego rozwoju Maria Manelska Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego Departament Wdrażania Regionalnego.
ZAMYKANIE SKŁADOWISK ODPADÓW NIESPEŁNIAJĄCYCH WYMAGAŃ.
Repozytorium Transakcji w KDPW Warszawa, 8 listopada 2012.
podsumowanie ustawy dot. F-gazów
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 27 października 2009 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Prawo gospodarcze UE – Prawo celne
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Procedury związane z zatrudnianiem cudzoziemców
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

Marcin Supeł Z-ca Kierownika Wydziału Kontroli Łódź, 29.09.2011 Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Łodzi

Kompetencje WIJHARS w Łodzi Nadzór nad BEZPIECZEŃSTWEM EKONOMICZNYM KONSUMENTA Wyłączenie z kompetencji IJHARS wymogów sanitarnych, fitosanitarnych i weterynaryjnych.

Kompetencje WIJHARS w Łodzi Działalność Wojewódzkiego inspektoratu jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w Łodzi reguluje Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.) i przepisy wykonawcze Powyższa ustawa wyłącza z kompetencji IJHARS kontrolę handlu detalicznego.

Kompetencje WIJHARS w Łodzi Wyjątkiem od w/w wyłączenia jest kontrola świeżych owoców i warzyw Działania IJHARS w zakresie kontroli świeżych owoców i warzyw wyszczególnionych w załączniku I część IX Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) określa ustawa z dnia 19 grudnia 2003 r. organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz. U. z 2011 r. Nr 145, poz. 868)

Kompetencje WIJHARS w Łodzi Świeże owoce i warzywa są kontrolowane przez IJHARS na etapie produkcji oraz na wszystkich etapach wprowadzania do obrotu (w tym na targowiskach)

ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW JAKOŚĆ HANDLOWA ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW świeże owoce i warzywa wyszczególnione w załączniku I część IX Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. to m.in.: pomidory, cebula, szalotka, por, czosnek, kapusty, kalafiory, kalarepa jarmuż, sałata, cykoria, marchew, rzepa, buraki sałatkowe, selery, rzodkiewki, ogórki, korniszony, warzywa strączkowe, jabłka, gruszki, pigwy, morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, śliwki, owoce cytrusowe, winogrona stołowe i inne

ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW JAKOŚĆ HANDLOWA ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW Wymagania w zakresie jakości handlowej dla świeżych owoców i warzyw ujęto w Rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.

JAKOŚĆ HANDLOWA ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW załącznik nr I do rozporządzenia nr 543/2011 zawiera normy szczegółowe dla następujących warzyw i owoców: jabłka, owoce cytrusowe, kiwi, sałata i endywia o liściach kędzierzawych, brzoskwinie i nektaryny, gruszki, truskawki, papryka słodka, winogrona stołowe i pomidory oraz normę ogólną dla pozostałych

JAKOŚĆ HANDLOWA ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW wymagania minimalne są wspólne dla wszystkich owoców i warzyw świeżych (niektóre świeże owoce i warzywa objęte normami szczegółowymi mają dodatkowe wymagania minimalne np. dotyczące dojrzałości) Owoce i warzywa świeże muszą być całe, zdrowe, czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych, praktycznie wolne od szkodników, praktycznie wolne od uszkodzeń miąższu spowodowanych przez szkodniki, wolne od nadmiernego zawilgocenia zewnętrznego, wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków

JAKOŚĆ HANDLOWA ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW Wszystkie owoce i warzywa muszą być oznakowane krajem pochodzenia przy czym normy szczegółowe określają dodatkowe wymagania dotyczące oznakowania świeżych owoców i warzyw, ich klasyfikacji, pakowania oraz prezentacji.

JAKOŚĆ HANDLOWA ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW Przykład wymogów dotyczących pakowania jabłek Jabłka muszą być opakowane w sposób, który zapewni należytą ochronę produktu. W szczególności, opakowania detaliczne o masie powyżej 3 kg powinny być wystarczająco sztywne, by zapewnić należytą ochronę produktu. Materiały stosowane wewnątrz opakowania muszą być czyste i takiej jakości, która pozwala uniknąć jakichkolwiek, zewnętrznych lub wewnętrznych, uszkodzeń produktu. Dopuszcza się użycie materiałów, w szczególności papieru lub pieczątek, ze specyfikacją handlową, pod warunkiem że druk lub etykiety zostały wykonane z nietoksycznego tuszu lub kleju. – gazety są niedozwolone!! Nalepki przyklejane bezpośrednio na produktach nie powinny po zdjęciu pozostawiać widocznych śladów kleju ani powodować uszkodzeń skórki. Opakowania muszą być wolne od wszelkich substancji obcych.

