Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
Przyczyny niewłaściwego odżywiania się: - brak czasu na przygotowanie jedzenia zgodnego z zasadami racjonalnego odżywiania się; - stresujące wydarzenia życiowe (kłótnie, choroby, śmierć w rodzinie); - brak akceptacji w środowisku i rodzinie; - brak znajomości zasad zdrowego odżywiania się.
OTYŁOŚĆ Czyli nadmierne nagromadzenie tłuszczu w ciele zwiększa ryzyko utraty zdrowia i wiąże się ze zwiększonym zagrożeniem występowania chorób serca, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy, kamicy pęcherzyka żółciowego, zmian zwyrodnieniowych układu kostno-stawowego, a nawet niektórymi rodzajami nowotworów.
Otyłość jest uznana za jedną z chronicznych chorób niezakaźnych, czyli tzw. chorób cywilizacyjnych i stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzkości. Najczęściej rozpoznaje się otyłość prostą, która jest wynikiem dodatniego bilansu energetycznego. Temu natomiast sprzyja objadanie się słodyczami, chipsami, fast foodami, picie słodzonych, gazowanych napojów; mała aktywność fizyczna i zaburzenia emocjonalne.
Otyłość jest dziedziczona, a realizacja skłonności do nadmiaru masy ciała zależy od wpływów środowiska. Szacuje się, że w 2015 roku na świecie będzie 2,3 biliona osób z nadwagą, w tym 704 miliony osób otyłych.
W Polsce, w latach 1994 i 1995, przeprowadzono badanie oceniające częstość występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 17 lat. W badaniu tym u 8,7% dzieci i młodzieży stwierdzono nadwagę, zaś 3,4% sklasyfikowano jako otyłe. Według nowszego, wieloośrodkowego badania u około 15% stwierdzono nadwagę, a około 4% sklasyfikowano jako otyłe. Otyłość występuje częściej u dziewczynek i kobiet niż u chłopców i mężczyzn.
BULIMIA Stanowi ona jedno z najpoważniejszych i najbardziej niebezpiecznych zaburzeń odżywiania. Choroba ta jest groźna dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Schorzenie, zwane także „wilczym głodem”, polega na okresowych napadach żarłoczności i braku kontroli nad ilością spożywanego pokarmu. Osoby dotknięte tym schorzeniem nie mogą zapanować nad uczuciem głodu, które może się pojawić nawet chwilę po zjedzeniu posiłku... Dlatego objadają się, a potem, w obawie o to, że przytyją, zwracają pokarm.
Najbardziej powszechnym skutkiem bulimii są zaburzenia równowagi elektrolitów - w szczególności hipokaliemia, która może prowadzić do zaburzeń pracy serca (arytmia, wstrząs kardiogenny, zawał mięśnia sercowego) oraz osłabienia siły mięśniowej.
Inne możliwe zaburzenia elektrolitowe to: niski poziom wolnych jonów wapnia (zaburzenia krzepnięcia, osłabienie kości i zębów, zaburzenia przewodnictwa impulsów nerwowych, zwiększenie ryzyka osteoporozy) i chloru (zaburzenia gospodarki wodnej i procesu trawienia).
Podczas wymiotów dochodzi do uszkodzenia przełyku i żołądka, oraz krwawienia w obrębie przewodu pokarmowego, perforacji żołądka, rozciągnięcia żołądka, zaparć, zapalenia trzustki, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Przy gwałtownych wymiotach może dojść do pęknięcia przełyku lub żołądka. Za najbardziej drastyczną konsekwencję wymiotowania uznaje się nowotwór krtani lub przełyku. Przy nadużywaniu środków przeczyszczających często dochodzi do osłabienia ścian odbytnicy i wystąpienia hemoroidów.
Anoreksja czyli jadłowstręt psychiczny to zaburzenie percepcji, które polega na tym, że osoba chora odbiera siebie jako osobą otyłą, gdy w rzeczywistości może być bardzo szczupła.
Anoreksja powoduje wyniszczenie organizmu, pozostawia często nieodwracalne zmiany. Chory ogranicza ilość jedzenia, co w efekcie prowadzi do wychudzenia. Chorzy z jadłowstrętem powinni być pod kontrolą psychiatry. W przypadku dużego zaawansowania choroby osoba powinna być hospitalizowana.
Skutki anoreksji: wyniszczenie organizmu, palpitacje serca, niskie ciśnienie krwi, wzdęcia, zaparcia, obrzęki dłoni i stóp sucha, łuszcząca się skóra, meszek na twarzy i ciele, znaczna utrata włosów, zimne dłonie, nadmierne pocenie się stóp, niedokrwistość (anemia).
Inne skutki anemii to: brak miesiączki lub bardzo wydłużone okresy między menstruacjami (kobiety), drażliwość dezorientacja, zakłopotanie, nastroje depresyjne (poczucie beznadziejności, niska samoocena), izolowanie się od otoczenia, bezsenność, zachowania obsesyjne (zwłaszcza w odniesieniu do jedzenia), krótki oddech, częste bóle i zawroty głowy, omdlenia, podkrążone oczy, bladość skóry.
Aby uniknąć chorób wynikających ze złego odżywiania się, stosuj się do poniższych zasad: 1. Spożywaj różnorodne pokarmy. 2. Twoje posiłki powinny być bogate w węglowodany. 3. Staraj się jeść dużo owoców i warzyw. 4.Utrzymuj prawidłową wagę ciała. 5. Jedz umiarkowane porcje - zredukuj, nie eliminuj jedzenia. 6. Spożywaj posiłki regularnie. 7. Pij dużą ilość płynów. 8. Uprawiaj sport. 9.Zacznij teraz i wprowadzaj stopniowe modyfikacje w twoim stylu życia. 10.Zapamiętaj - nie ma "dobrego" lub "złego" jedzenia, jest tylko dobra lub zła dieta.
W prezentacji wykorzystano materiały dostępne w Internecie.