Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Otyłość, anoreksja i bulimia.
Advertisements

Skutki niewłaściwego odżywiania
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
ze sposobem odżywiania.
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Na bakier z jedzeniem czyli zaburzenia odżywiania
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Skutki złego odżywiania się
Drastyczne choroby spowodowane złym odżywianiem Anna Szymańska.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA SPORT TO ZDROWIE
Pierwiastki występujące w człowieku
ANOREKSJA I BULIMIA mgr Anna Grygny.
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
Zdrowe odżywianie.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Otyłość, anoreksja i bulimia
Nadwaga Szymon Strzykała.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
ANOREKSJA.
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Zaburzenia odżywiania
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
”Choroby układu krążenia jako problem zdrowia publicznego w woj
Zaburzenia odżywiania
Światowy Dzień Walki z Otyłością
1.Konserwanty w pożywieniu
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Żeby zdrowym być….
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Zasady zdrowego żywienia
Zapis prezentacji:

Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.

Przyczyny niewłaściwego odżywiania się: - brak czasu na przygotowanie jedzenia zgodnego z zasadami racjonalnego odżywiania się; - stresujące wydarzenia życiowe (kłótnie, choroby, śmierć w rodzinie); - brak akceptacji w środowisku i rodzinie; - brak znajomości zasad zdrowego odżywiania się.

OTYŁOŚĆ Czyli nadmierne nagromadzenie tłuszczu w ciele zwiększa ryzyko utraty zdrowia i wiąże się ze zwiększonym zagrożeniem występowania chorób serca, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy, kamicy pęcherzyka żółciowego, zmian zwyrodnieniowych układu kostno-stawowego, a nawet niektórymi rodzajami nowotworów.

Otyłość jest uznana za jedną z chronicznych chorób niezakaźnych, czyli tzw. chorób cywilizacyjnych i stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzkości. Najczęściej rozpoznaje się otyłość prostą, która jest wynikiem dodatniego bilansu energetycznego. Temu natomiast sprzyja objadanie się słodyczami, chipsami, fast foodami, picie słodzonych, gazowanych napojów; mała aktywność fizyczna i zaburzenia emocjonalne.

Otyłość jest dziedziczona, a realizacja skłonności do nadmiaru masy ciała zależy od wpływów środowiska. Szacuje się, że w 2015 roku na świecie będzie 2,3 biliona osób z nadwagą, w tym 704 miliony osób otyłych.

W Polsce, w latach 1994 i 1995, przeprowadzono badanie oceniające częstość występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 17 lat. W badaniu tym u 8,7% dzieci i młodzieży stwierdzono nadwagę, zaś 3,4% sklasyfikowano jako otyłe. Według nowszego, wieloośrodkowego badania u około 15% stwierdzono nadwagę, a około 4% sklasyfikowano jako otyłe. Otyłość występuje częściej u dziewczynek i kobiet niż u chłopców i mężczyzn.

BULIMIA Stanowi ona jedno z najpoważniejszych i najbardziej niebezpiecznych zaburzeń odżywiania. Choroba ta jest groźna dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Schorzenie, zwane także „wilczym głodem”, polega na okresowych napadach żarłoczności i braku kontroli nad ilością spożywanego pokarmu. Osoby dotknięte tym schorzeniem nie mogą zapanować nad uczuciem głodu, które może się pojawić nawet chwilę po zjedzeniu posiłku... Dlatego objadają się, a potem, w obawie o to, że przytyją, zwracają pokarm.

Najbardziej powszechnym skutkiem bulimii są zaburzenia równowagi elektrolitów - w szczególności hipokaliemia, która może prowadzić do zaburzeń pracy serca (arytmia, wstrząs kardiogenny, zawał mięśnia sercowego) oraz osłabienia siły mięśniowej.

Inne możliwe zaburzenia elektrolitowe to: niski poziom wolnych jonów wapnia (zaburzenia krzepnięcia, osłabienie kości i zębów, zaburzenia przewodnictwa impulsów nerwowych, zwiększenie ryzyka osteoporozy) i chloru (zaburzenia gospodarki wodnej i procesu trawienia).

Podczas wymiotów dochodzi do uszkodzenia przełyku i żołądka, oraz krwawienia w obrębie przewodu pokarmowego, perforacji żołądka, rozciągnięcia żołądka, zaparć, zapalenia trzustki, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Przy gwałtownych wymiotach może dojść do pęknięcia przełyku lub żołądka. Za najbardziej drastyczną konsekwencję wymiotowania uznaje się nowotwór krtani lub przełyku. Przy nadużywaniu środków przeczyszczających często dochodzi do osłabienia ścian odbytnicy i wystąpienia hemoroidów.

Anoreksja czyli jadłowstręt psychiczny to zaburzenie percepcji, które polega na tym, że osoba chora odbiera siebie jako osobą otyłą, gdy w rzeczywistości może być bardzo szczupła.

Anoreksja powoduje wyniszczenie organizmu, pozostawia często nieodwracalne zmiany. Chory ogranicza ilość jedzenia, co w efekcie prowadzi do wychudzenia. Chorzy z jadłowstrętem powinni być pod kontrolą psychiatry. W przypadku dużego zaawansowania choroby osoba powinna być hospitalizowana.

Skutki anoreksji: wyniszczenie organizmu, palpitacje serca, niskie ciśnienie krwi, wzdęcia, zaparcia, obrzęki dłoni i stóp sucha, łuszcząca się skóra, meszek na twarzy i ciele, znaczna utrata włosów, zimne dłonie, nadmierne pocenie się stóp, niedokrwistość (anemia).

Inne skutki anemii to: brak miesiączki lub bardzo wydłużone okresy między menstruacjami (kobiety), drażliwość dezorientacja, zakłopotanie, nastroje depresyjne (poczucie beznadziejności, niska samoocena), izolowanie się od otoczenia, bezsenność, zachowania obsesyjne (zwłaszcza w odniesieniu do jedzenia), krótki oddech, częste bóle i zawroty głowy, omdlenia, podkrążone oczy, bladość skóry.

Aby uniknąć chorób wynikających ze złego odżywiania się, stosuj się do poniższych zasad: 1. Spożywaj różnorodne pokarmy. 2. Twoje posiłki powinny być bogate w węglowodany. 3. Staraj się jeść dużo owoców i warzyw. 4.Utrzymuj prawidłową wagę ciała. 5. Jedz umiarkowane porcje - zredukuj, nie eliminuj jedzenia. 6. Spożywaj posiłki regularnie. 7. Pij dużą ilość płynów. 8. Uprawiaj sport. 9.Zacznij teraz i wprowadzaj stopniowe modyfikacje w twoim stylu życia. 10.Zapamiętaj - nie ma "dobrego" lub "złego" jedzenia, jest tylko dobra lub zła dieta.

W prezentacji wykorzystano materiały dostępne w Internecie.