Postępowanie kontrolne Kontrola obejmuje co najmniej jedną z następujących czynności: 1) sprawdzenie dokumentów umożliwiających identyfikację artykułu rolno-spożywczego, atestów jakościowych, wyników badań laboratoryjnych oraz innych dokumentów świadczących o jego jakości handlowej, 2) sprawdzenie opakowania, oznakowania, prezentacji artykułu rolno-spożywczego oraz warunków jego przechowywania i transportu,

Postępowanie kontrolne c.d. 3) oględziny artykułu rolno-spożywczego, 4) pobranie próbek i wykonanie badań laboratoryjnych, 5) ustalenie klasy jakości artykułu rolno-spożywczego, 6) sprawdzanie sposobu produkcji artykułu rolno-spożywczego lub prawidłowości przebiegu procesu technologicznego, o ile wynika to z odrębnych przepisów.

Postępowanie kontrolne c.d. Badania laboratoryjne związane z kontrolą jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych próbek pobranych w ramach kontroli urzędowej wykonywane są w laboratoriach: 1) Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych 2) Inspekcji Handlowej.

Sankcje karne W przypadku stwierdzenia artykułów rolno-spożywczych o niewłaściwej jakości handlowej wojewódzki inspektor, w drodze decyzji, może: 1) zakazać wprowadzania do obrotu artykułu rolno-spożywczego niespełniającego wymagań jakości handlowej lub wymagań w zakresie transportu lub składowania; 2) nakazać poddanie artykułu rolno-spożywczego określonym zabiegom; 3) zakazać składowania artykułu rolno-spożywczego w nieodpowiednich warunkach albo jego transportowania środkami transportu nienadającymi się do tego celu; 4) przeklasyfikować artykuł rolno-spożywczy do niższej klasy, jeżeli artykuł ten nie spełnia wymagań jakościowych dla danej klasy jakości handlowej; 5) nakazać zniszczenie artykułu rolno-spożywczego, o którym mowa w pkt 1, na koszt jego posiadacza.

Sankcje karne W przypadku gdy jakość skontrolowanej partii świeżych owoców i warzyw jest zgodna z wymaganiami jakości handlowej wojewódzki inspektor JHARS może wystawić ŚWIADECTWO ZGODNOŚCI ZE WSPÓLNOTOWYMI NORMAMI HANDLOWYMI DLA ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW Jeżeli świeże owoce i warzywa nie odpowiadają wymaganiom jakości handlowej inspektor sporządza PROTOKÓŁ NIEZGODNOŚCI ZE WSPÓLNOTOWYMI NORMAMI  HANDLOWYMI DLA ŚWIEŻYCH OWOCÓW I WARZYW w punkcie 16 w/w protokołu inspektor określa przeznaczenie partii towaru np. przesortowanie, oznakowanie, zniszczenie

Sankcje karne Wprowadzanie do obrotu świeżych owoców i warzyw o niewłaściwej jakości handlowej stanowi wykroczenie. Art. 40. ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego ust. 4a. Kto wbrew obowiązkowi określonemu w art. 113a ust. 3 rozporządzenia nr 1234/2007 wystawia, oferuje do sprzedaży, dostarcza lub w innej formie wprowadza do obrotu owoce i warzywa niezgodnie z wymaganiami w zakresie jakości handlowej, podlega karze grzywny.

Obowiązki podmiotów prowadzących handel świeżymi owocami i warzywami Art. 17. ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego : 1. Handlowiec przekazuje wojewódzkiemu inspektorowi właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego handlowca, na formularzu opracowanym przez Głównego Inspektora i udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez urząd obsługujący Głównego Inspektora, informacje o: 1) rozpoczęciu prowadzenia działalności w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej, nie później niż w dniu rozpoczęcia prowadzenia tej działalności; 2) wyrażonej w kilogramach ilości owoców lub warzyw objętych normami handlowymi, wprowadzonych do obrotu w poprzednim roku kalendarzowym, w terminie do końca pierwszego kwartału roku następnego.

Obowiązki podmiotów prowadzących handel świeżymi owocami i warzywami Art. 17. ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego : 3. Handlowiec, który prowadzi działalność gospodarczą, do informacji, o której mowa w ust. 1 pkt 1, dołącza aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego lub zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. 4. Handlowiec informuje wojewódzkiego inspektora o każdej zmianie danych określonych w ust. 2, w terminie 7 dni od dnia jej dokonania. 5. Handlowiec przekazuje wojewódzkiemu inspektorowi zgłoszenie o zaprzestaniu prowadzenia działalności, o której mowa w ust. 1 pkt 1, w terminie 7 dni od dnia jej zaprzestania.

Sankcje karne Art. 40. ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego: ust. 4b. Kto: 1) udaremnia lub utrudnia wojewódzkiemu inspektorowi przeprowadzenie kontroli jakości handlowej owoców i warzyw wprowadzanych do obrotu albo kontroli składowania lub transportowania tych artykułów, 2) nie przekazuje wojewódzkiemu inspektorowi informacji określonych w art. 17 ust. 1, 4 lub 5 lub przekazuje je niezgodnie z tymi przepisami, podlega karze grzywny.

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Łodzi 90-730 Łódź ul. Gdańska 38 fax/tel. (042) 636-62-40 e-mail: wi_lodz@ijhar-s.gov.pl Dziękuję za uwagę