GEBÄCK UND KUCHEN GRUPA D

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Wzmacniacz operacyjny
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
4. Relacyjny model baz danych
CZWOROKĄTY Prezentacja została wykonana przez Kacpra Jackiewicza.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
REKLAMY INTERNETOWE Autorka : Patrycja Kempa. REKLAMA – co to takiego ?! REKLAMA - to informacja po łą czona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma.
Hiperłącza Co to jest? Autor: dalej.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Mgr Miros ł aw Urbaczewski. W łą czenie si ę do ruchu to rozpocz ę cie jazdy po wcze ś niejszym postoju lub zatrzymaniu si ę, nie wynikaj ą ce z warunków.
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Dziedzictwo kulturowe
Best Practices in Italia Prezentacja Dominiki Lesnik i Magdaleny Sachan: Produkty regionalne i tradycyjne w cukierni.
Krajobraz i jego elementy
Jedzenie w Hiszpanii.
Narwiański Park Narodowy
PARK NARODOWY GÓR STOŁOWYCH
z Oddziałami Integracyjnymi nr 17
PRZEWODNIK TURYSTYCZNY ULUBIONE MIEJSCA ANI SHIRLEY
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
w Cukierni Belle Epoque”
Autor: Jakub Czarnota Wed ł ug mnie przyjacielem lasu jest le ś niczy. Odznacza si ę on szerok ą wiedz ą o ro ś linach i zwierz ę tach, a tak ż e o prawach.
Wykona ł y: Julia W. i Ola S. z klasy 6c.  Pogrzeb ż uru i ś ledzia by ł obyczajem zwi ą zanym z do ść rygorystycznym przestrzeganiem postu i obchodzonym.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Skrobia – w ę glowodan ro ś linny, wielocukier sk ł adaj ą cy si ę wy łą cznie z merów glukozy, pe ł ni ą cy w ro ś linach rol ę magazynu energii. Skrobia.
TORTY.
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Kuchnia turecka.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Ciasto Drożdżowe.
Gastronomia i turystyka na Malcie
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

GEBÄCK UND KUCHEN GRUPA D PIECZYWO CIASTA GEBÄCK UND KUCHEN GRUPA D

STRUDEL JABŁKOWY DER APFELSTRUDEL JEDNA Z NAJCIEKAWSZYCH PROPOZYCJI KUCHNI NIEMIECKIEJ I AUSTRIACKIEJ. PRZEPYSZNY STRUDEL MA Z REGUŁY NADZIENIE SKŁADAJĄCE SIĘ Z JABŁEK, RODZYNEK I CYNAMONU. STRUDEL NALEŻY PODAWAĆ NA CIEPŁO, NA PRZYKŁAD PRZYBRANY BITĄ ŚMIETANĄ.

BAGIETKA – DIE BAGUETTE POPULARNA NAZWA DŁUGIEGO I CIENKIEGO PIECZYWA, ZWANEGO TEŻ BUŁKĄ PARYSKĄ ALBO FRANCUSKĄ. BAGIETKA UZNAWANA JEST ZA JEDEN Z SYMBOLI FRANCJI, A ZWŁASZCZA PARYŻA.

CHLEB – DAS BROT PIECZYWO OTRZYMYWANE Z WYPIEKU CIASTA, BĘDĄCEGO POŁĄCZENIEM MĄKI ZBOŻOWEJ RÓŻNEGO GATUNKU I WODY, PODDANEGO NAJCZĘŚCIEJ FERMENTACJI, WYROBIONEGO W BOCHENKI RÓŻNEGO KSZTAŁTU I WIELKOŚCI.

TORT – DIE TORTE RODZAJ WYKWINTNEGO DESERU. PODSTAWĄ TORTU SĄ WARSTWY CIASTA PRZEKŁADANE MASĄ. CAŁOŚĆ JEST ZDOBIONA.

