Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Założenia aktualizacji Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Małopolskiego.
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Adam Szczepanik i Marcin Wudarczyk SGH 2001
innowacyjna wielkopolska
Wrocław. Środki na przedsiębiorczość MŚP EFRREFS RPOPO KL Środki na wsparcie już funkcjonujących przedsiębiorstw Środki na założenie przedsiębiorstwa.
I Geneza parków 1948r – powstanie pierwszego parku technologicznego w Menlo Park (USA) 1951r – Stanford Research Park na Uniwersytecie.
Departament Strategii i Rozwoju Regionalnego
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
Wojewoda Kujawsko-Pomorski OPINIA WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO na temat zgodności celów Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Innowacyjność zagadnienia wprowadzające
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
Grono branży informatycznej w województwie podkarpackim
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
POTENCJAŁY, PROBLEMY I PROPONOWANE KIERUNKI ROZWOJU POWIATU ŚWIECKIEGO r.
Prof. dr hab.. Małgorzata – Piasecka Szkoła Główna Handlowa Warszawa
WYZWANIA STRATEGICZNE REGIONALNEGO SYSTEMU INNOWACJI Śląskie Forum Innowacji 2011 Innowacyjny Śląsk.
Problemy turystyki w województwie podkarpackim Brak markowych produktów turystycznych Przeciętna oferta turystyczna, znacznie poniżej możliwości regionu.
Priorytet II Wzmocnienie rozwoju zasobów ludzkich w regionach Działanie 2.6. Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy Departament Rozwoju Regionalnego.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wydział Ekonomiczno-Społeczny kierunek: Ekonomia specjalność: Ekonomika Gospodarki Żywnościowej Kamila Kobusińska ROLA.
Spółdzielczość w ujęciu ekonomicznym. SILNE STRONY -1 Wysoka jakość z elementami dziedzictwa narodowego Cena adekwatna do jakości Wyroby unikatowe Wyroby.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Nowa koncepcja polityki regionalnej państwa Warszawa, 4 sierpnia 2008 r.
1.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
D o l n o ś l ą s k i e B i u r o G e o d e z j i
Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka
Polska Izba Gospodarcza Importerów, Eksporterów i Kooperacji KOORDYNATOR: Maria Szwarc.
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
WCZORAJ, DZIŚ, JUTRO ADAM STRUZIK MARSZAŁEK WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Rozwój turystyki wiejskiej i agroturystyki Doświadczenia XX - lecia
PROJEKT SYSTEMOWY KAPITAŁ INTELEKTUALNY LUBELSZCZYZNY OPRACOWANIE STRATEGII INNOWACJI DLA WYBRANYCH OBSZARÓW WZROSTU I STAGNACJI W WOJEWÓDZTWIE.
Założenia Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa
Plan działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata
RegioNet – regionalne konfrontacje i praca w Internecie pomiędzy europejskimi szkołami Kryteria analizy materiału badawczego.
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
1 Priorytet 2 Rozwój społeczności lokalnej na obszarze pogranicza INTERREG IIIA Czechy – Polska.
Warmia i Mazury.
MATERIAŁY DO STRATEGII ROZWOJU MIASTA I GMINY WRONKI na lata
Regionalna Strategia Innowacji dla Mazowsza – (Wstępne) Założenia Dokumentu Strategicznego Konferencja RIS Mazovia 26 kwietnia 2007 Wojciech Dominik Wojciech.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Organizacje pozarządowe jako partner w realizacji projektów.
Programowanie perspektywy finansowej
jako czynnik rozwoju regionalnego i lokalnego
Sprawozdanie z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Grupa robocza ds. KSOW Warszawa, r. „Europejski.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Podstawowe usługi i odnowa wsi na obszarach wiejskich (M07)
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
ZAŁOŻENIA STRATEGII ZAOPATRZENIA W WODĘ WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO dr Krzysztof Wrana – Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Katedra Badań Strategicznych i.
Jak konkurować na rynkach zagranicznych Konkurs Emerging Market Champions Cytowanie bez ograniczeń pod warunkiem podania źródła: „Jak konkurować na rynkach.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
BIZNESPLAN OPRACOWAŁA: DOROTA PIEKARSKA
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Regionalna Strategii Innowacji nowe rozwiązania/metody/narzędzia dla branży żywności szansa na wspólny projekt?
Paczków dnia r..
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Podstawy marketingu (ćwiczenie 1)
Stanisław Tamm Urząd Miasta Poznania Wydział Działalności Gospodarczej
DOFINANSOWANIE DLA FIRM W RAMACH NOWEJ PERSPEKTYWY
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Opracowano na danych Polskiego FADN
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego

Województwo podkarpackie to jeden z najczystszych ekologicznie regionów Polski

Warunki społeczno – ekonomiczne, zatrudnienie w rolnictwie Obszary wiejskie województwa podkarpackiego zamieszkuje około 60% ogólnej liczby mieszkańców, zaś udział ludności wiejskiej w kraju wynosi około 38%.

