Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zasady zdrowego żywienia

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zasady zdrowego żywienia"— Zapis prezentacji:

1 Zasady zdrowego żywienia

2 Co warto jeść? Rysunek

3 Piramida zdrowego żywienia
Znajdź w Internecie czytelny rysunek piramidy zdrowego żywienia i ją tutaj wklej.

4 Ciemne pieczywo, makarony i kasze są bogatsze w błonnik, witaminy i składniki mineralne niż ich białe odpowiedniki. Tutaj wklej zdjęcia produktów z pełnej mąki

5 Mleko jest najważniejszym źródłem wapnia w diecie.
rysunek Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka bogatym źródłem witamin głównie z grupy B, witaminy B2 oraz witamin A i D3. mleko jest bardzo ważnym źródłem wapnia

6 Ryby- zdrowszym źródłem białka niż mięso.
rysunek Spożywanie ryb zmniejsza ryzyko występowania chorób serca.

7 Dużo warzyw i owoców zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witaminy C, beta - karotenu, minerałów i błonnika pokarmowego. Zaleca się spożywać 4 porcje warzyw i 3 porcje owoców dziennie. Należy zabiegać o urozmaicenie wyboru tych produktów, aby zapewnić wystarczające spożycie zarówno witaminy C, jak i karotenu. <Dużo informacji na jeden slajd – może jakoś to podzielić?>

8 Witaminy Są niezbędne gdyż biorą udział w różnych przemianach w naszym organizmie, który nie jest w stanie ich sam wyprodukować także musimy je dostarczać wraz z pożywieniem.

9 Warzywa i owoce – główne źródła witamin
Zaleca się spożywać 4 porcje warzyw i 3 porcje owoców dziennie. Warzywa najlepiej spożywać na surowo lub krótko gotowane. Długie gotowanie niszczy witaminy i wypłukuje składniki mineralne

10 Czego unikać? rysunek

11 Napoje gazowane Zawierają zwykle bardzo dużo cukru, ale bardzo mało substancji odżywczych. Spożywanie ich może przyczyniać się do tycia. W napojach gazowanych znajduje się fosfor. Powoduje on wypłukiwanie wapnia z organizmu, a tym samym może zwiększać ryzyko osteoporozy, chorób zębów, przyzębia, dziąseł a także niszczyć szkliwo na zębach rysunek

12 Co zamiast napojów gazowanych?
Tutaj wklej napoje tradycyjne które można łatwo przyrządzić a jednocześnie nie są szkodliwe dla zdrowia. Na przykład woda z cytryną, kompot, sok owocowy (choć ten ostatni lepiej pijać rozcieńczony).

13 Chipsy Rysunek Chipsy zawierają związek – akrylamid który się tworzy podczas smażenia. Może on działać rakotwórczo i toksycznie dla układu nerwowego, Są bardzo tuczące 100 gram chipsów zawiera ¼ energii na cały dzień!

14 Zdrowe alternatywy dla chipsów
Chipsy bananowe albo jabłkowe? Rodzynki lub inne suszone owoce?

15 Słodycze To głównie proste cukry które szybko są wchłaniane do krwi i jeżeli zaraz ich nie spalimy to zostaną przetworzone w tłuszcz.

16 Fast Foody Zwykle to produkty szybko przygotowywane z dużą ilością cukru i tłuszczu by dobrze smakowały. Nie maja w sobie wielu witamin i minerałów. Rysunek?

17 Posiłek fast-food kontra posiłek domowy
Zupa jarzynowa 250g kcal Pierś z kurczaka kcal Ziemniaki kcal Marchewka z groszkiem kcal 770 kcal 855 kcal Big Mac z serem kcal Frytki duże kcal Coca-cola kcal 1625kcal różnica

18 Jeden big Mac 564 kcal (1/ dziennego zapotrzebowania) = wydatki energetyczne: Koszykówka min Jazda na rowerze (ok.10km/h) min Piłka nożna min Pływanie min Spacer w umiarkowanym tempie 170 min

19 Ruch odgrywa ważną rolę w życiu, gdyż:
wpływa na prawidłową budowę ciała i postawę zwiększa odporność organizmu usprawnia procesy oddychania, co zwiększa wydolność i sprawność człowieka poprawia krążenie krwi i zwiększa wydolność serca stymuluje psychiczną sferę człowieka, wspomaga sprawność intelektualną, przynosi odprężenie, u, poprawia samopoczucie Tekstu jest tutaj bardzo dużo i jest mało czytelny. Podziel informacje na 2-3 różnorodne slajdy dodając ciekawe zdjęcia

20 Kontroluj masę ciała (dbaj o zachowanie należnej masy ciała)
Nadwaga i otyłość przyczyniają się do rozwoju m.in.: cukrzycy, chorób układu krążenia, rozstępów, mają wpływ na jakość cery, samopoczucie, kondycje

21 Pamiętaj! Rysunek • Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. • Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. • Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. • Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. • Spożywaj ostatniego posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. • Spożywaj minimum 1,5 litra wody dziennie. • Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki. •Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru


Pobierz ppt "Zasady zdrowego żywienia"

Podobne prezentacje


Reklamy Google