Katowice ul. Wojewódzka 26a/4 , 40 – 026 , tel

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PROGRAM OPERACYJNY KAPITAŁ LUDZKI
Advertisements

„Wszechstronne Wykształcenie – Lepsza Przyszłość”
ZE ŚRODKÓW PUBLICZNYCH
Program wychowawczy szkoły i program profilaktyki
Narada dyrektorów szkół i placówek oświatowo-wychowawczych
Realizacja godzin wynikających z Art. 42 ust. 2 pkt
Organizacja nauczania indywidualnego
Kontrole doraźne w roku szkolnym Kontrole doraźne -71 na wniosek : organu prowadzącego szkołę lub placówkę - 4 Rzecznika Praw Obywatelskich.
przeprowadzonych w przedszkolach województwa wielkopolskiego
Organizacja nadzoru pedagogicznego w roku szkolnym 2010/2011.
Typy i rodzaje placówek
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego oraz przez budżet państwa, realizowany pod nadzorem Wojewódzkiego.
WYDZIAŁ KSZTAŁCENIA PRZEDSZKOLNEGO, PODSTAWOWEGO I GIMNAZJALNEGO Gdańsk, dnia 27 sierpnia 2009 r. Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
SZKOLENIE Z PODSTAWOWYCH TECHNIK BARISTY
P RAWA DZIECKA NIEPEŁNOSPRAWNEGO O PRACOWANIE : M ARIA R USIN – ST. W IZYTATOR K URATORIUM O ŚWIATY W R ZESZOWIE R ZESZÓW – GRUDZIEŃ
Drugi priorytet Ministra Edukacji Narodowej Wrzesień 2007 r.
NADZÓR PEDAGOGICZNY PODLASKIEGO KURATORA OŚWIATY W ROKU SZKOLNYM 2010/2011.
Kwalifikacyjne kursy zawodowe.
1 Kwalifikacyjne kursy zawodowe. Podstawy prawne: Kluczowe zagadnienia dotyczące kształcenia w formach pozaszkolnych, w tym na kwalifikacyjnych kursach.
REALIZACJA OBOWIĄZKU WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO I OBOWIĄZKU SZKOLNEGO DZIECI 5 I 6 LETNICH W ROKU SZKOLNYM 2011/2012 Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o.
REALIZACJA OBOWIĄZKU WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO I OBOWIĄZKU SZKOLNEGO DZIECI 5 I 6 LETNICH W ROKU SZKOLNYM 2011/ Ustawa z dnia 7 września 1991 r.
KIERUNKI POLITYKI OŚWIATOWEJ PAŃSTWA
Dokonać kontroli zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków korzystania z obiektów należących do szkoły, w tym bezpiecznych i higienicznych warunków.
„Za każdym rogiem czyha kilka nowych kierunków…”
Nowy nadzór pedagogiczny Białystok, dnia r.
Edukacja dla bezpieczeństwa
Działania zrealizowane w roku szkolnym 2008/09 Nowoczesne kształcenie zawodowe – szansa na dobry start Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w.
Prelegent: Beata Wachowiak
CoffeeCocktails.
"Dobry zawód - pewna przyszłość,
1 Zespół opiniodawczo-doradczy do spraw statusu zawodowego nauczyciela Czas pracy nauczycieli Warszawa, 4 października 2010 r.
Środki pochodzące ze źródeł zagranicznych w wydatkach publicznych w spojrzeniu regionalnych izb obrachunkowych Małgorzata Kern Naczelnik Wydziału Informacji,
Centrum Szkolenia Zawodowego jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego i praktycznego.
Konferencja dla dyrektorów szkół podsumowująca pracę w I semestrze marzec 2005 r. Uwarunkowania prawne dotyczące szkół policealnych.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Realizacja obowiązku szkolnego i obowiązku nauki poza szkołą.
Kontrole przeprowadzone przez Wydział Nadzoru Pedagogicznego ds. kontroli w roku szkolnym 2010/ 2011 Kuratorium Oświaty w Kielcach.
WYDZIAŁ KSZTAŁCENIA PRZEDSZKOLNEGO, PODSTAWOWEGO I GIMNAZJALNEGO Gdańsk, dnia 26 sierpnia 2008 r. Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
Indywidualne nauczanie
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
Wykorzystanie pracowni otrzymanej z funduszy EFS.
Kształcenie zawodowe w szkołach rolniczych
Ustawa z 7 września 1991r. o systemie oświaty
Targi podręczników – matematyka Zespół Szkół Nr1 w Olkuszu.
EDUKACJA W ZAKRESIE UDZIELANIA PIERWSZEJ POMOCY W SZKOŁACH
Postępowanie administracyjne w zarządzaniu oświatą
Zmiany ustawy o systemie oświaty
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
Zespół Szkół Gastronomicznych
UCZEŃ NIEPEŁNOSPRAWNY W SZKOLE OGÓLNODOSTĘPNEJ
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
Formalno-prawne aspekty dostosowania kształcenia zawodowego do potrzeb rynku pracy Zielona Góra,18 kwietnia 2013 r.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
NADZÓR STAROSTY NAD OŚRODKAMI SZKOLENIA KIEROWCÓW POWIAT GRODZKI TORUŃ
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Rok szkolny 2014/2015. Wzbogacenie oferty edukacyjnej szkoły o oddział sportowy w klasie IV.
PAŃSTWOWY EGZAMIN SPECJALIZACYJNY
WYPEŁNIANIE I PRZEDKŁADANIE HARMONOGRAMÓW
DOKUMENTACJA PROCESU KSZTAŁCENIA
Praktyczna nauka zawodu (pnz)
Zmiany w ramowych statutach: 1
Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo Oświatowe (Dz. U. z 2017 r., poz. 60) Delegatura w Płocku.
Możliwości kształcenia zawodowego i ustawicznego
WARTO WIEDZIEĆ…...
Reforma szkolnictwa zawodowego (szkoły dla młodzieży)
Zapis prezentacji:

