Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy"— Zapis prezentacji:

1 KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Aleksandra Mościcka Publiczne Gimnazjum w Lutyni 2014

2 Spis treści Otyłość Aktywność fizyczna Zdrowe żywienie Złe odżywianie
Bibliografia

3 Szwajcarsko-Polski Program Współpracy (SPPW) ma na celu zmniejszenie różnic społeczno-gospodarczych w ramach rozszerzonej Unii Europejskiej. Podstawowym celem Projektu KIK/34 jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie otyłości i nadwadze oraz innym chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie prozdrowotnej zmiany żywienia i zwiększenia poziomu aktywności fizycznej.

4 Otyłość Patologiczne nagromadzenie  tkanki tłuszczowej. W organizmie za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.

5 Przyczyny otyłości Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie (zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu) i brak aktywności fizycznej.

6 Aktywność fizyczna Aktywność fizyczna odgrywa bardzo ważna rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, głównie wciąż narastającego problemu otyłości. 

7 Korzyści „sportowe” Główne korzyści wynikające z uprawiania sportu i regularnej aktywności fizycznej to: · Zmniejszenie ryzyka otyłości · Zmniejszenie ryzyka chorób serca · Obniżenie profilu lipidowego, w tym cholesterolu · Zmniejszone ryzyko zachorowania na raka · Zapobieganie rozwojowi nadciśnienia tętniczego · Wzmocnienie mięśni i kości · Zdrowie umysłowe i lepsze samopoczucie

8 Zdrowe żywienie Od dawna wiadomo, że dbałość o właściwe, zdrowe odżywianie jest ważna dla prawidłowego wzrastania oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia.

9 Kilka ważnych zasad zdrowego żywienia:
Odżywiaj się regularnie Dbaj o różnorodność posiłków Unikaj nadmiernych ilości tłuszczu i cholesterolu Spożywaj dużo warzyw i owoców Spożywaj zdrowe węglowodany i nasiona roślin strączkowych Pij wodę Unikaj nadmiaru soli Zachowaj umiar w spożywaniu alkoholu

10 Złe odżywianie Każdy z nas wie o tym, iż wielu z nas nieprawidłowo się odżywia. Co jest tego przyczyną ? Dlaczego tak jest? Co to niesie za sobą ? Co nam zagraża?

11 Przyczyny złego odżywiania się:
- brak czasu na przygotowanie pozywienia zgodnego z zasadami racjonalnego odżywiania się; - sięganie po śmieciowe jedzenie; - sytuacje stresujące i wydarzenia życiowe (sesja, nawał nauki, kłótnie, choroby, śmierć w rodzinie); - brak znajomości zasad zdrowego odżywiania się; - propagowanie złych produktów przez media (uleganie np. reklama)

12 Skutki złego odżywiania się: - Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania np. udar mózgu i niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie)  - Nowotwory - Cukrzyca insulinoniezależna  - choroby jelita grubego  - Kamica żółciowa  - Próchnica zębów  - Osteoporoza - Otyłość - Bulimia - Anoreksja

13 Bibliografia


Pobierz ppt "KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy"

Podobne prezentacje


Reklamy Google