Dlaczego żywienie we wczesnym okresie życia jest ważne?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
[Aleksander Dziedzic]
Skutki złego odżywiania.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA SPORT TO ZDROWIE
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
AKTYWNOŚĆ RUCHOWA – ważny element zdrowia i rozwoju dziecka
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Światowy dzień żywności
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
TRZYMAJ FORMĘ.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Karmienie piersią.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Jak powinniśmy się odżywiać?
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Czym jest zdrowie?.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
„Owoce i warzywa w szkole’’
Teoretycznie, zaopatrzenie organizmu w witaminę D wydaje się łatwe (racjonalna ekspozycja skóry na słońce latem, urozmaicona dieta), mimo to w aktualnym.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Bez białka nie ma ciałka!.
Prawidłowa waga człowieka
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Jestem w drodze po zdrowie Webinarium, 7 czerwca 2016 r.
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
BMI.
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
Witamina D3 Kaja Kuzara.
Zapis prezentacji:

Dlaczego żywienie we wczesnym okresie życia jest ważne? „1000 pierwszych dni dla zdrowia” Dlaczego żywienie we wczesnym okresie życia jest ważne? Angelika Drozd

Agenda 6 złotych zasada zdrowego odżywiania na 1000 pierwszych dni Dlaczego 1000 pierwszych dni? Programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia Programowanie zachowań związanych z jedzeniem Dieta dzieci pod lupą 6 złotych zasada zdrowego odżywiania na 1000 pierwszych dni

Dlaczego 1000 pierwszych dni?

Okres ciąży, a następnie pierwsze lata życia dziecka. 1000 pierwszych dni – co to oznacza? Okres ciąży, a następnie pierwsze lata życia dziecka. Źródło: Carlos Lifschitz „Wiadomości dotyczące znaczenia składników odżywczych, które mają długotrwały wpływ na zdrowie kobiet w ciąży i niemowląt”

„1000 pierwszych dni”, Dlaczego 1000 pierwszych dni? to unikalna, niepowtarzalna okazja do ukształtowania zdrowia i lepszej przyszłości dziecka, m.in. poprzez zapewnienie mu prawidłowo zbilansowanej diety. ‚OKRESY KRYTYCZNE’ Źródło: Carlos Lifschitz „Wiadomości dotyczące znaczenia składników odżywczych, które mają długotrwały wpływ na zdrowie kobiet w ciąży i niemowląt”

Światowa Organizacja Zdrowia 2013 CEL: Poprawa sposobu żywienia matek, noworodków, niemowląt i małych dzieci Dokument zawiera wytyczne WHO w sprawie interwencji żywieniowych ukierunkowanych na 1000 pierwszych dni życia. Skupiając się na niezbędnych działaniach żywieniowych podczas ciąży oraz w pierwszych latach życia (Essential Nutrition Actions), możemy zmniejszyć umieralności niemowląt i dzieci, a także wspierać ich prawidłowy wzrost i rozwój fizyczny oraz psychiczny. Źródło: http://www.who.int/nutrition/publications/infantfeeding/essential_nutrition_actions/en/

Programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia – czym jest? Angelika Drozd

Geny to nie wszystko. Zadbaj o jego przyszłość Dbając o odpowiednie żywienie w czasie ciąży, laktacji oraz pierwszych lat życia dziecka masz wpływ na jakość jego życia teraz i … w przyszłości.

“programowaniem żywieniowym we wczesnym okresie życia”. Programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia W rozwoju ludzkiego organizmu występują tzw. “krytyczne okresy”, w których istnieje możliwość programowania metabolizmu poprzez odpowiednie żywienie. Oznacza to, że pewne elementy diety, np. białko czy dobre kwasy tłuszczowe pochodzące z diety, programują organizm dziecka, wpływając na jego stan zdrowia w późniejszych latach. Tę ścisłą zależność między odpowiednim żywieniem, a jego wpływem na jakość życia dziecka teraz i w przyszłości nazywamy: “programowaniem żywieniowym we wczesnym okresie życia”.