Warunki społeczno – ekonomiczne, zatrudnienie w rolnictwie W ogólnej liczbie ludności związanej z gospodarstwami rolnymi przeważają osoby w wieku produkcyjnym - 57,7% oraz przedprodukcyjnym - 26,1 % (w tym dzieci 0-14 lat stanowiły 20,7%).

Ponad połowa ludności (55,9%) powiązana jest z gospodarstwami rolnymi o powierzchni UR 1- 3 ha.

Trwałość obecnej struktury obszarowej wynika również z funkcji, jakie pełnią drobne gospodarstwa: produkcja na samo-zaopatrzenie rodziny, mającej także inne źródła dochodów pieniężnych, blisko 30% drobnych gospodarstw, a w przedziale ha połowa, nie sprzedaje niczego, gospodarstwo zabezpiecza minimum żywnościowe na wypadek utraty pracy,

Branża rolno-spożywcza w województwie podkarpackim skoncentrowana jest głównie wokół produkcji: mięsnej, zbożowo-młynarskiej, owocowo-warzywnej, mleczarskiej i cukrowniczej.

Podstawowym wyznacznikiem rozwoju terenów wiejskich jest dodawanie do tradycyjnej działalności rolniczej innych sfer produkcyjnej wytwórczości pozarolniczej

między innymi: przetwarzanie produktów rolnictwa, rozwijanie usług, handel produktami żywnościowymi wytworzonymi na wsi, specjalistyczną produkcję rolniczą, agroturystykę, pielęgnację krajobrazu i ochronę dziedzictwa kulturowego.

Potrzeba przedsiębiorczości! Przedsiębiorczość na poziomie mikrostruktur zwłaszcza gospodarstwa domowego i małych społeczności decyduje o bogactwie całych regionów.

Słabość pojedynczych podmiotów gospodarczych powoduje, że istnieje potrzeba działań w oparciu o procesy kooperacyjne i tym samy przezwyciężenie słabości występujących na rynku

Stymulanty rozwoju przedsiębiorczości w przemyśle rolno-spożywczym tradycje rodzinne chęć podjęcia ryzyka działalności gospodarczej. rosnące niezaspokojone potrzeby i istniejący potencjał w sektorze.

Współpraca z instytucjami sfery badawczo rozwojowej, Badane przedsiębiorstwa praktycznie nie wykazywały lub wykazywały znikomą współpracę z instytucjami badawczo rozwojowymi takimi jak: Uczelnie Wyższe, instytuty naukowo badawcze itp.

Współpraca z instytucjami sfery badawczo rozwojowej, Współpraca skupiała się głównie wokół sporadycznych spotkań na konferencjach naukowych.

Zmiany w obszarze produktu i rynku, konkurencji oraz przedsiębiorczości i innowacyjności Badani przedsiębiorcy podkreślali również, że w ciągu ostatnich trzech lat część z nich wdrożyła nową technologię a przeważająca większość zmieniła istotnie strukturę organizacyjną swojej firmy i podejście do strategii marketingowej.

Zmiany w obszarze produktu i rynku, konkurencji oraz przedsiębiorczości i innowacyjności Niewystarczająca świadomość korzyści wynikających z zaistnienia w cyberprzestrzeni swojego przedsiębiorstwa,

Rynek zaopatrzenia Przedsiębiorcy w przeważającej większości deklarowali zakup materiałów i surowców w regionie również za granicą między innymi na Słowacji

Strategiczne położenie województwa podkarpackiego Możliwości rozwoju handlu (over-the-border cooperation) Zakupy surowców;

Zmiany w obszarze produktu zmiana w jakości produktu; wzbogacania oferty asortymentowej; promocja jako element informowania rynku

Czynniki decydujące o lokalizacji przedsiębiorstwa lokalizacja przedsiębiorstwa jest przede wszystkim uwarunkowana: pochodzeniem właściciela firmy, możliwością zatrudnienia wykwalifikowanych pracowników na rynku lokalnym atrakcyjny rynek zbytu.

Kapitał ludzki oraz możliwości wynikające z specyficznych cech województwa podkarpackiego dają nadzieję na zaistnienie w nieodległej przyszłości form współpracy opartych na wspólnym działaniu wielu firm reprezentujących branżę przetwórstwa rolno-spożywczego.