PĄCZEK – DIE KRAPFEN PULCHNE CIASTKO DROŻDŻOWE Z MĄKI PSZENNEJ W KSZTAŁCIE NIECO SPŁASZCZONEJ KULI. ZAZWYCZAJ NADZIEWANE KONFITURĄ RÓŻANĄ LUB OWOCAMI, ALE TEŻ LIKIEREM, BUDYNIEM. PĄCZEK JEST ZWYKLE LUKROWANY LUB OBSYPYWANY CUKREM PUDREM.

CIASTO – DER KUCHEN DESER, ZWYKLE OPARTY NA BAZIE PIECZENIA PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH, CUKRU, JAJEK, TŁUSZCZÓW I WODY. CIASTO TO TAKŻE PÓŁPRODUKT POWSTAŁY NA BAZIE WW. PRODUKTÓW Z KTÓREGO PRODUKUJE SIĘ M.IN. CIASTA SŁODKIE.

BUŁKA – DAS BRÖTCHEN ODMIANA DELIKATNEGO PIECZYWA, NAJCZĘŚCIEJ PSZENNEGO, W FORMIE NIEWIELKIEJ NIECO SPŁASZCZONEJ KULKI O MASIE OD OKOŁO 30 DO 100 GRAMÓW.

CIASTO DROŻDŻOWE DER HEFEKUCHEN CHARAKTERYSTYCZNYM DODATKIEM DO CIASTA DROŻDŻOWEGO JEST KRUSZONKA. W PORÓWNANIU DO INNYCH RODZAJÓW CIAST, PODSTAWOWE CIASTO DROŻDŻOWE NIE ZAWIERA DUŻO CUKRU I TŁUSZCZU. 

BUŁKA Z MAKIEM DAS BRÖTCHEN MIT MOHN ODMIANA DELIKATNEGO PIECZYWA, NAJCZĘŚCIEJ PSZENNEGO, W FORMIE NIEWIELKIEJ, NIECO SPŁASZCZONEJ KULKI POSYPANA MAKIEM.

SERNIK DER KÄSEKUCHEN SŁODKIE CIASTO, W KTÓRYM JEDNYM ZE SKŁADNIKÓW JEST BIAŁY SER. ISTNIEJĄ DWA RODZAJE PRZYRZĄDZENIA, MIANOWICIE TRADYCYJNY PIECZONY SERNIK LUB SERNIK NA ZIMNO.

CIASTO MAKARONOWE DER NUDELTEIG CIASTO PRZYRZĄDZANE Z MĄKI, WODY I JAJ. MA WIELE ZASTOSOWAŃ M.IN. MAKARON ZAPIEKANY LUB PRZESMAŻANY Z BIAŁYM SEREM, CUKREM I CYNAMONEM. CO CIEKAWE PIERWSZE CIASTO MAKARONOWE NIE POCHODZI Z WŁOCH A Z CHIN.

TORT KAWOWY DER KAFFEEKUCHEN

STRUCLA MAKOWA DER MOHNSTRUDEL ŚWIĄTECZNY DROŻDŻOWY MAKOWIEC, ZAWINIĘTY KILKA RAZY, TAK BY W PRZEKROJU UTWORZYŁ SIĘ APETYCZNY „ŚLIMACZEK” Z MAKU. STRUCLĘ MAKOWĄ NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ W FORMIE KEKSOWEJ.

BUŁKA ORKISZOWA DAS DINKELBRÖTCHEN BUŁKA PRODUKOWANA NA DROŻDŻACH, Z MIESZANKI ORKISZOWEJ I MĄKI PSZENNEJ. MIESZANKA ORKISZOWA ZAWIERA MĄKĘ RAZOWĄ I PŁATKI Z PSZENICY ORKISZ, ZIARNO SŁONECZNIKA. CHARAKTERYZUJE SIĘ WYSOKĄ ZAWARTOŚCIĄ BŁONNIKA.

TORT SACHERA DIE SACHERTORTE CZEKOLADOWE CIASTO O DOSYĆ ZBITEJ I WILGOTNEJ KONSYSTENCJI, MOCNO SŁODKIE, Z JEDNA WARSTWĄ KONFITURY MORELOWEJ W ŚRODKU. CAŁY TORT JEST RÓWNIEŻ POLANY POLEWĄ CZEKOLADOWA.