Katowice ul. Wojewódzka 26a/4 , 40 – 026 , tel Katowice ul. Wojewódzka 26a/4 , 40 – 026 , tel. 609103512 , e-mail:rico_con@interia.pl www.barakademia.com.pl

. „Śląska Akademia Barmana” jest placówką kształcenia ustawicznego wymienioną w art.2 ust.3a ustawy z dn. 07.09.1991r. o systemie oświaty (dz.u. z 2004r. nr. 256 poz. 2572 z późn.zm.) Posiada zaświadczenie nr. 1/2006 o wpisie niepublicznej placówki kształcenia ustawicznego do ewidencji prowadzonej przez Prezydenta miasta Katowice.

. Ośrodek prowadzony jest przez Master - Bartendera , Ryszarda Maciejewskiego. Brand Ambasadora marek Bacardi – Martini w Polsce ,

. Śląska Akademia Barmana autorski realizuje program szkoleń gastronomicznych w zakresie: Kurs Barmański - Junior Bartender(dla uczniów niepełnoletnich, bazuje tylko na ingrediencjach bezalkoholowych) Kurs Barmański – poziom zaawansowany / Bartender – Advanced Degree Kurs Sommelierski - ABC Sommeliera ABC Baristy

Ramowy program kursu Barman Junior Dzień I Historia baru i napojów mieszanych. Sylwetka barmana z elementami etyki zawodu. Miksologia , charakterystyka i podział napojów mieszanych Zajęcia praktyczne   Dzień II Rodzaje napojów bezalkoholowych Wstępne informacje na temat napojów alkoholowych Ingrediencje napojów mieszanych Zajęcia praktyczne Dzień III Elementy kultury spożywania napojów alkoholowych Tworzenie kompozycji własnych – podstawowe zasady Zajęcia praktyczne Egzamin             Cena za trzydniowe zajęcia wynosi 200.- od osoby.

Ramowy program kursu barmańskiego Barman – poziom zaawansowany ( 30 godz.) Dział teoretyczny obejmuje 10 godz. wykładowych i podejmuje zagadnienia z zakresu: Wprowadzenie do zawodu barmana - bar – historia powstania napojów mieszanych - sylwetka barmana psychologia konsumenta wraz z elementami spożywania napojów alkoholowych Zarys technologii i towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych - podział i charakterystyka wódek - podział i charakterystyka win gronowych - podział i charakterystyka piwa - podział i charakterystyka napojów mieszanych Dział praktyczny obejmuje 20 godz. wykładowych ćwiczeń. Technika miksowania, teoretyczne i praktyczne zastosowanie receptur. - tworzenie własnych kompozycji techniki miksowania Szkolenia odbywają się w cyklach trzy/czterodniowych i kończą się egzaminem.           Cennik zajęc dla uczniów szkół gastronomicznych: Grupa 10 osób ; 450.- od osoby Grupa min. 12 - max. 16 osób ; 400 od osoby Grupa min. 18 – max. 25 osób 370 od osoby

ABC Sommeliera , ramowy program kursu (30 godz.): I . Moduł teoretyczny Historia wina Definicja wina(prawodawstwo Unii Europejskiej Skład Wina Uprawa winnej latorośli (Witikultura) Produkcja wina(Winifikacja) Ocena jakościowa Klasyfikacja win w Unii Europejskiej Ważniejsze Europejskie regiony winiarskie Typologia wina Wina musujące Wina południowe Wina aromatyzowane Łączenia win z potrawami Generalne zasady podawania wina II. Moduł praktyczny Serwis wina cichego Analiza organoleptyczna wybranych win. Serwis wina musującego Zajęcia odbywają się w cyklach trzy/czterodniowych i kończą się egzaminem.           Cennik zajęc dla uczniów szkół gastronomicznych: Grupa 10 osób ; 450.- od osoby Grupa min. 12 - max. 16 osób ; 400 od osoby Grupa min. 18 – max. 25 osób 370 od osoby

Program szkolenia ABC Baristy (20godz.) A. Część teoretyczna   Program szkolenia ABC Baristy (20godz.) A. Część teoretyczna 1. „Kultura kawy” - Historia kawy - Kawowiec – wiadomości ogólne - Gatunki i ich charakterystyka - Właściwości biologiczne kawowca - Warunki upraw - Metody zbiorów - Obróbka ziaren - Kawa bezkofeinowa - Sposoby palenia kawy i właściwości kawy - Kawa rozpuszczalna - Znaczenie gospodarcze kawy - Ciekawostki 2. „Espresso” - Definicja espresso - Historia ekspresu do kawy - Cechy idealnego espresso - Kolejność czynności podczas parzenia kawy - Kolejność czynności podczas spieniania - Czynniki wpływające na smak kawy - Klasyczne napoje kawowe         Koszt warsztatów wynosi 250.- od osoby.

Program szkolenia ABC Baristy B. Część praktyczna   Program szkolenia ABC Baristy B. Część praktyczna   1.Omówienie i prezentacja podstawowych technik baristy: - Narzędzia baristy - Ustawianie młynka do kawy - Dozowanie kawy - Ubijanie kawy - Poziomowanie kawy - Espresso – proces - Teksturowanie mleka - Jak rozpoznać idealne espresso i niewłaściwe espresso 2.Indywidualne ćwiczenia. Szkolenia ABC Baristy odbywają się w cyklach dwudniowych przez 10 godzin wykładowych         Koszt warsztatów dla uczniów szkół gastronomicznycj wynosi 250.- od osoby.