Programowanie zachowań związanych z jedzeniem Angelika Drozd

1000 pierwszych dni to czas, kiedy mamy największy wpływ na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dziecka.   Zdrowe żywienie to nawyk, który możesz wyrabiać u swojego dziecka już od poczęcia, a następnie od pierwszych miesięcy jego życia. Nawyki oraz preferencje żywieniowe wypracowane w tym czasie mają największą szansę na przetrwanie w przyszłości i jeszcze przez długie lata będą wpływać na zdrowie Twojego dziecka.

Dieta dzieci pod lupą

2 reprezentatywne, ogólnopolskie badania „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia niemowląt w wieku 6 i 12 miesięcy w Polsce”. Badanie przeprowadzone przez „Instytut – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka we współpracy z Fundacją Nutricia. „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”. Badanie przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją Nutricia.

Podsumowanie Jedynie 7% mam stosuje się do zaleceń żywieniowych dla niemowląt. 85% mam uważa, że posiada wystarczającą wiedzę żywieniową ,aby właściwie karmić dzieci. Prawie 60% dzieci w wieku 12‐mies. zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci. Ponad połowa niemowląt otrzymuje niewystarczającą dawkę witaminy D.

Podsumowanie Problemy nasilają się wraz z wiekiem: „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”, przeprowadzona przez Instytut Matki i Dziecka z inicjatywy Fundacji Nutricia potwierdza, że: aż 80% dzieci do 3. roku życia otrzymuje niewystarczającą ilość witaminy D i wapnia z dietą. 90% badanych dzieci do lat trzech spożywa za dużo soli, a 80% - za dużo cukru.

Zalecenia żywieniowe na 1000 pierwszych dni

Dziecko to nie mały dorosły Inna kompozycja ciała Niedojrzałość fizjologiczna Niedojrzałość mózgu Inny metabolizm Inna wrażliwość na pokarmy Inne wymagania żywieniowe

Zapotrzebowanie na energię niemowlęta dzieci 1-3 dorośli 100-115 kcal/kg m.c./dzień 83 kcal/kg m.c./dzień 25-40 kcal/kg m.c./dzień

Jak pomagamy rodzicom? Promocja zaleceń żywieniowych na 1000 pierwszych dni Poradnik żywienia kobiet w ciąży Schematy żywienia niemowląt Modelowy Talerzyk Żywieniowy dla dzieci w wieku 1-3 lat Przykładowe jadłospisy oraz przepisy na zdrowe dania przygotowane zgodnie z zaleceniami żywieniowymi 6 złotych zasad zdrowego odżywiania na 1000 pierwszych dni

Jak pokazują badania, skrajne masy urodzeniowe – zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka – mogą przyczyniać się u dziecka do rozwoju otyłości i zespołu metabolicznego w przyszłości.

U dzieci karmionych piersią obserwuje się: Rzadsze występowanie biegunki Rzadsze występowanie infekcji dróg oddechowych Rzadsze występowanie zapalenie ucha środkowego Jakie korzyści obserwuje się u osób dorosłych karmionych w dzieciństwie mlekiem matki? Niższe ryzyko nadwagi i otyłości Niższe ryzyko cukrzycy typu II Niższe ciśnienie krwi Niższe stężenie cholesterolu Prawidłowe żywienie od pierwszych dni życia to długoterminowe konsekwencje dla zdrowia.

Odpowiednio zbilansowana dieta zapewnia prawidłowy rozwój i wzrost dziecka Pod pojęciem zbilansowanej diety należy rozumieć, urozmaicony, polecany w żywieniu dzieci asortyment żywności, właściwą liczbę posiłków o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej. Źródło: Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia – praktyczne zastosowanie Norm żywienia opracowanych przez grupę ekspertów w 2012 roku; IMID.

Skutki niedoborów witaminy D w diecie dziecka: Skutki bliższe: Krzywica Wady postawy Nieodpowiednia mineralizacja zębów Skutki dalsze: Osteoporoza Osteomalacja (inaczej rozmiękanie kości lub krzywica dorosłych – niedostateczna mineralizacja kości) Rozwój cukrzycy typu I Rozwój nowotworów Rozwój chorób sercowo-naczyniowych