DROBNE CIASTKA DAS KLEINGEBÄCK RODZAJ SŁODKIEGO WYROBU CUKIERNICZEGO O RÓŻNORODNYCH KSZTAŁTACH, SMAKACH, WIELKOŚCI I SPOSOBACH PRZYGOTOWYWANIA. CIASTKA SĄ MNIEJSZE OD CIAST I PRZEZNACZONE NA JEDNĄ PORCJĘ.

SZARLOTKA DER APFELKUCHEN KLASYCZNY FRANCUSKI DESER Z KRUCHEGO LUB PÓŁKRUCHEGO CIASTA, PACHNĄCA CYNAMONEM, PODAWANA NA ZIMNO I NA CIEPŁO, Z LODAMI, SOSAMI, BITĄ ŚMIETANĄ. NAJCZĘŚCIEJ PIECZE SIĘ JĄ Z JABŁKAMI, ALE MOŻNA TEŻ WYKORZYSTAĆ GRUSZKI, MORELE CZY BRZOSKWINIE.

CIASTO KRUCHE DER MÜRBEKUCHEN RODZAJ SŁODKIEGO LUB WYTRAWNEGO CIASTA O KRUCHEJ STRUKTURZE. WYRABIA SIĘ Z NIEGO DROBNE CIASTKA LUB UŻYWA SIĘ GO JAKO SPODU DO CIAST OWOCOWYCH (NP. JABŁECZNIKÓW), SERNIKÓW ORAZ MAZURKÓW.

PIECZYWO CHRUPKIE DAS KNÄCKEBROT DOSTARCZA SPORYCH ILOŚCI ŻELAZA, CYNKU. JEGO ZALETAMI SĄ DŁUGI OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA I NIEWIELKA KALORYCZNOŚĆ 1 KROMKI (OKOŁO 30-40 KCAL).

BUŁKA Z MASŁEM - DAS BRÖTCHEN UND BUTTER ODMIANA DELIKATNEGO PIECZYWA, NAJCZĘŚCIEJ PSZENNEGO, W FORMIE NIEWIELKIEJ O MASIE OD OKOŁO 30 DO 100 GRAMÓW Z DODATKIEM MASŁA - TŁUSZCZU Z MLEKA KROWIEGO.

CHLEB RAZOWY – DAS VOLLKORNBROT ODMIANA CHLEBA WYPIEKANEGO Z PSZENNEJ, ŻYTNIEJ LUB MIESZANEJ MĄKI RAZOWEJ, TZN. Z WYPRODUKOWANEJ PRZEZ JEDNORAZOWE GRUBE ZMIELENIE ZIARNA, ZAWIERAJĄCEJ OTRĘBY.

CIASTO FRANCUSKIE DER BLÄTTERTEIG RODZAJ CIASTA O SPECYFICZNEJ, WARSTWOWEJ STRUKTURZE W POSTACI CIENIUTKICH LISTKÓW. NA CIEŚCIE FRANCUSKIM MOŻNA UKŁADAĆ DODATKI SŁODKIE LUB WYTRAWNE.

PIERNIK – DER LEBKUCHEN TWARDE CIEMNOBRĄZOWE CIASTO. NAZWA PIERNIK WYWODZI SIĘ OD STAROPOLSKIEGO SŁOWA "PIERNY", CZYLI PIEPRZNY. PIERWSZY CECH PIERNIKARZY W POLSCE POWSTAŁ W KRAKOWIE.

BUŁKA Z SEZAMEM DAS BRÖTCHEN MIT SESAM ODMIANA DELIKATNEGO PIECZYWA, NAJCZĘŚCIEJ PSZENNEGO, W FORMIE NIEWIELKIEJ, NIECO SPŁASZCZONEJ KULKI POSYPANA SEZAMEM.

AUTORZY PREZENTACJI PIERONKIEWICZ JOANNA PIŃSKI PIOTR PRZYBYŁA KAROLINA RAK KATARZYNA ROJEK JUSTYNA WANDZEL KAROLINA